Romča11 komentáře u knih
Tatér z Osvětimi je historický román, který se odehrává (jak už bylo řečeno v názvu) v Osvětimi. Je to tedy další příběh z prostředí koncentračních táborů a druhé světové války.
Jako takový je příběh silný. To, čím si Lale a Gita a i všichni ostatní vězni museli projít, je strašné a já si dodnes kladu otázku, jak se to vlastně mohlo stát, kam vás různé okolnosti dovedou a hlavně co všechno dokáže populismus, který dostal Hitlera k moci.
Příběh je opravdu skvělý, asi zvláště proto, že ho napsal sám život. Jen se zatajeným dechem jsem četla o tom, čím vším si Lale prošel a jak se dokázal "oklepat" a bojovat dál.
Problém mám však se stylem vyprávění nebo jak to správně nazvat. Četla jsem už vícero knih z tohoto prostředí a tohoto období. První jsem dokonce přečetla, když mi bylo pouhých 12 a tehdy mě to natolik zdrtilo, že knihu jsem na dlouhá léta schovala do šuplíku a nechtěla ji ani vidět. Četla jsem Hanu, která mě rozplakala. Ale tuhle knihu prostě nenapsal sám Lale, ale pouze svůj příběh někomu převyprávěl a ten to sepsal. Navíc to měl být původně scénář. Kniha mi právě proto přišla spíš pouze jako popis a nedokázala jsem se do příběhu vžít jako u Hany. Moc tomu nepomáhalo, že Laleovi dlouhé měsíce vše procházelo a že mu prošli i velké věci. Chápu, že ten muž měl jen nesmírné štěstí, ale v kombinaci se zpracováním knihy jsem se prostě nemohla do příběhu vžít, nepůsobil až tak reálně. To mě hodně zklamalo. Tatér z Osvětimi mě nerozbrečel tak jako Hana a jiné příběhy. Mrzí mě to.
Ale co se musí nechat, tak příběh je napsán čtivě. Jsou zde někdy i krátké kapitoly, ale hlavně mě zajímalo, co se bude dít s Lalem dál a tak jsem se od knihy nemihla odtrhnout a slupla jsem ji jak malinu.
Postavy jsou také skvěle vykreslené. Je jasné, kdo je dobrý a kdo zlý. Nejvíc se mi líbilo jaký byl Lale gentleman za každých okolností. Ani Osvétim mu toto nesebrala.
Ale prostě mi u této knihy chyběl nějaký ten přesah, osobní přesah, takový ten styl vyprávění, který vás vtáhne do děje a zamává vám s emocemi. Jako by mi tam chyběli emoce.
Ale jedno se musí nechat. Takovou lásku, kterou našli Lale a Gita si asi přeje najít každý. Osvětim ji akorát posílila.
Koláčky a spiklenci je druhým dílem, pokračováním knížky Muffin a čaj. Jedná se o český, contemporary, young adult román, který se zabývá lgbt tématikou a úskalými lidí z lgbt komunity v české kultuře.
Příběh této knížky je o Danileovi a Kitovi, jejich lásce a o tom, že ne vždy je všechno růžové a že někteří lidé z české kultury stále nejsou úplně otevření novým možnostem a nejsou schopni přijmout nová fakta.
Tahle knížka je skvělá! Už dlouho se mi nestalo, abych se začetla s tím, že nevnímám čas! Protože já čas kontroluju často.
Troufám si říct, že tahle knížka je ještě lepší než první díl. A proč? Kniha Muffin a čaj byla dost idylková a sluníčková, ale tehle díl? Ten odrážel realitu. Bohužel ne všichni rodiče svoje děti pochopí, když se dozví, že cítí lásku k někomu jinému než by podle společnosti měli. Rodiče si pak o nich myslí, že jsou špatní a přemýšlí, co ve výchově udělali špatně. Někdy je dokonce o to horší, že otec je násilník a cholerik k tomu, že je homofob jako v Daniho rodině. Autor krásně ukázal, že ne všichni lidé tady u nás v české kultuře tolerují nebo doknce lgbt podporují. Někteří si myslí, jaká je to zvrácenost a nechutnost. A při tom je to přirozenost, člověk se s tím už narodí.
Další silné téma v této knize je síla přátelství, kterou můžeme vidět, když se Daniho a Kitovi přátelé snaží jim pomoci, aby mohli být spolu.
A samozřejmě krásné a silné téma lásky.
Postavy, jak nové tak i staré, v této knížce jsou opět krásně vykreslené. Většina z nich je moc sympatická a i ty nové si zamilujete.
Kniha je, jak už jsem psala, hodně čtivá, jistými chvílemi jsem se od ní nedokázala odrrhnout a musela jsem číst a číst dál.
Příběh je také jistými místy napínavý, měla jsem strach, co se vlastně s Danim stane.
Příběh byl možná o malinko dějově slabší, ale to plně nahradilo to téma toho, že ne vždy je všechno idylkové a život prostě k nikomu není fér a je to boj.
Krásné jsou i úvahové pasáže, ve kterých nalezneme Daniho krásné a pravdivé myšlenky.
Jediné mínus této knížky je, že má jen 280 stránek.
Tohle si prostě musíte přečíst a pokud jste ještě nečetli Muffin a čaj, napravte to. Nebudete litovat. Jsou to skvělé knížky.
Milý, příjemný komiks, u kterého se jako knihomol pobavíte a poznáte se v mnoha situacích.
U tohohle komiksu jsem se neskutečně nasmála, vtipy jsou velmi povedené. Jednotlivé stripy velmi dobře fungují a vystihují různé situace ze života knihomolů velmi trefně a výstižně. Sama jsem se v mnoha z nich poznala, a na chvíli tak měla pocit, že v tom nejsem sama a zažívají je i ostatní.
Kromě klasických stripů v knížce najdete i knižní partnerskou poradnu nebo dědulova knihosloví, která jsem si teda velmi oblíbila a jsou skvělá.
Moc se mi i líbila samotná kresba, která byla velmi povedená a dokázala naprosto vystihnout emoce postav i jejich pohyby.
Jednotlivé postavy mi přišly dobře vykreslené a po počátečních medailoncích jsem neměla problém je od sebe rozeznat. Každá byla jedinečná a něčím specifická, výrazná. Medailonky mi pomohly se v jednotlivých stripech zorientovat.
U tohohle komiksu jsem se prostě na chvíli zastavila, uklidnila, oddechla si a velmi se pobavila. Jeden z řad vtipných a velmi vydařených komiksů.
Všem knihomolům naprosto doporučuju, tohle je pro vás Must Read.
Pátý díl téhle u srdce hřející série byl výborný, stejně jako ty předchozí. Akorát v tomhle díle nabývá vztah mezi Nickem a Charliem docela dost na vážnosti. Po více jak roce vztahu jsou oba připraveni postoupit ve svém vztahu dál. A naprosto se mi líbilo, jak autorka toto citlivé téma pojala a zpracovala. Přišlo mi, že řekla všechno co bylo v daných okamžicích potřeba, aniž by byla explicitní a cokoliv konkrétního ukázala. A to musím smeknout, když se jedná o komiks, kde je práce se slovy omezená.
Líbilo se mi, že se autorka tomuto tématu nevyhýbá a vztah Nicka a Charlieho se vyvíjí a působí tak velmi věrohodně a přirozeně.
Ocenila jsem i téma výběru vysoké školy u Nicka. Do těchto scén se může dnes vcítit spousta mladých lidí a je pro ně důležité vidět a číst, že v tomto nejsou sami. Že ne každý hned na střední škole ví, co chce studovat na vysoké a zároveň se bojí případného vztahu na dálku, pokud v nějakém vztahu jsou.
Postavy byly jako vždy skvěle zpracované, působily věrohodně a přátelsky.
Celkově byl tenhle díl opravdu dobrý, otevřel spoustu důležitých témat a ta byla následně velmi dobře zpracována. Už se těším na ten další, i když mě mrzí, že bude už poslední.
Velmi zajímavý a vtipný komiks o Jižní Koreji a o životě s Jihokorejcem. Zpracování knihy je skvělé v tom, že je to komiks, který velmi milou a zábavnou formou předává různé informace z prostředí Jižní Koreje a to přímo koreanistkou, která v Jižní Koreji žila a momentálně žije s Jihokorejcem.
Komiks je skvělý hlavně tím, že všechny informace jsou podány z osobního pohledu autorky, jak ona co prožívala a vnímala, a tím komiks působí mnohem lépe, uvěřitelněji a hlavně zábavněji. Mnohem lépe se díky tomu čte a mnohem více si toho člověk zapamatuje.
I struktura komiksu je skvělá, kdy zezačátku se dozvíme, jak se autorka do Jižní Koreji dostala, proč vlastně studuje koreanistiku, jak poznala svého muže a pak pár zábavných okruhů z jihokorejské kultury.
I grafické zpracování komiksu je velmi povedené, kresby jsou moc hezké. Akorát mě mátlo, jak se u hlavní postavy často měnil účes (krátké/dlouhé vlasy). Občas jsem nevěděla, zda se jedná o ni.
Navíc je komiks taková jednohubka, měla jsem ho za chvilku přečten.
Velmi povedený komiks, kde jsem se toho dozvěděla mnoho nového o Jižní Koreji a přitom se nasmála. Doporučuju!
Tahle kniha nabízí velmi originální téma, kdy se pozastavuje nad tím, že aby se dnešní běžný umělec uživil, musí k tomu pracovat v supermarketu a čistě malováním si vydělá jen pár vyvolených jedinců. Tohle téma se mi neskutečně líbilo, je velice aktuální a autorka ho vyobrazila velmi dobře.
Líbila se mi i hlavní zápletka s ukradeným obrazem a následné pátrání hlavní hrdinky po něm. Dodalo to knize napětí a dynamiku, kdy jsem až do konce byla napnutá, kam se obraz poděl.
Celkově se mi kniha přišla dobře napsaná, dobře a rychle četla, stránky mi mizely pod rukama.
Zároveň se mi i líbilo téma vztahu mezi hlavní hrdinkou a jejím bývalým přítelem, jak s ní manipuloval a snažil se ji využít.
Celkově se mi Směna hodně líbila, hlavně svým tématem. Doporučuju!
Tenhle komiks je naprosto skvělej!
Velmi věrně a skvěle zachycuje, jaké to je objevovat to, že je člověk nebinární. Jaké to je v dnešní společnosti necítit se ani ženou, ani mužem. Nechtít být ani jedním.
Tenhle komiks se četl sám. Jen jsem obracela stránky a hltala ho. Je strašně čtivý a rychle se čte.
Taky jsem se dozvěděla spoustu nových informací, například že nebinarita vzniká už při prenatálním vývoji. A takových informací je komiks plný!
Vykreslení postav bylo také naprosto skvělé. A stejně tak pocitů. Naprosto jsem se dokázala vžít do hlavní hrdinky a chápala její pocity.
Celkově je to velmi povedený komiks, který velmi dobře a přesně zachycuje, jaké to je být nebinárním člověkem a s jakými těžkostmi se takový člověk musí potýkat.
Velmi se mi líbil a mnoho nového jsem se dozvěděla.
Je to prostě skvělý komiks, který můžu všem jen doporučit!
Tak tohle byl úžasný příběh. Bohužel nemůžu říct, že úžasný obsahem, který je dosti smutný a znechucující, ale je úžasný jeho zpracováním. Opravdu oceňuji autorku, že zvládla tak bravurně zpracovat tak těžké téma.
Příběh je navíc zpracovaný dost kreativně, kdy autorka místo klasického zachycení rozhovorů mezi postavami, jaké v románech bývá, použila formát z dramat, působí to jako by člověk chvílemi četl přepis divadelní hry. Což se k příběhu, kdy jedno z hlavních témat je divadlo, velmi moc hodí.
Na druhou stranu některé kapitoly byly opravdu dlouhé, až zdlouhavé, hlavně svým popisem některých situací. Ztrácela jsem pak už pozornost, co vše se vlastně v kapitole stalo.
Ale jinak se kniha četla velmi rychle, stránky mi mizely pod rukama, děj je napínavý.
Postavy jsou v tomto příběhu vykresleny velmi dobře, hlavně ty dětské a obzvlášť hlavní postava Františka. Ta její naivita a zápal pro divadlo. Autorce se opravdu podařilo zachytit, jak by dané situace vnímalo dítě.
Zároveň se jí podařilo dokonale zachytit i chování vedoucího divadelňáku, Mirka. Sice bylo značně nechutné, ale myslím, že takhle přesně by se ten člověk choval i v realitě.
Navíc kniha obsahuje ještě velmi povedené a krásné ilustrace.
Celkově jsem byla z knihy velmi nadšená a doporučila bych ji každému, kdo se nebojí těžkých témat.
Tahle kniha byla hodně zvláštní. Celý příběh se nasáklý smutkem a depresivitou. Rozhodně bych nedoporučila ho číst, když člověk nebude mít zrovna šťastné období, mohlo by mu to ještě víc uškodit.
Každopádně co mě na téhle knize zaujalo je téma antidepresiv a hormonů, jejichž tvorbu antidepresiva podporují a které hormony naopak tlumí a jaký mají na člověka vlastně vliv. Že ho neučiní šťastným, ale jen potlačí deprese a stabilizují ho v takovém melancholickém stavu.
Dost mi v příběhu vadil postoj hlavní postavy k ženám, kdy na jednu stranu byly pouhým nástrojem fyzického uspokojení a na druhou stranu hlavní postava vzpomíná na svou životní lásku a jak ji stále miluje, i když se dávno rozešli.
Hlavní postava mi tedy byla krajně nesympatická. V podstatě celé dny nic nedělal a postupně čím dál víc bláznil.
Navíc mi také moc nevyhovoval autorův styl psaní, kdy hodně využívá asociace. Hlavní postava ve vyprávění neustále někam utíká a mě to hrozně rušilo.
Tahle kniha je zajímavou sondou do hlavy jednoho francouzského muže, který vzpomíná na svůj život, zatímco "umírá smutkem". Nicméně mě ale moc nezaujala a vadil mi autorův přístup celkově k životu.
Tahle kniha byla pro mě částečně zklamáním. Proč? Všechny případy, které jsou v knize popsány a rozebrány, byly již popsány a rozebrány v podcastu. Všechny do jednoho. Takže pravidelní posluchači a fanoušci podcastu v knize nenaleznou nic nového. Jen kultivovanější projev autorky Lucie Bechynkové. To je za mě pro knihu obrovské mínus.
Nevím, na jaké čtenáře kniha tedy míří, ale pokud na fanoušky podcastu, tak ty dost zklame. Lucie mohla přihodit alespoň pár nových případů a ne jen zrecyklovat podcast. Pro fanoušky je v tomto případě kniha pouze tím, že mají svůj oblíbený podcast ve fyzické podobě.
Autorka vždy tvrdila, že chce napsat knihu a tato je tedy její prvotinou a také je to na ní vidět. V knize jsou totiž dost překlepy a drobné nepřesnosti.
Co se mi ale na knize zase líbilo, je její zpracování. Jak to grafické, tak to klasické autorské. To grafické zpracování je naprosto geniální a krásné. Pastva pro oči. Co se týče toho hlavního zpracování, tak to také bylo dobré. Případy byly rozebrány a popsány velmi dobře. Čtenář pochopil, co se stalo, proč se to stalo a jak. Místy dokonce příběhy měly náznak napětí.
Celkově bych knihu hodnotila jako průměr. Jak jsem již zmínila, kniha je cílena hlavně na fanoušky stejnojmenného podcastu, přičemž ale kniha podcast pouze kopíruje.
Komiks je velmi dobře zpracovaný a moc se mi líbil. Věrně zachycuje pocity, jaké introvert má, když se musí setkávat s dalšími lidmi. Také zachycuje, co to vlastně znamená být introvertem. Jednotlivé stripy ale tvoří celistvý příběh, kdy hlavní hrdinka Debbie nakonec zjistí, že někteří lidé nejsou nakonec tak špatní. Kniha pak nadále zachycuje, jaké to je s introvertem žít v partnerském vztahu a to opět velmi dobře.
Hlavní hrdinka představuje toho pravého introverta, který ze začátku nemá rád žádné lidi a neustále touží být sám. Je opravdu skvěle vykreslena.
Komiks je jako vždy krásně nakreslený. Přesně tak, jak se to k příběhu hodí.
Tenhle komiks rozhodně doporučuji všem extrovertům, kteří chtějí nám introvertům porozumět.
Tohle bylo neuvěřitelné. Nejvíce mé fascinovalo, jak to bylo čtivé! Navíc to jednoduše bylo dokonalé vykreslení toho, jak by to konkrétně vypadalo, kdyby v Jižní Kalifornii opravdu došla voda. Prostě obdivuji, jak autor dokázal tu situaci tak reálně popsat, co se stane s vyspělou situací, když najednou nemá vodu a neví, kde ji sehnat, protože nikde není.
Příběh byl strašně dobře postaven, krásně plynul a postupně gradoval a nabýval na dramatičnosti až v jednu chvíli náhle vygradoval. Autor dokázal ve čtenáři vyvolat přesně to napětí, aby čtenář měl pocit, že musí číst dál a dál, aby se dozvěděl, co se nakonec stane, zda vodu hlavní hrdinové najdou nebo zemřou.
Popisy byly také neskutečné! Vůbec vymyšlení konceptu vodních zombie a jejich dokonalé popsání. Díky popisům má čtenář pocit, že se v příběhu ocitl s hrdiny.
Styl psaní ve spojitosti s dobře vystaveným příběhem působil také kouzelně, žádné složité věty, žádné zádrhely, příběh jednoduše odsýpal.
Kniha je napsána v ich-formě, kdy se ve vyprávění střídají v podstatě všechny hlavní postavy, což znamená, že se tu střídá asi 5 úhlů pohledu. S tím se pojí, že každá postava měla v určitých chvílích příběhu své úvahové pasáže, které jediné působily občas nudně a příběh trochu zpomalovaly a nebavily mě.
Vykreslení postav bylo také velmi dobré, ale bohužel mi skoro žádná postava nepřirostla k srdci. Někteří byly divní, jiní přechytralí a vlastně mi byl sympatický snad jen Garret a trochu Kelton, kterým jsem fandila, na jiných mi nezáleželo.
Jediné co mi na knize trochu vadilo byl konec. Celý příběh byl dramatický, voda nikde a v poslední kapitole je v podstatě happy end? Takhle to v realitě nedopadne. Takhle prostě ne. To mě hrozně iritovalo.
Tahle kniha je velmi průměrná podle mě. V knize se jedná hlavně se o krátké historky, které se týkají určitých témat jako je pračka, kolej, samotné studium apod.
Se stylem psaní autora jsem neměla problém, věty jsou vystavěné dobře a čtenář se nezadrhává. Co už ale pokulhává je samotný příběh. Samotná kniha mě nikdy nechytla tak, že bych ji nemohla odložit a musela hned vědět, co bude dál. Navíc tím, že na sebe jednotlivé historky nenavazují, se celý příběh trhá a nepůsobí úplně sourodě.
Postavy mi přišly velmi nesympatické, hlavní hrdina mi přišel velmi arogantní a namyšlený. To jak přistupoval ke škole lajdácky, celkové chování postavy, to všechno mě velmi iritovalo. A ostatní postavy k tomu moc nepřidaly. Žádná mi nebyla nijak moc sympatická a rozhodně mi žádná nepřirostla k srdci.
Co musím ocenit je grafické zpracování knížky. To se mi velmi líbilo, hlavně barevná ořízka, kterou mnoho knih nemá.
Co ale knize musím přiznat je to, že obsahuje několik zajímavých myšlenek, vět, které jsem si poznamenala a která mají dlouhodobý přesah. Bohužel jich je poskromnu.
Tuhle knihu jsem si vybrala, jelikož byla útlá a myslela jsem si, že bude fajn, že alespoň poznám trochu jinou perspektivu studentského života, ale tahle knížka mě opravdu zklamala. Největší problém prostě byl, že samotná postava hlavního hrdiny/autora mi byla jednoduše nesympatická a k tomu jeho vyjadřování, které provázelo celou knihu mi také jednoduše nevyhovovalo. Za mě nemá kniha žádnou přidanou hodnotu.
Závěrem musím říct, že tuhle knihu moc nedoporučuji, je to až ztráta času a existují mnohem lepší a kvalitnější knížky.
Musím říct, že tahle kniha byla skvěle napsaná a tak čtivá! Ten styl psaní autorky mě nutil číst dál a dál a vůbec jsem se do čtení nemusela nutit, prostě jsem vědět, jak děj pokračuje.
Samotný děj - v první dějové lince má docela velký spád, v každé kapitole se déje skoro něco velkého. V druhé lince je děj naopak pomalejší, jelikož se autorka snaží vystihnout, jak moc dokáže pevný partnerský vztah rozložit problém jako je neplodnost a snažení se o dítě 6 let.
Myslím, že samotné to hlavní téma, tedy neplodnost, bylo popsáno a vykresleno velmi dobře, hlavně tedy to, jak tento problém dokáže rozložit až skoro zničit pevné manželszví. To se mi moc líbilo a oceňuji to, jelikož v dnešní západní společnosti je to velký problém.
Co se mi už líbilo na knize méně, je ta celková idylkovost, to jak se Quinn a Graham k sobě dokonale hodili a podruhém setkání se vlastně dali dohromady a pak bez sebe nemohli být a po pár měsících se hned brali. To mi nepřijde reálné a prosté moc růžové.
Postavy byly také vykresleny velmi dobře, Quinn mi byla o něco méně sympatická, i když jsem chápala, proč je zoufalá a tak. Graham byl velký sympaťák a myslím si, že takového chlapa by si přála snad každá svobodná holka. Na druhou stranu, byl také až moc dokonalý. Takového chlapa s takovým cítěním jen tak na světě žádná nenajde.
Celkově se mi kniha líbila, nejvíce to, jak bylo zpracováno hlavní téma knihy, co ale knihu kazí, je právě ta přehnaná dokonalost, která je nereálná.
Dobrá knížka. Dash a Lily jsou krásný pár. Knížka stojí za přečtení :)
Tato kniha je úžasná. Nádherný příběh o tom jak se člověk může změnit kvůli lásce a jak se dá naučit žít s Aspergerovým syndromem. Rozhodně doporučuji :)
Zajímavá kniha z dob romantismu. Vyskytuje se zde neopětovaná láska. Proto kniha končí celkem smutně. Ale kniha je napsána velmi zajímavě. Pokud máte chuť na typický román z dob romantismu rozhodně doporučuju.
Tohle je úžasná knížka. Možná že vypravěč je neobvyklý a tak se forma malinko nepovedla, ale obsah je naproto úžasný. Otevře oči lidem kteří je chtějí otevřít. Pro ostatní ale nemá cenu. Člověk zde nahlédne jak na problematiku xenofobní společnosti tak na krásné příběhy gayů. A navíc knížka nabízí poselství, že by se člověk nikdy neměl vzdávat a skoro vždy tu pro něj někdo je. Rozhodně si to přečtěte. Stojí to za to! :)
Tahle knížka je úžasná. Příběh o Simonovi, který je gay a bojí se svého coming outu a má emailovýho přítele, do kterého se zamilovává a touží odhalid jeho identitu. A zároveň vede obyčejný život středoškoláka. Ty postavy jsou úžasné. Simon i jeho přátelé i Blue. Strašně dobře vykreslená psychologie postav i Simonova zamilovanost a jeho homosexualita. Nemám prostě k tomuhle slov. Knížka vám skoro mizí před očima když ji čtete. Je strašně čtivá. Jedna z nejlepších knih z young adult, co jsem četla. Fakt.
Takhle kniha je velmi zvláštní. Rychle a dobře se čte, popisy nejsou dlouhé a jsou výstižné. Jen ten konec je takový zvláštní. Spousta lidí kvůli němu tuto knihu nemá ráda. Mně to však přijde jako zajímavé rozuzlení příběhu, které přece jenom ukazuje velikost lásky George k Lenniemu, díky které se odhodlal ušetřir svého kamaráda lynčování davem. Postavy jsou zde velmi dobře popsané a vykreslené. Kniha je velmi dobrá, ale stále je to pro mě povinná četba.