Sitth komentáře u knih
Velká klasika, ta dlouho jsem o knize slyšel a stále jsem ji odkládal, až jsem ji dostal ke 40.narozeninám. Byl jsem zvědavý jak se kniha popere s tlakem roku 2022, když byla vydána v 1974. Ale je to dobré, je to nadčasové, kvalitu to rozhodně časem neztratilo. Dávám 5/6
A já to říkám pořád, že stará, omlouvám se, klasická sci-fi, je prostě nadčasová a tím pádem má něco, co jí zvedá na jinou úroveň.
Nenechte se odradit začátkem knihy, jako se stalo jednou mě, který vypadá jako zvláštní povídání o kocourovi, a určitě pokračujte. Velmi netypický příběh, který vlastně skoro nevyčnívá, ale stylem vyprávění na konci pohladí na duši a za to to stojí. Dávám 5/6
Tak tohle bylo pro mě utrpení. Po natěšení z prvních dvou dílů jsem si předobjednal třetí a těšil se jak malé dítě. Ale musím bohužel konstatovat, že marně. Přijde mi to jako bloudění raněné laně. Prvních 100 stran jsem si říkal, že se to snad rozjede a 2/3 stránek přemýšlení Ilan dokola a dokola a dokola bude konečně za námi. U 200 jsem nevydržel a přečetl si tady ze zoufalství pár recenzí, kde bylo napsáno, že po 200. stránce se to rozjede. Bohužel.
Mám pocit, že kniha zaplula do kolejí adult fantasy, kdy nás autorka oblažuje niterními pocity hlavní hrdinky a to pořád dokola. Popravdě jsem mnohdy přeskakoval odstavce jakmile začala Ilan přemýšlet.... 25 to moc nezachránila a 10 dní po přečtení si už ani skoro nepamatuji klišé závěr s přerodem hrdinky do něčeho zvláštního... Takže za mě 2/6 hvězdiček. Ale ano, další díl si koupím, abych to měl aspoň jako komplet v knihovně.
P.S: Ještě jednou uslyším: "Do prasečí řitě!" - tak si snad ustřelím hlavu. To je takový problém vymyslet aspoň dvě kletby a střídat je??
Tak konečně jsem dozrál a velká A´tuin otočila hlavou a mrkla i na mě. Pratchetta jsem zkoušel číst už dvakrát, protože kdo ho nečetl, jakoby nebyl, že? a vždy jsem knihu odložil, protože mě nezaujala. Ale asi to chce holt čas a každý někdy dospěje do stádia, kdy přestane brát vše kolem sebe tak vážně a v tu chvíli se mu svět Zeměplochy otevře se vší nádherou.
Já si myslím o sobě, že mám velký smysl pro humor a velkou fantazii, ale doteď kroutím hlavou, kde autor chodí na ty geniálně prostoduché ale zároveň vysoce sofistikované vtipy. Bál jsem se , že ta studnice musí časem vyschnout, ale zatím to jede a šlape.
Takže i když kniha je jen pár povídek, které dohromady dají jakýs takýs příběh, je to zábavné, má to šmrnc a hlavně to není blbé!
Doporučuji a jsem rád, že ten čas nastal! 5/6 hvězd
Ouííí, ouíííí. Tento zvuk kvílejícího kolečka nákupního vozíku jedoucího po cestě zasypané popílkem se vám zaryje do hlavy. Pokaždé, když tlačím vozík mezi regály nákupního centra, nakupuji více potravin než bych potřeboval. Protože hlad je hlad!
Velmi sugestivně napsaná kniha o apokalypse. Nevíme proč, nevíme jak se to stalo, ale je to jedno. Každý si tam dosadí svojí noční můru a ta šablona příběhu zafunguje na všechny.
Vlastně by se dalo říct, že je to o ničem. Ale ono přežít ve světě zničeném katastrofou není o velkých příbězích, velkých bojích. Je to o šoupání vozíku dál a dál k další konzervě a k další plechovce vyjetého oleje, která vás posune o den dva ve vašem životě o ničem...
Brilantní! Dávám 90%
Kniha do mé top 10, jednoznačně. Pořád jsem o ní slyšel tady a támhle, zmiňovali ji ve filmech, ale pořád jsem nevěděl, do čeho jdu, i jsem se ubránil přečíst anotaci, abych byl překvapen.
De facto se vlastně během celé knihy nic moc neděje, ale je zničující sledovat vývoj hrdiny, když vám v půlce knihy dojde, kam to spěje. Jedna z mála knih, která mně , otrlému čtenáři, dostala slzu do oka. A za to jí děkuji.
Tento leden 2024 mám nějak šťastnou ruku na výběr knih, nebo snad stárnu?
Dávám 6/6
Moje žena se mně mnohdy ptá, proč čtu ty fantas magorie... Tak tahle kniha je odpověď. Říkám jí: víš, je strašidelné, jak se mnozí autoři starších sci-fi dokáží trefit do vývoje naší společnosti. Po Konci civilizace od Huxleyho, další má oblíbená kniha.
Je zbytečné tu o ní psát, všem doporučuji, aby si ji přečetli....
Dávám 5/6.
A šounili jako červení psi!
Když tuto knihu najdete v 15 letech, když ještě stahování jednoho obrázku trvá na internetu 5 minut, tak je to poklad .-)
Pochopitelně 6/6!
Tak konečně dílo tohoto autora, kdy chápu, že je pro mnohé světový fenomén. U Kinga mám problém, že v jeho množství knih mě zaujme třeba každá 5, ale zrovna tento příběh je parádní a řadil bych ho do top 5 v jeho repertoáru.
Dost mě zaujala i poznámka autora, že tento příběh psal nadvakrát, první pokus mu nevyšel a vrátil se k němu po mnoha letech.
Dávám 6/6
Uffff, tak kde začít. Tak asi nejdříve omluvou. Omluvou za to, že jsem se Duně vyhýbal nějakých 20let a neustále ji odsouval s tím, že staré sci-fi je překonané. Bože, jak já jsem se mýlil. Myslím si, že jsem přečetl už dost knih a popravdě jsem se v poslední době dostal do stádia, kdy jsem knihy četl po 10 stránkách, protože jsem vše již znal a nic mě nepřekvapilo...
Ono ani tady se nedá říct, že se jedná o převratný příběh s kulervoucími zvraty. Jedná se de facto o klasickou "vývojovku" prostého chlapce v hrdinu. Ale ten styl psaní, ty jemné nuance, ten propracovaný svět tomu prostě dává korunu.
Takže po dlouhé době jsem knihu zhltnul a místo abych si večer pustil seriál, jsem se těšil na čtení. Díky p.Herberte za opětovné nalezení tohoto pocitu!
Takže samozřejmě dávám plný počet hvězd a doporučuji!
P.S.: Samozřejmě jsem věděl, o co v knize jde, protože na svém prvním pc 286 jsem pařil strategii DUNA II a dodnes si pamatuji, že jsem musel smazat kus Windows3.11, aby se mi tam hra na 8 disketách vešla! LEGENDA! :D
Moje první kniha od tohoto autora a po přečtení musím konstatovat, že určitě né poslední. Čerstvý závan originality v tom našem jinak drobet zatuchlém českém rybníčku....
"Myslíte, že tady své hříchy jenom prohlubujeme? Že si to děláme ještě horší?"
"Možná," připustil Gerhard. "Tím spíš bychom měli vyhrát."
Tahle myšlenka je prostě geniální, vtipná a zároveň plná zla a ještě ke všemu k zamyšlení. A plně vystihuje tuto knihu.
Dávám 5/6
P.S. těším se a zároveň se trochu obávám druhého dílu, laťka je vysoko!
Děkuji za doporučení této knihy od olga8832, trefila hřebíček na hlavičku!
Dlouho už jsem nečetl knihu s atmosférou Koule, ždibcem Vetřelce a Ledového pekla. Velmi dobře namíchaná hutná atmosféra, která způsobila to, že jsem se po dlouhé době na čtení opravdu těšil a taky to, že už se asi nedokážu vykoupat tam, kde neuvidím na dno. Za to taky pěkně děkuji!!
Dávám 5/6 a jdu se pustit do autorovou sbírky povídek Studené světlo hvězd.
Je fascinující, jak scifi z roku 1932 dokáže být mrazivé a tak vizionářské.... Musím smeknout, protože po dlouhé době scifi, které mě bez jediného výstřelu či záblesku laseru dokázalo přikovat k židli.
Příběh nezaujme akcí a překotným dějem, ale po přečtení aspoň ve mě zůstala myšlenka, nad kterou jsem přemýšlel pár týdnů a to se v dnešní literatuře cení.
Tleskám a dávám 5/6 Padla by i šestá hvězda, ale po netradičním začátku a skvělém rozjezdu, přeci jen ten konec byl pro mě trošičku né dle mého gusta. Ale i tak super a doporučuji!
Tak tady se musím kát, Mea culpa, mea maxima culpa! Když jsem kdysi přečetl 1.díl této trilogie, byl jsem nadšený, hned jsem začal shánět díl druhý, ale jelikož jsem u knih drobet autista a vyžaduji pevné vydání, tak mi to trvalo přes rok. A když jsem se do toho pustil, tak jsem zjistil, že se vůbec neorientuji a po pár stránkách jsem knihu opustil. Ale naštěstí se rok s rokem sešel, na fb jsem našel příspěvek o knize a říkal jsem si, že tomu dám druhou šanci. Díky bohu!
Autor je génius, napsat knihu plnou vědeckých termínů, de facto bez akce, ale i tak dokázat připoutat čtenáře, prostě klobouk dolů! Jeho téma mediátorů, které dokázal parádně uchopit, tak, že ani pozorný čtenář nerozklíčuje skutečné úmysly je jen třešnička na dortu.
Knihu zařazuji do TOP 10 v mé žebříčku sci-fi a jdu zas shánět třetí díl a opět v pevné vazbě! Dávám 8 ze 6!
Další dobrá kniha z éry dnes již "klasické" scifi. Samozřejmě se člověk musí trochu odprostit od faktu, že je kniha psána v roce 1973, takže "slyšet" cvakání tlačítka rec na kazetovém záznamníku, když kapitán Norton nahrává zprávy, je trochu úsměvné, ale jinak je to velmi nadčasová kniha. Až jsem měl někdy pocit, že z této knihy brali inspiraci tvůrci seriálu Invaze.
Dávám 5/6 hvězd.
Tak tohle ano! Dlouho jsem se k Červeňákovi odhodlával, protože jsem byl trošku unaven naším Vondruškou a jeho stále se opakujícím stylem. Říkal jsem si, že na podobně píšícího slovenského autora nebudu mít síly. Ale jaké to bylo milé překvapení!
V dětství, asi před 30 lety jsem četl knihu o Iljovi bohatýrovi a tak mě tehdy uchvátila, že i když kniha ruských bylin zmizela někde v propadlišti dějin, tak jsem na ni během mého života rád vzpomínal.
Knihu Ocelové žezlo jsem měl rok v knihovně a vůbec jsem netušil, že se jedná o příběh o mém nejoblíbenějším hrdinovi z mého dětství. Co vám budu vyprávět, po přečtení prvních stránek jsem měl až slzy v očích, když jsem pochopil jaký příběh je přede mnou.
Ale již konec nimrání v nitru čtenáře. Musím říct, že kniha je napsaná brilantně. Velmi vyvážená kompozice mezi historii, bylinami a špetkou fantasy. Děj ubíhá svižně jak koník Siváček a já ihned objednávám další dva díly.
Prozatím zařazuji Červeňáka do mých top 10-20, snad mu styl a nápady vydrží i v dalších knihách a příbězích, které budu postupně načítat.
P.S: někde dole, jsem četl komentář rozhořčené tatjana1737 nad tím, že Bohatýři prdí, pšoukají a autor to dle jejího názoru až příliš zveličuje. Doporučil bych čtenářce objednat si jeden turnus do Afganistánu mezi současné vojáky, je to naprosto stejné i v této době a já si myslím, že je to i normální. :-) Neberte mužům jejich styl a nenavlíkejte je do upnutých kalhot s vůni Coco Chanel... Ale to jen takový dovětek k současné situaci v naší emancipované společnosti....
Nadčasová klasika, nadčasová v každé době a v poslední době mi přijde, že čím dál aktuálnější. Sociální sonda do společnosti, kde se ukazuje, že v případě ztráty pohodlí se organizovaná společnost během chvíle propadne do chaosu, kde začnou vládnout primitivní pudy mnohdy v rukách silných jedinců.... Ovládnutí masy je tak lehké...
Doporučuji, škoda, že už přestali dávat film v televizi, naposledy jsem ho podle mě viděl před dvaceti lety. Dávám 5/6
Je to King není to King? Ať je či není, musím říct, že se mi to četlo lépe než mnohé Kingovky včetně TO. Ano má to cca 560 stránek, ale ještě u 450 jsem si říkal, sakra, kdy to jako bude gradovat, však za chvíli už mi dojdou stránky. Kniha má tu příjemnou atmosféru 60.let, kdy v kolech drnčel o dráty kus kelímku z jogurtu a svět vypadal jinak...
Pokud si chcete přečíst TO ve "zkrácené verzi", doporučuji. Dávám 5/6
Čteno jako součást povídkové knihy Čtyři roční doby. Povídka velmi povedená, King dobře rozehrává psychologickou stránku obou hlavních hrdinů. Týden po přečtení jsem s manželkou zhlédnul i film a i když je dobře natočený, povídka lépe popisuje, jak se pomalu ale jistě v jednom rodí a v druhém znovu objevuje potlačené zlo. Dávám 5/6
Dlouho jsem tuto knihu sháněl (protože přeci nebudu kupovat druhé vydání v brožované podobě, když někde v republice je ještě 1. v pevné, že ) a neustále tak četl, že se jedná o fenomén, Dunu nového věku, apod. Takže jsem pak ke knize přistupoval zbytečně natěšený a s představou akce a mystiky a nových světů a blábláblá.
Po prvních stránkách jsem pochopil, že má očekávání nedostanu, ale stejně jsem se těšil, když knihu znovu otevřu. Autor píše poklidným stylem, příznačným prosté beletrii, ale čtenáře perfektně provádí dějem.Samozřejmě si člověk musí zvyknout, že tam není pan Novák a paní Nováková, ale pan Wang, Ta Š a déle mu trvá než se zorientuje, ale jde to.
Pak mi k úplnému zážitku trochu chybělo vzdělání na MatFyzu, nebo nějaké vysoké škole astronomické, protože bylo pár pasáží, které mi i při důkladném čtení, pak znovupřečtení, pak WTF znovu přečtení, prostě nedávaly smysl, ale ne z důvodu autorova pochybení, ale díky mé nevzdělanosti.
Trochu jsem se lekl prvku digitální hry, přišlo mi to ze začátku jako vykrádačka Endera, ale vše se vysvětlilo a nelze než konstatovat, že první díl pro mě není fenomenální, ale velmi milé nečekané překvapení a doufám, že další díly nepůjdou kvalitou dolů.
Pro mě jedna z knih mého čtenářského roku a dávám 90% takže tady 5/6 hvězd.