Skjaninka Skjaninka komentáře u knih

Honzlová Honzlová Zdena Salivarová

Tak toto bolo dychberúce.
Dej odohrávajúci sa v parnom lete v tom najhnusnejšom období socializmu, kde spravodlivosť či pravda bolo sprosté slovo, kde sloboda bola na hony vzdialenou predstavou a človek samotný len bezvýznamný článok pochybného systému.

"Člověk musí zapomínat, aby mohl dožít ten svůj jeden malý život"

A viete čo je na tejto knihe najkrajšie? To, ako Salivarová nahustila ubohost systému do perfektne napísaného príbehu, ktorý je formou, štýlom i obsahom skutočne nevšedný. Jej humor, jej hra s jazykom, to bolo niečo úžasné.

"Na ulici jsem se od ní odlepila jako kladný pól od kladného a klusala jsem jako k poště, žádná tím směrem není, prchala jsem před tou vidinou, před tím strašidlem, před tím zlým duchem, zjevením, před tou sůvou, upírem, houkadlem, polednicí, čtvrtodenní zimnicí, klusala jsem, pelášila, až jsem se patama kopala do zadku."

"Hugáč dodržel slovo a přinesl pugét karafiátů, sotva jsem ho unesla. Na náměstí Krasnoarmejců zmizel jeden cíp květinové rudé hvězdy."

Nezabudnuteľná! 5/5

25.06.2024 5 z 5

Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Všetky knihy, vypovedajúce o tejto hroznej histórii sú dychberúce. Všetky šokujú a nedajú zabudnúť na neľudskosť, ktorá sa odohrala.

I tak som si jednu peknú myšlienku uložila:
"...ale pak jsem si uvědomila, že dokud děti mohou zpívat, má svět naději..."

02.06.2024 3 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Dlho očakávaná záverečná kniha trilógie Šikmý kostel. Aby som si čítanie tejto knihy mohla naplno vychutnať, rozhodla som sa pred jej otvorením znova prečítať aj predchádzajúce knihy. Dá sa povedať, že celý Máj roku 2024 som venovala dielu Karin Lednickej. A dá sa povedať aj to, že to bol krásny čitateľský zážitok.

Kronika nie len strateného mesta, ale aj úžasných osudov niekoľkých generácií. Kronika o neľahkej dobe, ktorá viac brala ako dávala.

Autorka zavŕšila príbeh odohrávajúci sa 67 rokov. A v tomto príbehu bolo veľmi veľa zmarených snov, túžob aj prianí. Život bol tvrdý a neúprosný. A aj napriek tomu u niektorých postáv došiel k spokojnosti.

"Když sám sobě položil otázku, jestli je šťastný, odpověděl si, že je spokojený. To je víc, uvažoval dál. Štěstí je pokaždé jenom na chvilku. To, co mám teď, může být nafurt."

Netreba viac dodávať. Toto dielo je v každom prípade skvostné.

Na záver by som si sem odložila týchto pár slov:
"...tehdy s naprostou nezlomností pochopila, že život je dobrý. Že je dobrý, i když se v něm občas dějí nedobré věci..."

01.06.2024 5 z 5

Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové Robert Bryndza

Nebyť výzvy 2024 tak túto knihu vyhodím už po prvej strane.
Absolútna strata času, pretože táto kniha je len zlátanina povrchnosti a jednoduchosti.

01.06.2024 1 z 5

Nadaný žák Nadaný žák Stephen King

V tejto knihe si King pekne pohral so psychológiou hlavných postáv. Zdánlivo nevinný chlapec a jeden starec a predsa pod povrchom zdania v oboch kypí ohyzdnosť. Hutný dej celej poviedky ako keby dusil čitateľa tou surovosťou, ktorou ho nadaný žiak zahlcoval. Bezkompromisné, kruté a hororovo desivé aj bez príšer, ktoré obvykle v hororoch figurujú. Tam aspoň človek vie, že ich existencia je len fantáziou, ale v prípade nadaného žiaka si musí čitateľ pohrávať s úplne inou myšlienkou. A to je práve ten autorov kumšt, poriadne zatriasť našou psychikou.
Dovolím si tvrdiť, že jeden z najlepších počinov do Kinga.

01.06.2024 4 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Keby som mala túto knihu hodnotiť len z hľadiska toho, ako ma dokázala zaujať, nemohla by som dať viac ako tri hviezdičky. Téma, ktorú Tučková spracovala nie je pre mňa nijak zaujímavá, bez ohľadu na šokujúce fakty, ktoré sú nám jej prostredníctvom podávané.
Ale, na druhú stranu by som rada knihu ohodnotila aj z iných hľadísk a tým vyzdvihla jej skutočnú kvalitu, ktorú si Tučková zaslúži. Pretože je to jedna zo súčasných českých autoriek, ktorá naozaj písať vie. A to veľmi dobre, o čom svedčí aj celkové spracovanie Bílé vody.
Kniha, ktorej príbeh je doplnený o historické fakty, kniha, v ktorej sa snúbi realita, história i mysticita a všetko sa navzájom dopĺňa a dává zmysel.
Práve pre kvalitu celého diela dávam 4,5/5

04.05.2024 4 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Jo Nesbø a jeho Snehuliak. Už niekoľko rokov je v spisovateľskom kruhu akousi ikonou severských krimi príbehov. Aj ten čo ho nikdy nečítal vie, kto Jo Nesbø je. Presne ako ja.
Náhodou sa mi táto kniha dostala do rúk a musím povedať, že som sa na ňu celkom tešila a dúfala vo výnimočnú oddychovú detektívku.
Po prečítání som ostala sklamaná. Žiadny wau efekt sa nedostavil a ja som s nechápavým pocitom premýšľala nad tým, čím táto kniha "pobláznila" toľkých čitateľov. Myslím, že zapadá do priemerných príbehov s priemernou zápletkou a priemerným rozuzlením. Ani jedna z postáv nezaujala, dokonca ani symbol snehuliaka nebol nijak výnimočný. Určite som prečítala mnoho iných detektívných príbehov, ktoré boli omnoho lepšie zmáknuté. Preto tento mrazivý severský príbeh odo mňa nedostane viac ako 2,5/5

04.05.2024 3 z 5

9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Kniha sa mi hodila do jednej z tém tohtoročnej výzvy a bolo mi jasné, že nemožno čakať nič hlbokomyseľné, ale plytkosť tohoto diela ma prekvapila.
Z toľkých sladkých popisov citového vyznania hlavných postáv mi určite výrazne stúpol cukor v krvi a z jednoduchosti celého bezduchého obsahu tejto knihy odumrela minimálne jedna mozgová bunka.

A po dočítaní sa pýtam sama seba, ako je možné, že táto autorka je v rebríčku medzi top 50?

04.05.2024 1 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

(SPOILER) Čo symbolizuje vrana? Vieme? Od začiatku som to mala v hlave.... a ono to skutočne bolo tak...
Kontrast dvoch nešťastných duší, bohužiaľ, jedna z nich nevinná, nepochopená, utláčaná a najhoršie, že tými, čo ju mali pochopiť, chrániť a predovšetkým milovať.
Veď deti sú súčasťou nás, vždycky! Žiadna iná možnost není a žiadne ospravedlnenie nie je prípustné.
Kniha zasiahla sakra hlboko.

16.06.2022 4 z 5

Dcera sněhu Dcera sněhu Eowyn Ivey

Mrazivá a magická nádhera. Neviem ako inak a vhodne opísať túto úžasnú knihu, ako jednou z najsilnejších viet z knihy: "Člověk nemusí chápat zázraky, aby v ně věřil"
Ano, nemusí a občas stačí jedna skvelá kniha a možno uverí.

09.04.2022 5 z 5

Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Kto by to bol povedal, že to bude tak dobré. Taktiež chytľavé a celkom napínavé. S myšlienkou, ktorá sa usadí v hlave a akosi sa jej nechce odísť.

"Rozpojenci neodcházeli ve velkém stylu - neodcházeli ani s brekem. Odcházeli s tichem plamene svíčky zamáčknutého mezi prsty."

09.04.2022 4 z 5

Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

"...Na mého anděla strážného, mého otce a přítele, hraběte Alexandra Rostova, který má sklon vidět v nás všech to nejlepší..."

Famózna kniha, raz prečítať nestačí.

09.04.2022 5 z 5

Andělin popel Andělin popel Frank McCourt

"Pan učitel říká, že položit život pro víru je nádherná věc, a táta říká, že položit život pro Irsko je nádherná věc, a mě by zajímalo, jestli je na světě někdo, kdo si přeje, abychom zůstali naživu."

Veľmi dobre napísané, tá ťažoba života dopadá na čitateľa neskutočným spôsobom.
Hlavne otec Malachy, teba by bolo potrebné roztrhnúť na dve polovice, ty si bol príčinou toľkého utrpenia vo vlastnej rodine. Že to vôbec dokázal dopustiť.
Len smútok, bolesť, utrpenie, smrť, špina, hlad a aj napriek tomu neutíchajúca chuť žiť. V toľkom utrpení sa našla vôľa a nádej a práve vďaka nej to Frank nevzdal a mohol napísať túto knihu. Bolo mi cťou ju prečítať.

4,5/5

17.10.2021 4 z 5

Vysněný život Ernesta G. Vysněný život Ernesta G. Jean-Michel Guenassia

Nedovolila som si zapochybovať, že táto kniha bude výnimočná. A ona ňou skutočne je. Po nenapraviteľných optimistoch je Josef Kaplan ďalšou úžasnou postavou a jeho príbeh má zaslúžené miesto v mojej knižnici. O to viac, že knihu som dostala ako darček.

"Cítit se svobodný je stejně důležité jako najíst se dosyta."

To zas boli osudy a životy. Guenassia vie ako zasiahnuť čitateľa, síce nenápadne, ale sakra hlboko. Ani nejde opísať ako mi toto dielo ulahodilo. Musím s čistým svedomím napísať, že som si fakt uživala takmer každú stránku. Čítala som ju dlho, pomaly a schválne som sa k tomu koncu nechcela ani priblížiť. A aj keď som sa k nemu chtiac nechtiac dopracovala, nemyslela som si, že tam na mňa čaká ešte jedno nečakané rozuzlenie. Čo dodať, bol to skvelý čitateľský zážitok. Ďakujem.

"Když člověk jednou projde truchlením, nemá už chuť chodit na hřbitov."

5/5

29.08.2021 5 z 5

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Na knihu som narazila úplnou náhodou a až potom som zistila, že je to prvotina českej spisovateľky a dokonca veľmi pekne ocenenej. A aj napriek akýmsi nevysvetlitelným pochybnostiam, či predsudkom voči tejto, mne neznámej autorke a jej dielu, to bolo prekvapivé a originálne.
Byť uveznenou myšlienkou je desivá predstava, ale v tomto podaní to bolo zaujímavé a veľmi vydarené. Do toho "vsuvka" so zabudnutým Kawašitom bola ďalšia výborná záležitosť a asi najnapínavejšia časť z celej knihy, ktorá ma nútila pokračovať v čítaní a knihu neodkladať.
Nie všetko bolo úplne úžasné, našlo sa pár zamyslení s úsmevom, ale aj tak hodnotím knihu ako celok, ktorý sa fakt podaril.

28.08.2021 4 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

A když za sebou zavřeli dveře svých domů a bytů, mohli chvílemi i zapomenout, v jak divném světě žíjí.

Mohlo to byť inak, v tom 89´a jednou z možností je príbeh z tejto knihy.
Železná opona nespadla, ale dopadla na postavy tejto knihy. Ťažila viac ako železo, vzala im životy, nádej, deti...
Toľko smútku a bezmocnosti. Toľko zla a bolesti...
A najhoršie je to, že na konci knihy si uvedomíte, že v nej nedokážete nájsť ani štipku nádeje....a to vás rozseká úplne najviac.

"Děti ještě netuší, že by si měly vzpomínky ukládat na časy, kdy si je budou chtít vyvolat a alespoň v duchu se vrátit do doby, v níž byl svět nekonečný".

02.05.2021 4 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Dovolím si toto druhé pokračovanie zhodnotiť tak, že bolo o chlp lepšie ako jednička.
Nedalo sa odtrhnúť. Aj keď som viac krát mala pocit, že je to nelogické, alebo by si niektorá pasáž zaslúžila obšírnejšie pojatie, privrela som obe oči a hltala dej až do poslednej stránky.

3/5

02.05.2021

Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Mám rada zmyslené svety, vybočujúce z reality a zasiahnuté apokalypsou. Rada sa norím do fantázie, do nevšednosti a o to viac, pokiaľ je tento svet zaujímavo "vymyslený".
Kniha moje očakávanie splnila, aj keď už v predchádzajúcích komentároch boli všetky nedostatky zmienené, nevadia mi.

3/5

02.05.2021 3 z 5

Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Modlitba za Černobyl....a po modlitbe horí sviečka, v tomto prípade ako keby stále horel reaktor, čoby spomienka na to utrpenie nevinných ľudí.
Dúfajme, že nikdy "nevyhasne" a skutočne sa stane kronikou budúcnosti, ako hrozba na to, čo sa snáď už nikdy nezopakuje.

5/5

02.05.2021 5 z 5

Musela jsem zemřít Musela jsem zemřít Anita Moorjani

Na čítanie som sa veľmi tešila, knihy s podobnou tématikou si raz za čas rada prečítam a dúfala som v to, že toto bude tiež jedna z kníh, ktorá ma nadchne.
Bohužiaľ, opak bol pravdou. Nieže by obsah nebol výnimočný, prežitky a také to "zázračno" v podobe pokorenia zákernej choroby je obdivuhodné a v tomto prípade priam zázračné.
Ale....strašne veľa pasáží sa dookola opakovalo. Jedna myšlienka, podaná niekoľkokrát, len inými slovami. Je pravda, že nič nevnucovala, všetko bolo napísané nenútene, veľmi jemne a zrozumiteľne, ale mala som pocit, že jedno a to samé sa od polovice knihy opakuje dookola.
Na skutočnú knihu to bolo málo. Keby sa tá nafúknutá bublina scvrkla na podstatné a neopakujúce pasáže, bol by to skvelý materiál na zaujímavý článok do novín, alebo do blogu, pod ktorým by mohla dookola rozvíjať opakujúce sa myšlienky v rámci diskusie o jeho obsahu.

02.05.2021 2 z 5