SSTknihy SSTknihy komentáře u knih

Adam a Eva Adam a Eva Karel Šiktanc

Krásná lyrická skladba, jejíž slova plynou jako řeka. Základním poselstvím je tu podobenství vztahu mezi mužem a ženou. Prolínají se zde motivy jako naděje v zázrak bytí, víra v překonání strachu, strnulosti a prázdnoty, odvěký strach ze stereotypu, nicotnosti a konečnosti, umění otevřít své srdce a nitro. Adam, coby zosobnění mužského principu, bezstarostný, okouzlený nádherou života. Eva jako jeho ženský protipól, mnohem váhavější, rozvážnější a úzkostlivější. Společná radost, bolest, strach, naděje, beznaděj a zejména snaha o nalezení společné řeči a překlenutí osudových rozdílů. Adam a Eva coby symboly starozákonního motivu prvních lidí, ale zároveň jako současný stárnoucí milenecký pár. Moc hezké.

04.01.2024 4.5 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Tahle kniha má obecně vysoké hodnocení a z velké části si ho i zaslouží. Je to poetický příběh, prodchnutý krásnými obrazy přírody. Zároveň silný příběh ženy, která se musela postavit předsudkům konzervativní maloměšťácké společnosti v 50. letech minulého století. Čelit osamělosti, nepochopení, nástrahám fyzické lásky i nově se probouzejících citů a díky tomu bolestně poznávat samu sebe, své přátele i nepřátele.
Pro mě byl ale zklamáním samotný závěr knihy, který převrací mnohé naruby a svým způsobem nutí čtenáře k přijetí něčeho, s čím vlastně nemusí vůbec souhlasit. "Holka z bažiny" si získala obdiv, soucit a lásku - otázka ale je, zda těžký život, překážky a protivenství mohou omluvit vše...

13.12.2023 4 z 5

Anežka z Kuenringu Anežka z Kuenringu Hana Whitton (p)

Pojďte a poslyšte dojemný romantický příběh velké lásky českého krále Přemysla II., řečeného Otakar a jeho milé Anežky z vlivného rakouského rodu Kuenringů. Příběh odehrávající se ve 13. století na území Českého království, příběh z doby, kdy se sňatky uzavíraly především pro potvrzení nároků na dobytá území a upevnění moci. I v takových časech ale dokázala vykvést láska, která překonala dvorské intriky, závist, zlobu, řinčení zbraní na bitevním poli i bolestné odloučení.
Hana Whitton ví, jak chytnout své čtenáře za srdce a zároveň jim zprostředkovat i trochu té historie. Dala bych plný počet hvězd, kdyby šel příběh trochu víc do hloubky, ale i tak to bylo moc hezké čtení. A vážně povedená obálka!... celý text

04.12.2023 4 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Dlouho jsem odolávala, ale nakonec si mě Bílá Voda strhla do své náruče a nepustila, dokud jsem nedočetla poslední stránku.
Příběh je to mnohovrstevný, obsáhlý, rozkročený přes desítky let až do současnosti. Každý si v něm najde to své. Je docela jedno, jestli vás víc zaujme Lena, jejíž osudová cesta příběh rámuje, nebo příběhy jednotlivých řadových sester, dějinné události, církevní problematika nebo vztahy a rodinné vazby. Vše je chytře propojené, jedno dokresluje druhé, jednotlivé střípky do sebe postupně zapadají jako mozaika.
Někoho možná budou rušit vložené pasáže v podobě různých (více či méně fiktivních) dokumentů. Mě naopak poskytovaly pohled zvenčí, z jiného úhlu a dokreslovaly celkovou situaci.
Bílá Voda stojí za přečtení a stojí za zamyšlení. S hodnocením jsem neváhala.

30.11.2023 5 z 5

Pokoj mrtvých Pokoj mrtvých Franck Thilliez

Celkem slušná detektivka, která se šikovně tváří jako temný thriller. Zločin je totiž víc než děsivý a autor si umí díky živé popisnosti pěkně pohrávat se čtenářovou fantazii. Ale zápletka je možná až příliš komplikovaná, motivy jednotlivých aktérů lehce nedořešené a strážmistryně Lucie chvílemi oplývá vědomostmi a kombinačními schopnostmi na hranici věrohodnosti. Hlavní motor vyšetřování, který všechny žene kupředu v závodu s časem nakonec zůstane úplně bez povšimnutí a konec samozřejmě "nenápadně" láká na pokračování.

22.11.2023 3 z 5

Med z bodláčí Med z bodláčí Sara Paborn

Dvě ženy, dva příběhy o lásce, které od sebe dělí víc než půl století. Ten z 50. let se odehrává během horkých letních odpolední, za šumění moře a bzučení včel. Láska první, osudová, taková, která přetrvá věky, navzdory času i paměti.
V současnosti se reportérka a vztahová koučka Ebba potýká s láskou bouřlivou, vášnivou, takovou, která ničí a zanechává srdce zlomené.
Nečekejte žádné divoké zvraty, ani akční děj. Spíš myšlenky, úvahy, pomalé odhalování pocitů a hledání střípků dávné minulosti. Tyhle dvě ženy se prostě musely potkat, aby dokázaly jít ve svých životech dál. Ideální na poklidné letní odpoledne.

13.11.2023 4 z 5

Zakázané ovoce Zakázané ovoce Jojo Moyes

Jojo Moyesová jednoduše ví, jak napsat romantický příběh ve kterém je všechno - lásky šťastné i nešťastné, vášně, tajnosti, lži, nedorozumění, odloučení, bolestná zklamání i šťastná shledání.
Narozdíl od mnohých čtenářů, mě se víc líbila ta úvodní část, odehrávající se v 50. letech minulého století v ospalém anglickém přímořském městečku. Skvěle je tu vykreslena celá ta maloměšťácká společnost se vší svou falešnou morálkou, prudérností a pokrytectvím. Vlastně mi bylo docela líto, když děj skočil do současnosti. Na konci mi zůstalo spousta otázek: Co se stalo se Celií? Kam se poděl Freddie? A nezasloužila si Sylvia alespoň špetku naděje na klidnější život, kdyby se desítky let utajovaná lež a z ní pramenící nenávist konečně vysvětlila?

11.11.2023 4 z 5

Hotel Atlantic Hotel Atlantic Barbora Šťastná

Příběhy, které se opírají o skutečné události mají tu výhodu, že se nemusejí potýkat s věrohodností. Život sám je často mnohem dramatičtější než ta nejbujnější fantazie. Dalším plus tohoto příběhu je fakt, že se jedná o události, jejichž podrobnosti nejsou až tak detailně známé. Můžete si tak vychutnat krásný, dramatický a dojemný příběh jednoho přátelství, zkoušeného ranami osudu a zasazeného do (v nejlepším slova smyslu) atraktivních historických kulis.
Snad jen místy lehce odtažitý styl vyprávění a zbytečně ubrané napětí mi brání dát v hodnocení plný počet hvězdiček.

05.11.2023 4.5 z 5

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Je mi líto, ale žádný wow efekt se po přečtení nedostavil... Snaha šokovat děsivým zločinem jen slabě maskuje chaotický děj, podivné vyšetřování, nesympatické postavy a zcela nelogické chování pachatele. Protože na konci si říkáte: "Proč právě takhle? Proč vůbec?"
Čtivé to je, děj celkem ubíhá, jsou tu i vážně dobré scény a mnohé čtenáře to určitě naláká na další díly, ale mě to prostě nechytlo.

05.11.2023 3 z 5

Tři Tři Valérie Perrin

Byli tři, byli nerozluční, byli jako jedno tělo. Mělo to tak být navždy. Žádná síla nemohla přetrhnout tohle pouto ani pokazit jejich plány do budoucna. Samozřejmost dětských snů ale krutě naruší osudové nehody, nečekané události a smutná realita všedních dnů. Přátelství musí projít těžkými zkouškami, aby se ukázalo, jestli je to pouto opravdové, nebo jde jen o nostalgickou vzpomínku na dětská léta.
Příběh o přátelství, o tajemstvích v nás, o obavách z odhalení a odevzdání se druhým. Román o nejistotě, bolesti, strachu a pochybnostech. O hledání správné cesty i sebe sama. Velký příběh o lásce ve všech možných podobách.
Těch 600 stránek je možná trochu moc. To důležité se odehrává až v poslední čtvrtině a dojít tam si žádá hodně trpělivosti. Možná se budete dokonce cítit trochu podvedeni ze způsobu, jakým si autorka se čtenáři zahrává. Nakonec ale všechno do sebe zapadne a ten čtenářský zážitek za to stojí.

21.10.2023 4 z 5

Rok vdovou Rok vdovou John Irving

Tohle je přesně ten typ „velkého románu“, který vás pohltí svou vrstevnatostí, bohatým dějem, plnokrevnými postavami a skvělou atmosférou. Velká gesta, velké city, dramatické okamžiky i neutuchající touha po životě. Jako po spirále se s každou další kapitolou posouváte v ději hlouběji a hlouběji. Podmaní si vás a nepustí, dokud spolu s hrdiny nedojdete až na samý konec jejich příběhů. John Irving je jednoduše velký vypravěč.

Andělin popel Andělin popel Frank McCourt

„Horší, než obyčejné bídné dětství je bídné irské dětství, a ještě horší je bídné irské katolické dětství.“

Autobiografické vzpomínky na 30. a 40. léta minulého století, prožitá ve slumech katolického Limericku patří k tomu nejotřesnějšímu a zároveň nejkrásnějšímu, co kdy bylo o Irsku a o specifickém rozpoložení irské duše napsáno. Příběh, který je místy tak bolavý a tragický, že se vám derou slzy do očí, a zároveň tak neuvěřitelně plný humoru, že se ty samé slzy derou z očí z nezadržitelného smíchu. Třešinkou na pomyslném dortu téhle irské historie je autorův vytříbený styl a jazyková brilantnost. Prostě nádhera!

19.10.2023 5 z 5

Lucy Crownová Lucy Crownová Irwin Shaw

Příběh obyčejné americké rodiny. Příběh jednoho letního odpoledne, kdy zdánlivě banální událost ve svém důsledku zničila hned několik životů. Příběh o lásce, nenávisti a špatných rozhodnutích. Výborná psychologická studie toho, jak jeden jediný okamžik či událost dokáže ovlivnit naše životy a jak náročná může být cesta k odpuštění a opětovnému nalezení sebe sama.

„Díváme-li se zpět do minulosti, rozeznáváme v čase chvíli, která byla rozhodující, v níž se změnila osnova našich životů, chvíli, ve které jsme se neodvolatelně dali novým směrem. Ta chvíle – to může být pouhá vteřina, ve které se otočí kolo, vymění pohled, vysloví věta – nebo to může být dlouhé odpoledne, týden, roční období, kdy je výsledek nerozhodný, kdy se kolo točí stokrát a kdy se na sebe vrší drobné příhody, kterým dovolíme, aby se staly.“

Milostné rošády Milostné rošády Roald Dahl

Vtipné, sarkastické, ironické a výborně vypointované povídky s lehce erotickým nádechem. Mistr povídky opět dokazuje, že umí z tohoto žánru vytěžit maximum. Pohrává si se svými hrdiny, nemilosrdně jim umí nahlédnout až na dno jejich duše (i žaludku) a neodpustí jim žádnou chybu, přetvářku, faleš či samolibost. Roztomilé počteníčko, u kterého se budete bavit, ale mezi řádky vám občas i pěkně zatrne.
K mým absolutně nejoblíbenějším patří Velká rošáda – pointa téhle povídky je prostě geniální. A mimochodem, příběh existuje i v televizním zpracování. V roce 1988 si pod režijním vedením Milana Lasici zahráli hlavní hrdiny Milan Kňažko a Stano Dančiak.

17.10.2023 5 z 5

Můj strýček Oswald Můj strýček Oswald Roald Dahl

Bonviván, sběratel pavouků, škorpionů a vycházkových holí, milovník opery, odborník na čínský porcelán, svůdce žen a bezpochyby největší smilník všech dob. Seznamte se – strýček Oswald. Vydejte se spolu s ním na zábavnou, extravagantní, ironickou a sarkastickou cestu k originálně nabytému bohatství. Tohle vyprávění berte s nadsázkou a s lehkostí. Pak si ho užijete a výborně se pobavíte. Protože strýček Oswald je opravdu výstřední týpek. Úplně vidím, jak se při psaní Dahl pochechtával a už předem se bavil na účet upjatých a prudérních čtenářů.

17.10.2023

Karty na stole Karty na stole Agatha Christie

Klasická záhada zamčeného pokoje – uzavřená místnost, čtyři podezřelí hosté hrající bridž, mrtvý hostitel a ve vedlejší místnosti policista, soukromý detektiv, kolonel a spisovatelka detektivních příběhů. Šlo o promyšlený zločin nebo vraždu z náhlého popudu? Co myslel hostitel svými náznaky o vraždách, které zůstanou nepotrestány v domnění, že šlo o nešťastnou náhodu?
Pokud znáte jen filmové zpracování, klidně se do čtení pusťte – v knize jsou karty rozdány a zamíchány trochu jinak, takže se nemusíte bát, že byste se nudili.

16.10.2023 5 z 5

Zlatá brána otevřená Zlatá brána otevřená Agatha Christie

Na scénu vstupuje praktická a výkonná slečna Lemonová, díky které je Poirot vtažen do pátrání v penzionu, kde je ubytována skupina studentů. Tentokrát se šedé buňky mozkové pořádně zapotí, protože bude třeba vyšetřit jednu domnělou sebevraždu, několik vražd, podivné krádeže, pašování i nelegální obchod. Ještě že je Poirot tak geniální, protože tentokrát je to pořádný propletenec.

16.10.2023

Potom Potom Melvin Jules Bukiet

Příběh z poválečného období, odehrávající se těsně po osvobození koncentračního tábora. Chaotická doba, kdy všechno bylo možné, včetně velkých plánů a snů. Příběh tří přeživších židů, přesvědčených, že mají nárok na nový spokojený život, i za cenu překročení hranice zákona. V současné záplavě knih s válečnou a židovskou tematikou je tenhle román něco trochu jiného a stojí za přečtení.

16.10.2023 4 z 5

Nácek & holič Nácek & holič Edgar Hilsenrath

Absurdní příběh, který by se mohl tak snadno stát reálným, až z toho mrazí do morku kosti. Příběh lidského tvora bez páteře a bez svědomí. V podstatě satirické, černo-černé a kruté podobenství o tom, že „šaty dělají člověka“. Cesty osudu jsou opravdu nevyzpytatelné. Příběh je to rozhodně zajímavý, čtivý, místy děsivý až mrazivý. Kdyby ho nenapsal Žid, strhla by se určitě vlna kritiky na autorovu hlavu. Úplně nadšená jsem ale z knihy nebyla. Asi mi to přišlo až moc bezútěšné.

16.10.2023 4 z 5

Vražda v zastoupení Vražda v zastoupení Josef Škvorecký

Třetí a poslední vyprávění doktora Pivoňky z detektivní kanceláře Ostrozrak. Tentokrát se ocitáme v období protektorátu, v období temna a násilí. Německý vliv je cítit na každém kroku a doktor Pivoňka je proti své vůli vtažen do nebezpečného vyšetřování, kde tentokrát opravdu půjde o život. Jako u předchozích dílů skvěle promyšlená zápletka, výborně vykreslená atmosféra, má to spád, ironický nadhled, skvělé dialogy a nechybí ani smysl po humor. Tuhle trilogii jsem si opravdu užila.

13.10.2023 4 z 5