Skjaninka Skjaninka komentáře u knih

Podzim v Pekingu Podzim v Pekingu Boris Vian

Ach, Vian, kde je koniec tvojej fantázie??? Podzim v Pekingu je ďalším výborným dielom, ktoré nám ponúka pohľad do nevšednej Vianovej mysle a pokúša našu predstavivosť. Ja vlastne ani neviem konkretizovať, o čom je toto dielo. Možno o všetkom, možno aj o ničom, ale to, ako je napísané nemá obdoby. Vian je nevšedný, nenapodobiteľný a svojský, čo ma baví. Teším sa na ďalšiu jeho knihu.

29.08.2013 4 z 5

Exodus. (Kniha I-V) Exodus. (Kniha I-V) Leon Uris

Nepopierateľne zaujímavé informácie ohľadom vzniku Izraelského štátu a histórie života židov, ale stále je to pre mňa len literatúra faktu, na pozadí ktorej sa odohráva príbeh, ktorý sa ma akosi nedotkol. A tým nemyslím neľahký židovský osud, ale to, ako ho Uris podal. Proste mi v knihe chýba nejaký výnimočný, dychvyrážajúci prvok, ktorý vytvorí určitú nezabudnuteľnú jedinečnosť daného literárneho diela. 3,5/5

25.08.2013 3 z 5

Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Nielen čitateľský zážitok. Pripravte sa na opojnú zmes navoňaných stránok, z ktorej sa vám zatočí hlava. Süskind napísal geniálne dielo, premyslené do posledného detailu.
Grenouillovo umenie namiešať dokonalý parfém, omámi nielen postavy v príbehu, ale aj samotného čitateľa. Bez mučenia priznávam, že ani ja nie som výnimka. Pri spomienke na knihu, ožíva môj čuchový zmysel a hneď cítim nepatrné šteklenie v nose.
Odporúčam každému, kto má rád netradičné, a sakramentsky dobre napísané príbehy.

"On, Jean-Baptiste Grenouille, narozený bez pachu na nejsmradlavějším místě světa, pocházející z odpadu, kalu a hniloby, vyrostlý bez lásky, žijící bez teplé lidské duše jedině ze zarputilosti a ze sily hnusu, malý, hrbatý, kulhavý, ošklivý tvor, jemuž se každý vyhýbal, obluda uvnitř stejně jako zevně - dosáhl toho, že si ho oblíbil celý svět. Co pravím oblíbil! Miloval! Uctíval! Zbožňoval! "

17.08.2013 5 z 5

Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko Jonathan Safran Foer

V zdaní tak jednoduchá a predsa geniálne zložitá. Každý z nás má nejaký kľúč, len treba nájsť zámok, ku ktorému patrí. Niekedy je to práve o tom hľadaní, bez ohľadu na jeho úspech. Aj Oskar hľadal a predsa našiel. Síce niečo iné než chcel, ale nie je to práve to čo mal nájsť? Jedno viem iste, vďaka Oskarovi, vďaka Foerovi, vďaka celej knihe za to, že mi zas ponúkla niečo nové, niečo strašne krásne, niečo zvláštne, niečo čo mi otvorilo oči a ukázalo zmysel hľadania, či nájdenia v úplne inom svetle.
Príšerne nahlas kričím do celého sveta, že toto je jedna z kníh, ku ktorej mám naozaj neuveriteľne blízko.

17.08.2013 5 z 5

Srdcerváč Srdcerváč Boris Vian

Môj prvý Vian a Srdcerváča som zhltla behom pár hodín. Toto je jedna z kníh, o ktorej sa vlastne ani nedá niečo podstatné napísať, toto je kniha, ktorú si treba prečítať.
Všetko začína láskou. V prípade Srdcerváča, láskou materskou, a predsa počítajte s tým, že čítanie tejto knihy, aj keď o láske, je nechutné a depresívne. Otáčanie niektorých stránkoch nebolo vôbec ľahké. Desivo stupňujúca atmosféra vás pohltí a vy sa len ťažko zbavíte pocitu hnusu, ktorý vo vás zanechá.
Čo sa týka konca knihy, tak musím uznať, že len málokedy sa stane, že ostávam nadšená, tak ako je to v prípade tejto Vianovej knihy. Proste, dokonalá dokonalosť, mrazivá a tak surová, že ešte po prečítaní nad ním uvažujete a na Srdcerváča nedokážete len tak zabudnúť.

02.08.2013 5 z 5

To To Stephen King

Prvý krát som To čítala ako násťročná a bola uchvátená. Po viac ako 15-tich rokoch som si dala repete, s vedomím, že si znova tých tisíc strán užijem. A tak veľmi som sa zmýlila. Ani zďaleka To nenaplnilo moje očakávania. Aj keď mám Kinga rada, a ako oddychovky mi jeho knihy vyhovujú, To bolo po tých rokoch veľkým sklamaním. Svoj štýl nezaprie, ale aj tak nemôžem hodnotiť viac než troma hviezdičkami.

Zoli Zoli Colum McCann

Nenáročná oddychovka, ktorej začiatok navnadil, ale bohužiaľ tempo zaujímavosti sa veľmi rýchlo vytratilo a neostalo nič, čo by robilo knihu aspoň trochu zaujímavou. Čím viac sa blížil koniec, tým sa mi kniha javila horšia. Dúfam, že v budúcnosti sa podobným prešľapom vyhnem a ušetrím si čas na lepšiu literatúru. 2,5/5

Alabama Song Alabama Song Gilles Leroy

Tak trochu o ničom. Síce dobre napísané, ale nie natoľko, aby mi zostala v hlave, či len ponúkla trochu zamyslenia nad tým čo čítam. Alabama song mi doznel v hlave hneď ako som dočítala poslednú stránku, a o jeho opakované "prehratie" nestojím.

Milovaná Milovaná Toni Morrison

Tak silné, že aj pri písaní komentáru mám po tele zimomriavky. Mám problém so slovným vyjadrením k tomuto dokonalému dielu.
Prelínanie časových línií, Morrisonovej štýl, či forma akou knihu pojala, je zmesou toho najlepšieho čo v knihách môžete nájsť.
Šokujúce, surové a nevýslovne smutné, hlavne pri pomyslení, že námetom k napísaniu knihy je skutočná udalosť. Keď len tak sedím a premýšľam nad Milovanou, nad konaním Sethe, a nad dopadom jej konania, mám slzy na krajíčku. Ani nie tak pre to, čo vykonala, ale preto, že nemala inú možnosť. A práve táto skutočnosť, mňa, ako matku, neskutočne zdrvila. 5/5

"...A tak se člověk chránil a měl rád malý věci. Vybral si na nebi tu nejmenší hvězdu jako tu svoji. Uléhal s hlavou zvrácenou nazad, aby zahlíd milovanou nad okrajem příkopu, než usnul. Vysílal k nebi plaché pohledy mezi stromy, když se spoutávali řetězem. Stébla trávy, ještěrky, datlové, boruci, království mravencu. Nic většího se nehodilo. Žena, dítě, bratr - taková velká láska by člověka v Alfredu, Georgii, zničila. Vědel přesne, co chtěla říct - dostat se někam, kde muže člověk milovat to, co si vybere - nepotřebovat pro svou touhu ničí povolení - teda to byla svoboda....."

26.06.2013 5 z 5

Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta David Mitchell

Náročné, čo sa týka postáv. Ich neskutočné množstvo som si poctivo zapisovala, aby som sa v nich úplne nestratila. Čo sa týka obsahu, jedným slovom, vynikajúce. Aj keď ma viac zaujala Aibagawa, než samotný Jacob, ich spoločný príbeh ma dostatočne pohltil a ponúkol mi viac než len zaujímavé čítanie. Hneď na žačiatku mi to pripomenulo Clavellovu ázijskú ságu a celkovo knihy z tohoto orientálneho prostredia sú pre mňa magnetom a istým druhom exotiky, ktorá ma baví. 4/5

26.06.2013 4 z 5

Emily z Nového Mesiaca Emily z Nového Mesiaca Lucy Maud Montgomery

Neskutočná kniha. Čítala som ju neustále dokola a dovolím si tvrdiť, že niektoré pasáže som poznala naspamäť. Už len pohľad na obálku, u mňa vyvoláva nostalgické spomienky.

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Pan Scrooge a jeho duchovia Vianoc v krásnom príbehu Charlesa Dickense. Je to pravý vianočný príbeh, ktorý dojme, poteší a samozrejme končí k spokojnosti všetkých, pretože tak obyčajne všetky vianočné príbehy končia.

Len malá poznámka na záver: Vianočná koleda vydaná nakladateľstvom Champagne Avantgarde (1994), ilustrovaná Robertom Innocentim, je považovaná za knižný skvost. V New Yorku, bola vyhlásená za najkrajšiu ilustrovanú knihu roku 1991.

Eugen Oněgin Eugen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Onegin je proste dokonalý. Klasika, ktorú by mal prečítať každý.

09.06.2013 5 z 5

Příběh o lásce a tmě Příběh o lásce a tmě Amos Oz (p)

Dokonalá kniha, odporúčam prečítať.

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

Treba brať ohľad na to, že je to deník písaný dospievajúcim dievčaťom a aj napriek tomu tak dokonalým popisom zaznamenala pocity a vzťahy v uzavretom priestore. Dopredu som vedela ako kniha skončí, ale aj napriek tomu som si pred koncom v duchu chcela nahovoriť niečo iné. Veľký obdiv k Anne a ľútosť nad tak smutným osudom

09.06.2013 4 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Krásna kniha, krásne myšlienky, to je Malý princ. Jedna z najdokonalejších kníh, aspoň podľa mňa. Veď v tejto knihe si musí každý nájsť niečo, čo sa ho "dotkne"....Kniha pre malých aj veľkých, všetkým niečo dáva.

Charles Bukowski Charles Bukowski Barry Miles

Vynikajúca biografia a náhľad do života Bukowského, odporúčam prečítať aj tým, čo nie sú priaznivcami tohoto autora.

Babička Babička Božena Němcová

Babička je klenotom českej literatúry, aj keď v dnešnej dobe, hlavne mladým ľuďom veľa nepovie.

09.06.2013 4 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane F. (p)

Kniha zo života o nie najlepšom živote. Čo dodať, mala by to byť povinná literatúra pre začínajúcich puberťákov. Drogy sú svinstvo a táto kniha to jasne dokazuje.

Idiot Idiot Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Jedno z najlepších diel Dostojevského. V každej jeho knihe sa presviedčam viac a viac o tom, aký to bol veľký umelec.