roso.mak roso.mak komentáře u knih

Černé znamení Černé znamení Sebastien de Castell

Přestože se kniha dobře četla, předem upozorňuji, že příběh hlavního hrdiny nikam neposouvá. Spíš je to taková samostatná detektivka.

Kdo mě ale neskutečně štval, byla Ferius. Chápu že hlavnímu hrdinovi toho moc nezbývá, ale pokaždý když ta ženská otevře ústa, vrazila bych jí pěstí. To musí furt mluvit jako pitomý filosof? A to hergot nemůže odpovědět ani na jedinou blbou otázku?

A taky mě neskutečně uchvacuje, jak odmítají nejen zabíjet, což bych jim i odpustila, ale hlavně trestat lidi. Zavraždil malého kluka? Ošetříme mu rány a pustím ho na svobodu. Pokusil se nás zavraždit obzvláště ohavným způsobem? Chudáček maličký musíme mu rychle odpustit. Takhle se možná chová dalajlama, ale ne normální člověk.

23.11.2021 2 z 5

Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Taková klasika na téma neduživá a obyčejná holka, co objeví své zázračné schopnosti a musí spasit svět.

Nicméně se mi líbí, že rozdíl mezi dobrem a zlem se tam dá spíš definovat příslovím: Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly.

Hvězdička dolů je spíš zato, že mám pocit že kniha je plná dialogů, které neposouvaly děj moc dopředu.

20.10.2021 4 z 5

Domácí minizahrádky Domácí minizahrádky Enid G. Svymbersky

Na můj vkus tam autorka používá příliš mnoho umělých dinosaurů a jineho kýče. Nicméně tato kniha přesahuje pole pouhé vizuální inspirace a najdete tam i podrobné postupy, včetně návodu "z čeho vařit".

09.10.2021 4 z 5

Tajný život masožravých rostlin Tajný život masožravých rostlin Elena Fin

Pro děti hezké. Vůbec bych se nebála dát tam víc informací, textu je tam dost pomálu.

06.10.2021 4 z 5

Princezna nevěsta Princezna nevěsta William Goldman

Nemohu si pomoct, ale i přes originálnost zpracování mi ta kniha přijde - myslím, že správný pojem je přeplácaná.

Kombinace současného vypravěče, jeho neustálých poznámek k "upřesnění faktů", které odbíhaly od děje, celé odstavce vsunuté kurzívy a předstírání, že to je přepis nějakého starodávného díla, dokázaly z pohádky udělat třísetstránkovou monstrozitu, kterou je vopruz číst.

Půjčila jsem si tuto knihu, protože jsem po letech znovu viděla film a mé dospělé oči si všimly pár nedotažeností. A já si naivně myslela, že to je nutností filmové zkratky.

To, co je důležité, je ve filmu - včetně kompletního přepisu dialogů. Tak 100 - 120 stran, kdyby z toho byla kniha? Dává to dobrou představu, jak strašně moc stránek je tam zbytečných. A ty nedotaženosti? Ty jsou tam taky. Autor je viditelně přes samý slovní průjem nedokázal zachytit.

06.10.2021 1 z 5

Prokletá věž Prokletá věž Michaela Merglová

Střed knihy, kdy jsou v temné věži, je fakt bezva. Úvod a konec ujde. I když předem upozorňuji, že si autorka nechává zadní vrátka k dalšímu dílu.

Co se mě na knize nezdálo je taková zvláštní nekonzistentnost v charakteru postav. Ano, postavy musí mít určitý vývoj, aby to byla dobrá kniha, ale tady je to u některych z nich dost divoké.

Taky mě vadilo kolik mrtvol tam dokáže vyrobit hlavní záporák. Všechny oběti jsou v tu chvíli takové dost podezřele nepřipravené, na to že to má být výkvět lotrů přístaviště.

A nový velký (elfí) super drsný vůdce si to nechá líbit, celou knihu se tam nijak neprojevuje, aby ke konci provedl pár nelogických krutostí a nesmyslně zahynul.

17.09.2021 3 z 5

Ghostwriter Ghostwriter Alessandra Torre

(SPOILER) Zajímavá postava. Zajímavé rozuzleni.

Ale nemohla jsem se zbavit dojmu, že autorka by si měla nastudovat, jak fungují karmy a rychlost plnění objektů velikosti domu plynem. Absolutně si nedokážu predstavit systém, který by fungoval tak jak to nastínila. Ale nejsem topenář natož americkej. Jen mi kazilo konec.

A nechápu, proč ten její manžel, který tak strašně moc chtěl dítě, nešel sám na mateřskou. Vždyť byl učitel a ona vydělávala statisíce a o dítě se nechtěla starat. A co takhle chůvy? Prostě to nemělo logiku.

A taky mě vůbec nesedělo, že se z jejího manžela vyklubal úchylák. Vůbec mi to nesedělo k tomu, jak ho autorka zpodobnila. Takový špatně určený psychologický profil.

15.09.2021 2 z 5

Oko uragánu Oko uragánu Patrick White

Ok, je mi jedno, že autor dostal nobelovku. Jassir Arafat ji má taky.

Tahle kniha je prostě jenom myšlenkovým tokem. Vyprávěním o staré hnusné bábě, kterou její děti včas nevzali pohrabáčm po hlavě. Je to nudné od začátku do konce.

15.09.2021 1 z 5

Hledání těla Hledání těla Michael Atamanov

Pro samé drámo v reálu i ve hře byl konec hrozně uspěchaný, jako by nakladatel potřeboval mít všechny knihy stejně tlusté. A taky strašně pohádkový, ale to mě ani tak nevadilo.

06.09.2021 3 z 5

Mezi světy Mezi světy Andy Weir

Dojem z knihy mám stejný, jako mnoho lidí zde. Kresba nevhodně zvolená k obsahu a děj ke konci hrozně zmatený.

06.09.2021 3 z 5

Holmes (1854-1891?) 3. díl: Stín pochybnosti a 4. díl: Paní ze Scutari Holmes (1854-1891?) 3. díl: Stín pochybnosti a 4. díl: Paní ze Scutari Luc Brunschwig

Ach jo, někdo mi měl říct předem, že příběhu ještě není konec.

Nicméně jsem se ve čtení už tolik neztrácela, možná proto, že se tam střídají jenom dvě lokace a retrospektiva, která je hnědá.

03.08.2021 5 z 5

Zkouška neviny Zkouška neviny Agatha Christie

Je to takové krotké a ke konci hrozně uspěchané. Doporučuji nejnovější filmové zpracování ( což je věc, co opravdu nedělám často). Jemně si to poupravili a má to najednou fakt odpich.

25.07.2021 3 z 5

Zbraně vlivu. Manipulativní techniky a jak se jim bránit Zbraně vlivu. Manipulativní techniky a jak se jim bránit Robert B. Cialdini

Přestože je kniha starší než já, fakta v ní uvedená jsou stále platná. Viditelně jsme podváděni stále stejným způsobem už skoro 40 let a stále se nedokážeme poučit. Tak až na vás někdo vytáhne nějaký z uvedených triků a smlouvu o pojištění, vzpomeňte si na tuto knihu.

25.07.2021 5 z 5

Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Ach jo, tady někdo chtěl být Terrym Pratchetem. To je totiž jediný spisovatel, kterému poznámky pod čarou opravdu fungují. Tady mě to fakt neskutečně rozčilovalo. Pak jsem je přestala číst a kniha se mi najednou zdála dobrá.

Osudy hrdinky v Rudé církvi jsou zajímavé a čtivé a konec taky není špatný. V příběhu nejsou žádné nelogičnosti v chování hrdinů jako v Aktech, příběh plyne rychle a čte se lehce.

19.07.2021 4 z 5

Geneze Geneze Robin Cook

Tak tohle bylo vážně hodně slabé. Autor už těžce vykrádá sám sebe, váže sebe nepravděpodobné události a má tam věci, které jsou divné i mně ač nejsem ani medik ani kriminalista.

12.07.2021 2 z 5

Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Velmi pěkné čtení, které nás vtáhne do nezažité doby. A hlavní je, že všechno dobře dopadne.

12.07.2021 5 z 5

Jíme zdravě po celý rok Jíme zdravě po celý rok kolektiv autorů

Jako recepty dobré. Žádné exotické nebo předražené suroviny (a když, tak malo a snadno nahraditelne) a snadna priprava.

Co me ale priserne iritovalo je pocet porci. Cela serie kuchařek je prezentovaná jako vec k hubnutí. A ano. Pokud bychom dodrzovali pocet porci, tak zhubne kazdy.
Na osobu 80 gramu ryze? 100 gramu testovin? 80 gramu masa? Sorry, ale ja bych umrela hlady.

24.06.2021 2 z 5

Nikdy nedělej kompromis aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život Nikdy nedělej kompromis aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život Christopher Voss

Tohle byla kupodivu vážně dobrá kniha. Čekala jsem další knihu ve stylu předáváme své know how, které tě bude za a) nudit a za b) ti bude na prd, ale kniha mě příjemně překvapila. Opravdu mi přišly rady užitečné a až sesbírám odvahu vykročit ze své komfortní zóny, tak je určitě všechny vyzkouším.

Jen jsem pro samé vysvětlivky a historky ze života na konci už nevěděla, co říkal na začátku a musela jsi knihu alespoň znova prolistovat.

10.06.2021 5 z 5

Síla Síla Siri Pettersen

Aneb jak se tupí netvoři civilizací ukázali.

Trochu mě mátl závěr knihy, boj o Ymslandu, ale část ze světa slepých mě velmi bavila.

02.06.2021 4 z 5

Plíseň Plíseň Siri Pettersen

Hodně jsem se bála přenesení příběhu do lidského světa. Bála jsem se že kniha ztratí šmrnc. Dobrá zpráva je, že fantastické části a hlavně Rimeho se vůbec nemusíte vzdát. Navíc příběh z lidského světa není rozhodně obyčejný.

Autorka se nebojí hrdinů, které nelze definovat pojmy dobrý/zlý a nechá je prostě konat.

02.06.2021 5 z 5