SirenKa SirenKa komentáře u knih

Tisíc a jeden den Tisíc a jeden den Hera Lind

Dočetla jsem do poloviny a odkládám do knihobudky v cílové stanici vlaku. Je to slátanina naprosto zbytečných informací, tím hůř, že autorka sbírá příběhy, které takto zpracovává. Kdekdo by sám lépe odvyprávěl svůj příběh. Z literárního hlediska mne zaujalo, že veškeré intimnosti jsou shrnuty do dvou slov a to: pohlavní styk. Naopak porod je vylíčen na několika stranách jako texaský masakr. Každopádně pokud někoho zajímá příběh s reáliemi orientu, v první půlce knihy o něm není ani zmínka.

14.02.2023 1 z 5

Kniha hlavolamů s mapami měst a zemí Kniha hlavolamů s mapami měst a zemí Philip Kiefer

(SPOILER) Na první pohled pěkná kniha. Obsahově hloupá, nezábavná, nepoučná slátanina.
Otázka hned z první strany, (k dispozici je hůř čitelná historická mapa):
Kde se na mapě řešily občanské záležitosti?
Správná odpověď: V někdejším vězení byl i soud. WTF???!!!
Způsob řešení - asi google??? opravdu "humorné"
Kategorie "spočítej" (např. stejné slovo na mapě) která se vyskytuje i vícekrát na stránce, achjo..

03.01.2023

Dáma a tučňáci Dáma a tučňáci Hazel Prior

Poměrně rozsáhlý román o svérázné dámě na sklonku života. Je to takové anglické, studené, rozvláčné, naivní čtení k čaji, které nikoho neurazí, maximálně u toho x-krát usnete. V kapitolách se prolínaly deníky s vyprávěním babičky a nalezeného vnuka, tahle pěkně udržovaná fazona příběhu se mi líbila. Nicméně musím říct, že jsem od knihy očekávala větší hloubku, jak lidsky tak třeba o těch tučňácích, autorka sice v závěru nastínila nějaké poselství, zmiňovala, kolik všeho nastudovala, no nevím, nevím. Celkově jsem příběhu moc nevěřila, propojení stanice v Antarktidě s traumatem s války mi přišlo bizarní a nepatřičné, stejně jako povaha hlavní hrdinky. Závěr byl pěkný a dojemný, ale po posledních asi sto stranách, kdy už jsem měla pocit, že nikdy nedočtu, jsem byla hlavně ráda, že to mám za sebou.

06.12.2022 3 z 5

Moje máma Jana Brejchová Moje máma Jana Brejchová Tereza Brodská

Zvláštním způsobem zpracovaný průřez životem opravdové hvězdy. Není to souvislý příběh, spíše jednotlivé útržky, vzpomínky, komentáře matky a dcery, ze kterých je zřejmé, že ani jedna neměla v životě na růžích ustláno. Za celou dobu čtení jsem nedokázala příjmout grafické a typografické zpracování textu, které z mého pohledu degradovalo jak obsah, tak tu hromadu krásných a vypovídajících fotografií. Jakoby se něčí urputná snaha o "dyzajn" snažila přiživit nebo zastínit naši filmovou hvězdu.

29.11.2022 5 z 5

Pusa z Albertiny Pusa z Albertiny Vincent Riva

Můj dojem z této knihy je rozpačitý. Námět příběhu na pozadí Erasmu je fajn, ale kombinace letního románu s rádoby intelektuální přidanou hodnotou je poměrně křečovitá a vsuvky o Havlovi, Masarykovi, EU a pod. mi přišly docela otravné a strojené. A to v podstatě sdílím autorovy "hodnoty".

19.09.2024 2 z 5

Pedofil Pedofil Viliam Ondrejka

Kdekdo dnes může knižně vydat cokoliv. Hodnotit tuto knihu by bylo jako hodnotit něčí život a do toho se mi nechce.

19.06.2024

O starém Řecku ve výtahu O starém Řecku ve výtahu Theodore Papakostas

Ach jo.. takový krásný počin vědce o pohledu na historii světa pro nás laiky. Ještě jsem se nesetkala s knihou, kde by překladatel zabil autora a to hned několikrát už na 2. a 3. straně textu a pak znovu a znovu. To si vážně v nakladatelství ani jednou nevyhledali tohoto oblíbeného influencera? Nejmenuje se totiž Archeostoryteller ale Archaeostoryteller. Pro mne to knihu významně degraduje, jak má člověk věřit dalšímu textu? A koukám, že oba recenzenti chybu šíří vesele dál.

23.04.2024 3 z 5

Repetilky Repetilky Jan Hostáň

Moje první knížka! První samostatně přečtená, dárek ze školky s věnováním z r 1979. Přečetla jsem ji snad stokrát a ani si nepamatuji, kolikrát jsem někomu do památníku "kreativně" překreslila kytici ze strany 24.

Aha, mhm! Něco mám!
Aha, mhm! V troubě! :-):-):-)

24.10.2023 5 z 5

Kdo ti píše? Kdo ti píše? Dagmar Digma Čechová

Uff . Jsem ráda, že jsem knihu nepřibalila na dovolenou, můj šálek čaje to určitě není. V podstatě do poloviny knihy jsem čekala, co se bude dít, né že by se to pak zlepšilo, spíš jsem si zvykla. Postavy nesympatické, je to takové nijaké, nemastné neslané, předvídatelné, bez špetky napětí nebo humoru, jako příběh, který nechtěně odposlechnete někde ve vlaku, před koncem vystoupíte a je vám jedno, že nevíte jak dopadl. Řecko? Tak to jsem v knize nepocítila, ani kdybych u čtení jedla gyros. Ovšem ta obálka na obálce, ta se povedla!

02.10.2023 2 z 5

Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá Jiří Votruba

Naprosto luxusní slovník něčeho zcela zbytného, na čemž ovšem urputně bazíruje naše předpotopní školství. Příjmačky už máme všichni úspěšně za sebou, skvěle jsme se u čtení pobavili :-)

24.03.2023 5 z 5

Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu Éric-Emmanuel Schmitt

Příběhy zřejmě nebyly napsány se záměrem být vydány společně, v porovnání vycházejí náboženství dost nerovnocenně. Nemluvě o stereotypech, kdy "křesťan" se uchýlí k bohu ve chvíli, kdy umírá, islámské dítě navštěvuje bordel a krade a je to v pořádku. Každopádně kniha je pěkně čtivá a pohled na vnímání náboženství je zajímavý a obohacující, ikdyž nejde příliš do hloubky. Od autora ještě zkusím něco dalšího.
...jako by obrázek ani nebyl z tvrdého papíru, ale z bílkové pusinky.... hezký obrat :-)

07.02.2023 4 z 5

Hodina zmijí Hodina zmijí Sylva Lauerová

Po velmi dlouhé době mám najednou více času na čtení a beru, co mi příjde pod ruku. Občas žasnu, co vše dnes může spatřit světlo světa ... a teď toto! Čtení - jedna báseň. Mám ráda knihy, kde mohu obdivovat jazyk, jakým jsou napsány a tady autorka bezpochyby vládne slovu skvěle. Slovu, postavám, linii příběhu. Do poslední chvíle napínavé, promyšlené, emotivní a velmi žensky procítěné (řekla bych) čtení. Doporučuji. P.S. Jediné, co jsem nedokázala prožít byla ta všudypřítomná vedra, to bylo trošku nad moji fantazii v těchto pochmurných dnech :-))

26.11.2022 5 z 5

Německý lékař a Wakolda Německý lékař a Wakolda Lucia Puenzo

Nemám poslední dobou šťastnou ruku na knihy, které by se četly samy. I tady jsem musela svoji pozornost vědomě udržovat, ale dočetla jsem až do konce. Příběh samotný je obsahově silný a má určitě co říct, přiměl mne si nastudovat o německém lékaři něco víc a to se počítá.

15.11.2022 2 z 5

Co odhalí bouře Co odhalí bouře Catherine Cooper

Docela dobře čtivý, ale nijak zvlášť pomyšlený nebo dramatický příběh. Autorka se v hlavní linii příběhu poněkud ztratila. Do vlaku ok. Odkládám do knihobudky.

05.11.2022 3 z 5

Dva měsíce v Lisabonu Dva měsíce v Lisabonu Adam Gebrian

Dávám tomu rok, maximálně dva ... a Lisabon určitě navštívím. Příjemné, nenáročné čtení a přitom tolik informací! Kniha poskytuje velmi zajímavý a obohacující pohled na vnímání městské architektury. A vlastně je úplně jedno, kam se vypravíte. Bavila mne i ponaučení na konci každé kapitoly. Je to dar nebýt turistou v místě, kde se lidé jezdí z dálky kochat na pár chvil.

24.10.2022 5 z 5

Marion: Guvernantka královské rodiny Marion: Guvernantka královské rodiny Fern Britton

Pro mne dobytá další oblast literatury, do které jsem doposud nezabloudila. Příběh Marion je dobře napsaný, čtivý. Pokud by se odehrál jak byl popsán, věřím, že Marion život u dvora zcela pohltil, a o partnera v podstatě nestála, ač to sama neviděla/nechtěla vidět. Měla v podvědomí ukotvený stereotyp vdát se, mít děti, dělají to tak všichni, že.. Nedokážu si představit svéprávnou ženu, která by reagovala jako ona v otázkách vlastní budoucnosti. S odstupem mi příjde fascinující (nikoliv překvapivé), že "vzdělávání" budoucí šlechty měla na starost nedovzdělaná, naivní dívka z venkova, a to v širokém období od batolete po mladou ženu. Neměla jim co předat jak v hloubce a rozsahu informací, tak co se týče osobního postoje, přístupu k životu a vlastně nějaký rozsah, čeho se mělo vzdělávání týkat, se v knize vůbec nezmiňuje. Člověk se prostě nechce dovídat o intelektuální prostotě vládnoucí královské rodiny, do které takto v podstatě skvěle "zapadla" i sobě (královně) rovna nepříliš bystrá Diana. Výbornou postavou byl Tommy, jeho paměti by mne rozhodně zajímaly. Museli se ti komorníci a předsedové vlád, kteří měli něco v hlavě, na "image" dvora neskutečně nadřít. ... PS: A stejně občas s potěšením spočinu na nějaké fotce dokonalé královské rodinky :-)

29.12.2023 5 z 5

Dokud neustane vlnobití Dokud neustane vlnobití Kristina Janů

Nejsem už cílová skupina podobných lovestory, ale tahle kniha měla víc než příběh. Není to vyumělkovaná, prázdná růžová knihovna. Z momentů ze života hrdinů, reálií života v zahraničí, je znát, že autorka má už něco "odžito" a vlastně mne vůbec nepřekvapilo, jak jsem si po přečtení dohledala, že předtím psala básně. V knize je spousta míst, kde jsem se pozastavila nad tím, jak jsou hezky, nevšedně a přitom tak nějak "normálně" vyjádřeny. Takové knihy mám ráda, něco se dozvíte, někde se najdete, třeba si i trochu utřídíte myšlenky.

29.07.2023 5 z 5

Jednoho dne v Londýně Jednoho dne v Londýně Saskia Sarginson

Tento žánr není úplně můj šálek, ale musím říct, že román se mi četl velmi svižně. Oceňuji vedle předvídatelného příběhu dobře zpracované psychologie postav. Je to někdy hodně dlouhá cesta, aby člověk pochopil druhé a hlavně sebe. Všichni si z minulosti neseme různé viny, křivdy, nedorozumění a hlavně - nevidíme nikomu do hlavy... nakonec nás i ty dcery pochopí :-)

14.01.2023 3 z 5