Ronny Ronny komentáře u knih

Dcery bez matek: Ztráta jako dědictví Dcery bez matek: Ztráta jako dědictví Hope Edelman

Podle mne je to velmi užitečná kniha hlavně pro ženy, které přišly v době dětství nebo dospívání o matku. Jsou tam popsány různé osudy dívek, které to potkalo v různém věku za odlišných okolností. Tato ztráta se pak odrazila na jejich dalším vývoji a životě, neměl kdo jim být vzorem jak se stát z dívky ženou a matkou. Já jsem naštěstí měla matku až do vyššího věku, ale i tak mi chybí a téma matka- dcera je pro mne velmi silné i vzhledem k tomu, že mám dvě dospělé dcery. Kniha mi pomohla popchopit moji blízkou kamarádku ze střední školy, které zemřela maminka asi ve 14-ti letech.

28.02.2019 5 z 5

Neotevřené dopisy Neotevřené dopisy Alice Horáčková

nedočteno

05.12.2018 1 z 5

Dívky beze jména Dívky beze jména Martha Hall Kelly

Příběh Kasii mne bavil, ale příběh Caroliny jsem vždy jen přeletěla očima.

18.10.2018 4 z 5

Podzemní železnice Podzemní železnice Colson Whitehead

Kniha stojí za přečtení, líbila se mi. Přestože jsem už četla více knih s tematikou otroctví, dozvěděla jsem se spoustu skutečností z období před občanskou válkou, které jsem nevěděla. Obdivovala jsem se hrdinství těch bělochů, kteří pomáhali uprchlým černochům na jejich útěku a riskovali smrt svou a celé rodiny, ztrátu majetku apod. Kniha je velmi čtivá a vtáhne čtenáře do doporučuji!

18.10.2018

Plechový bubínek Plechový bubínek Günter Grass

Knihu jsem odložila hned zpočátku, spousta informaci, ve kterých se čtenář ztrácí, pro mne nezajímavých. Kniha zklamala moje očekávání.

23.04.2018

Pod stejným nebem Pod stejným nebem Stephan Talty

Kdo nečetl knihu s podobnou tematikou popisující život (spíše živoření) lidí v Severní Koreji, pro toho bude kniha děsivá a překvapivá. Já jsem jich četla několik a nejvíce na mne zapůsobila kniha "Není co závidět".

14.02.2018 4 z 5

55+ 55+ Jiřina Tejkalová

Předchozí kniha Já a štrúdl se mi líbila, ale toto volné pokračování jsem nedočetla. Nemělo to vtip ani švih,

14.02.2018 1 z 5

Pláč Pláč Helen FitzGerald

Velmi čtivě napsáno z pohledu dvou žen, bývalé manželky a současné milenky.

06.12.2017 4 z 5

Rose for Emily / Růže pro Emilii (dvojjazyčná kniha) Rose for Emily / Růže pro Emilii (dvojjazyčná kniha) William Faulkner

Z knihy jsem přečetla první dvě povídky a dál jsem nepokračovala. Není to můj šálek čaje. Knihu jsem si půjčila s tím, že budu procvičovat zároveň angličtinu, ale bylo to tak divně napsané, používané popisy a slova, se kterými jsem se v angličtině nikdy nesetkala....

06.12.2017 1 z 5

Mliekarka z Ottakringu Mliekarka z Ottakringu Galina Nikolajevna Ďurjagina

Skvělé! Doporučuji přečíst!!

31.10.2017 5 z 5

Manželstvá v červenej búrke Manželstvá v červenej búrke Galina Nikolajevna Ďurjagina

Jedna z nejzajímavějších knih, které jsem přečetla. Doporučuji přečíst všechny díly!!!!

31.10.2017 5 z 5

Ani víru ani ctnosti člověk nepotřebuje ke své spáse: Příběh Jany Černé Ani víru ani ctnosti člověk nepotřebuje ke své spáse: Příběh Jany Černé Anna Militz

Trochu zvlášťně napsaná útlá knížečka o zajímavém osudu a způsobu života Jany Černé, dcery Mileny Jesenské. Probudila ve mně zvědavost dozvědět se co nejvíce o životě a osobnosti Mileny a Egona Bondyho a dětí Jany Černé.

05.10.2017 4 z 5

Řecký oheň Řecký oheň Nicholas Gage

Kniha, ke které jsem se už několikrát vrátila. Příběh o to působivější, že je skutečný.
Příběh vášnivé lásky dvou silných osobností, které k sobě osudově patřily. Bohužel Onasise přitahovaly ženy, které byly celebrity a mohly zvýšit jeho prestiž, a proto Calasovou, kterou si nikdy nevzal, opustil a oženil se s vdovou po Kennedym. Ale manželství mu štěstí nepřineslo, přišel o syna, dceru, o zdraví a stále se vracel k bývalé milence. Po přečtení knihy jsem se zajímala o další knihy tohoto autora a přečetla jsem autobiografickou knihu Eleni a Eleni a její její děti - bohužel nevyšly v češtině. Byly úžasné!!

04.08.2017 5 z 5

Konec výmluvám! Konec výmluvám! Wayne W. Dyer

Přesto že většinu knih tohoto autora hodnotím vysoce, zrovna tato kniha mne nezaujala. Mám ji doma, ale nedočetla jsem ji. Škoda.

04.08.2017 2 z 5

Jákobovy barvy Jákobovy barvy Lindsay Hawdon

Nějak mě to nezaujalo- přitom jsem si knihu málem koupila a těšila se, až si ji budu moci půjčit v knihovně.Ten styl mi nesednul. Škoda.

25.07.2017 2 z 5

Stalinova dcéra Stalinova dcéra Rosemary Sullivan

Toto byla druhá kniha, kterou jsem přečetla o dceři Stalina a několikátá v pořadí popisující poměry v té době v SSSR. Takže spoustu informací jsem již dříve přečetla, nicméně byla čtivá a zase přinesla další rozšíření obrazu. Druhá polovina již pro mne tak zajímavá nebyla, popisovala její život na Západě, její začleňování do společnosti. Doporučuji, hlavně pro ty, kteří tyto fakta a informace nemají.
Osud Světlany byl těžký, v mnoha ohledech to byla výjimečná a silná žena. Na druhou stranu byl její život přes všechno ve srovnání s oběťmi režimu privilegovaný.

24.07.2017 4 z 5

Darovat život Darovat život Mary Akers

Nádherná kniha, doporučuji každému kdo hledá cestu k vyrovnanosti a šťastnému životu.
Zalíbil se mi mimo jiné tento citát:
"Povstaňme a buďme vděční,
protože i když jsme se dnes nenaučili mnoho,
alespoň jsme se naučili málo,
a pokud jsme se nenaučili ani málo,
alespoň se nám neudělalo špatně,
a pokud se nám udělalo špatně,
tak alespoň jsme nezemřeli.
Takže buďme vděční."

Výrok z Budhy

27.02.2017 5 z 5

Druhá garnitura boží Druhá garnitura boží Willi Heinrich

Hodnotná kniha, doporučuji. Velmi zajímavé bylo pro mne sledovat, jak se hlavní hrdinka pomalu osvobozuje z dlouholetého vztahu a z rodiny budoucího manžela, která jí napevno naplánovala budoucnost. Obdivovala jsem odvahu, s jakou se postavila celému svému okolí, které se na ni dívalo s pohrdáním a odporem jen proto, že se objevila po boku černocha.

01.06.2015 5 z 5

Tak šel můj život Tak šel můj život Jane Fonda

Knihu doporučuji! Čtivě napsaná, zajímavé detaily z jejího života. Otec slavný herec, matka psychicky nemocná, spáchala sebevraždu, Jane trpěla anorexií (podle mne ji má dodnes).Dozvídáme se o jejích partnerech, jejích aktivitách na pozadí americké historie.

06.05.2015 5 z 5

Tichý útěk Tichý útěk Lena Constante

Knihu jsem nedočetla, autorka je obdivuhodná žena a to, co vydržela si ani nechci představovat. Nicméně mne to nebavilo.

06.05.2015 2 z 5