Teraesa | Komentáře u knih | Databáze knih

Teraesa Teraesa komentáře u knih

Na ceste Na ceste Jack Kerouac

Nečakala som tento konkrétny štýl písania predtým, než som ju otvorila. Vcelku to bolo v pohode, aj chápem historický vplyv a zámer tejto knižky, avšak nie je to úplne môj štýl.

06.01.2025 3.5 z 5

Měsíční tygr Měsíční tygr Penelope Lively

Tak teda toto som od tejto knihy absolútne nečakala. Ohúril ma jej štýl písania, dejové línie, dokonca aj hlavná postava bola pre mňa veľmi originálna a neštandardná. Možno má ťažšiu povahu, nie vždy som chápala motiváciu toho, prečo sa tak zachovala, ale vcelku kniha pôsobí veľmi premysleným a hlboko osobným dojmom. Som rada, že som dopredu ani len netušila o čom bude, pretože ma veľmi príjemne prekvapila.

22.06.2024 5 z 5

Tess z d'Urbervillů Tess z d'Urbervillů Thomas Hardy

Uff, to som teda čítala dlho, no musím povedať, že to stálo za to. Vôbec som nečakala takýto koniec, to, ako sa hlavná postava stávala temnejšou... Ako sa jej pomaly krivil úsudok, ako bola zaslepená citmi. A predsa jej v istom zmysle rozumiem, a povedala by som, niekedy až kvitujem (v jej situácii).
Hardy vedel zaťať do živého vtedajšej škrupulóznej viktoriánskej spoločnosti. Budem rada, keď si niekedy prečítam aj niečo z jeho skoršej tvorby.

25.12.2023 5 z 5

Svolení Svolení Vanessa Springora

Chce to veľmi veľa odvahy, po desiatkach rokov vyjaviť svoju ťažkú minulosť. Verím však, že autorku to v mnohom oslobodilo. Aké to je, žiť celý život s tým, ako vám vaše bolestivé dospievanie dýcha na krk? Táto kniha nie je len priznaním, je to vyliatím svojej duše. Na nič sa nehrá, všetko píše tak, ako to bolo, píše to s cieľom oslobodiť sa. Aj vďaka tejto úprimnosti kniha pôsobí čisto, silno a bojovne. Niečo také je veľmi výnimočné a hlboko to oceňujem.

20.06.2023 5 z 5

Dlhý lupeň z mora Dlhý lupeň z mora Isabel Allende

Akejkoľvek tématiky sa Allende dotkne, majstrovsky zvládne jej spracovanie. A naozaj, tematika druhej svetovej vojny, občianska vojna v Španielsku, exil v Čile a Venezuele, koncentračné tábory - to všetko dokopy vytvára dojemný príbeh, počas ktorého sa mi mnohokrát tlačili slzy do očí od dojatia... Dokázala to, že som si vybudovala k postavám jedinečný nežný vzťah, obľúbila som si ich iným spôsobom, než postavy v ostatných knihách.
Definitívne päťhviezdičková kniha, krásny doplnok k početným dielam magického realizmu.

10.06.2023 5 z 5

Slnečná sestra Slnečná sestra Lucinda Riley

Týmto knihám sa jednoducho nedá dať menej než 5 hviezdičiek. Na začiatku série som bola skeptická, pretože tento žáner nie je úplne moja šálka kávy (aspoň to som si myslela). Preto ma prekvapilo, že som si čítanie neskonale užila!

09.07.2022 5 z 5

Nikdekoľvek Nikdekoľvek Neil Gaiman

Najskôr som sa nevedela dostať do atmosféry miesta, ale teraz... chcem ďalšie časti!

21.05.2022 5 z 5

Citadela Citadela Antoine de Saint-Exupéry

Kniha sa spočiatku ťažko čítala a niekedy som nevedela prečítať viac ako 10 strán za deň. Postupne som sa však dostávala do štýlu písania autora a myslím si, že je to majstrovsky odvedená práca. Exupéry v diele odhalil svoje pre mňa dovtedy skryté zákutia duše, jeho myšlienky a postoje k rôznym veciam, no najväčší odkaz knihy vidím v tom, že človeka obohatí nie jeho cieľ, ale najmä cesta k nemu. Uznáva tiež, že človek je predovšetkým bytosť tvorivá, stvorená na využívanie svojich talentov, na skutočné prežitie života a nie len jeho prežívanie, živorenie. Ak človek dostane všetky veci pod nos, bez toho, aby vydal nejakú námahu, nebudú mať pre neho cenu a človek začne umierať.
Obdivujem Exupéryho štýl, ktorý bol v tomto diele ešte viac vyjadrený, než v Malom princovi a budem rada, ak si od neho prečítam viac.

21.05.2022 4 z 5

Alias Alias Brian Michael Bendis

Komiksy o Jessice Jonesovej v crossoveri s ďalšími Marvel hrdinami ma úplne pohltili. Veľmi som si užila umeleckú graficku stránku, najmä poeticky pôsobiaceho skicového “denníka jednej z postáv. Také niečo proste môžem!

12.01.2025 5 z 5

Sám a sám Sám a sám Richard Evelyn Byrd

To, čo Byrd svojim životom a výpravami dokázal, určuje smerovanie ľudstva dodnes. Jeho osobná výpoveď o tom, ako bol niekoľko mesiacov na pokraji života v tom najnehostinnejšom prostredí na Zemi, mrazí a uchvacuje zároveň. Chce to veľa odvahy rozpísať sa o tom, napriek tomu, aké mal postavenie vo výprave. To, že si uvedomoval svoje slabosti a aj prednosti nasvedčuje tomu, že v najjužnejšom mieste na Zemi, kam kedy ľudská noha vkročila, skutočne zažil hlbokú očistu.

27.07.2024 5 z 5

Kniha o čítaní – čítanie o knihách Kniha o čítaní – čítanie o knihách Roman Holec

Tak toto bolo skvelé. Odporúčam každému, kto si rád rozšíri obzory o literatúre a o tom, čo pre nás znamenala v 19. storočí Veľmi oceňujem, že autor je historik, pretože nádherne vie prepojiť dejiny s literatúrou, a to, že jedno je odrazom toho druhého
Dokonalý skvost.

21.04.2023 5 z 5

Dcéra šťasteny Dcéra šťasteny Isabel Allende

Za mňa asi najlepšia od Allende. Bola som nadšená od prvej strany!

09.04.2023 5 z 5

Mexická gotika Mexická gotika Silvia Moreno-Garcia

Začiatok ma celkom vtiahol, avšak asi od polovice som sa nemohla dočkať, kedy to už dočítam

16.03.2023 3 z 5

Malý strom Malý strom Asa Earl Carter

Tá nádherná, príťažlivá jednoduchosť, ako žili postavy v tejto knihe ma neskutočne dojíma. A to zžitie s prírodou, ktoré my, 'civilizovaní ľudia' poslednú dobu hľadáme, no ideme na to z úplne opačného konca... Pričom stačí len jedna vec, ako povedal starý otec Malého stromu; lesy ťa nakŕmia, ak s nimi žiješ, namiesto toho, aby si ich ničil...

20.08.2022 5 z 5

Záhada zadnej izby Záhada zadnej izby Katarína Gillerová

Na to, že nie som fanúšik románov pre ženy od slovenských autoriek, táto ma príjemne prekvapila. Páčilo sa mi to pomalé odhaľovanie rodinnej histórie, ktorá sa prelínala s prežívajúcou prítomnosťou a ovplyvňovala všetky postavy. Nebola to síce kniha plná napätia, ale bola plná hlbokých citov. A nie sú také aj naše životy...?

13.08.2022 5 z 5

Toto mali čítať naši rodičia Toto mali čítať naši rodičia Philippa Perry

Perfektné - nielen pre rodičov. :) Pohľady, ktoré táto knižka ponúka, sa dajú použiť v každom jednom vzťahu, ktorý máme. Už len na to nezabúdať.

23.07.2022 5 z 5

Záhrada umenia Záhrada umenia Michaela Ella Hajduková

Vcelku dobrá kniha, príjemná oddychovka, miestami plná napätia, čítala sa rýchlo a dobre. Niekedy som však celkom nechápala jednotlivé prepojenia scén, akoby sa skákalo z niečoho na druhé. Tiež niektoré postavy mi tam prišli akoby nasilu dodané, napríklad úloha jej otca sa spočiatku zdala byť dôležitá, avšak po chvíli sme do konca knihy nemali o ňom žiadne informácie, čo mi prišlo trochu čudné... žiadna vyjadrená emócia z jeho strany že jeho dcéra pred desiatimi rokmi niekde zmizla, žiadne odhalenie, že už si spomína... na takú blízku postavu ako je otec, si myslím, že málo znel jeho hlas v príbehu. Na druhej strane, keď nebol podstatný, tak kľudne mohla byť celá postava nejako vynechaná. :)

18.07.2022 4 z 5

Hamlet Hamlet William Shakespeare

Najlepšia kniha povinnej literatúry na školách na Slovensku!

Obohacujúce a záživné. Kiežby bolo viac takých kníh na školách... Študenti by čítali oveľa radšej.

21.05.2022 5 z 5

Horúčava: Prežijeme na rozpálenej planéte? Horúčava: Prežijeme na rozpálenej planéte? Jeff Goodell

Zaujímavým štýlom autor podáva pálčivú tému, o ktorej by sme sa mali z vlastnej iniciatívy chcieť dozvedieť viac. Tému zahrievania našej planéty ukazuje z pohľadu jednak ekologického, ale aj ekonomického, biologického, geologického, politického a sociálneho. Kapitoly sú prepletené vlastnými skúsenosťami a pohľadmi autora, ako aj pohľadmi špecialistov, ktorí sa týmto oblastiam už roky venujú.

20.12.2024 5 z 5

Milovaná Milovaná Toni Morrison

Emotívne, hlboké, dychberúce, boľavé. Takto by som v krátkosti popisala knihu, ktorá sa veľmi ťažko dá opísať.

10.11.2024 5 z 5