tamara1351 komentáře u knih
Tak tuhle knihu stojí za to číst.Krásná,nejen o včelách,ale i vztazích a to propojení minulosti, současnosti a budoucnosti bylo výborné.Taky konečně nějaké neotřelé téma,na které nenarazíte v každé druhé knize.
Já jsem asi mimoň,ale nemohla jsem to ani dočíst.Mně se to vážně nelíbilo.Chabá napodobenina Forresta Gumpa.Jedno obrovské zklamání.
Velmi svižně a lehce psaný román ,takový čerstvý vítr v české kotlině.Neotřelé téma zpracované ve třech rovinách, hledání sebe sama,trocha lásky,trocha magična, hodně Japonska.Pohodové čtení třeba na dovolenou.
Tahle kniha dělá čest svému jménu.Je velmi poklidná a laskavá a na konci i nostalgickà,ale s moudrým nadhledem.Celý příběh je spíše o opravdu vyjímečném pocitu ze čtení,lépe to vyjádřit zkrátka nedokážu.
Dobře vystavěný příběh o jednom hráči, atmosféra postupně graduje, hlavní hrdina bojuje o přežití.....a nebo je to všechno jinak?Za mě bych zvládla větší porci strachu a napětí,proto jsem strhla nějaké hvězdičky, ovšem jednu jsem musela vrátit za velmi povedený závěr.
Z knihy jsem nadšená,dojala i pobavila,přinesla nadhled i moudrost.Postavy velmi sympatické .
Kniha je psaná ve stylu velkých ruských románů,ale je velmi čtivá.Poukazuje na sílu lidského ducha,na absurditu systému,který semele jeho nepřátele i přátele,na nalezení světla ve tmě.Autorka vyzdvihuje touhu obyčejného člověka po hledání štěstí za jakýchkoliv podmínek a především odvahu toto štěstí následovat.
Knihu vřele doporučuji.Průřez několika desítkami let života čtyř generací Korejců žijících v Japonsku na pozadí historických událostí je výbornou sondou do života cizinců,vyhnanců a migrantů jakéhokoliv původu.Touha začlenit se,nevybočit z řady, skrývání identity,předsudky,stesk,hrdost,to a mnohem více se autorce podařilo v románu zvěčnit a obtisknout do jednotlivých postav.Specifika historického konfliktu mezi Korejci a Japonci byla pro mě velkým a zajímavým bonusem.
Za mě jednoznačně palec nahoru.Autor propojil minulost,současnost a budoucnost starověkým až archetypálním příběhem o cestě jedince za bezmezným štěstím a tento příběh se pak fakticky i přeneseně odráží v životech hlavních hrdinů.Dějové linky jednotlivých postav nejsou složité,ale autor dokáže vtáhnout do děje.Je to pocta nezlomnosti lidského ducha,je to o síle příběhů ,o naději a o tom, že na konci se vždycky vrátíme domů.
Já autorce tleskám ve stoje a nestačím se divit,kam se posunula od Šibuje.Dle mého mínění autorka přerostla malý český rybníček a jako úhoř se dere k moři.Stvořila nádherný tajuplný deštivý příběh plný osudových setkání a temných i dojemných vzpomínek.Detektivní pátrání po zmizelých,mezisvět i hluboké lesy s pradávnými legendami tvoří kulisu pro tři ženské hrdinky stojící na prahu životních milníků.Závěr románu je naprosto strhující a voda něco odplaví,něco přinese..........ale úhoř,ten žije dál.
Nebyla to vůbec špatná detektivka, žádné drsné scény, příběh byl spíše zaměřený na výslechy a podrobné vyšetřování.Zajímavý byl rodící se vztah mezi soukromým vyšetřovatelem a jeho novou asistentkou.Určitě se podívám i na další knihy ze série.Rowlingová zkrátka umí psát.
Nadčasové, vtipné, zdánlivě v jednoduchém stylu,a proto geniální.Přístupné všem.A tak aktuální:).
"Každej to myslí náramně dobře s lidstvem,ale s jedním každým člověkem,to ne.Tebe zabiju,ale lidstvo spasim.Svět bude zlej,pokud nezačnou lidi věřit v lidí"
(SPOILER) Jsem ohromena.A opět za to může Murakami. V knize se vzájemně prolínají dvě linie.Jedna je poměrně akční,napínavá i vtipná,s vědecko-fantastickým nádechem a ta druhá je absolutně snová,tvořena "Městem".Město je obklopené zdí,ve městě žijí lidé a každý má svůj úkol.Město je dokonale,město je zvrácené.
Obě linie se postupně propojují a je jasné, že jeden svět bude muset zaniknout.
"Uzavřel jsem svoje slova,uzamkl jsem svoji duši.Ty opravdu nejhlubší smutky jsou totiž takové,že je nejde změnit ani na slzy"
Kniha má atmosféru starých románů.Spisovatelka mistrně využívá všech prostředků k jejímu vytvoření.Kniha je čtivá,s tajemným nádechem.Za mě zkrátka výborná.
Shoduji se také s většinou čtenářů.Velmi zajímavé,neodložitelné i přes morbidnosti a nechutnosti,které jsou podány tak laskavě a citlivě,protože zde se šílenství mísí s láskou,etické a mravní zákony se stírají vlivem strachu z osamění i opuštění a hlavní hrdina vytváří normy nové ,pokřivené svým šílenstvím.
Velmi povedená kniha na téma , které by mohlo dávat za pravdu všem konspirátorům.Děj mi opravdu trošku připomínal Stranger Things,ale vlastně mi to vůbec nevadilo,spíše naopak.První polovina za mě lepší než druhá,ale možná to taky bylo mým horším soustředěním na četbu,kdy moje osobní potíže se v tu chvíli zdály "hororovější "než události v knize:))))
Je to sci-fi?Je to podobenství?Je to Murakami v krystalické podobě.Reálné popisy dějů a postav zahalené do tajemných událostí souvisejících se střetem protichůdných sil,nezapomenutelné dialogy(Tengo s otcem,Aomame s Lídrem),příběhy v příběhu(Kočičí město,Sachalin) a po přečtení knihy jistota,že zaručeně zvednete hlavu k nočnímu nebi.
Tak jako ostatní tady i mě kniha nadchla.Četla jsem od p.Formánka téměř vše,ale musím přiznat,že Prsatý muž,Mluviti pravdu......jsou pro mě skvělé věci,ale je z nich cítit chaos.Jsou tak nějak rozhárané:),ale už od Úsměvů..pociťuji jistou změnu.A to změnu pro mě velmi pozitivní.Více klidu,jemnosti,jakési vnitřní uspořádanosti.A Kniha o tichu tento můj dojem jen potvrzuje.Je upřímná,je hladící...zkrátka On je v ní.(Bůh je ve vzduchu a je ve slovech)
Výborná kniha,zajímavé téma,příběh s vlčí smečkou byl naprosto fascinující.
Tak opět,je to čtivé,má to šmrnc.Prostředí,postavy,vztahy,tohle autorka umí,ale detaily vyšetřování není čtenář schopen pobrat,je jich moc,často nikam nevedou,a aby z téhle změti někdo určil vraha pomocí logiky,musel by být génius,nebo Strike:).Za tohle musí hvězdičky dolů.