sgjoli sgjoli komentáře u knih

Agnes Agnes Hannah Kent

Ke knize Agnes jsem přistupovala trochu s obavami, že mne to nebude bavit, ale nakonec román předčil veškerá má očekávání a já jsem z něj naprosto nadšená. Nejvíc mne fascinoval způsob, jakým je zde zpracováno téma viny a toho, jak snadné je odsoudit člověka jen na základě toho, co vám o něm řeknou druzí lidé, aniž byste se sami namáhali zjišťovat pravý stav věcí. Jde sugestivně napsaný, silný a emocionální příběh, který se mi silně vryl pod kůži. Knihu rozhodně doporučuji.

Nebezpečná minulost Nebezpečná minulost David Morrell

Už podle anotace jsem tušila, že mne kniha bude bavit, ale nečekala jsem, že to nakonec tolik předčí má očekávání. Kniha umí pohltit svojí atmosférou, svojí čtivostí a napínavým dějem, který rychle plyne díky velmi živému a dynamickému vyprávění, které se střídá s dobře napsanými dialogy. Kniha je napínavá víceméně od začátku a David Morrell toto napětí umí skvěle stupňovat. Kniha nabízí hutnou atmosféru (místy temnou a tísnivou), pachatel je odhalen v pravý moment - autor nic neuspěchává, zbytečně nepředbíhá. Román jsem si moc užila a doporučuji.

Třináctý příběh Třináctý příběh Diane Setterfield

Fascinuje mne, jak se Setterfieldové podařilo napsat velmi silný příběh, a to jen o malém počtu postav a odehrávající se na malém prostoru. Postavy jsou autorčinou silnou stránkou. To samé platí o hutné atmosféře. Přiznám se, že závěr knihy mne překvapil. Pointu knihy jsem vůbec neodhadla a o to víc jsem si knihu užila. Svojí atmosférou mi Třináctý příběh připomínal Janu Eyrovou, částečně i Na Větrné hůrce od sester Brontëových, což jsem vskutku ocenila. Kniha mne moc bavila a rozhodně doporučuji.

Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

U této knihy se mi utvrdilo mé přesvědčení o tom, že kniha se může sestávat jen z rozhovorů bez jakýchkoliv popisů a přitom dokáže nabídnout čtenářům mnoho. V případě této knihy to je příběh dvou lidí zmítaných emocemi a ocitajících se před morálními otázkami, jaké dopady má jejich nově vzniklý vztah na jejich okolí. Zajímavě se zde načíná otázka, zda mají virtuální vztahy šanci přežít v reálném světě. To se mi v dnešní době zdá jako aktuální téma a autor ho zpracoval velmi dobře. Knihu, spolu s navazujícím dílem Každá sedmá vlna, jsem si užila.

14.01.2018

Krev démona Krev démona Arnošt Vašíček

U této knihy jsem již dopředu tušila, že to nebude žádná velká, kvalitní literatura, ale že to bude až tak hrozné, to jsem nečekala. Opravdu mne to nebavilo. Způsob psaní nezáživný, skoro nudný. A co mne na tom nejvíce dráždilo, byly velmi časté sexistické narážky při popisu skoro každé ženské postavy. Knihu jsem nakonec ani nedočetla. Přitom námět zněl docela dobře. Kniha zůstává nedočtená, tohle fakt ne... :-(

14.01.2018

Polární záře Polární záře Jiří Mazurek

Začátek měl trochu pomalejší rozjezd, ale pak se to pěkně svižně rozjelo. :) A i přestože jsem si zpočátku trochu pletla některé postavy dohromady, nakonec musím říct, že jsem si to užila. Nicméně mne kniha i tak bavila - nápad zajímavý, spousta tajemna okolo nálezů, sympatický styl psaní. :)

Oceňuji zapojení technických a vědeckých pasáží (popisů) do příběhu - na mne co by laika to všechno působilo věrohodně. Také mne bavilo to téma, které je mi blízké a ráda ho vyhledávám - dějově mi to trošku připomnělo Ledový ostrov od J. Rollinse a Ledovou kletbu od L. Childa, takže jsem ráda, že jsem mohla rozšířit obzory o další knihu. :) Doufám, že kniha vyjde v tištěné verzi, protože v ní autor slibuje podrobněji sledovat osudy některých postav. To je asi jediné, co mi ve wattpadové verzi, kterou jsem četla, trochu chybělo. Rozhodně tuto knihu doporučuji pozornosti ostatních.

03.12.2017 4 z 5

Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Naprosto věrohodně a sugestivně napsaný román o tom, kam až to může vést, když se v rodině vede naprosto špatná (respektive takřka žádná) komunikace. Vůbec bych neřekla, že je to autorčina prvotina, protože její styl psaní se mi zdál velmi vyzrálý. Kniha je velmi citlivě napsaná, skvěle sonduje myšlenky lidí a jejich očekávání od života, ale zároveň neschopnost o tom mluvit se svým nejbližším okolím. Jsem z knihy nadšená a rozhodně doporučuji.

23.09.2017 5 z 5

Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Nemohu si pomoci, ale z knihy jsem poněkud zklamaná. Hlavně ten začátek byl pro mne jedno neskutečné utrpení. Dějově to bylo děsně zmatené a chaotické, postavy byly divné a jejich chování nedávalo smysl. Něco mi říká, že to byl autorův záměr, ale způsob, jakým celé vyprávění uchopil, mi vůbec nesedl a moc mne to nebavilo. Až kolem sté stránky jsem se začala chytat a konečně jsem začala mít zájem zjistit, co se vlastně děje. Pointa nakonec nebyla vůbec špatná, ale ten začátek mi bohužel dost pokazil celkový dojem z knihy. Za mne průměrné čtivo, ke kterému se nemám moc chuť vracet.

23.09.2017 3 z 5

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Přiznám se, že z celé trilogie mi tento díl připadal nejvtipnější a konečně jsem se i zasmála nahlas. Osvěžením knihy byla pro mne postava tetičky Nory, která do děje přinesla svěží vítr a její svérázné chování bylo tak divné, že mi to přišlo vysloveně zábavné. Celkově trilogii vnímám (i ke svému překvapení) jako příjemnou (byť za mne velmi průměrnou) oddechovku na pár večerů, kterou si přečtete, pokud nemáte zrovna nic jiného ke čtení. Na jedno přečtení – vlastně proč ne.

23.09.2017 4 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Z celé trilogie to je podle mého nejslabší díl. Scének k pousmání (či snad k zasmání) velmi málo a celkově jsem to brala jen jako „můstek“ ke třetímu dílu. Četla jsem jen ze setrvačnosti a kvůli postavě Milady, která mne bavila.

23.09.2017 2 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Trilogii o aristokratce jsem se dlouhou dobu bránila. Na humorné knihy mám velmi vysoké nároky a ne všechno, co většina považuje za hrozně vtipné, mi sedne. Potvrdila mi to bohužel i Poslední aristokratka. Začátek mi připadal velmi nudný, pokusy o humor místy křečovité a na hranici trapnosti. Až v polovině jsem se konečně něčemu pousmála. A u těch pousmání to nakonec zůstalo. Nakonec hodnotím tuto knihu jako průměrnou oddechovku, která z mého pohledu neurazí a člověk si u ní odpočine, ale žádná hitparáda to z mého pohledu také není.

23.09.2017 3 z 5

Les sebevrahů Les sebevrahů Jeremy Bates

Trochu mne mrzí zakončení, protože některé pasáže podle mého názoru úplně zazdily vyznění celé knihy (přehnanost a nepravděpodobnost některých událostí). Ale jinak jsem si čtení knihy užila a bavila jsem se u toho. Jako horor mi to úplně nepřišlo (asi jsem už příliš otrlá), ale napínavé, tajemné a dobrodružné to jistě bylo a ta atmosféra byla skvělá. :-)

22.09.2017 4 z 5

Královská krev Královská krev Una McCormack

Bohužel se musím přidat k těm, kteří knihu považují z té "doctorské" série za nejslabší. Kniha mi přišla nudná, Doctor a Clara se chovají úplně mimo svůj obvyklý charakter a způsob, kterým je kniha napsaná, mi vůbec neseděl - nedokázala jsem se začíst. A tak jsem skončila po necelých 90 stranách a knihu odkládám jako nedočtenou - tak moc mne to nudí. Námět zněl fakt dobře, ale to zpracování bohužel není dobré...

03.09.2017

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Asi úplně nerozumím tomu humbuku okolo. Anotace zní zajímavě, to ano, ale jinak jsem spíše na rozpacích. Nesedl mi autorčin styl psaní, těžko jsem se do něj zpočátku začítala. U některých pasáží jsem se nudila. Překombinovaný mi přišel nejen konec, ale skoro celá druhá půlka knihy. Autorka asi chtěla čtenáře šokovat či překvapovat různými zvraty, ale bylo jich prostě moc a některé byly bohužel průhledné a očekávatelné. Některé motivy v knize mi přišly stále omílané dokola, že to bylo místy vysloveně rušivé. Celkově mi kniha připadá jako průměrná detektivka, kterou si přečtu jednou a podruhé se do ní již nepustím, protože mi napodruhé nemá co nabídnout.

23.05.2017 3 z 5

Štěnice Štěnice Ben H. Winters

Souhlasím s níže vyjádřeným názorem, že ten překombinovaný a přespříliš pozitivní závěr si autor mohl odpustit a že kniha dosahuje svého vrcholu hlavně v těch pasážích, díky kterým čtenář neví, jestli jsou štěnice skutečné, nebo se vše děje jen v Susanině hlavě.

Kniha mi přišla čtivě napsaná, místy napínavá, skoro se mi chce napsat dobrodružná... ale za brilantní psychothriller, jak slibuje obálka, bych to neoznačila. A ani za horor. Od hororu a psychothrilleru bych čekala, že se budu bát, nebo alespoň pocítím takové to příjemné mrazení v zádech, ale určitě ne to, že si při čtení příjemně odpočinu. :-D Tak nevím, jestli jsem už tak otrlá, nebo je ta kniha prostě slabšího rázu...

Nicméně je tato kniha pro mne průměrnou, čtivě napsanou jednohubkou k odreagování a na jedno přečtení - proč ne.

11.04.2017 3 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Silný příběh o muži, který dělá všechno proto, jen aby byl nejposlušnější a nejlépe vykonal své povinnosti, protože na ničem jiném mu nezáleží - jen splnit nejlépe svoji povinnost, aniž by mu jakkoliv vadilo, že následkem jeho činů umírají lidé. Hlavně že on dokázal správně splnit všechny rozkazy. Místy se to četlo opravdu obtížně, běhal mi mráz po zádech, o to víc, když je kniha podle skutečných událostí. Nicméně autorovi se povedl skvělý psychologický rozbor narušeného člověka - jak myslí, co cítí, co je pro něj důležité a co ne... neskutečný náhled do toho, jak si někdo je schopen nechat vymýt mozek a plnit příkazy bez nějaké hlubší reflexe toho, co ty příkazy nesou za následky...

21.02.2017 5 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Kytice je jedna z těch knih, ke které se ráda a často vracím, a to hlavně pro tu atmosféru jednotlivých balad, které jsou smutné, temné, tísnivé, mrazivé, místy strašidelné a hlavně tak krásně napsané! Ten jazyk, kterým Erben v baladách promlouvá, je jednoduše kouzelný, to je prostě radost číst.

15.02.2017 5 z 5

Útulek pro padlé ženy Útulek pro padlé ženy Katy Darby

Z této knihy jsem poněkud rozpačitá. Anotace zněla zajímavě, ale nakonec se dějově ukázalo, že je kniha úplně něčím jiným, než jsem původně čekala. Očekávala jsem příběh, který by se přímo vztahoval na běh v útulku samotném, ale nakonec šlo spíše o vyprávění o jeho „vedoucí“, paní Pelhamové. Zpočátku mne vyprávění o tajemné paní Pelhamové bavilo - právě proto, že bylo opředeno tolika tajemstvími. Také vyprávění z pohledu různých osob mi přišlo zajímavé. Ale čím víc jsem se blížila ke konci, tím víc jsem se nudila. Protože víc než o útulku to bylo právě o paní Pelhamové. A vlastně jsem na konci měla co dělat, abych vůbec dočetla. Takže nakonec za mne jen průměrné hodnocení. Skvělý začátek, ale pak docela nuda, škoda.

13.02.2017 3 z 5

Bellman & Black Bellman & Black Diane Setterfield

„Bellman and Black“ je svým dějem poněkud zvláštní kniha, ale mne to děsně bavilo. Skvělá atmosféra (taková příjemně tajemná), psychologie hlavního hrdiny skvěle napsaná a vykreslená (jeho pečlivost, pracovitost, píle, ale časem pak paranoidní stavy), skvělý nápad, co se týká děje (obchod se smutečním zbožím), zajímavě pojatá symbolika havranů. Já jsem spokojená, dostala jsem od knihy víc, než jsem čekala.

13.02.2017 5 z 5

Madla zpívá Evropě Madla zpívá Evropě Jan Wenig

"Madla zpívá Evropě" je jedním z popelkovských příběhů o chudé dívce, které se podaří získat si svoji lásku a štěstí. Někteří by mohli knihu odsoudit jako přihlouplé dívčí čtení plné naivity a skoro až přeslazenosti. Ale když ono je to tak krásně napsané, že se to prostě čte samo, že si říkáte, proč se aspoň jednou při čtení nezasnít, nerozněžnit se. Ono to opravdu je naivní a sladké čtení, ale takovým krásným způsobem. Je to milé, něžné, nevinné a zamilované. Člověk má při tom často nutkání se usmívat jako měsíček. "Madla zpívá Evropě" je tedy primárně čtením pro dívky a ženy, které si chtějí odpočinout a užít si pěkný a milý příběh o lásce, souznění a štěstí. Já jsem spokojená, dostala jsem od knihy to, co jsem přesně čekala. :-)

13.02.2017 4 z 5