tami1 tami1 komentáře u knih

Zemři se mnou Zemři se mnou Martina Šourková

Knížečka svým obsahem zasáhne čtenáře až syrovou jednoduchostí.
Sebevražda je akt, který dokáže zničit rodiny i celé komunity. Tabu panující kolem sebevražd je asi i jedním z důvodů, proč se k ní uchylují stále mladší lidé. Má punc něčeho tajemného, modního, cool.

06.05.2022 4 z 5

Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Poselství, které se na mě přeneslo po dočtení této fantasticky napsané knihy je jednoduché - NIKDY TO NEVZDÁVEJ! Ať ti osud nachystá jakékoliv překážky, je třeba vydržet a nelitovat se.

06.05.2022 5 z 5

Katarze Katarze Yrsa Sigurðardóttir

Skvělá krimi.
Z této knihy mám větší mrazení, než z ostatních. Zřejmě na tom má největší podíl téma šikany a kyberšikany, které se oběti nemohou téměř nijak ubránit. Ta bezmoc a neschopnost tohle týrání zastavit je daleko děsivější než nějaký krvelačný psychopat.
Se zavražděnými jsem soucit neměla, podle mě si to zasloužili.

29.04.2022 5 z 5

Kateřina Howardová: Nevěrná královna Kateřina Howardová: Nevěrná královna Alison Weir

Osud Kateřiny Howardové je známou kapitolou britských dějin, přesto jsem se zatajeným dechem čekala na první klopýtnutí i větší chyby jimiž zpečetila svuj neblahý osud.

Dokonalé vykreslení dvorského života je u autorky samozřejmostí. Alison Weir je mistrem ve vyprávění historie. Je schopná spojit jednotlivé střípky historických faktů ve strhující román, který nelze odložit.

Doporučuji!

27.04.2022 5 z 5

Tisíce metrů ode dna Tisíce metrů ode dna Jasmin Schreiber

Kniha o putování, smíření, smutku a nečekaném přátelství.
Nevšední humor z ní dělá nadčasové dílo, které dojme k slzám a zároveň přinutí přemýšlet o smrti a umírání jinak.

16.04.2022 4 z 5

Manželkou podruhé Manželkou podruhé Melanie Summers

Život není peříčko.

Přesně tato věta vystihuje příběh Abby a Liama. Oba už mají ledacos za sebou, život k nim byl vážně tvrdý. Přesto se časem posunou dál, i když se oba brání zuby nehty.

Hořkosladká romantika, která stojí za přečtení. Doporučuji!

15.04.2022 5 z 5

Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Detektiv Cormoran Strike zraje jako víno. Stejně tak detektivky vyprávěné paní Rowling. Baví mě pomalé tempo, které k závěru graduje. Uvěřitelná zápletka a charaktery postav jsou příjemným bonusem.

12.04.2022 5 z 5

2071 2071 Andrej Líbal

Překvapivě civilní a uvěřitelné.
Vize budoucnosti, která není nijak přehnaná. Lidská touha po moci se také nijak neumenšila. Překvapivý závěr, je příjemným bonusem. Bavila jsem se!

Doporučuji

10.04.2022 5 z 5

Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Nějak jsem se nedokázala do příběhu vžít. Asi jsem nikdy neměla potřebu se babrat ve svých citech a hnát vztahy do krajností.
Marienne je nejistá, zraněná a vlastně zlomená bytost, která se v destruktivní spirále řítí do propasti. Connell je naproti tomu posedlý touhou po normálnosti a ůspěhu. Má v sobě maloměstskou touhu se všem zavděčit a být oblíbený.
Tihle dva se pořád motají v patologicky destruktivním vztahu, který je pomalu, ale jistě stahuje na dno.

04.04.2022 3 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Dokument plný hrůz a bezmoci, který mi přiblížil další tragickou etapu našich dějin. Z knihy na vás dýchne tísnivá atmosféra, která vyústí až k předmětné tragédii a dalším hrozným událostem.
Poutavé zpracování vás vtáhne a nepustí. Střídání beletrie, faktů a obrazových materiálů je vyvážené a zanechá ve vás hlubokou stopu.

Doporučuji!

02.04.2022 5 z 5

Šumná města (třetí kniha) Šumná města (třetí kniha) Radovan Lipus

Nostalgicky jsem zavzpomínala na úžasný cyklus Šumná města.
Nápadité povídání o zapomenutých a skrytých architektonických skvostech je skvělým doplňkem k TV verzi.
Kniha mě hezky navnadila k několika vyjížďkám i delším výletům. Asi dojde i na opětovné zhlédnutí mého oblíbeného pořadu.

20.03.2022 5 z 5

Můj příběh Můj příběh Michelle Obama

Jsem trochu zklamaná.

Jistě, Michelle Obama je chytrá, krásná a kultivovaná dáma, která si vlastní pílí dokázala vybudovat úspěšnou karieru, ale ...
Z knihy, i když se nečetla špatně, mám rozpačitý dojem. Text je naprosto sterilní, bez emocí.
Je to vlastně takový zaujatý manifest o tom, jak se systematicky rasově diskriminovaným lidem, přes všechna úskalí, povedlo vystudovat ty nejlepší univerzity v zemi, získat reprezentativní pracovní nabídky a dosáhnout mety nejvyšší v politice. Nemůžu si pomoct, ale je pro mě zarážející, že i tito privilegovaní afroameričané mají tendenci všechno posuzovat z hlediska rasy. Nechci zpochybňovat diskriminaci, které lidé s jinou barvou pleti v USA bezpochyby čelí, ale připadá mi, že se v tom marastu předsudků s radostí "rochní".
Mám pocit, že sama Michell se chová mnohdy bigotně. Třeba spolupracovníky si vybírá především na základě rasy, pohlaví a až pak schopností.

13.03.2022 3 z 5

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Nějak mě to nechytlo za srdce. Příběh je zajímavý především tím, že nám přiblíží život privilegovaných vrstev v Nigerii. Je jedno, jestli jste vzdělaní, bohatí nebo emancipovaní, pořád vás ovládá rodina, Bůh a předsudky.
Příběh Akina a Yejide je plný bolesti, zmaru a zoufalství. Když spolu lidé nemluví, nemůžou spolu ani žít.

07.03.2022 3 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Milostný dopis,
ve kterém se pan Zibura velmi barvitě vyznává z lásky k Česku a k Čechům.
Trochu chaotické toulání za zajímavostmi naší země korunuje autor laskavým humorem. Bez problémů se mu daří bourat zažitá klišé a stereotypy.

27.02.2022 5 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Smekám před autorkou.
Povedlo se jí být nestraným arbitrem. Díky těmto sedmi rozhovorům se dozvídáme mnoho mrazivých skutečností o životě různých vrstev severokorejské společnosti.

Zpočátku mě napadaly otázky jako:
Jak to mohli dopustit...
Jak se tak mohli chovat...
Jak to, že to nevěděli...

Ale když si uvědomíte, tu zákeřnou, plíživou a všudypřítomnou propagandu, která je jim vštěpována už od kolébky, teprve vám dojde ta vymakaná zrůdnost. Musí být hrozné nemít žádné blízké, protože nemůžete věřit prakticky nikomu. Myslím, že Hitler se Stalinem by koukali s otevřenou pusou, kam až to Korejci dotáhli.

27.02.2022 5 z 5

Skok do prázdného bazénu Skok do prázdného bazénu Amos Oz (p)

Poutavý rozhovor mezi Amosem a Širou o životě v Izraeli z pohledu člověka, který prožil téměř celý svůj dospělý život v komunitě kibucu Chulda. Jeho život velmi ovlivnila sebevražda matky, odcizení od otce, následný vstup do komuny a změna jména.
Amos Oz byl osobností, se kterou se muselo počítat na poli literatury, politiky a lidství. Díky své píli a nevídané sebereflexi byl člověkem, který se dokázal na různé aspekty svého života podívat vždy z několika úhlů.

"Nejsem zoufalý, protože vím, že žít, to je jako řídit auto se zakrytým předním
sklem a mít jen boční zpětná zrcátka, která ukazují, co je za námi. Známe jen
to, co bylo, ne to, co nás čeká. "

11.02.2022 5 z 5

Zvon Zvon Neal Shusterman

Smrtka mě před pár lety naprosto uhranula. Byla jsem okouzlena novým světem, cechem smrtek i Nimbem. V dalších dílech už ta novost trochu vyprchala, přesto je pro mě celá trilogie nezapomenutelná.
Hluboce smekám před autorem za jeho bezbřehou fantazii a doufám, že u nás vyjdou jeho další knihy.

27.01.2022 5 z 5

Noční pád Noční pád Nelson DeMille

Trochu zdlouhavé a tak nějak mi přišlo, že se John dostává k informacím lehce. Prostě po pěti letech a hlavně s ohledem na to, jaký mají všichni zájem aby vše zůstalo utajeno, je těch dostupných důkazů nějak moc.
Perfektní závěr.

26.01.2022 3 z 5

Jezdec Jezdec Christina Olséni

Poloostrov Falsterbo je plný písečných pláží, ptačích rezervací, cyklostezek a krásných pastelových plážových chatek. Tradičně se zde konají světoznámé parkurové závody Falsterbo Horse Show. Prostě dokonalé místo pro několik vražd.
Nezvedená partička seniorů se jako vždy, v čele s Egonem, motá pod nohy místnímu policejnímu sboru. Pomalé tempo příběhu skvěle dotvářejí pestré charaktery postav a lehký humor.
Určitou morbidní vtipnost v sobě má skutečnost, že je v každém díle touhle bláznivou partičkou nechtíc zamordováno nějaké zvíře. Jedno drahé, jedno vzácné a jedno s citovou hodnotou.

24.01.2022 4 z 5

Hra s ohněm Hra s ohněm Dana Stabenow

(SPOILER) Tentokrát má kniha k detektivce opravdu daleko, ale vůbec to nevadí.

Vypravěčský um autorky mě naprosto okouzlil. Jsem vlastně ráda, že nejde o klasickou krimi, ale že má kniha velký morální a lidský přesah. Aljaška je jistě nádherná a divoká země, ale teprve lidé kteří tam žijí, jí dodávají tu pravou chuť. A jak už to tak bývá, lidská povaha je opravdu komplikovaná.

Škoda, že zlo není potrestáno, ale přesně takhle to občas dopadá.

19.01.2022 5 z 5