Rowana Rowana komentáře u knih

Úsvit temna Úsvit temna C. S. Pacat

První díl nové fantasy série, která mě lapila a doufám v brzké pokračování. Příběh je čtivý, zpočátku matoucí, protože se bez vysvětlení na čtenáře navalí hromada informací, jako kdyby bylo samozřejmé, že už dávno ví. Ačkoliv si postupně teprve musí skládat jednotlivé střípky celého světa dohromady. A je to svět opravdu fascinující. Zvraty dokáží dostat do kolen. Postavy mi byly sympatické, i ty které se mohou jevit malinkou otravně. Všechny mají svou hloubku a určitý charakter.

27.08.2023 5 z 5

Život, vesmír a vůbec Život, vesmír a vůbec Douglas Adams

Musím připustit, že po doposlouchání druhého dílu jsem si dost dobře nedokázala představit, kam by děj mohl směřovat dál. Situace hlavních hrdinů mi přišla dost konečná. (Ano vím, konečná je jen smrt. Někdy. Asi ne úplně ve Stopaři?) A pak jsem rozposlouchala třetí a řekla si: Aha, no jasně, proč ne? Je to přece Stopařův průvodce po galaxii - absurdity na denním pořádku.

27.06.2023 3 z 5

Poslední měsíční dívka Poslední měsíční dívka Barbara Davis

Lizzyna babička Althea byla velice moudrá a silná žena. V předzvěsti vlastní smrti dokázala nalézt způsob, jak zůstat s vnučkou v kontaktu a pomoci jí při hledání její vlastní životní cesty a třeba i při hledání cesty k rodinným kořenům, bude-li si to sama přát. Zdravým způsobem bez přehnaného sebezapření a sebeobětovávání. Příběh je veden po lehce načrtnuté detektivní lince vyšetřující smrt a nespravedlnost minulosti, podtržené pověrčivostí a neopodstatněným strachem z neznámého. A je podkreslen nevtíravou romantickou linkou, která dokáže stáhnout nitro i pohladit po duši. Umím si představit, že se ke knížce v budoucnosti znovu vrátím.

08.05.2023 4 z 5

Z neznámého světa a další příběhy Z neznámého světa a další příběhy Erik Kriek

Moje první bližší setkání s Lovecraftovými příběhy a světem. V komiksové úpravě jsou působivé.

22.04.2022 4 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Poslouchala jsem audioknihu. Pro mě zajímavé a neotřelé pojetí případu i vyšetřovatele. Hodně mě zaujaly odborné pasáže, ale nejsem si jistá, jestli bych z nich byla tak nadšená, i kdybych knihu místo poslechu četla, text jimi je prošpikovaný. Hvězdu dolů dávám zejména za zabedněné a místy arogantně ignorantské policisty, kterých, jak se zdá, by dle autorova pojetí měla být Amerika plná. Jestli to tak skutečně je, pak skutečně Bůh ochraňuj Ameriku. Do dalšího dílu se určitě časem pustím. Až si trochu oddychnu od tohoto.

20.04.2022 4 z 5

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Nebylo to špatné. Nejzajímavější mi přišlo nahlédnout do smýšlení a životního stylu Cullenových, což zprostředkoval Edward tím, že mu vidíme do hlavy. Ale těch chyb - Bože, to bylo chyb. A někdy tak strašně zbytečných! Úplně by stačilo, aby to po překladatelce vzal ještě někdo do ruky, kdo si to fakt přečte. Ona už po sobě vlastní chyby a nedotaženosti logicky vidět nemohla. Ale někdo jiný v redakci určitě měl. To je důvod, proč knížku nechci mít ve vlastní knihovně.

08.03.2022 3 z 5

Jaro Jaro Hubertus Rufledt

Příběh nabírá na obrátkách. I když je hlavní hrdinka i většina jejích přátel dávno mrtví, stejně se o ně strachuji. Atmosféra i kresba z minulých dílů nezůstává ve své poutavosti za příběhem nijak pozadu. Naopak.

04.03.2022 5 z 5

Návrat do kouzelného domu Návrat do kouzelného domu Jude Deveraux (p)

První díl jsem četla již před velkou řádkou let, bez tušení, že existuje i pokračování. Na to jsem přišla až teď a potkalo mě nejspíš v tu správnou chvíli a knížka se mi trefila do chuti. Příběh jsem si velice užila a určitě se pustím i do třetího pokračování. Cestování časem je v této sérii pojato pro mě zajímavým způsobem - i následná volba, jak se změnou života mohou hrdinky naložit - chceš - nechceš. Moc příjemné čtení.

10.01.2022 4 z 5

Dokonalá manželka Dokonalá manželka J. P. Delaney (p)

Sci-fi thriller z prostředí robotiky, v němž se ale robotika jako taková nebo umělá inteligence obecně vlastně příliš neřeší a nijak zvlášť se nehledí na to, co je a není pravděpodobné. Trochu jako Stepfordské paničky, k nimž sebe sama knížka tak trochu přirovnává. Ne, o sci-fi tu vlastně vůbec nejde, i když se o něj příběh otírá.
Hned od začátku je čtenáři jasné, že všechno bude asi trochu jinak, než se mu přímo předestírá, už proto, že se jedná o thriller. Ale jak to bude jiné, v čem se ten příběh zvrtne a jak moc?
Na několika místech jsem dost lapala po dechu, jinde jsem pokyvovala hlavou splněným očekáváním. Závěr pro mě byl překvapení. Velkým. A pak ještě o něco větším.

05.11.2020 3 z 5

Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Nečetla jsem, poslouchala jsem. Ve skvělém podání Jana Zadražila, opravdu se na tom vyprávění vyřádil. Příběh jako takový je pěkný, zajímavý. Obsahuje draky, což je obrovské plus. Ale to čtení tomu dodalo ty správné grády. Doporučuji.

14.02.2020 4 z 5

Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Je to třetí kniha, kterou jsem od autora četla a zatím se mi líbila nejvíc. Opravdu velice zajímavá zápletka, kdy jsem téměř do poslední chvíle nevěděla, na čem tedy sem. Podezření jsem měla, ale to se nepotvrdilo. V poslední třetině jsem nebyla schopná knížku odložit.

03.11.2018 5 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Přišla mi o trochu slabší než Dívka v ledu, přesto se četla stále moc pěkně a dokázala mě udržet v napětí. Jeden drobný prvek v ději mě v ní trochu iritoval, protože stejný byl použitý i v předchozí knize. Pokud by se měl opakovat stále znova i v dalších příbězích autora, mohl by brzy působit dost nudně. Tady mi už třeba trochu vadil. Konkrétnější nebudu. :-)

03.11.2018 3 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Miluji sarkasmus a nadhled ve vyprávění hlavní hrdinky, která se s rodiči vrací do Čech, aby převzali otcovo rodinné dědictví. Skvělé čtení pro chvíle, kdy si potřebujete spravit nebo pozvednout náladu.

15.11.2017 5 z 5

Poslední gambit Poslední gambit Jennifer Lynn Barnes

Parádní zakončení série. Těch rébusů tu tentokrát nebylo tolik. Ale autorka pěkně posbírala všechny nitky a propletla k celistvému finále. Za mě bylo vysvětleno vše, co vysvětleno být potřebovalo. Jsem spokojená.

08.12.2024 5 z 5

Teorie lásky Teorie lásky Ali Hazelwood

Příjemná romantika z vědeckého prostředí, která se opět většinou dobře četla. Ale pár stránek jsem tentokrát jen tak přeskákala. Elsie mi byla moc sympatická, Jack už trochu méně.

02.12.2024 4 z 5

Nejsem jenom sestra Nejsem jenom sestra Hana Šlechtová

Myslím, že je to fajn a čtivý náhled do povolání zdravotní sestry i zajímavé přiblížení mně celkem cizí kultury. Pro někoho mohou být tyto krátké paměti určitě i inspirací a povzbuzením.

16.08.2024 4 z 5

Den obratu Den obratu Adam Oyebanji

Zařadila bych to k literatuře pro mládež. V příběhu je vykreslená společnost která se už přes 100 let pohybuje na třech generačních vesmírných lodích k cílové planetě a pomalu se blíží den obratu, kdy flotila začne brzdit. Asi do poloviny knihy se seznamujeme se společností ve flotile, jejími pravidly, hierarchií a historií a sem tam nám probleskne něco, co nesedí. No a po polovině knihy se ledacos začne měnit.

22.07.2024 4 z 5

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek Přísně tajný spolek svérázných čarodějek Sangu Mandanna

Tento příběh byl tak úžasný! Zanechával ve mně při čtení pocit jako z knih Dům v blankytně modrém moři a Legendy a latéčka - ale mnohem lepší. Obě jmenované knihy se mi moc líbily, ale něco malinko mi v nich chybělo. A to "něco" jsem dostala tady v té knížce.

16.06.2024 5 z 5

Lepší než život Lepší než život Rob Grant

I druhý díl v audio verzi mě zaujal a s chutí sem si ho poslechla. To co mi v seriálu vadilo, mi tady přišlo přijatelné. Ale přiznávám, že při poslechu vidím před očima herecké představitele jednotlivých postav.

01.06.2024 4 z 5

Nešťastně až do smrti Nešťastně až do smrti Skottie Young

Fajn vykulmená krvárna, kde se člověk stále ještě zasměje. Jen ten konec byl takový... náhlý. Čekala jsem od něj víc.

16.05.2024 4 z 5