tasknihama tasknihama komentáře u knih

☰ menu

Můžeš říct: Miluju tě Můžeš říct: Miluju tě Nofreeusernames (p)

Knížka se skládá ze 3 novel - 3 samostatných příběhů. Každý příběh má tak 100 stran. Což se na něco hodí a na něco ne. Vezmu to popořadě.

První novela byla typická jednoduchá středoškolská romantika. Líbilo se mi, že postavy mají určitou hloubku a vcelku to bylo milé čtení. Tady bych brala i rozepsanější příběh, aby se tu některé věci mohly lépe prohloubit. Ale chápu, že to se do tohoto konceptu nehodilo.

Druhá novelka od Nofreeusernames mi dost připomínala dobu, kdy jsem četla fanfikce. Bylo to čtivé a svižné. Máme tu hudební prostředí a jeho klady a zápory. Rozhodně bych brala blízko italskou pekárnu co má hlavní hrdinka u baráku.

Třetí příběh se dost lišil od prvních dvou. Zaprvé tu sice máme romantickou linku, ale jde spíš o jemnou detektivku a zadruhé styl psaní byl za mě dost jiný. Hlavní hrdinka mi moc nesedla, pro její (ne)schopnost urovnat si život a jeho financování.

Když to shrnu, tak tu jsou za mě 3 příjemné, ale průměrné příběhy. Kniha má krásné grafické zpracování, ale pokud ji budete držet v ruce moc dlouho, tak vám klouby u ruky začnou protestovat (tu vazbu někdo vymyslel za trest ). Knížku bych doporučila začínajícím čtenářům akorát ve věku tak 11 až 15 let, je to krátké a nebudete se nudit. Jo a má to být podle písniček Taylor Swift - sama ji poslouchám, ale nijak moc a rozhodně to můžete číst i bez znalostí jejích písniček.

Za knížku a balíček k ní v rámci #spoluprace s #humbookblogeri děkuji @humbook

06.06.2024 3 z 5


Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

Jak už bylo určitě řečeno - vítejte ve světě upírů a přidejte boj o život z Hunger Games. Je to plné bojů, krve a spicy scén.

Zaprvé jsem ráda, že kniha má mapu, i když je škoda jak město vyšlo přesně do předělu. S mapou souvisí celý svět knihy. Ten je tu opravdu dobře vypracovaný, je komplexní, jsou tu různé druhy stvořeních, magie a má historii.

Hlavní hrdinka je dost typická badass hrdinka, ale s tím, že má navíc opravdovou nevýhodu. V jejím příběhu se mi líbily občasné návraty do minulosti, takže se příběh skládal jako puzzle.

No a samozřejmě jako ve správné romantasy tu je, sice ne vílí, ale upíří okřídlený tajemný nepřítel. Upřímně mi dost připomínal členy Dvora noci.

Rozhodně se těším na pokračování.

Za knihu v rámci spolupráce s humbookblogeri děkuji humbook

25.03.2024 4 z 5


Tentokrát je to doopravdy Tentokrát je to doopravdy Ann Liang

"Vím o populárním přesvědčení, že jsme silní a nezávislí a nikoho dalšího nepotřebujeme, pravda je ale taková, že všichni někoho potřebujeme." -Eliza
Book: Tentokrát je to doopravdy (This Time It's Real)
Author: Ann Liang
Genre: YA, romance, contemporary
Topics: love, home, friendship, China
My review: 4
Tak takhle bych si představovala krásnou milou YA romantiku. Navíc v asijském stylu, takže s trochou asijské roztomilosti.

Hlavní hrdinové jsou reální, sice je tu romatická linka hned jasná, ale oni nejsou jen obyčejní tuctoví hrdinové ala "populární a šprtka". Chápala jsem obavy Elizy i její pocity mimo vztah. Musím říct, že bych si chtěla přečíst jednu z jejích prací.

Líbilo se mi jak zde byla podána první láska, přátelství a rodinná situace. Nebyla zde žádná vyhrocená minulost nebo zbytečně přidané postavy. Děj se odehrával v Pekingu, takže čtenář se při čtení něco dozvědět i o čínské kultuře.

Jediné co bych knížce vytkla bylo, že se v ní používala čínská slovíčka, ale už nikdy k nim nebyly vysvětlivky, takže nejednou jsem googlila o co vlastně jde.

Za knížku v rámci #spoluprace s #humbookblogeri děkuji @humbook

23.07.2023 4 z 5


Takoví jsme byli 1 Takoví jsme byli 1 Júki Obata

"Problémy jsou přece něco, s čím se potýkají všichni lidé, kteří jsou naživu." -Jano
Book: Takoví jsme byli 1
Series: Takoví jsme byli
Author: Júki Obata
Genre: manga
Topics: school, first love, friendship
Goodreads: 3,97
My review: 3
Od této mangy jsem čekala něco podobného jako Bohové lžou nebo Orange. Rozhodně mají podobný nádech, ale tentokrát mě příběh nevzal za srdce, něco tomu chybělo.

Hlavní hrdinka je patnáctiletá studentka střední, která tam právě začíná svůj první ročník. Upřímně mi ze začátku nebyla zrovna sympatická a moc jsem si s ní nerozuměla, ale později se to zlepšilo. Jano je takový typický oblíbený kluk s tragickou událostí ve své minulosti. A jak to bývá, tak jsou donuceni spolu ve škole pracovat.

Jinak, jako většina mang, je to tenký svazek, takže ho máte přečtený za 2 večery. Byl to milý jednoduchý příběh s trochu první lásky a smutných vzpomínek.

Za knížku v rámci #spoluprace s #humbookblogeri děkuji @humbook

30.06.2023 3 z 5


Moje upřímná posedlost jménem anorexie Moje upřímná posedlost jménem anorexie Petra Lukešová

My review: 3
Kniha mě zaujala při čtení její anotace. Příběhy o poruchách příjmu potravy nevychází moc často, nebo zapadnou mezi množství vydávaných knih.
Myslím, že je důležité jednou za čas si přečíst takovou to knížku, pomůže nám to pochopit situace lidí v blízkém nebo širokém okruhu.

Kniha je sice kraťoučká, má přibližně 180 stran, ale za to je opravdu plná těžkých témat. Hlavní hrdinka to rozhodně neměla jednoduché a je děsivé, co všechno se jí stalo. Budoucí čtenáře musím varovat, že čtení rozhodně není jednoduché, byl to opravdu silný příběh.

Bohužel jsem se, ale v knize často ztrácela. Přišlo mi, že některé časové údaje úplně neseděly a občas mi přišlo, že i když hrdinka má chodit na střední školu, tak nevychází, aby zvládala všechno ostatní popsané v knize. Navíc mi chybělo dořešení některých problémů, které jak kdyby zmizely.

Tato kniha stojí za přečtení pokud vás zajímá téma anorexie a problémů s ní spojených. Je to silné čtení.
PS: Děkuju autorce za krásné věnování

Za knížku v rámci #spoluprace s #humbookblogeri děkuji @humbook

16.06.2023 3 z 5


Křídla vážky Křídla vážky Michaela Dopitová

"Pouč se, narovnej se, zvedni hlavu a jdi dál." -táta Eleny
Book: Křídla vážky
Author: Michaela Dopitová
Genre: YA, romance, contemporary
Topics: high school, love, family, friendship
Goodreads: 4,18
My review: 3
Tato knížka pro mě byla krásně odpočinková. Děj byl bohužel občas až moc očekávaný, ale pro odpočinek ideální.
Hlavní hrdinka byla sympatická, jen dost naivní, ale to jí nemůžu zazlívat, taky bývám naivní (i v lásce).
Zápletku knížky jsem dokázala odhadnout dost dopředu, tak jsem doufala v nějaký překvapivý prvek, ale nepřišel. Taky jsem doufala v jiný konec.
Moc se mi líbil styl psaní, autorka psala čtivě a udržela si moji pozornost po celou dobu čtení.
A v neposlední řadě má knížka moc krásnou obálku.
••••••••••
Za knížku děkuju @humbook a @endlessbibliophile v rámci #spoluprace přes #humbookblogeri.

04.12.2022 3 z 5


Legenda o Ladě Legenda o Ladě Jana Švecová

"Nitě osudu nejsou tak dlouhé, sestro. Pokud by měli všichni žít dlouhý život a skončit se šťastným koncem, za chvíli by došly."
Tohle byla moje první knížka s tématikou slovanské mytologie, takže nedokážu s ničím srovnávat, ale tuhle tématiku jsem si díky ní zamilovala.
Díky krásným popisům, jsem se do děje vcítila tak, že jsem všechny bytosti a svět viděla s hlavními postavami. Ladu jsem si zamilovala pro její chytrost, nebojácnost a její víru v přírodu.
Velmi se mi líbilo zaobalení příběhu do zápisu v kronice, psané mnichem. Velmi jsem ocenila krátké kapitoly, které knížku hezky strukturovaly.
Knihu bych doporučila každému, kdo má rád slovanskou mytologii nebo by si rád o ní něco přečetl.
••••••••••
Za knížku děkuju @humbook v rámci #spoluprace přes #humbookblogeri.

22.06.2022 5 z 5