Sandik komentáře u knih
Kniha vzniklá v padesátých letech dvacátého století a od té doby stále znova dokolečka vydávaná doslova v desítkách vydání. Její asi jedinou výhodou je to že je malá, téměř kapesní (alespoň v mém vydání, existují totiž i rozměrná se spoustou barevných fotek) a je v ní "všechno", tedy zdánlivě...
Prvním problémem je samozřejmě značná antikvovanost. Poznatky mladší než sedmdesát let v ní jednoduše nenajdete. Přitom to jsou často zjištění velmi závažná. Například dílo Jana Blažeje Santiniho bylo v té době prakticky nepoznané a tudíž mu mnohé jeho stavby nejsou připsány a naopak, připisovány jsou mu stavby s nimiž neměl nic společného. Podobně neprobádané bylo ovšem v padesátých letech dílo i celé řady dalších tvůrců, například Alliprandiho, Luraga, Orsiho... Těch jmen jsou desítky a chyby v téhle knize logicky půjdou do stovek. Vždyť ještě v šedesátých letech zuřil urputný odborný spor o dílo Krištofa Dienzenhofera. Mladší vydání, snad ze sedmdesátých let, je ale nějakým způsobem "přepracováno a doplněno", tak to možná není tak tragické. Rozdíly jednotlivých vydání jsem nezjišťoval.
Dalším problémem je to, že v padesátých letech ještě nebylo příliš oceňováno pozdní baroko, synonymem největšího úpadku byla architektura a umění 19. století, secese a historismu a ani modernistická architektura ještě rozhodně nebyla hodnocena příliš vysoko.
Problémem třetím je samotná osoba autorova. Historik umění Jiří Kaše mi kdysi vyprávěl historku, podle níž studenti objevili v téhle knize někdy v šedesátých letech chybu a šli to Pochemu říct. Místo slova "kameníci" tam je kdesi napsáno "kominíci" a studenti mínili, že by se to v příštím vydání mělo opravit. Poche na ně prý ovšem vyštěkl: "kominíci nebo kameníci, vždyť je to jedno". Takže asi tak...
Osobně bych patrně sáhl po jiné knize, jakkoli kategorie "turistický průvodce" není mou oblíbenou literaturou a netuším tedy, jestli ty ostatní "bedekry" nejsou ještě o fous horší.
Výstavní katalog donedávna největší a nejreprezentativnější brandlovské výstavy, uspořádané Národní galerií v Praze roku 1969
Velmi slušná kniha. Autorka výborně pracuje s dobovými prameny a cílevědomě zkoumá a případně i vyvrací jeden lautrekovský mýtus za druhým. K naprosté dokonalosti tady chybí už asi jedině profesionálnější znalost psychologie. Celkový dojem: 90%
Ikonická básnická sbírka, přesně a skvěle naplňující poetiku a program Skupiny 42.
Lahůdkový výběr Kainarových písňových textů, uvozený pracemi malířů ze Skupiny 42, především Hudečka s Grosem. Celkový dojem: 95%
Také druhý, tentokrát ryze český dodatek Pijoanova díla nemá s José Pijoanem ve skutečnosti nic společného, neboť jeho jméno je pouze vyzlaceno na obalu. Texty samotné nejsou špatné, ovšem velice se na jejich podobě promítl spěch. Jsou nedotažené a plné tiskových chyb. Ostatně, i pro vydavatele je tahle kniha především zaručený tahák peněz z kapes koupěchtivých, takže nějaká snaha o skutečnou kvalitu pro něj byla až tím posledním. Skutečný odborník si tuhle knihu stejně nekoupí a ti laici, co by to třebas chtěli i číst a ne jen si tím zdobit knihovnu to přece nepoznají. Že? Tak vo co gou? Celkový dojem: 40%
První dodatek Pijoanova mnohosvazkového díla (na němž on sám neměl ani ten nejmenší podíl) je přecejen o něco lepší než předchozí díly, protože je psán výrazně později a jde tedy o modernější podání. Na druhou stranu jde o text tématicky dosti roztříštěný.
Velmi rozšířené mnohosvazkové dílo disponuje množstvím kvalitních fotografií. Tím ovšem výčet kladů končí. Text knihy je nejen zastaralý (původní verze textu pochází z počátku dvacátého století), ale především, už v době vznikání knihy nebyl nijak zvlášť kvalitní. Pokud by totiž měl autor udržet požadovanou úroveň pro všechny svazky díla, musel by mít při rozsahu a záběru textu téměř nadlidské schopnosti. Zcela pochopitelně dnes píší podobné syntézy rozsáhlé týmy specialistů. Pijoan se "odvážil" svou syntézu napsat sám a podle toho také vypadá. Samozřejmě je nutné říci, že podobné "bichle" shrnující celé dějiny umění na přelomu 19 a 20. století napsali i mnozí jiní, někteří lépe, jiní hůře (u nás například Matějček), jenže to jsou knihy, až na čestné výjimky, dnes naprosto antikvované a zapomenuté, Pijoan, navzdory své nikterak výjimečné kvalitě, kupodivu žije dál... Pro serióznější zájem o dějiny umění proto knihu rozhodně nelze doporučit. Daleko vhodnějším zdrojem informací je například čtyřdílný "Larousse" nebo knihy z řady "Umění světa", které kdysi vyšly v nakladatelství Artia. Velmi slušné jsou i výpravné přehledové publikace (Gotika, Renesance, Baroko atd.) vydavatelství Könemann (v českém překladu vydal Slovart) Celkový dojem: 45%
Drobná kniha s velkým poselstvím. Rozhodně nejlepší kniha v češtině o smíření a odpuštění. Celkový dojem: 90%
Kniha bojovná a burcující. Bohužel se ve své době stala spíše klackem nežli pomůckou. "Jakže? Ty, bratře, málo a špatně svědčíš o Ježíši!" Z radostného poselství se stávala neradostná povinnost, a to je rozhodně zásadní chyba...
Provokativní, ale v zásadě poměrně pravdivý text, který přesně pojmenovává mnohé bolesti a omyly a chybné předpoklady tvůrců moderního umění a šířeji i moderny jako takové.