RonnieSmithx | Komentáře u knih | Databáze knih

RonnieSmithx RonnieSmithx komentáře u knih

Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Pokračování legendárního příběhu plného čar a kouzel. S odstupem let mě stále dokáže strhnout do děje a já tak prožívám dobrodružství s Harrym Potterem stejně tak, jako když mi bylo sedm.
Tajemná komnata je plná tajemství a záhad od začátku až do konce a spolu s oblíbenými hlavními hrdiny jsme na správné cestě je vyřešit. Pro mě je tam také velká dávka nostalgie a tím pádem nejde hodnotit jinak než plným počtem hvězd.

27.12.2020 5 z 5

Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Nevím, co jsem vlastně čekala od Sophiiny volby, ale její provedení mě překvapilo a taky mi bylo po několik dní vítaným společníkem. Čekala jsem, že kniha bude více zaměřena na minulost, ale to, jak všechno bylo ve finále odvyprávěno a popsáno, mě nezklamalo, právě naopak. Všechny tyto pasáže tvoří dohromady to mistrovské dílo, které chytlo za srdce miliony čtenářů.
Je to silný emotivní příběh, ve kterém jsou popsána naprostá zvěrstva, která se děla ještě před pár desítky let na naší planetě, která jsou neomluvitelná a postrádají veškerou lidskost. Postavy tu jsou důkladně psychologicky vykreslené. Jejich osobité povahy si zamilujete a zároveň budete zdrceni nad jejich závěrečnými osudy. Možná se nad některými částmi, které sympatický jižanský spisovatel Stingo popisuje, pousmějete, ale některé vás svou temnou podstatou chytnou za srdce a možná si i popláčete. Tohle geniální dílo neboli příběh o ženě, která už žila jen napůl, nám bude už navždycky připomínat, jak hrůzostrašných věcí je lidstvo schopné.

30.10.2020 5 z 5

Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Konec fenomenálního příběhu Toho, kdo nesl prsten. Ráda jsem se stala součástí příběhu díky barvitému vyprávění mistra fantasy neboli J. R. R. Tolkiena. K trilogii se určitě jednou za čase ještě vrátím, neboť je to moje dětství a každý občas rád uteče do jiného světa. Na závěr se mi líbilo, že na konci bylo všechno přehledně vypsané a já se tak mohla dozvědět, co se stalo před Válkou o Prsten a po ní.

16.09.2020 5 z 5

Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

Skvělé! Nejvíc se mi líbila ta část, ve které kočička ukončila rasismus.

11.12.2023

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Tak už se potřetí společně s Harrym ocitáme v Bradavicích. Vězeň z Azkabanu je můj nejoblíbenější díl a přiznám se, že mám u něho tendence se rozplakat. Postavu Siriuse naprosto zbožňuji a celý tenhle díl je prostě tak strašně úžasný, ale zároveň je to tak strašně smutné, protože aspoň na blbou půlhodinu měl Harry naději, že...
No, tenhle díl je prostě skvělý a konečně se víc seznámíme s charakterem Jamese Pottera a jeho kamarádů. Tak zase na viděnou u Ohnivého poháru:)

30.12.2020 5 z 5

Zbabělci Zbabělci Josef Škvorecký

Pokud jste jeden z těch lidí, co si řeknou "ještě jednu kapitolu", tak knihu dočtete velmi rychle. Já jen doufám, že mě při čtení neviděla Irena...

28.05.2024 4 z 5

Kubula a Kuba Kubikula Kubula a Kuba Kubikula Vladislav Vančura

Myslím si, že název Houbyhoubičky je inspirovaný tím, co Vančura požíval při psaní této knihy.

"Děkujeme ti za buchty při popravě. Radní páni nás udí, abychom skomírali. Mám řádný strach. Už se blíží někdo se sekyrou."

Tento úryvek, který cituji, je rozhodně nejlepší částí celého díla. Dokonce dle mého názoru vynahrazuje i ty trošku nudnější kapitoly. Dále bych ale chtěla ujasnit, že nejsem fanouškem zoofilie.

12.12.2023 4 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Ač mě tento příběh v průběhu čtení šíleně deprimoval, tak je to krásně napsáno. Santiagovi myšlenky vás vtáhnou do děje a na chvíli máte pocit, že jste na moři s ním. Spolu s ním vedete tak náročný boj a vlastně pro nic. Je mi z toho do breku. Santiago ale udělal všechno proto, aby dostal to, co chce, a i když se to nepovedlo, tak může v klidu usínat s myšlenkou, že se aspoň pokusil. Všechno v životě vyjít nemusí.

12.02.2022 4 z 5

Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

(SPOILER) „Nemá smysl modlit se k Neslyšnému. "

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout už jen z toho důvodu, že jsem se bála o malou Trishu a byla jsem tedy v neustálém napětí, jak to s ní dopadne. King všechno popisoval tak barvitě, až jste měli pocit, že to v tom lese prožíváte s ní.
Když jsem se blížila k závěru, tak jsem byla strašně pesimistická, takže není divu, že mi tekly slzy štěstí, když jsem zjistila, jak to nakonec dopadlo. Já už můžu jen říct, že tohle je strašně krásná knížka. Jak říká Trhlý Bork, Bůh je možná sportovním fanouškem, ale nezdá se, že by byl fanouškem Red Sox.

02.07.2020 5 z 5

Evžen Oněgin Evžen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Co víc k tomu říct? Prostě absolutní klasika. Nejsem nějakým velkým fanouškem poezie a vždycky dám radši přednost próze, ale do Evžena Oněgina jsem se zamilovala a taky jsem si z této knihy odnesla pěkný řádek citátů.

29.02.2020 5 z 5

Honzlová Honzlová Zdena Salivarová

Páni, jsem ráda, že se na konci nic nikomu nestalo a všichni skončili šťastně. Protože to tak dopadlo, ne? Ne?????????????

28.05.2024 5 z 5

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Některé povídky se mi líbily více, některé mě bavily méně, ale musím říct, že ta pozitiva přece jen převažují. Nerudovo vyprávění se mi četlo hezky, některé pasáže mě dokonce donutily se zasmát. Ty o lidské nepřejícnosti, závisti a chamtivosti člověka zamrzí, ale to už tak v životě bývá.

11.06.2023 4 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Pes pošel, staré ovce zkapaly a já u toho taky málem zdechla.

29.03.2023 3 z 5

Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Oscar Wilde

Pohádky pro starší, dětem bych je před spaním nečetla. Trpké, cynické a přece tak jemně hladí po duši. Wilde svými ironickými poznámkami pobaví, svou hrou se slovy a okouzlí a svým realistickým pohledem snad rozesmutní. Některé příběhy jsou šťastnější než ty předchozí, ale ve všech se skrývá neslýchaná krása. Možná po přečtení dopadnete do propasti melancholie, možná se vám v hlavě usadí slavík, který zemřel pro lásku, možná se zaseknete nad pomýšlením o spravedlnosti světa... A já si myslím, že je úžasné, jakou směsici citů dokáže jedna pohádková knížka vyvolat.

09.01.2023 5 z 5

Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

(SPOILER) Příběh je vyprávěn z perspektivy pěti žen tří generací. Působilo to na mě, jako kdyby mi opravdu nějaká paní vyprávěla, jaké strasti v životě zažila, protože tak je to i napsáno. Vzhledem k tomu, že se kniha odehrává v Mongolsku, tak jsou často používány mongolské výrazy, což mě nejdříve štvalo, neboť jsem jim nerozuměla, ale nakonec se mi toto rozhodnutí líbilo, protože tak více zapadáme do prostředí a význam slov se nám postupně odkrývá s dalším kontextem, díky čemuž je to zajímavější.
Mezi hlavní téma patří generační spory, kdy mladší lidé tíhnou více k městu a starší jsou zvyklí na svůj tradiční kočovný život. Například babička Dolgorma by byla symbolem tohoto starobylého mongolského života. Protikladem toho je Dzaja, u které mi přišlo, že se cítí jako černá ovce rodiny. Jedním z důvodů bylo asi to, že byla nevlastní dcerou svého otce, takže ji sice vychovával, ale nikdy k ní neměl takovou náklonost jako k vlastním dětem. Dzaja se rozhodla odstěhovat do města, kde čekala lepší zítřky, ale jak se ukázalo, tak nic nebylo tak hezké, jak si představovala. Měla své vize, které se nenaplnily, zatímco její sestra Ojuna žila po celou dobu spořádaným životem. Dzaja Ojunu v dětství šikanovala, ale nakonec to byla ona, kdo skončil jako prostitutka s dítětem bez otce. Jako prostitutka skončila i Dzajina nejmilejší sestra Nara, která se ve městě ocitla hlavně kvůli své posedlosti s mužem, který její zájem neopětoval – byla poslána na léčení za tetou, která ji sexuálně obtěžovala, a pak následně zmanipulována další tetou, že nic lepšího, než nevěstinec ji nečeká. Dzaja se stejně nakonec domů po letech vrátila.

03.10.2022

Magorovy labutí písně Magorovy labutí písně Ivan Martin Jirous

Jirous se tu stylizuje do role lyrického subjektu. Zmiňuje tu skutečná jména svých přátel, míst a odkazuje na známé osobnosti té doby. Působí to díky tomu osobněji, zranitelněji. Hlavně se tu nejvíce odrazuje jeho pobyt ve vězení, při kterém kniha vznikala, a ještě k tomu nelegálně. Tato sbírka, ty básně, co ho napadaly v jeho trýzni, musely mít pro Jirouse neskutečnou hodnotu. Některé pasáže dokonce působí jako jeho vlastní modlitba, neboť na konec básně přidává slovo „amen". Není to překvapením vzhledem k tomu, že on sám byl katolíkem. Myslel si však, že je jeho věznění oprávněné? Myslím, že bral jeho pobyt ve vězení jako zasloužený trest Boží, ale ne však správný z hlediska právního. Pro člověka je jednodušší se v nesnázi obracet na Boha a doufat, že to má nějaký vyšší smysl než se vztekat nad proplýtvanými roky proti vlastní vůli.
Jirous také až poeticky kombinuje odpudivá témata se spisovným jazykem. Hovorový jazyk používá ale také a sem tam i nějaký ten vulgarismus. Možná, aby působil více lidsky? Objevují se v básních i slova francouzská, anglická a dokonce latinská. Básně adresuje svým kamarádům, ženě, dětem… Jaký to je asi pocit být ode všech oddělen? Myslím, že svou rodinu litoval a na kamarády žárlil. Někdy ale nezbude jiná možnost než psát melancholické básně ve vězení… A z této možnosti může občas vzniknout mistrovské dílo.

25.09.2022 5 z 5

Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Vtipná, bravurně napsaná komedie. Rozhodně si musím zajít na tuto hru někdy do divadla. Hotová jemňounká bublina fantazie, která má svou filosofii. Doporučuji k maturitní četbě.

27.05.2022 5 z 5

Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Připravte se na emocionální horskou dráhu, protože Jojo Moyesová je prostě kouzelnice. Jako hvězdy v temné noci je další její kniha, která vás pohltí, zahřeje u srdce a nedá vám spát. Zamilovala jsem si malé městečko Baileyville, jeho obyvatele a ze všeho nejvíc skupinku odvážných knihovnic, které by pro přátelství udělaly cokoliv.
Je to opravdu přenádherný příběh, který jsem přečetla jedním dechem, ale za druhou polovinu knihy strhávám hvězdičku, protože mi to přišlo trošku moc. :) Těším se na další autorčinu knihu, protože je ve svém oboru mistryně.

04.06.2021 4 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Překrásná knížka. Chtěla bych ještě něco dodat, ale mám pocit, že slovo překrásná dílo naprosto vystihuje.

28.03.2021 5 z 5

Ústav Ústav Stephen King

Kniha mě bavila do poslední stránky. Skvěle vymyšlený a čtivý příběh se sympatickými hlavními hrdiny, kteří se snaží zvítězit nad zlem. Dokážu pochopit, že by se asi kniha bývalému americkému prezidentovi moc nezamlouvala.

18.02.2021 4 z 5