Ronny komentáře u knih
Podle mne je to velmi užitečná kniha hlavně pro ženy, které přišly v době dětství nebo dospívání o matku. Jsou tam popsány různé osudy dívek, které to potkalo v různém věku za odlišných okolností. Tato ztráta se pak odrazila na jejich dalším vývoji a životě, neměl kdo jim být vzorem jak se stát z dívky ženou a matkou. Já jsem naštěstí měla matku až do vyššího věku, ale i tak mi chybí a téma matka- dcera je pro mne velmi silné i vzhledem k tomu, že mám dvě dospělé dcery. Kniha mi pomohla popchopit moji blízkou kamarádku ze střední školy, které zemřela maminka asi ve 14-ti letech.
Příběh Kasii mne bavil, ale příběh Caroliny jsem vždy jen přeletěla očima.
Kniha stojí za přečtení, líbila se mi. Přestože jsem už četla více knih s tematikou otroctví, dozvěděla jsem se spoustu skutečností z období před občanskou válkou, které jsem nevěděla. Obdivovala jsem se hrdinství těch bělochů, kteří pomáhali uprchlým černochům na jejich útěku a riskovali smrt svou a celé rodiny, ztrátu majetku apod. Kniha je velmi čtivá a vtáhne čtenáře do doporučuji!
Knihu jsem odložila hned zpočátku, spousta informaci, ve kterých se čtenář ztrácí, pro mne nezajímavých. Kniha zklamala moje očekávání.
Kdo nečetl knihu s podobnou tematikou popisující život (spíše živoření) lidí v Severní Koreji, pro toho bude kniha děsivá a překvapivá. Já jsem jich četla několik a nejvíce na mne zapůsobila kniha "Není co závidět".
Předchozí kniha Já a štrúdl se mi líbila, ale toto volné pokračování jsem nedočetla. Nemělo to vtip ani švih,
Velmi čtivě napsáno z pohledu dvou žen, bývalé manželky a současné milenky.
Z knihy jsem přečetla první dvě povídky a dál jsem nepokračovala. Není to můj šálek čaje. Knihu jsem si půjčila s tím, že budu procvičovat zároveň angličtinu, ale bylo to tak divně napsané, používané popisy a slova, se kterými jsem se v angličtině nikdy nesetkala....
Jedna z nejzajímavějších knih, které jsem přečetla. Doporučuji přečíst všechny díly!!!!
Trochu zvlášťně napsaná útlá knížečka o zajímavém osudu a způsobu života Jany Černé, dcery Mileny Jesenské. Probudila ve mně zvědavost dozvědět se co nejvíce o životě a osobnosti Mileny a Egona Bondyho a dětí Jany Černé.
Kniha, ke které jsem se už několikrát vrátila. Příběh o to působivější, že je skutečný.
Příběh vášnivé lásky dvou silných osobností, které k sobě osudově patřily. Bohužel Onasise přitahovaly ženy, které byly celebrity a mohly zvýšit jeho prestiž, a proto Calasovou, kterou si nikdy nevzal, opustil a oženil se s vdovou po Kennedym. Ale manželství mu štěstí nepřineslo, přišel o syna, dceru, o zdraví a stále se vracel k bývalé milence. Po přečtení knihy jsem se zajímala o další knihy tohoto autora a přečetla jsem autobiografickou knihu Eleni a Eleni a její její děti - bohužel nevyšly v češtině. Byly úžasné!!
Přesto že většinu knih tohoto autora hodnotím vysoce, zrovna tato kniha mne nezaujala. Mám ji doma, ale nedočetla jsem ji. Škoda.
Nějak mě to nezaujalo- přitom jsem si knihu málem koupila a těšila se, až si ji budu moci půjčit v knihovně.Ten styl mi nesednul. Škoda.
Toto byla druhá kniha, kterou jsem přečetla o dceři Stalina a několikátá v pořadí popisující poměry v té době v SSSR. Takže spoustu informací jsem již dříve přečetla, nicméně byla čtivá a zase přinesla další rozšíření obrazu. Druhá polovina již pro mne tak zajímavá nebyla, popisovala její život na Západě, její začleňování do společnosti. Doporučuji, hlavně pro ty, kteří tyto fakta a informace nemají.
Osud Světlany byl těžký, v mnoha ohledech to byla výjimečná a silná žena. Na druhou stranu byl její život přes všechno ve srovnání s oběťmi režimu privilegovaný.
Nádherná kniha, doporučuji každému kdo hledá cestu k vyrovnanosti a šťastnému životu.
Zalíbil se mi mimo jiné tento citát:
"Povstaňme a buďme vděční,
protože i když jsme se dnes nenaučili mnoho,
alespoň jsme se naučili málo,
a pokud jsme se nenaučili ani málo,
alespoň se nám neudělalo špatně,
a pokud se nám udělalo špatně,
tak alespoň jsme nezemřeli.
Takže buďme vděční."
Výrok z Budhy
Hodnotná kniha, doporučuji. Velmi zajímavé bylo pro mne sledovat, jak se hlavní hrdinka pomalu osvobozuje z dlouholetého vztahu a z rodiny budoucího manžela, která jí napevno naplánovala budoucnost. Obdivovala jsem odvahu, s jakou se postavila celému svému okolí, které se na ni dívalo s pohrdáním a odporem jen proto, že se objevila po boku černocha.
Knihu doporučuji! Čtivě napsaná, zajímavé detaily z jejího života. Otec slavný herec, matka psychicky nemocná, spáchala sebevraždu, Jane trpěla anorexií (podle mne ji má dodnes).Dozvídáme se o jejích partnerech, jejích aktivitách na pozadí americké historie.
Knihu jsem nedočetla, autorka je obdivuhodná žena a to, co vydržela si ani nechci představovat. Nicméně mne to nebavilo.