soupik2012 soupik2012 komentáře u knih

Když vzlétne děs a nevíra Když vzlétne děs a nevíra Viktorín Šulc

Z detektivek mě nikdy nemrazí, protože vím že jsou to v podstatě sepsané pohádky. Ale u těchto příběhů jsem měla při poslechu neustále nepříjemný pocit a z absence jakékoliv empatie těchto pachatelů jsem měla často husinu. Kniha je sepsána opravdu velice dobře a dovolí nám nahlídnout do nelehké práce policejních vyšetřovatelů. Těm mám pocit navíc velmi práci znesnadňují různí psychologové a jiní rádoby odborníci na lidskou mysl. Je pro mne nepochopitelné, že psychiatr není odpovědný za to, že propustí na svobodu budoucího vraha. Zároveň se podivuji nad naprosto směšnými tresty pro všechny zločince. Žijeme v divném světě, ve kterém se zlu daří velmi dobře. Audiokniha je také velmi vydařená a načetl ji pan Miroslav Táborský. Doprovodný komentář čte Luboš Ondráček.

12.12.2022 5 z 5

Dumasův klub Dumasův klub Arturo Pérez-Reverte

Tak z této knihy jsem byla doslova nadšená. Hlavní dějová zápletka sice nenabízí nic originálního. Ale ta falešná stopa, to bylo něco. Samotné pátrání je sice lepší, než finální odhalení. To byla jediná drobnost, která mne malinko zklamala. Ale daleko víc než děj mě v této knize bavil způsob jakým je napsána. Arturo Pérez-Reverte si umí krásně pohrát s jazykem. Květnatá a barvitá mluva, která mi docela často připomínala způsob jakým píše král současné literatury pan Stephen King. Kdyby mi někdo tvrdil, že knihu napsal on, neměla bych žádný problém s tím, abych mu uvěřila. Samotný příběh je hned z počátku zahalen nejedním tajemstvím. Záhady a tajenky nacházíme doslova na každém kroku. Na závěr zůstávají některá tajemství nezodpovězená a tak to má u podobných knih být. Audiokniha je neméně vydařená a velice dobře jí načetl pan Libor Terš.

16.10.2022 5 z 5

Vlčí štěstí Vlčí štěstí Paolo Cognetti

V této knize sledujeme rok života místních horalů. Drsná i když krásná příroda, ve které dokáže žít jenom skutečný dobrodruh. Jak je uvedeno přímo v knize: 9 měsíců je tady krutá arktická zima, 3 měsíce pouze zima. I když je kniha napsána velmi poetickým způsobem, takže jsem měla chuť do horské chatky alespoň nahlédnout, tak mě to hned na konci knihy rychle přešlo. Toto prostředí opravdu není pro každého, ale číst si o tom, to je něco jiného. Je to napsáno tak dobře, že si okolní přírodu snadno dokážete představit. Audiokniha je neméně povedená. Načetl ji pan Ondřej Brousek a to jak dokáže měnit barvu hlasů bylo skutečným poslechovým zážitkem.

27.09.2022 5 z 5

Ohnivé znamení Ohnivé znamení Juraj Červenák

Špatné to nebylo, ale předchozí díly mě bavily o něco víc. Nejvíc mi vadilo, že tak zřetelnou indicii která vede k odhalení tajného spolku, všichni tak dlouho ignorují. Přitom je zmíněna hned po jejich příjezdu do města. Ani zapletení hraběnky Báthoryové do tohoto příběhu, mi nebylo zrovna po chuti. Bylo nevěrohodné a působilo téměř parodicky. Ale abych jenom nekritizovala tak je nutno přiznat, že jsem se většinou dobře bavila a tuto netradiční vyšetřovací trojici jsem si velmi oblíbila. Tak snad budou jejich následující dobrodružné příběhy o něco více věrohodné. Audiokniha je velmi povedená a načetl jí pan Marek Holý.

16.08.2022 4 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Pachatele jsem sice vytušila hned při prvním setkání, protože ten pár k sobě zkrátka vůbec nepasoval. Ale vůbec mi to neubralo na zajímavosti příběhu, který není jenom obyčejnou detektivkou, ale jedná se o detektivní román. A právě osobní rovina příběhu mě v této sérii baví ze všeho nejvíc. Pro mě se nejspíš jedná o nejlepší díl z celé série. Doufám, že nebyl posledním. Audioknihu načetl velice dobře pan Martin Stránský.

08.08.2022 5 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Knihu Do posledního dechu budu hodnotit ze třech rovin. Nejvíc mě bavila rovina osobní. Eriku jsem si zkrátka oblíbila a také jejich kolegové, jsou mi velmi sympatičtí. Zábavně se také vyvíjí osobni vztah mezi Erikou a Petersonem. Prostořeká Mossová je potom třešničkou na dortu. Druhou rovinou je dějová linka, která nám odhaluje kroky samotného pachatele. A ta mě v každé detektivce baví ze všeho nejvíc. Ani v této knize tomu není jinak. Nemám Facebook ani nevěřím sociálním sítím a tato kniha všem ukazuje proč. Zklamání, tak musím zhodnotit poslední pohled a tím je samotná detektivka. Vyšetřování nepřináší nic nového. To by mi tolik nevadilo, protože se to v krimi románech stává jenom velmi zřídka. To co mě vytočilo doběla, byl ovšem samotný závěr knihy.

spoiler:
Začnu první kravinou, kterou tu již někdo zmiňoval. Unesená dívka leží v kufru, je nespoutaná a nahmatá svůj telefon. Zavolá své kamarádce. hm zkrat dejme tomu, ale dovolá se do hlasové schránky. Místo zavolání tam, kde opravdu může očekávat pomoc, jí zanechá hlasovou zprávu. hmmm

A teď ten závěr. Pominu, že Erika s Petersonem běží do sušárny kde je pachatel, který jak oba vědí je ozbrojen brokovnicí. Vlezou mu přímo do rány. Peterson je postřelen a Erika v ten moment ztratí veškerý zájem o pachatele a snaží se kolegu zachránit. hmmm Aby toho nebylo málo, tak oběť donutí přestat s vlastní záchranou a ta tak začne Erice pomáhat tlačit na ránu, aby se zastavilo krvácení. hmmmm A pozor, ozbrojený pachatel je z toho tak v šoku, ještě si povzdechne, že ho každý ignoruje a na protest místo toho, aby každého kdo je v jeho dosahu zastřelil, tak otočí zbraň proti sobě. hmmmm

Tak to je na mě už opravdu moc. Kniha je to úžasná, až do posledních 20 minut. Ptám se proč a musím trestat. Původně jsem chtěla napsat, že to je další nejlepší díl z celé série, ale nemohu a strhávám jednu hvězdičku.

Audioknihu načetl jeden z mých nejoblíbenějších narátorů pan Martin Stránský.

28.05.2022 4 z 5

Osada Havranů Osada Havranů Eduard Štorch

Pan Eduard Štorch, patřil v dětství mezi mé nejoblíbenější autory. Přečteno mám všechno, ale jako audiokniha je k dispozici zatím pouze tato jediná. O to s větší chutí jsem po ní skočila, hned po jejím vydání. V této knize najdeme všechno, co správný dobrodružný příběh musí mít. Kladného sympatického hrdinu, napínavý zajímavý děj, špetku toho ponaučení, ale především je to zábavná oddechovka zasazená do doby kamenné. Audioknihu velice dobře načetl pan Lukáš Hlavica.

23.05.2022 5 z 5

Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

První republika, nástup komunismu a současná doba. Tři povídky, tři časové roviny, které autor propojil velice zajímavým způsobem. Vyprávění všech třech příběhů probíhá na přeskáčku, což nás udržuje v neustálém napětí. Každá z povídek má svoji nezaměnitelnou atmosféru té doby. Schopnost zachytit správnou atmosféru, zároveň považuji za největší přednost pana Štiftera, se kterým jsem se v této knize setkala vůbec poprvé. Velice se mi líbí, jakým způsobem autor do příběhu vložil prvky magického realismu. Tíživá, až dusná atmosféra prostupuje celou knihou. Audiokniha je neméně vydařená. Každou z povídek, čte jiný narátor. Jsou jimi: Jaromír Meduna, Jiří Schwarz, Jakub Saic.

14.08.2021 5 z 5

Les oběšených lišek Les oběšených lišek Arto Paasilinna

V tomto románu jsem našla úplně všechno, co mám na humoristických příbězích ráda. Humor je ironický, až absurdní a je rafinovaně skrytý. Zároveň se v tomto příběhu prolínají komické prvky s těmi tragickými. Zkrátka severský humor. Jedinou výtku mám k samotnému závěru. Tam už té absurdity bylo na můj vkus trošku moc. Audiokniha je zpravována naprosto mistrovským způsobem a všem ji mohu vřele doporučit. Každá z hlavních postav zde dostala svůj hlas. Audioknihu čtou: David Novotný, Jan Zadražil, Libuše Švormová, Petr Jeništa.

08.08.2021 5 z 5

Zdislava a ztracená relikvie Zdislava a ztracená relikvie Vlastimil Vondruška

Detektivní romantická pohádka pro dospělé, tentokrát opepřena špetkou té duchařiny. V knize můžeme sledovat tři různé případy, které se navzájem prolínají. Každý je jiný, dokonce každý případ někdo jiný vyšetřuje. Snad také díky tomu mě tato kniha bavila o poznání víc, než předchozí kniha Dýka s hadem, kde jsou jednotlivé případy odděleny a vyšetřování vede pouze Oldřich Z Chlumu. Jinak vše běží dle zaběhnutého vondruškovského schématu. A to mě baví. Audioknihu čte pan Jan Hyhlík. Pro četbu historických románů se jeho pomalé vyprávění dokonale hodí.

20.05.2021 5 z 5

Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Sběr léčivých bylinek. I takto bohulibá činnost se může stát zárodkem vlastní zhouby, když vášeň a záliba přeroste ve fanatismus. Anna jejíž příběh sledujeme, celý život zasvětila sběru léčivých bylin. Vede si podrobné zápisky a každý rok se snaží překonávat vlastní rekordy ve sběru. Je uzavřená, nepřístupná pro své okolí, sousedy, příbuzné. Postupně ignoruje vlastní zdravotní potíže. No, kdo by se z toho nakonec nezbláznil? Audiokniha je velice vydařená a načetla jí paní Anita Krausová.

11.04.2021 5 z 5

Osmnáct pod nulou Osmnáct pod nulou Stefan Ahnhem

Kdybych měla hodnotit sérii jako celek, musela bych napsat, že mi připadá naprosto nevěrohodná. Vzorec se příliš opakuje. Provázanost se členy rodiny je možná, ale nemůže se stát pravidlem a ještě v tak velikém rozsahu. Když se zaměřím na hodnocení pouze této knihy, zdá se mi, že to byl zatím vůbec ten nejlepší příběh z celé série. Sice málo pravděpodobný, ale za to nejnapínavější. Opět sledujeme dva příběhy v jedné knize. Samostatné vyšetřování Dánské policistky Dunji a švédského kriminálního týmu. Dunja je neřízená střela, která dokáže bojovat sama proti všem. Takové příběhy mám ráda a tato dějová linka mě bavila opravdu moc. Naproti tomu vyšetřovací tým, funguje jako celek. A tentokrát mají proti sobě vrahy, kteří vzbuzují obdiv. To co mi vadilo, byl zbytečně veliký počet obětí. Konec zůstal otevřený a já se opravdu moc těším na slibovanou pomstu od Dunji a také na odhalení uvnitř kriminálního týmu. Celou tuto sérii čte pan Pavel Soukup. K této strhující jízdě se paradoxně velmi hodí jeho pomalejší tempo vyprávění. Moc povedená audiokniha.

03.05.2020 5 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Bylo to mé první seznámení s autorkou. A hned takováto pecka. Myslím si, že to byla vůbec nejlepší audiokniha, kterou jsem v letošním roce měla možnost poslouchat. Ke knize samotné jenom těžko hledám slova. Bylo to zkrátka ze života. Bez příkras, bez hledání senzací a bez happy endu, který často dobrou knihu zbytečně pokazí. Život není pohádka a když mám na pohádku chuť, tak si jí cíleně vyberu. Ale nemám jí ráda v románech. Audioknihu výtečně načetl pan Pavel Batěk. Děkuji autorce za nevšední zážitek a již teď se těším na další audioknihu, kterou se mi od této autorky podařilo sehnat.

22.10.2019 5 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Další vynikající kniha, které nemám co vytknout. Dvě dějové linky. Padouch a detektiv. Co může být u kriminálního žánru lepší, než když máme možnost sledovat jednotlivé kroky a myšlenky jak detektiva, tak také padoucha kterého se snaží dopadnout. Kinga mám v jiné škatulce žánrů, ale s detektivním románem se vypořádal naprosto brilantně a i když mám jeho fantasy knihy ráda, tak by mi bylo milejší, kdyby se věnoval raději tomuto žánru. On je zkrátka mistrem pera a touto knihou to jenom doložil. Detektiv není žádný super hrdina, ale je to normální chybující člověk a to dodá celému příběhu na autentičnosti. A kriminálka pro mě vždy musí působit věrohodně. Audioknižní zpracování přidává další hodnotu. Opravdu se povedlo. Výběr hlasů, pan Kanyza jako detektiv a pan Písařovic jako padouch, to si sedlo, to byl zážitek. Za mě víc než 5 hvězd. Prostě KING.

30.07.2019 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Bylo to mé první setkání s autorkou a určitě ne poslední. Tolik smůly a utrpení na jednoho člověka. Je to vůbec možné? Román je sepsán velice čtivou formou a já jsem se od poslechu této knihy nemohla vůbec odtrhnout. Paní Tereza Dočkalová, má velice příjemný hlas, který mi umocnil celkový prožitek z tohoto příběhu. Tři dějové linky a jedna je lepší než druhá. A ten závěr s věnečky, tak ten mě rozhodil definitivně. 5 hvězd je k hodnocení této knihy málo.

12.04.2019 5 z 5

Závěj Závěj C. J. Tudor

Tudor je můj King v sukních. A jsem ráda, že mne nezklamala ani ve svém nejnovějším románu. V něm se odehrává neradostná vize naší budoucnosti. Tři dějové linky, tři hlavní hrdinové příběhu. Hannah v havarovaném autobusu. Meg v uvíznuté lanovce a Carter v horské chatě. Všichni mají jedno společné. Venku jim hrozí nákaza nebezpečnou nemocí a v uzavřeném prostoru musí čelit neznámému vrahovi. To jak geniálně nakonec autorka jednotlivé dějové linky propojila, lze považovat za zcela nový a originální nápad. Příběh má strhující tempo vyprávění, děj není předvídatelný a má také docela zajímavý závěr. Audiokniha je také velice vydařená. Každou dějovou linku, čte jiný narátor. Hannah: Jitka Ježková, Meg: Zuzana Slavíková a Carter: Vasil Fridrich.

16.07.2024 5 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Hraničářův učeň po Česku? Tak přesně jím je Niedlova série Platnéř. V prvním díle v náznacích, ve druhém již zcela nepokrytě. Jednoduchá velmi zábavná dějová linka, která nepostrádá občasný humor, romantické dobrodružství a pohádkový děj. Moc mě pobavilo propojení s jinou velmi vydařenou Niedlovou sérií Hynek Tas z Boru. Druhá část je ještě vydařenější a tak se již teď moc těším na finálové rozuzlení. Hned na začátku jsem se zmínila o podobnosti s Hraničářovým učněm. Tento pocit ještě umocňuje fakt, že tuto audioknihu načetl velice dobře stejný narátor a to pan Matouš Ruml.

21.06.2024 5 z 5

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Před lety jsem tuto knihu odložila jako nedočtenou, ale protože v audiu snesu mnohem víc, rozhodla jsem se po cca 30 letech zkusit opáčko. Ale opakovaně jsem se přesvědčila o tom, že knihy které mají být humoristické, mi velmi často nesednou. Přitom humor miluji, ale já pro ten prožitek potřebuji herce a jejich vzájemné dialogy. Musím jim vidět do tváře, protože největší porci smíchu u mě vyvolávají jejich grimasy. A proto zbožňuji divadlo. Chápu, proč je tento román pro určitou skupinu lidí tolik populární, ale mě to příliš nebavilo. Občas jsem se zasmála, ale také se mi docela často zdálo, že Goodbody prožívá dost podobné situace. To co mi na této knize vadilo nejvíc, je velmi malý počet dialogů. Příběhy jsou z velké části popisné, je zde málo děje a tak pro mě bylo dost náročné udržet patřičnou pozornost. Audiokniha kterou načetl pan Martin Písařík, je velice vydařená a nemám jí co vytknout.

27.03.2024 3 z 5

Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

V tomto příběhu najdeme dvě časové roviny, které se v ději navzájem prolínají a které dělí těžko uvěřitelných 1000 roků. Jednotlivých postav je zde opravdu velmi mnoho, ale naštěstí orientaci usnadňuje zvolený způsob vyprávění. Tak jak se střídají časové roviny, tak se také mění postava, která nám ten který úsek příběhu právě vypráví. Jenom je veliká škoda, že nebyl příběh sepsán v první osobě. Při střídání jednotlivých postav s využitím jejich myšlenek a pocitů, mohl vzniknout o něco napínavější, ale především strašidelnější příběh. Za mnohem zajímavější považuji dějovou linku historickou. Ta ze současnosti měla několik hluchých míst. Přesto se paní McMahon podařilo napsat velice slušnou duchařinu. Audioknihu načetla paní Jitka Ježková. Píši to opakovaně, já mám tuto narátorku strašně ráda, ale její barva hlasu se pro čtení těchto žánrů vůbec nehodí.

26.03.2024 4 z 5

Na šábes se nevraždí Na šábes se nevraždí Petr Eidler

Bavilo mě prostředí ve kterém se tento příběh odehrával, ale detektiva je to velmi nenápaditá. Vše již bylo viděno, řečeno, slyšeno. Zápletka příběhu musí být velmi brzy jasná snad úplně každému, tedy až na naše soukromé očko, které by ve skutečnosti nejspíš nenašlo ani zapadnutý knoflík pod postelí. Jeho vyšetřovací metody jsou totiž veskrze žádné. Ještě, že má kolem sebe tolik pomocníků. Postavy které zde vystupují jsou zábavné a dialogy ze kterých je tento příběh složen docela vtipné. Akorát je jich někdy zbytečně moc. Nejvíc mě bavila ta neustálá sebeironie Židů. Příběhy Židů jsou za plný počet hvězd, ale detektivka je tak na dvě. Celkově 3,5 Audioknihu, kterou velice dobře načetl pan Martin Preiss, mohu označit za velmi vydařenou.

16.03.2024 4 z 5