Sarah01
![Skalpel, prosím Skalpel, prosím](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11922/skalpel-prosim.jpg?v=1734205697)
Četla jsem delší dobu ve velmi těžkém osobním období, ale přestože jsem zrovna v tuto dobu byla na lékaře velmi opravdu velmi nazlobená, hodnotím velice kladně. I s odstupem času, nebo možná právě proto.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ryanova pomoc Ryanova pomoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355556/ryanova-pomoc-D8a-355556.jpg?v=1507556339)
Pro mě to tedy zas až takový zázrak nebyl. Ano, knížka se velice dobře četla a moc se mně líbil popis života na ranči někde v západním Texasu. Ale milostný příběh jako takový mně připadal hodně přitažený za vlasy a hrozně moc komplikovaný a divím se, že v poslední kapitole to všechno jako zázrakem všichni pochopili.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sny umírají s králi Sny umírají s králi](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368388/sny-umiraji-s-krali-Eg2-368388.jpg?v=1522173478)
Zajímavé zpracování počátku kralování Jana Lucemburského v Čechách, dalo by se říct skoro až detektivní. Autor si dal určitě velkou práci s pátráním po pachatelích vraždy posledního Přemyslovce Václava III. a musím říct, že tato verze je mi dost blízká. Určitě doporučuji k přečtení, hlavně těm, které tato záhada zajímá.
![Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12114/ctyri-dohody-duG-12114.jpg?v=1543761773)
Vždy si ji jednou za čas pustím jako audioknihu, v mnoha věcech je pravdivá a pro mě je to takové zjednodušení křesťanského desatera.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mrtvou neměl nikdo rád Mrtvou neměl nikdo rád](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331415/mrtvou-nemel-nikdo-rad-5uY-331415.jpg?v=1485927870)
Hrdinka této knížky mně byla hodně sympatická a až na pár posledních stránek příběh dobře odsýpal. Konec byl takový hodně náhlý a i když popravdě tady každý mohl být pachatelem, čekala jsem přesto někoho jiného.
Vztah hlavní hrdinky k rodnému městu byl v knížce moc hezky popsaný, i když já osobně k Ostravě žádný zvláštní nemám, ale viděla jsem se přímo na zmiňovaných místech.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čemu se smála Adina Mandlová Čemu se smála Adina Mandlová](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259591/cemu-se-smala-adina-mandlova-qBj-259591.jpg?v=1442658979)
Zajímavá knížka sebraných vzpomínek různých lidí na herečku Adinu Mandlovou, někteří ji měli rádi a mluví o ní pěkně, někteří neutrálně, některým vadila její zvláštní povaha až tak, že ji nesnesli. Já sama musím říct, že z prvorepublikových hvězd se mi líbí nejvíc, její herectví je přirozené, nepřehrává, jako ty ostatní, které třeba udělaly i větší díru do světa.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pekáč buchet Pekáč buchet](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206146/pekac-buchet-FwG-206146.jpg?v=1418766275)
Tak už jsem chtěla dát jen 3 hvězdičky, protože zpočátku to fakt bylo jako pubertální sen nezadané asi třicítky (?). Konec ale super, ten už se mi líbil, hodně.....nějak nechápu, proč je tady v komentářích, že to špatně dopadlo?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Loutkář Loutkář](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206517/loutkar-1u8-206517.jpg?v=1407483675)
K této knížce mě přivedla Čtenářská výzva a jsem ráda, že jsem se ke čtení dostala, když už je to celkem dlouho, co jsem si ji pořídila ve výprodeji. Moc zajímavý příběh s detektivní zápletkou a taky s velice zajímavým rozuzlením.
Jinak dodávám ke komentářům níže: plačka je povolání, které v několika zemích ještě pořád existuje, stačí si přečíst na Wikipedii. Mám stále v dobré paměti, že i pohřbů na vesnicích jižní Moravy se placené plačky zúčastňovaly a nejspíš u tradičních obřadů tak stále je.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Života sladké hořkosti Života sladké hořkosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112901/zivota-sladke-horkosti-112901.jpg?v=1330721794)
Jak už tady někdo níže napsal, knížka mi taky přijde spíš jako obhajoba Lídy Baarové. Asi jsem hodně ovlivněná tím, že jako herečka se mi nikdy moc nelíbila, i když byla velmi hezká, a také mě nejspíš dost ovlivnily dokumenty o ní, především Zkáza krásou od Heleny Třeštíkové.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Slunce na útěku Slunce na útěku](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273588/slunce-na-uteku-Hv5-273588.jpg?v=1449939533)
Tato knížka mě docela překvapila..... jiný žánr, než na který jsme u autora zvyklí, ale dle mého se to povedlo. Netuším, jak to autor dělá, ale já nemohla knížku odložit, dokud jsem ji nepřečetla celou. Hodně mi připomínala Den Trifidů, ale teda ten konec mi vyrazil dech, to jsem nečekala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pirátska odysea Pirátska odysea](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79870/piratska-odysea-qPw-79870.jpg?v=1633797311)
Moc pěkné, mně se knížka líbila moc. Tak jak u jiné sleduju stránky, tak tady jaksi nebyl vůbec čas, jak byl děj nabitý událostmi. A fantazie pracovala, úplně jsem se viděla na ostrově, kde je teploučko a šplouchají vlnky....bezva čtení na nynější předvánoční dobu, pro mě zatím jedna z nejlepších letos přečtených knih.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zpověď Zpověď](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136853/zpoved-136853.jpg?v=1349700381)
Pro mě tedy zajímavá forma vyprávění, od které jsem se nemohla odtrhnout. A jakési snad poselství, že za všechno špatné v životě nějak zaplatíme. Konec mi tedy nepřipadal smutný, naopak krásný.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sněhová královna Sněhová královna](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52426/snehova-kralovna-52426.jpg?v=1289637868)
Některé pohádky jsou zvláštní a smutné, některé mi připadají i složitější na pochopení pro dítě. Ovšem nejhezčí je Sněhová královna.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dopisy z ostrova Skye Dopisy z ostrova Skye](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196108/dopisy-z-ostrova-skye-rwy-196108.jpg?v=1525253531)
Pěkně napsáno, přestože formou dopisů, tak vše je jasné, ale pro mě přesto těžko uvěřitelné. Taková knížka pro ženy, spíš až červená knihovna, nic mi nedala, proto si ji znovu asi už nepřečtu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Z donucení Z donucení](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182003/z-donuceni-Jy1-182003.jpg?v=1391947308)
Krásná pohádka pro ženy o tom, kterak drsný a hrubý válečník k rozumu přišel :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Generál Jeho Veličenstva Generál Jeho Veličenstva](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23842/general-jeho-velicenstva-23842.jpg?v=1250543201)
Každá kniha od du Maurier mi připadá úplně jiná, každá svým způsobem zvláštní, nezapomenutelna, z každé zůstane v hlavě nějaká "ozvěna ". I k této se určitě časem ráda vrátím. Už jen kvůli historickým souvislostem, o kterých jsem vlastně věděla dosud jen velmi málo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Síla odvahy Síla odvahy](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150799/sila-odvahy-iEa-150799.jpg?v=1588149597)
Obdivuji, co všechno někteří lidé za války dokázali, připadá mi to až neskutečné. Byli by toho Evropané schopni dnes? Otázka, myslím si, v současné době více než aktuální. Příběh samozřejmě vyznívá jednoznačně proti válce, hlavně ten konec, ovšem často není na výběr, úvahy hlavních hrdinek to jen potvrzují. Knížku jsem četla až po zhlédnutí filmu, ale vzhledem k tomu, že je psaná podle scénáře, jen jsem si film připomněla. Určitě se k ní ráda vrátím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dopis Alexandrovi Dopis Alexandrovi](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49635/dopis-alexandrovi-beW-49635.jpg?v=1541410010)
Naprosto obdivuhodný příběh, aspoň pro mě... někdo by snad řekl štěstí, osud... já sama si myslím, že to byla obrovská vnitřní síla a soudržnost jak celé rodiny, tak vůle samotné Renatky, že prožila takový až neuvěřitelný život. Její pohled na lidskou společnost a názory na ni jsou mi hodně blízké. Neodsuzuje za chyby, za opačné názory, oceňuje a váží si laskavosti a schopnosti pomoci. Po dočtení knížky jsem musela ihned vyhledat příběhy dalších Wintonovych dětí a jsou to opravdu velice zajímavé příběhy... co všechno museli překonat rodiče, kteří se rozhodli poslat svoje děti do neznáma a navíc ani nevěděli, jestli se ještě někdy shledaji...nevím, jestli bych to já sama dokázala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kdo s ohněm zachází Kdo s ohněm zachází](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203342/kdo-s-ohnem-zachazi-1lB-203342.jpg?v=1418199506)
Pro mě byla knížka příjemnou oddychovou záležitostí. Sice se v ní neodehrávaji důležité historické události, ale spíše běžný život středověkého člověka, přesto jsem aspoň na chvíli zatoužila ocitnout se v této době, v domácnosti podrychtáře U černého koně, kdy lidé byli spokojení a těšili se z maličkostí a Vánoce nebyly jen o nakupování hromady dárků.