Rozari Rozari komentáře u knih

Lady Fuckingham Lady Fuckingham neznámý - neuveden

Četla jsem cca před 20 lety a teď znovu, takže jsem věděla, co mám čekat :-) Žádná velká literatura, ale musím se smát - mě to vždycky navnadilo a můj muž si oddechl, když jsem knihu dočetla :-D

06.07.2021 3 z 5

Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

Syn 10 let teď přečetl vydání po babičce z roku 1963 a je úplně nadšený, říká, že dává 100% :)
Máme doma i Dobrodružství Huckleberryho Finna, ale bohužel ve slovenštině, tak si jej bude muset půjčit v knihovně. Super kniha!

23.08.2024 5 z 5

Mrazivá náruč Mrazivá náruč Jana Jánská (p)

Já tenhle typ literatury úplně nečtu, ale jako psychothriller mi to teda moc nepřišlo…
Spíš takový okořeněný román pro dívky. Anotace mi po přečtení přijde poněkud zavádějící.
Ale jó, nebylo to zas úplně špatné, četlo se to dobře, sfoukla jsem to za jedno odpoledne. Takový průměr, neurazí, ale ani nenadchne. Byla autorka spíš Valerie nebo Laura?

31.07.2024 3 z 5

Dáma s kaméliemi Dáma s kaméliemi Alexandre Dumas, ml.

Přečetla jsem snad celého Zolu, velkou část Huga, ale Dumase, ať staršího nebo mladšího, jsem dosud důsledně míjela. Tak si teď doplňuji vzdělání :-) Hodnocení se ani neodvažuji napsat, už s ohledem na to, v kolika letech a s jakými životními zkušenostmi knihu čtu. Každopádně mě příběh opět navnadil na Paříž, na francouzštinu, na to znovu se jako v pubertě ponořit do mapy Paříže a studovat vše francouzské. Och, to byly časy! Škoda, že už to spíš nepůjde… nikdy se nevrátí pohádka mládí :)

16.06.2024 5 z 5

První planeta smrti První planeta smrti Harry Harrison

Mám na dovolené čtečku, v ní stovky knih a tahle mi padla pod ruku jako první. A byla to dobrá volba! Přečetla jsem ji sice za jedno odpoledne, ale moc se mi to líbilo. Žádné velké obstrukce, příběh šel rychle a přímo k věci. Tak aspoň už pokračuji s Druhou planetou :-)

07.07.2022 4 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Musím říct, že mě tahle kniha úplně rozsekala. Nedokázala jsem ji odložit a chtěla jsem vědět, jak to dopadne, ale zároveň jsem se jí po přečtení musela zbavit. Jak někdy mám pocit, že určitou knihu musím mít doma, tak u téhle to byl opak - hlavně ať už doma není!
Husí kůži mám doteď.

12.10.2021

Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Člověk se může inspirovat, jak to dělat opravdu nechce :-)
Postavy, především ta hlavní, mohly být propracované víc do hloubky. Chyběly mi tam motivy pro jednání a chování Julie vůči adoptované dceři. Všechno bylo navíc tak nějak přehnané. Konec jsem asi taky nepochopila.

30.08.2021 3 z 5

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Jako dobrý, ale první dva díly byly lepší. Místy jsem tápala, když se v ději odkazovalo na předchozí knihy (a to jsem je četla teprve loni).
Celkově se mi kniha líbila, ale čekala jsem, že tam bude vysvětleno a objasněno víc - defacto jsme se toho moc nedozvěděli a naopak dostali další nálož tajemství a otázek.
Až bude vydáno pokračování, budu si muset přečíst znovu všechno najednou, abych měla návaznost.
Jo a toho nadávání bych u hlavní hrdinky trochu ubrala :-)

14.06.2021 3 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Moje spotřeba knih nějak roste. Včera jsem rozečetla a dnes dočetla. Co budu dělat zítra?

Musím přiznat, že mě to bavilo víc, než jsem čekala (protože jsem čekala asi něco jiného). Taková rodinno-sousedská sága, snad skoro ta telenovela, o níž byla zmínka v závěru, člověk se chtě-nechtě musí vrátit do vlastní minulosti, do historie své rodiny, podívat se nutně i na současnost.
Z knihy si odnáším jednu informaci: když budu dobře vařit (aspoň jako dosud), naši tři synové se k nám budou rádi vracet, neboť láska prochází žaludkem :-)
Fajn čtení, dávám 4 hvězdy (stále platí, že nemám v knihách ráda vulgární výrazy) a jdu spát.

14.03.2021 4 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Po knize Zmizet od Petry Soukupové jsem potřebovala něco lehčího. Včera večer mi tuhle knihu doporučil kamarád a teď večer jsem ji dočetla - nemohla jsem se od toho odpoutat a dost jsem se nasmála, některé situace byly fakt komické a přitom ze života. Účel splněn.
Jediné, co mi v knihách obecně vadí, je používání vulgárních výrazů.
Dávám 4* a doporučuji na odreagování v deštivém odpoledni.

13.03.2021 4 z 5

Mé dětství v socialismu Mé dětství v socialismu kolektiv autorů

Nostalgicky jsem zavzpomínala na vlastní dětství, jsem ročník 1981, na prázdniny jsme jezdili k babičce a dědovi na Moravu, otec coby voják z povolání byl věčně pryč a matka jako účetní byla v půl 4 odpoledne doma (dělala od 7h, ale nemusela nikam dojíždět). Nad vchodem do podniku, kde pracovala, visela rudá hvězda, já jsem ve školce vykládala, že maminka pracuje v rádiu Hvězda, ta tam měla panečku respekt - než si to s učitelkami vysvětlily :-)
Lítali jsme po venku, hráli na schovku, vybiku a stopovačku, mít zaracha bylo velký trest; na druhou stranu se doma muselo pomáhat. V televizi byl pro děti jen Večerníček, Studio Kamarád, Vega a Magion, ale stačilo nám to. Jako dítě jsem vůbec neřešila nějakou politiku, ale to, aby už byly prázdniny a v létě aby bylo hezky a v zimě aby sněžilo.
Nikdy se nevrátí pohádka mládí... :-)

15.02.2021 3 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

A mně se to líbilo, i když výhrady bych taky měla. Čekám na vydání třetího dílu!

09.01.2021 5 z 5

Český etymologický slovník Český etymologický slovník Jiří Rejzek

Etymologické slovníky miluju! Vždycky mě zajímalo, jak to které slovo vzniklo, a to nejen v češtině.
Jen by člověk potřeboval každé dva roky nové vydání, jak se v jazyce objevují nová slova :-)

08.01.2021 5 z 5

Do vesmíru! Do vesmíru! Jakub Čermák

Veršovaný příběh kluka Bedřicha a jeho dobrodružství ve vesmíru se mně i mým synům (aktuálně 5 a 6 let) moc líbí, čteme knihu opakovaně na dobrou noc už třetí rok - má to spád a dá se to přečíst za jeden večer (ale je fakt, že dřív je to tak moc nebavilo, až letos do toho “dorostli”).
Autor si různě hraje s rytmem slov, s frázováním, musím říct, že mě nepřestává udivovat, že je někdo schopen ve verších napsat celý příběh tak, aby měl hlavu a patu a k tomu byl pěkně uhlazený a milý.

Fotky, ilustrace, koláže, prostě obrazová část, která příběh doprovází, se liší od toho, co člověk obvykle vidí v dětských knihách, není to úplně můj šálek kávy, ale synové to rádi zkoumají, což je ale zase kontraproduktivní k tomu, že jim to čtu, aby usnuli :)
Doporučuji hlavně pro kluky.

22.11.2020 5 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Je to mé první setkání s autorem a sérií o aristokratce. Oddechovka na dvě odpoledne, nicméně kniha mě spíše zklamala, čekala jsem asi něco jiného, ze stylu psaní mám pocit, že autorem je student gymnázia. Jediné, co mě celkem pobavilo, byl rozhovor otce Kostky s knížetem Schwarzenbergem.

26.09.2020 2 z 5

Čokoládová krev Čokoládová krev Radka Denemarková

Zatím nehodnotím hvězdami, protože jsem se vůbec, ale vůbec nemohla začíst, přišlo mi to nesouvislé a celkem mi vadila ta feministická úderka či jak to nazvat. Skončila jsem někde kolem strany 130, když mi přišlo upozornění, že na knihu je v knihovně rezervace, takže jsem ji vrátila a uvidím, třeba si ke mně ještě najde cestu :)

02.04.2024

Já, Finis Já, Finis Václav Dvořák

Bomba! Zařazuji se do skupiny nadšených čtenářů, úplně mě to nadchlo! Ilustrace jsem důkladně studovala, taky pecka :-)
Původně půjčeno v knihovně pro skoro 10letého syna, ale už jsem nám knihu objednala domů a rovnou i s Písečníky pro mladšího syna (o těch zatím jen čtu pochvalné komentáře).

Ze začátku mi to tedy přišlo hodně temné, jakoby příběh nebyl vůbec pro děti, i s ohledem na celkem drsné popisy. Po přečtení to asi synovi s klidným srdcem dám přečíst, myslím, že poselství příběhu je jinak silné v tom pozitivní smyslu, že ty násilné popisy to překryje ;)
Líbilo se mi, že se autor neuchýlil k hovorové či nespisovné řeči a dokázal, že se i takový příběh s mladými hrdiny dá napsat krásnou češtinou :-)

12.11.2023 5 z 5

Příšerky a příšeři Příšerky a příšeři Pavel Šrut

Dnešní večerní čtení. Našim klukům 8 a 9 let se básně líbily. Mně taky! Zasmála jsem se například u Straky a Travičky, krásné lingvistické hříčky jsou v básni Pavo-uk nedo-uk.
Z humra může být jedině humrlec :D
U nás to mělo úspěch. Doporučuji.

15.08.2023 5 z 5

Po čem rabíni touží Po čem rabíni touží Tuvia Tenenbom

Jsem aktuálně někde ve druhé půlce knihy a už několik týdnů se nemůžu donutit ji vůbec otevřít.
Jsem naprosto zahlcena, ztrácím se v pojmech; kdyby kniha byla poloviční, asi by to bylo spíš ku prospěchu. Tentokrát pro mě slabší kus bohužel.

04.04.2023

Mor Mor Albert Camus

Nadčasová kniha (obzvlášť po covidové zkušenosti).
Vyhýbám se jí 20 let a teď jsem z ní nadšena.

16.03.2023 5 z 5