Slávka 1970 Slávka 1970 komentáře u knih

Dámský klub půlnočního plavání Dámský klub půlnočního plavání Faith Hogan

Zalíbil se mi název....chodit o půlnoci plavat mi připadá jako bezva nápad :-) Sama jsem to zažila jen jednou a do dnes si to pamatuji! I styl psaní na prvních stránkách se mi zalíbil, takže už mám knihu doma a moc se těším na příběh!

26.07.2023 5 z 5

Město páry Město páry Carlos Ruiz Zafón

Zvláštní, originální, imaginární.....prostě zafónovské :-)
Nejvíce se mi líbila povídka Gaudí na Manhattanu :-)
Avšak, bohužel pro mne, do většiny povídek se mi nepodařilo "vplout". Proto dávám slabší hodnocení a zkusím příště s plným soustředěním.

16.05.2023 3 z 5

Perníková chaloupka Perníková chaloupka Václav Renč

Úžasné! Nádherné! Doporučuji!

07.04.2022 5 z 5

Slepičí krok: 111 fejetonů ze zvědavosti Slepičí krok: 111 fejetonů ze zvědavosti Rudolf Křesťan

Rudolf Křesťan je Pan fejetonista! Už na základní škole jsem sahala po Mladém světě hlavně z důvodů jeho fejetonů. A i dnes se pěkně čtou. Vylepší náladu.

31.01.2022 5 z 5

Vzdálená řeka Vzdálená řeka Barbara Wood

Nádherný román! Pečlivě propracovaný příběh až 4 generací, velmi šikovně rozdělen do dvou časových rovin (minulost a přítomnost). Paní Wood toto umí a nám čtenářům to rozhýbá šedé buňky mozkové. Krásný příběh pohladí po duši, i když ..... veselé to není, spíše ze života.

17.09.2018 5 z 5

Kubula a Kuba Kubikula Kubula a Kuba Kubikula Vladislav Vančura

Zklamání - nenašla jsem cestu, jak knihu přečíst. Bylo to jak sto let stará žvýkačka, ne a ne jí rozžvýkat. Ještě že ilustrace pana Milera nestárnou :-)

23.11.2017 2 z 5

Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák Tom Michell

Krásný příběh, krásná kniha !!! Určitě si ji brzy zopakuji a doporučuji :-)

27.05.2016 5 z 5

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Moc pěkné, paní Rowling toto prostě umí :-)

30.11.2015 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

To není pohádka pro děti, ale zamyšlení pro dospělé. Nedoporučuji jako povinnou četbu dětem, ale jako krátké zastavení dospělákům.

16.09.2014 3 z 5

Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

Tato kniha jistě dodá mnoha ženám ve zralém věku zhrzelých životem, láskou či osudem nové síly, naděje a odvahy do dalšího "životního boje". Zato si kniha i autorka zaslouží odpustek na literárním stylu. Ten je na mne dost sekavý, trhaný a překotný. Knihu nepovažuji za humornou - toho jsem zde našla jak šafránu, ale za upřímně autobiografickou. 10 let určitě krásného, šťastného a naplněného autorčina života, by si zasloužilo více času a trpělivosti na přepisování, které by přispělo k sladění příběhu a dodání harmoničnosti při četbě. Obdivuji autorku i její život, ne až tak spisovatelský um. Kniha mi však přinesla i poučení a má nádherné ilustrace.

07.12.2013 3 z 5

Kachna v bazénu Kachna v bazénu Rudolf Křesťan

Rudolf Křesťan = Pan Fejetonista!
A ilustrace jeho manželky také krásné úsměvné!

18.10.2022 5 z 5

Na Hradčanech Na Hradčanech Jiří Anderle

"Knihy jsou potravou duše."
Nevím, kde jsem tento citát slyšela, ale teď jsem si na něj vzpomněla!
Čtení Anderleho vyprávění jsem si náramně vychutnala a opravdu mě duševně obohatilo! Myslím, že na tuto knihu musí člověk dorůst, vyzrát, trošku možná i zestárnout, ale pak to stojí zato! Já ji dostala jako dárek, cca 3roky ležela v knihovně, až při dlouhé nemoci a přerovnávání knihovny, jsem se jí pořádně prolistovala, prohlédla kresby a pak zkusila i číst. Nakonec jsem si některé kapitoly dala dvakrát :-)

09.08.2022 5 z 5

Tajemné kotě aneb 95 fejetonů, které se autorovi okotily Tajemné kotě aneb 95 fejetonů, které se autorovi okotily Rudolf Křesťan

Opět skvělý Pan fejetonista s nádhernou bohatou a pestrou českou slovní zásobou :-) To by měla být povinná četba pro děti i dospělé. Děkuji pane Křesťan, setkávám se s Vašimi fejetony už od ZŠ a pořád jsou skvělé! Nápadité, vtipné a nenuceně poučné!

12.07.2022 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Pro mne zklamání. Jen prvních 20-30 stránek mne pobavilo a nalákalo, pak nudné, stereotipní. Konec jsem už četla "rychločetbou". Styl psaní a jednoduchost mi nevyhovuje. Humoru pramálo. Do dalších dílů a ani do kina se nepohrnu.

23.10.2019 2 z 5

O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Dvě hvězdičky dávám jen za těch pár rad a poznatků prý skvělého spisovatele?? Nevím......nic jsem od něj nečetla a ani teď nezačnu :-(. Tato kniha nesplnila má očekávání - styl psaní, popisování a vyprávění mi vůbec nesedl. Už jsem četla zajímavější a lépe napsané životopisy a i více motivující tvůrčí psaní.

03.08.2015 2 z 5

Ostrov kostí Ostrov kostí Imogen Robertson

No to byla nádhera :-) Od té knihy se nedalo odtrhnout!
Moc pěkně vymyšlený a propracovaný příběh ze staré dobré Anglie. Autorka umí udržet čtenářovu pozornost na každé stránce. Tajemný příběh jednoho starého anglického rodu postupně rozvíjí mnoha zápletkami, které pečlivě a trpělivě vykresluje do detailů. Příběh je napínavý s ubýhajícími stránkami více a více. Krásný literární styl, klidný až poetický, ve mně po několik čtecích večerů navozoval vnitřní klid a pohodu. Autorka mne také mile překvapila vkreslenou mapičkou oblasti, do které příběh vsadila a odkazy na historické události a literární díla, kde čtenář, má-li chuť, může pátrat po dalších souvislostech, záhadách či legendách, vztahujících se k příběhu a místu děje tohoto románu.
Pro mne je to historicko-detektivní román jak má být a určitě se k němu ještě někdy vrátím!
Máte můj obdiv paní Robertson :-) !

30.06.2014 5 z 5

Vzpomínky na Afriku Vzpomínky na Afriku Karen Blixen

V úvodníku knihy je napsáno: "Ernest Hemingway svého času vyjádřil, že je to nejlepší kniha o Africe, jakou kdy četl." Dávám mu palec nahoru :-)

07.05.2014 5 z 5

Nemaluj trola na zeď! Nemaluj trola na zeď! Jan Šťovíček

Krásný cestopis! Použila bych i slovo dokonalý, kdyby v něm bylo navíc pár mapiček.
Pěkně napsáno - poutavě, zábavně i poučně. Čtenář musí mít samozřejmě dobrodružného ducha a náklonnost pro krásné i kruté severské země. Tento druhý Šťovíčkův cestopis se mi líbil ještě více, než jeho první a i více jsem se u něj zasmála, tak jsem ráda, že jsem minule ušetřila jednu hvězdičku.....tentokrát dávám plný počet :-) Doporučuji!

23.03.2014 5 z 5

Mlýn na řece Mlýn na řece Marcia Willett

Příjemný, klidný, dlouhý román, na čtení před spaním mohu doporučit! Pocítila jsem však změnu překladatelky a styl už se mi nezdál tak krásně noblesní jako u posledního románu paní Willettové. Proto ubírám jednu hvězdičku.

07.02.2014 4 z 5

Dokonalá harmonie Dokonalá harmonie Barbara Wood

Už jsem četla od Barbary Wood lepší knihy, tato je takový průměr. Líbila se mi linie z minulosti, přítomnost byla moc přemodernizovaná, a souhlasím s goerginou, i trapná. Závěrečná věta pohladila po duši = krásná!
"Otevři dveře i okna. Vpusť štestí. A lásku."

26.07.2023