Sitth Sitth komentáře u knih

Neuromancer Neuromancer William Gibson

To byla těžká písemka, dámy a pánové, těžká.... Já sám ji začal číst třikrát, vždy jsem ji po deseti stránkách odložil, protože jsem netušil o čem je vůbec řeč a pátral, zda mám neúplné vydání, chybí mi listy, nebo čtu třeba až druhý díl?
Marně jsem listoval knihu až dozadu, kde jsem hledal rejstřík slov a jejich vysvětlení, marně....
Až když jsem se rozhodl, že knihu budu číst jako kámen, který někdo hodí jako žabku a ta se jen tak odráží od hladiny a snaží se překonat řeku, tak to šlo. Pokaždé když jsem se snažil ponořit do hloubky, a pochopit významy slova a mnohdy i děje, tak byl konec.
Nakonec jsem řeku přeskákal, střední pasáž knihy, je vysloveně utrpení, ale jak se kniha blížila konci, tak se nálada zlepšovala, buď to bylo tím, že začaly věci do sebe zapadat - co si to tu namlouvám - nebo možná předzvěstí konce.
Určitě nadčasová kniha, přišla mi jako předloha Matrixu, ale stačilo by ji jen trochu uhladit, tu něco vysvětlit a byl by to úplně jiný level.
Kdybych chtěl machrovat, že jsem tomu oproti vám ostatním rozuměl, tak bych dal 5/6, ale se vší skromností dávám 3/6...

06.09.2024 2 z 5

Krev pro rusalku Krev pro rusalku Kristýna Sněgoňová

Další povedený kousek od naší autorky. První dvě třetiny knihy vynikající, velmi příjemně zasazený prvek fantasy do našeho světa s trochou alternativy. Vnucuje se mi přirovnání k Sudetenlandu od Kotlety, kde sice nejsou rusalky, ale i přesto jsem knize od Sněgoňově věřil více.
Trošku mi chybělo podrobnější vysvětlení historie, to by mě velmi zaujalo. Příběh se odvíjí slušně, sice nemá velký spád, ale díky stylu psaní, dobrému vykreslení situací a psychologickému rozboru stavu mysli hlavního hrdiny se dostáváme do poslední třetiny knihy.
A tady mi to začalo drobet váznout, případ pořád skoro na stejném bodě, hodně nevysvětleno a vše, co bylo doposud přínosem se obrací proti mně. Už mě nebaví slyšet hrdinovy myšlenky pořád dokola, jeho pitvání všeho, co mu kdo provedl, ale chápu, že autorka je žena a vše musí být řečeno vícekrát, abychom to my chlapi pochopili DOSTATEČNĚ. Ale s tím má problém ve všech knihách od autorky.
Už i proto jsem chtěl mít závěr za sebou a možná i díky tomu jsem si ho příliš neužil. Nebo jsem čekal větší překvapení, nevím. Ale i tak je to velmi dobrý počin a dávám 4/6

10.01.2024 3 z 5

Stalker Stalker Arkadij Strugackij

Kdo hrál hru STALKER, tak tohle je povinnost. Škoda, že to není delší a trochu mi tam chybí více akcí v Zóně, popis propátrávání, pasti, artefakty apod. No a závěr, závěr netypický, ale budiž, já jsem tedy čekal něco jiného, ale budiž...
Opět kniha z dob dávných, ale neztrácejících kvalitu. Dávám 5/6 (ale ta 5 hvězda je za vzpomínku na to, jak jsem ve hře pomocí matiček hledal gravitační pasti)

18.07.2022 4 z 5

Karanténa Karanténa Peter May

Původně jsem si myslel, že autor jen vytěžil období pandemie Covidu a proto pro mě bylo překvapením, že kniha vyšla již v roce 2020. Ale třeba to tak bylo a autor zacítil příležitost s nástupem nemoci a rychle knihu splácal na koleně a poslal do světa. Protože ono to tak místy dost vypadá.
Začátek knihy se mi opravdu líbil, kdy autor popisoval karanténu Londýna, spalovny a nemocnice, ale od druhé poloviny knihy to začalo skřípat jak špatně namazané Londýnské oko. Závěr byl na můj vkus přehnaný hlavně díky Pinkiemu a jeho prahu bolesti.
Takže dávám 3/6

UPDATE: díky uživatelce FejKýý, která mi poslala zprávu s informací, že autor napsal tuto knihu už v roce 2005, jsem si rozšířil obzor. Děkuji. Ale nic to nemění na hodnocení, prostě mi to přišlo trochu přitažené za vlasy v závěru...

20.04.2021 2 z 5

Ghúl Ghúl Brian Keene

To jsem se zase jednou nechal zlákat hodnocením a recenzemi na FB a řekl jsem si, že dám opět šanci žánru horor. Opět šlápnutí vedle.
Za mě vykrádačka né hrobů, ale knih. A to Kingovo To, Simmonsovo Temné léto a další a další. Prostě vezměte partu mladých školáků, posaďte je na kola, dejte je do maloměsta a nechte bojovat se zlem. Nuda šeď. Do toho ghúla, který má mluvu sofistikovaného šlechtice a závěrečný boj a nelogické využití bagru a kniha se posouvá do kategorie brak. Jedno malé bezvýznamné plus za to, že se autor nebojí zabíjet i v řadách hlavních postav. Dávám 2 hvězdy a to jen tak tak

14.10.2023 1 z 5

Otčina Otčina Robert Harris

Tuhle knihu jsem četl při mém pobytu v lázních a mám vydání, kde je na obálce vlajka s hákovým křížem, četl jsem vždy na chodbě před procedurami, takže buď na mě koukali jako na nácka, nebo se mě ptali, zda se učím německy. Tu druhou skupinu omlouvá to, že jsem byl v lázních v naší oblasti Sudet
Jinak knihu hodnotím jako velmi dobrou, toto téma mě vždy zaujme a když je v tom i poměrně dobrý detektivní příběh, je to hned o level lepší. Dávám 5/6

02.08.2023 4 z 5

Spad Spad František Kotleta (p)

Když čtete Spad v době vpádu Ruska na Ukrajinu, tak teda musím říct, že mi mráz lezl po zádech, jak ty novinové články seděly na dnešní události jak prdel na hrnec.
Já celkově nemusím českou scénu zastoupenou Kotletou a spol a jejich Smash styl -já tomu tak říkám... Ale tohle, tohle mě bavilo. Nebylo to přitažené za vlasy, chyběly krutohusté hlášky, které obvykle autor dává do každého odstavce snad povinně a proto jsem si to užil. Těším se na další díl. Dávám 4/6

18.07.2022 3 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Stephen King: Pan Mercedes
říjen 2021
Hodnocení: 85%
I když jsem tuto knihu nejdříve viděl jako seriál, a věděl, o čem zhruba je (zhruba proto, že po pár letech se mi už knihy prostě ve hlavě již mažou a proto si vedu čtenářský deník ) rád jsem si ji přečetl znovu. Pro mě jedna z lepších knih Kinga, příjemná detektivka, kde nečekejte forenzní metody a masové vrahy jak ze severských detektivek. Prostě poctivá práce spisovatele o poctivé práci starého detektiva. Dávám 5/6.

25.10.2021 4 z 5

Pytel kostí Pytel kostí Stephen King

Bohužel. Klasický Stephen King, pomalé rozvláčné tempo do minimálně 2/3 knihy ale tady prostě chyběl vyšperkovaný konec, který by čtenáře odměnil za to, že táhlý začátek překonal.
Popravdě jsem knihu dočetl/doposlouchal jen díky tomu, že byla namluvená. Jinak jsem už ztrácel chuť poslouchat a mnohdy jsem se musel vracet zpět, protože jsem přemýšlel o něčem úplně jiném.
Kingovi přicházím na chuť už nějakých 8 knih, ale tohle mě zas vrátilo do sféry nepochopení....
Dávám 3 hvězdy

25.03.2021 2 z 5

Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Tak tady vzplálo nové slunce na české scéně sci-fi. Kdo mě zná, ví, že českou scénu fantasy a sci-fi moc neuznávám. Ale poslední dobou se dokážou najít slušná díla. A tohle k nim rozhodně patří.
Vlastně je to překvapující, žádná revoluční myšlenka, žádné blástrově kulervoucí orgie, nic. Ale je tam akce, smysluplný děj, technicky promyšlené prostředí a to vše velmi čtivě podáno. A ruku na srdce, Jan Marhoul je pro nás samozřejmě Čech, že.... :-)
Je pravda, jak už bylo psáno níže, z knihy je cítit inspirace z BSG. Ale vše odpuštěno. Už dlouho jsem se od knihy nedokázal tři dny odtrhnout a jsem rád, že jsem si rovnou objednal i díl druhý.
Dávám 5/6 (škoda, že nejde u scifi dávat legendárně 7 z 9) :-)
A tleskám!
p.s.: vážně jsem uvažoval o 6hvězdách, ale mám dvě ale - 1. trošku klíšé se scénou na poslední stránce a 2. třeba bude dvojka ještě lepší .-)

14.03.2021 4 z 5

Planeta mezi dvěma slunci Planeta mezi dvěma slunci Robert Fabian

Boha Jehovo, když jsem to měl dopsané, tak jsem místo ctrl c, dal ctrl V a vše jsem jedním jebem smáznul.... Takže znova a lépe.....
Robert Fabián byl pro mě velká neznámá, knihu mi přinesl Ježíšek a ležela 9 měsíců na poličce, kde jsem se jí trochu vyhýbal díky tloušťce a měkké vazbě, která ve mě občas vzbuzuje pocit nekvality.
Ale chyba lávky, zde to je naštěstí to o výjimce a pravidlu...
Zpočátku jsem sice měl pocit, že je autor placený ne-li od slova, tak minimálně od stránky, ale za chvíli jsem si na tento styl psaní zvyknul a i když čtenář zjišťuje, že autor popisuje vlastně velmi jednoduché akce pomocí jednoduchých vět, tak není problém za den přečíst 150 stránek a vždy jsem se po dlouhé době těšil na chvíli, kdy knihu budu moct dále číst. Za to díky!
Možná je to i tím, že děj mi připomíná mého oblíbeného Riddicka a díl Černočerná tma. Tajemna nám autor předkládá dostatek a po dávkách, jen je škoda, že než se vše dostatečně vysvětlí, tak jsou hrdinové hnáni zas za jiný roh planety, kde je čeká něco jiného. Otevřený konec, i když vskutku otevřený? - mi nevadil, spíš mě překvapilo, že při 200 stránkách do konce se kniha překlápí úplně do jiného příběhu, kde ani nevíme, zda se jedná o TOHO Owena, či ne. Čekal jsem nějakou spojitost s předchozí planetou, buď marně, nebo mi to nedocvaklo.
Nicméně druhá povídka taky neurazí, jedná se o klasickou hru na schovku ve vesmírné lodi s něčím, co se nedá moc zabít a nemá zájem o intelektuální pokec nad hrnkem čaje s mlékem....
Za mě velmi podařený kousek, dávám 5/6

02.09.2024 4 z 5

Propast času Propast času Roman Bureš

Po Inferiu a Leonovi jsem se pustil do této vychvalované trilogie. Zatím je za mnou tento první díl a pocity mám rozjezdové. První třetina knihy je skutečně drobet guláš, ale nakonec to je třeba záměr, který navozuje pocit hrdinů knihy, kteří tento guláš prožívají v časoprostoru.
Děj ubíhá přímo a svižně, tak jak jsem u autora zvyklý, potěší občasné historické fakta, které dodají příběhu autentičnost - díky Laudonovi, mi při čtení pořád hlavou běží známá odrhovačka - postupně se vše sjednocuje a uhlazuje.
Proč ne, zatím dávám 4/6
Generál Laudon jede skrz vesnici!

19.08.2024 3 z 5

Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Tenhle díl a závěr vynikající sci-fi se pro mě hodnotí strašně těžce. Díky mnoha nápadům autora a tak vzniku krátkých příběhu jsem měl spíše pocit, že čtu místy povídkovou knihu. Prostě mě celek tolik nechytil jako předchozí dva díly. Možná trochu méně by neuškodilo. Přišlo mi, že autor měl takovou erupci nápadů, jak knihu posunout či zakončit, a nechtěl příběhy osekat, až jsem byl přesycen a v polovině knihy, jsem i šáhnul po jiné knize. Do dočtení jsem nakonec donutil a bohužel nemám takový wow efekt jako ostatní čtenáři zde, nebo jaký jsem měl po předchozích dvou dílech série. Dávám 4/6
Nicméně celou sérii vřele doporučuji a nebýt tohoto dílu udělil bych bez uzardění 6/6.

07.08.2023 3 z 5

Colorado Kid Colorado Kid Stephen King

Zajímavý příběh, kdy člověk pořád čeká, kdy se to rozjede a pak otočí poslední stránku a zjistí, že je konec a další díl není. Ale po chvilce přemýšlení vám vlastně dojde, že je to příjemná změna, v hlavě vám zůstane spousta otazníků a je jen na čtenáři, jak si příběh dokončí. A to je milá změna.... Dávám 4/6

04.12.2021 3 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Moje již několikátá série různých vyšetřovatelů a ač nerad, tak kdybych to neposlouchal jako mluvené slovo, tak musím říct, že bych asi měl problém to dočíst. Žádná nová myšlenka, děj předvídatelný. Není to napsáno špatně, ale na Harry Hola, oddělení Q a jiné to prostě nemá. Vrah pro vnímavější čtenáře znán dopředu a to je jen jedna z mála chyb. Dávám 3/6
P.S.: Ale druhému dílu asi ještě šanci dám...

09.07.2021 2 z 5

Řeka bohů: Román ze starého Egypta Řeka bohů: Román ze starého Egypta Wilbur Smith

Druhé setkání s Taitou, opravdu pro mě druhé, i když se jedná o první díl. Kamarád četl jedničku a měl volný druhý díl, tak mi ho dal přečíst. Až teprve potom jsme si knihy vyměnili a musím říct, že bych to tak i doporučoval číst, protože co bylo zamlženou ve dvojce, v jedničce krásně vyplouvalo na povrch a vše bylo vysvětleno.
Za mě jednoznačně doporučení. Život otroka Taity je krásný způsob, jak se dozvědět o historii Egypta. Doteď na knihu vzpomínám...
P.S.: Asi můj rekord ve čtení, knihu jsem přečetl za jeden a půl dne... :-)

06.12.2020 5 z 5

Chapadla Černé hvězdy Chapadla Černé hvězdy Tereza Kadečková

Na knihu jsem se těšil, koukám novinka od mé oblíbené autory Vilmy Kadlečkové, objednávám a pouštím se do čtení a až po pár stránkách zjišťuji, že se jedná o úplně jinou autorku a já jsem to blbě četl.... Ale asi to bylo dobře, protože díky obálce nevím, nevím, zda bych po knize sáhnul. A to by byla škoda.
Neobvyklý příběh a dobře napsaný. Další pěkná varianta naší růžové budoucnosti...
Dávám 4/6

19.05.2024 3 z 5

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Na Světě knih v Depu 2015 jsem si říkal, že zajdu na přednášku Kyši/Kotlety protože jsem prostě chtěl vědět, co to je za člověka, že píše takové věci, které já, omlouvám se všem jeho příznivcům, považuji za brak. A příjemně mě překvapil, lidsky. Zaujal mě přednáškou o své nové knize a když to bylo ještě ke všemu o Sudetech, kde žiju, tak to byla jasná volba. Poprvé, podruhé, potřetí, kupuji!
Sice jsem byl zklamaný, že děj není zasazený do období po druhé světové válce, ale po Sametové revoluci, ale styl psaní i děj byl slibný. Asi tak do dvou třetin knihy to pro mě bylo kvalitní dílo. Ale pak už mi začalo vadit neustále opakování myšlenek hlavního hrdiny, a jak a kdo komu rozkopal bábovičky na pískovišti a jak to poznamenalo vývoj v regionu, symbolu dýky hitlerjugend a trošku mě zklamala slabší zápletka se souřadnicemi a závěr knihy. Ale dávám plus za poslední hlavní událost, nebudu prozrazovat.
Ale když tohle vše přehlédnu, tak oproti Kotletovi, mě Kyša potěšil a rád si přečtu další jeho počin.
Dávám 3,5 hvězdy, takže 4 tady, aby se ukázaly 3, pořád těm hvězdám nerozumím a nechápu to

14.10.2023 3 z 5

Němý křik Němý křik Angela Marsons

Šlápnutí vedle, autorka se snaží vystavět atmosféru ala severská detektivka, ale pokulhává to všemi směry. Nesympatická inspektorka, u níž mnohdy nevím, proč se tak chová, nelogické vyšetřování s prvky náhody, tedy vlastně jenom náhody, nelogické věci typu - čerstvé hroby neupoutají pozornost, odřené auto - nehledáme záznam z autonehody na kamerách apod. Tohle se nepovedlo, dávám 2/6

02.08.2023 1 z 5

Poslední království Poslední království Bernard Cornwell

Výhoda nás starších jedinců je to, že i když jsem před lety viděl seriál, tak si ho pamatuji jen matně, takže když jsem se probíral svojí knihovnou, po čem tentokrát šáhnu, tak jsem si říkal, že si to osvěžím...
Cornwella znám zatím jen z Azincourtu a i tady drží čtivost, ale né na úkor historie. A to je dobře. Jasně, vím, že některé hlavní postavy jsou vymyšlené, ale pokud se čtenář chce povrchově vzdělat a nechce se topit v exaktní encyklopedii, tenhle autor to dobrá volba.
Oproti seriálu je mi Uthred více sympatický, díky možnostem knihy má autor čas ho lépe vykreslit a díky tomu i čtenář pochopí, proč a jak došlo k určitým vývojům v dané situaci.
Za první díl dávám 5/6, očekávám kvalitu i v dalších dvou třech dílech, ale trošku se bojím, kam to povede, když vidím rozsah ságy.... No nechme se překvapit.

13.12.2022 4 z 5