simca9342 simca9342 komentáře u knih

Zajíček si moc rád čte Zajíček si moc rád čte Peter Bently

Přečtená před lety.

Příběh na jeden večer, který máte v duši natrvalo...
Zajíček Kája má velký úkol. Přesvědčit své ostatní zvířecí příbuzné, aby začali mít rádi knihy. Aspoň trochu. Příběhy o čarodějnicích, vodním živlům nebo o vesmíru ale nikoho nebaví. Dovede chlupaté stvoření vyjednávat a dostat kamarády do světa písmen?

28.11.2023 5 z 5

Chlapec, který přežil pochod smrti Chlapec, který přežil pochod smrti Pavel Taussig

Vždy čtu knihu s tématem druhé světové od autora, o kterém si později najdu informaci, že před lety nebo letos zemřel. Tohle je příběh Pavla...

Při pohledu na knihu vidíte obal sešitu, po jejím otevření máte pocit, že listujete zažloutlými stránkami cizích vzpomínekk. Už z pár slov v úvodu vás zamrazí v zádech. Proč? Spousta lidí, kteří přijeli do KT byli ještě dětmi a Pavel byl mezi nimi. Ze sběrného tábora jel transportem do Osvětimi. Tam poznal všechno možné, jen ne lásku, pocit bezpečí nebo svobodu. Naštěstí nepoznal selekce a měl doslova štěstí, že nevěděl, co jsou to krematoria.Ty už byly tou dobou zbourané. R. 1944, postup spojenců byl na dohled. Ten "zbytek", co zůstal, skončil v pracovním táboře Melk, dalším KT Mauthausen a později v Gunskirchenu. Po osvobození a následné dobré zdravotní péči toho stihl opravdu hodně: setkat se s vlastní rodinou, napsat svůj příběh, plně se zotavit po fyzické stránce, oženit se, založit rodinu, být hrdým otcem, dědou a žít šťastně .

Přikládám odkaz na rozhovor natočený před 4 lety, ve kterém pan Taussig popisuje válečnou dobu a nelehký život během ní.

22.11.2023 5 z 5

Všichni sloni v orchestru Všichni sloni v orchestru Miloš Macourek

"Víkendovka"
Soubor básníček a krátkých pohádek se zvířaty v hlavní roli, kteří jsou autorem přirovnávani lidem a jejich běžným činnostem. Skrytě popisují život samotného Miloše, který si jako kluk rád hrál a zkoušel všechny možnosti své fantazie a na rozdíl od svých kamarádů žil v jiném pohádkovém světě.

12.11.2023 5 z 5

Rusanda na větvi Rusanda na větvi Světlana Glaserová

Jednodenní jednohubka :)
Autorka českého původu popisuje v povídkové biografii svůj život. Vtipně píše o svém dětství, rodičích, dospívání a mezi to vkládá současnost a dění kolem. Vysvětluje nejen, že není Ruska, ale má kořeny této národnosti, ale postupně dojde také na vylíčení toho, jaké je žít v době, kdy soused za veřejné prohlašování o tehdejší politické situaci ve stavu opilosti skončí ve vězení nebo o knihách a filmech, které se četly.

Čuka a Geka jsem měla moc ráda :)

06.11.2023 5 z 5

Svědectví porodní asistentky z Osvětimi Svědectví porodní asistentky z Osvětimi Stanisława Leszczyńská

" víkendovka"

Příběh, který sice na tloušťku není bohatý, ale obsahem je velice výživný.
Autorka, která sepsala svůj příběh měla stejně jako Irena Sendlerová nervy z ocele. Ne v době, kdy biografické vzpomínky vznikaly, ale hlavně v čase, kdy to, o čem psala, zažívala na vlastní kůži.
Ještě před samotným příběhem se dozvíme o "pracovišti" lékařky všeobecné informace, kterých nebude málo. Včetně doplňujících informací o jednotlivých budovách v Osvětimi a vysvětlivkách, které se postupně vyskytují během celého příběhu.
Práce porodní asistentky nebyla nikdy jednoduchá a na takovém místě za těžko představitelných podmínek už vůbec ne. Stanisława nás čtenáře vezme na cestu časem...
Součástí knihy jsou jak básně věnované památce jedné polské hrdinky, tak fotky v černobílém provedení zobrazující osobní život Stanisławy a později tábor smrti.

05.11.2023 5 z 5

Zlodějské ticho Zlodějské ticho Petra Nachtmanová

Život Ivaně zřejmě nedal příliš možností. Asi nejen to je důvod k jejím častým krádežím v obchodech.
Manžel Radek jejího kleptomanického má už "plné zuby."
I když jsou s manželkou bohatí, jeho žena si nemůže pomoct, aby sem tam něco nešlohla. Jeden den ji změní pohled na svůj dosavadní život, když pozná zlodějku Julii.
Julie krade z úplně jiného důvodu, jak má za pár dní Ivana možnost poznat. Manžel se k sice taky nechová hezky, ale Julie na rozdíl od ní nedostává peníze a má všude modřiny.
Jedna krade z hladu, druhá z citového podnětu.

31.10.2023 4 z 5

Fronta na smrt Fronta na smrt Michelle Lyons

Autorka při tvorbě knihy musela mít nervy ze železa. Měla je určitě i v době, kdy nastoupila do práce redaktorky místních novin a psala články. Ne jen tak ledajaké, měly tragický až neuvěřitelný obsah.
První článek napsala už ve 22 letech a týkal se veřejně popravy vězně za těžký zločin.
A nebyla to jediná poprava, které byla Michella svědkem. Za jedenáct let jich bylo přes 200. Mluvila, dělala rozhovory, chodila na popravy jak do kina, pak doma psala, co viděla a slyšela.

" po několika popravách mě začal rozčilovat pach z komory smrti."

Tehdy teprve čtyřiadvacetiletá slečna si o všem vedla deník. V soukromých záznamech odkrývá své pocity, emoce a to, co opravdu cítí, když vidí odsouzence a slyší jejich poslední slova.
Součástí různých příběhů o čekání ve " frontě na smrt" jsou také vzpomínky Michellina spolupracovníka Lawrence. Ten měl stejnou práci jako jeho kolegyně, ale dělal ji trochu jinak - s mnohými vězni se přátelil až do jejich konce.

19.10.2023 4 z 5

Balada pro Sofii Balada pro Sofii Filipe Melo

Práce jakéhokoliv reportéra je hodně náročná, jak jste si mohli přečíst v recenzi na komiks Zprávy od Alaina nebo se dočtete v připravované recenzi literatury faktu, kde... nepředbíhejme :)
Francouzská novinářka Adeline Jourdainová přijela z místních novin udělat interview s velmi slavným klavíristou skrývajícím tajemství.
Život maestra Juliana Duboise je dalo by se říct skládačka složená z hudby, zvuků melodie a všeho možného, ale hlavně několika důležitých soutěží
Jeho odvěký protivník François Samson byl výjimečný. Bohužel i pro dobu války, i když předstíral něco, co neměl tak na to doplatil nejen on. Sice ne svým životem, ale v jiném slova smyslu. Po válce začnou pro Juliena horší časy...
Nové umělecké jméno, úplně nový začátek. Dobrý nebo špatný?
Adeline si musí vyslechnout dlouhý příběh o nenaplněné lásce, ale hlavně pochopit, co se tím Julien alias Eric snaží říct, aby napsala článek, který bude stát za to.

17.10.2023 5 z 5

Komunistický manifest (komiks) Komunistický manifest (komiks) Karl Marx

"Víkendovka"

Při pohledu na komiks v pevné vazbě jsem se lekla, že jsem si půjčila leporelo , ale jen do doby než jsem začala číst. O tomhle díle se jen v hodině češtiny zmínil učitel, ale už podle názvu jsem si tehdy řekla, že ta kniha bude nudná. Teď po jejím přečtení jsem změnila názor. V ilustracích jsou náročnější věci lépe srozumitelné :) Komunisticky manifest je dílo stvořené komunisty jako protest proti tehdejšímu režimu. Kritizuje postavení společnosti té doby .

14.10.2023 4 z 5

Moře potkalo oblohu Moře potkalo oblohu Eric Fan

Smrt dědy, na kterého vzpomíná pozůstalý vnuk Jonáš. Žije u moře a přehrává si ve své mysli příběhy, které mu milovaný příbuzný vyprávěl. Kdesi existuje místo, kde moře potkalo oblohu. Jonáš postaví loď a na tajemné mýtické místo se rozhodne vypravit. Je to sice kniha pro děti na dobrou noc, ale vidět ty ilustrace, kde fantazie má otevřená vrátka stojí opravdu za to :)

09.10.2023 5 z 5

Švadlena Švadlena Rosalie Ham

Návrat dospělé ženy povoláním švadleny zpět do míst, kde vyrůstala zpusobu v malém městečku pozdvižení. Z původního plánu jen zajít za nemocnou matkou a rychle se vrátit zpět sejde a Tilly se rozhodne zůstat. I když je stále tedy více než 20 let vyděděncem, někým, na koho se dívá celá ves a jsou o něm slyšet jen ty nejhorší věci zanedlouho se mezi místními ženami stane oblíbená, protože poznají, že i když se v minulosti něčím provinila její umění a schopnosti to nedokazují. Kromě toho se mezi Tilly a seržantem Ferratem začíná rozplétat románek za vůně australské přírody, ale i lstivých intrik...

09.10.2023 4 z 5

Čechoslováci ve světě Čechoslováci ve světě kolektiv autorů

"Historie se nejlépe učí skrze příběhy lidí, kteří jí žili."
Příběhy sedmi neobyčejných osob, které během svého života vstoupily do dějin a zanechaly v nich svou stopu. Nějakým způsobem změnily svět v oblasti hudby, stravovacího průmyslu ,...
Přečíst si můžete o :
Dagmar Hasalové: slavné operní pěvkyně během 2.sv. a po ní.
Dušan Honkem: odbojářů českého původu
a dalších.

06.10.2023 5 z 5

Morčata v akci Morčata v akci Klára Smolíková

Krátký komiks o útěku morčat a krajty. Po cestě poznávají jak funguje město a jak se v něm žije.
Pro děti je to super, krátké příběhy se spoustou obrázků, dobrodružství hlavních hrdinů, které od začátku považuje za superhrdiny.
Dospělý může komiks odložit, ale věřím, že by to neudělal :)
Příběh se dá přečíst jako jednohubka, sice v něm není moc děje a zápletky, ale vysvětlení toho, jak pečovat o domácího mazlíčka je pěkné .

04.10.2023 5 z 5

Štefánik Štefánik Michal Baláž

"Víkendovka"

Milan Rastislav Štefánik - Muž mnoha tváří, ale celý svět neví, která je ta pravá. Je tehdejší slavnou a významnou osobnosti, ale to, co se odehrává v jeho životě, ví jen on sám. Na Slovensku, kde vyrůstal a žil, se dějiny taky nezastavily...
T.G.M., Beneš Kupka, ale také méně známé osobnosti např. Štefánikův osobní lékař Mandaus nebo jeho nejvěrnější přítel Bohumil Kafka se v příběhu objevují jako součást života mnoha lidi a historie.

24.09.2023 5 z 5

V hlavní roli Tomáš Holý V hlavní roli Tomáš Holý Ota Kars

Jak je napsáno ke konci knihy " je to příběh, který se stal." Slavný herec , který byl nejen uznávaný, ale také oceněný. Získal ceny za dodnes připomínané filmy, ve kterých hraje/ hrál hlavní roli. Dětská legenda českého filmu zemřela tragicky na následky těžké autonehody.To se ale dozvíte v příběhu, který je pro lepší orientaci a pochopení celého kontextu sepsán do komiksu, který pochopí i starší děti. Na 104 stranách je v krátkosti uvedený celý průběh života Tomáše Holého - kluka s hnědými vlasy. Veselý, ale taky plný dřiny a doby kolem natáčení a hodně krátký život.
Vyprávění je psané přímo autorem, který tímto vzpomíná na Tomáše jako na bývalého spolužáka. Byli dobří kamarádi.

15.09.2023 5 z 5

Pan Kdybych hledá kamaráda Pan Kdybych hledá kamaráda Pavel Šrut

Krátký příběh o pár stranách o panu Kdybych, který žije sám se Psem beze jména a hledá si kamarády.
Najde si ho , ale vede k tomu dlouhá cesta a hlavně vůle jít a s někým se sejít, pobavit se. Čtenáři se setkání s dalšími neobvyklymi jmény označující příslovce.

04.09.2023 5 z 5

Lék na smutek Lék na smutek Táňa Keleová-Vasilková

Přečtená loni.

"Bylo by to jako kapitola , která měla být napsaná, ale nebyla, protože si to spisovatel rozmyslel... anebo ji dopsat nestihl. "

Marice se během pár měsíců změní život. Okoření jí ho slanou příchutí... Už není manželka ani máma, ztratila to nejcennější, co mohla. Jako lékařka ale bohužel přichází do styku s podobnými případy jako byl ten její. To jestli nalezne znovu svou vnitřní sílu s pomocí nejen své blízké kamarádky Katky se uvidí.

03.09.2023 5 z 5

Prozření Prozření Jessica Shattuck

Historicky laděný příběh nás i přes svastiku zobrazenou na obálce zavede do doby krátce po skončení druhé světové války.
Kdysi manželky, v r. '45 už vdovy se vydaly na dlouhou cestu, aby se aspoň pokusily splnit přání svých mužů, dokončit to, co oni už nestihli, protože jejich životy ukončily německé pušky ( v některých případech).

Příběh zmiňuje různé zásadní atentáty, které ovlivnily dějiny. V jednom z nich je známý atentát na německého diplomata Ernsta von Ratha, který způsobil teprve 17letý mladík a důsledkem toho byl nacisty vyvolaný největší pogrom na Židy už dobře známý jako Křišťálová noc.

01.09.2023 5 z 5

Velké čištění zubů v ZOO Velké čištění zubů v ZOO Sophie Schoenwald

Přečtená loni.

Příběh o tom, že je dobré si čistit pravidelně zuby, protože by to nemuselo po okolí dobře dopadnout :D
Ředitel Zoo si všimne zápachu v celém areálu. Odkud jde? Lehká odpověď- z úst místních zvířecích noclehárníků. Ředitel se rozhodne, že to takhle dál nepůjde a pokud ano , zoo brzy zkrachuje :) Začíná čištění zubů! Vyčistí je spolu s malým bodlináčem postupně všem od slona po žraloka, vše ostatní v ten moment počká.
Konečně všechny zuby čisté,
návštěvy jsou už jisté.
Bonus: plakát o tom jak si správně čistit zuby
je přiložený v knize

31.08.2023 5 z 5

Čekání na rychlou stopu Čekání na rychlou stopu Lubomír Man

Přečtená loni.
Mé první seznámení s autorem opět na výbornou. Miro je kluk jako všichni chlapci jeho věku. Jeho koníčkem a vášní jsou však lyže a skákání z můstku. Skákání mu ale nejde tak jak by si přál a touží se v tom zdokonalit. Pomůže mu Ruda: snoubenec od sestřenice, se kterou vychází celkem dobře, který se zdá být laskavý a trpělivý. Do té doby než vznikne malé dětské učiliště a Ruda všechny trénuje. V průběhu se sportovní tématikou nechybí humor a drobné šarvátky mezi partou, které "zaseje semínko závisti" , protože někdo umí dost a chce víc. Napínavý příběh jak pro holky tak pro kluky.

27.08.2023 5 z 5