sheldon8410 komentáře u knih
(SPOILER) Jako malá jsem tuto knihu neznala, díkybohu. Nedávno ji našel manžel u rodičů ze svého dětství, tak jsme ji předčítali dceři, a nestačila jsem se divit. Zajíček byl vyčůraný, zlobivý, zlý... Takhle si hrdinu z dětské knihy opravdu nepředstavuju!
Tak nadšená jsem u čtení knihy byla - přehledné kapitoly, krásné ilustrace, respektující přístup k dětem. Než jsem narazila na kapitolu o spánku a uspávání. Nevím, zda rady v této kapitole byly opravdu v souladu s Montessori, nebo jen autorčiny vlastní zkušenosti se spánkovým tréninkem, v této kapitole nejsou uvedeny žádné zdroje. Každopádně nechat dítě při uspávání plakat v postýlce, sedět na židli dva metry od něj a vyhýbat se očnímu kontaktu?! To ať se na mě nikdo nezlobí, ale tohle respektující k dětem opravdu není! Spánek je pro mě dost citlivé téma, takže proto dávám dvě hvězdičky dolů. Jinak ale opravdu přehledné představení Montessori přístupu.
Nechápu, že jsem na F. Backmana narazila až teď. V této knize najdete od všeho trochu - krimi, drama, romantika, filozofie... Moc hezky se mi četla, všechny postavy a jejich příběhy mi byly něčím sympatické, jak píše KaMal níže. Zamotané mi to nepřišlo ani trochu, když člověk dává při čtení pozor, tak se v těch postavách vyzná :)
Dcera (1,5 roku) si knížku oblíbila a listovala by v ní pořád dokola. Moc se mi líbí obrázky zvířátek na bílém pozadí, nic přeplácaného, takže děti neztratí pozornost, u každého obrázku je kratičký popis konkrétní emoce. Osobně mi tam jen chybí prasátko :))
Na jednu stranu se kniha četla opravdu lehce, ale na druhou stranu mě snad každá stránka nutila k zamyšlení. Je kraťoučká a opravdu stojí za přečtení.
Krásná kniha s krásným obsahem. Autorku sleduju na Instagramu už dlouho, její příspěvky mě vždy pohladí po duši. A stejně tak i tato knížka, napsaná s láskou a respektem k dětem (ale i k rodičům).
Další super knížka o respektujícím rodičovství, která, na rozdíl od těch ostatních, co jsem četla, obsahuje dvě témata navíc, která jsou při výchově velmi důležitá:
1. Rozdíly ve výchově chlapečků a holčiček.
2. A to, že jak se k dětem chováte odmalinka, velmi souvisí s tím, jak se k vám děti budou chovat v pubertě.
Určitě stojí za přečtení.
Knih o výchově mám už pár přečtených, ale troufám si tvrdit, že tahle shrnuje asi nejvíc informací nejen o respektující výchově, ale i o správné komunikace (nejen) s dětmi. Určitě doporučuju.
Sympatická knížka o základech znakování s miminky se spoustou znaků. Sice vychází z amerického znakového jazyka, takže jsou některé znaky jiné než naše (a některé podle mě pro děti i dost složité), ale jako inspirace je to určitě super.
Houbařku jsem přečetla jedním dechem, velmi čtivá knížka s krásnými popisy šumavských lesů a hub v nich a postupně se rozkrývající životní příběh hlavní hrdinky. Byla to síla. Jen ten konec mě trošku zklamal...
K Zolovi jsem se vrátila asi po deseti letech, na gymplu jsem francouzský naturalismus četla docela dost. No vkus se mění, tak jsem byla zvědavá, co na to řeknu teď, a překvapivě mě to pořád bavilo! Zola píše tak květnatě, všechno popíše do detailu (a nejen ty hezký věci), sice tam bylo dost postav, některý se mi pletly, ale nakonec zjistíte, že žádná postava nebyla zbytečná.
Tak já nechápu, proč tady má tahle knížka tak špatný hodnocení (dnes 60 %)? ... Mně osobně se moc líbila a určitě mě donutila k zamyšlení (nejen) o svých vzorcích chování. Určitě doporučuju rodičům, kteří občas "vybuchnou" a pak toho litují.
Krásné. Napsané opravdu s láskou. Určitě doporučuju všem (i nastávajícím) maminkám.
Krásně napsaná knížka, vhodná i pro "obyčejné" rodiče, kteří nemají vystudovanou psychologii. Opravdu moc hezky se to četlo. Určitě knihu doporučuju, hlavně pasáž o období vzdoru. Napsáno s respektem a láskou k dětem.
Ze začátku jsem byla docela skeptická, asi úplně nesouhlasím se vším, co je v knize řečeno. Ale určitě stojí za přečtení! Moc se mi líbila ta hlavní myšlenka řečená na konci knihy (kapitola "Když už bylo vše řečeno") - děti nejsou náš majetek, ačkoli se tak bohužel často chováme. Určitě doporučuju!
Na tuhle knihu jsem asi moc málo "alternativní" :) ale pár zajímavých myšlenek jsem tam určitě objevila (hlavně kapitoly 8. Děti a jejich právo na pravdu a 9. Vymezení hranic a komunikace). Na druhou stranu pasáže o porodu v nemocnici se mi zdály příliš negativní (i když těžko říct, třeba to mají v Argentině opravdu horší). No a na časté zmínky o "maskulinní společnosti" jsem asi zase moc málo feministka :)
Ale jinak je to zajímavá kniha a jsem ráda, že jsem na ni narazila.
Za mě zajímavá kniha o pozitivním rodičovství plná zajímavých myšlenek. Nemůžu říct, jestli se získané poznatky dají využít v praxi (to zjistím až časem), ale líbí se mi, že praktické rady v jednotlivých kapitolách jsou rozděleny podle věku dítěte, takže si každý najde "to svoje". Navíc je kniha plná odkazů na různé vědecké práce zaměřené nejen na výchovu dětí, ale i třeba na vývoj lidského mozku, což spolu kolikrát (jak jsem zjistila) úzce souvisí. Navíc moc chválím precizní překlad do češtiny - v případě nejasných slovíček všechno moc hezky vysvětleno. Takže dávám pět hvězdiček a ačkoliv zatím můžu posoudit jen teoreticky, určitě doporučuju přečíst. (Tu první část o umění seberegulace i lidem, kteří děti nemají :))
Zajímavá kniha o výchově dětí doplněná odbornými poznatky z psychologie. Osobně bych uvítala, kdyby se autorka více rozepsala, místy mi to přišlo hodne stručné, ale na druhou stranu to byl asi účel :) Určitě bych doporučila, přečtené to máte za večer a určitě tam najdete pár námětů k zamyšlení.
Stručné a jasné shrnutí informací, které by měla vědět každá žena před porodem. Navíc z českého prostředí, takže všechny informace jsou aktuální. Jsem ráda, že jsem na tuhle knížku v knihovně narazila.
Tuto knížku jsem začala číst poněkud skepticky (teď už vím, že jsem byla ovlivněná tzv. cvičiteli dětí ze svého okolí :)), ale nakonec mě Kontaktní rodičovství opravdu nadchlo! Kniha je napsaná nenásilně, autoři vás do ničeho nenutí a ničím nestraší, vždy jen popíšou konkrétní výhody a dále si posuďte sami. Měla jsem během celého čtení dobrý pocit a už se těším, až budu moct využít získané znalosti v praxi :) Vlastně až při čtení této knihy jsem si uvědomila, že rodičovství bude vyžadovat obrovské přehodnocení našich priorit, ale že to zároveň bude stát za to!