terinkha komentáře u knih
Když teď přemýšlím nad komentářem, tak zjišťuju, že bych si tuhle knihu chtěla přečíst ještě jednou...
Bylo to strašně zajímavý. Místy až odosobnělý a pak najednou šel příběh až na dřeň a do hloubky. Neuměla jsem nějak zpracovat průvodce a Napoleona. Ostatní mi byli vlastně strašně sympatičtí.
Opravdu litují už po pár vteřinách?
Zasloužené 4 hvězdy a půjdu si pro ni do knihovny znovu.
2020/1
Tak téhle knize říkám velké ANO!
Není to jednoduchý čtení, to vůbec, ale tu bezmoc, vztek, revoltu, zlobu, tu můžete při čtení téměř cítit. A některé pocity vyjádřené fantazií (třeba setkání paní Bůh a Smrta)? Skvělý, dávám 100 %!
Na začátku mě chytila a až do konce nepustila. Zatím jedna z nejlepších knih od Camilly. Ten konec už byl sice trochu vyhajpovanej, ale přeci jen - směřovalo to tam celou dobu!
Teď už jen Čarodějnice a mám sérii uzavřenou :-)
80% knihy jsem přelouskala při čekání v letadle a cestou na Mallorcu, zbytek za jednu odpolední hodinku. Líbí se mi, že knihu vypráví chlap, líbí se mi, jak se oba i v tak krátké knížce vyvinuli a vlastně se mi líbí i ten hořkosladkej konec. Moc často takový knížky nečtu, ale tahle byla vážně přijemnou oddechovkou. Zasloužený 4 hvězdy ;-)
Neotřelé téma, super formát psaní z pohledu 4 hlavních postav, místy fakt děsivý popis "procesu"...Za mě jo, přečetla jsem téměř jedním dechem!
Kameník mě bavil velmi! Prolínání dvou časových linek bylo skvělé, postavy hezky vykreslené. Na Camille mě baví to, že se zabývá i osobním životem hlavních postav, takže jsou nám bližší. Vraha jsem si (správně) tipla někdy za půlkou, ale celé rozuzlení pak nemělo chybu. Paráda!
Jsem měkká. Když jsem dočetla Hadrovýho panáka, řekla jsem, že si pokračování nepřečtu. Ale když jsem ji potkala vystavenou v knihovně, tak jsem to porušila a...neumím odkládat knihy! Takže přečteno, Baxterová byla fajn, jinak mi to přišlo fakt švihlý, loutkář se objevil svým způsobem zčistajasna a hlavně jsem teda asi úplně nepochopila motiv, proč takhle likvidovat lidi...
Druhý díl s Erikou a Patrikem. První byl fajn a konečně jsem se dokopala k rezervaci v knihovně, abych si přečetla další...Líbí se mi postupné odkrývání charakterů hlavních postav, celkově vyšetřování no a rozuzlení - tipla jsem si to správně a pozadí zločinu je teda super psycho...
Za mě celý 4 hvězdy, Camilla mi svým stylem psaní fakt sedí.
Chvílema se vám bude svírat srdce, chvíli se budete smát, někdy se zamyslíte nebo pozastavíte, protože se v příběhu uvidíte. Každej jeden osud je zajímavej a chytlavej. Ať už je to Stella, Hope nebo Hugh, všichni vás budou zajímat. Jasně, konec je zas klasická Amerika, ale co už. Ono si to ti hrdinové i zaslouží :-)
V minulém díle byla Lisbeth trochu nadpozemsky schopná bytost, tady mi přijde, že se to zase trochu vrátilo na povrch zemský :-) Zápletka rozhodně zajímavá, druhou půlku jsem přelouskala vlastně skoro najednou, protože mě to ohromně bavilo. Pokud tohle bude poslední díl s Lisbeth, tak je to důstojné zakončení.
Koukám, že reakce na Lolitu jsou extrémní na obě strany - buď ji milujete nebo nenávidíte. Já se přikláním spíš do druhé skupiny. Na začátku mě Lolita fakt bavila. Humbertova nadrženost, nymfička koketa, jazyk, vyprávění, dokonce i spád.
A pak se vydaj na svoji s odpuštěním prosouloženou cestu a moje nadšení opadlo jak...vzrušení.
Lolita mi přišla jako vypočítavej a rozmazlenej spratek, kterej moc rychle přišel na to, že za roztažení nohou si může s Humbertem dělat, co se jí zlíbí. Bylo to zdlouhavý a přišlo mi to celý na jedno brdo.
Konec s Quiltym a Lolitou asi nutnej, ale pro mě nezajímavej.
Dočetla jsem to s velkým sebezapřením, to, jak dlouho mi tu knížka ležela v rozečtených, nechť mluví za vše.
Kamarádka mi řekla, že první a poslední strana je z Lolity ta hlavní esence. A já musím souhlasit. Z těchhle dvou stran na mě příběh Humberta promluvil asi nejsilněji.
Jasně, je to líbivě napsaný, trochu zmatený, občas byste Paige nejradši namlátili, ale...Ta kniha má náboj, tajemno, akci, zvraty. Mně se to líbí, těším se na další díly a jsem ochotná přimhouřit obě oči, když literární forma trochu pokulhává :-) Já jsem hlavně nadšená vykreslením řádů jasnovidectví, fakt se mi tenhle námět ohromně líbí.
Vzhůru do dalšího dílu!
36/2024
Naprosto nenáročná oddychovka? Ano. Fungovalo to mezi ústřední dvojicí? Ano. Prostředí francouzské vinice a zámku? Super.
Jen jsem prostě už v tomhle žánru četla lepší :-) Tak nějak mi bylo zatěžko uvěřit tomu, že by na sebe někdo začal sahat a pokládat si čela po dvou dnech od seznámení a přitom si pořád vykat :-D Navíc ten spasitelskej komplex Hattie vůči Chrisovi byl dost...vyhrocenej.
Jsou to tři hvězdy, takovejch 65 %, ale za přečtení stojí, tuplem jestli čtete celou Caplin :-)
19/2024
Hodnocení píšu zpětně, zatímco jsem dočetla i další dvě knihy a musím se přiznat, že tahle byla pro mě prostě slabá. Ano, čte se to dobře, dokonce jsem vytušila i tu zápletku (alespoň hrubě), ale jinak mi to přišlo takový nemastný neslaný. O nevztahu Robin a Strikea už ani nemá cenu mluvit, to je palmface v každé knize.
Jestli čtete sérii, tak ji potřebujete, aby vše do sebe zapadlo, jako jednotlivou knihu bych si ji nevybrala, jsou tam lepší :-)
65 %, tři hvězdy.
15/2024
Hezký to bylo! Milý, nenásilný, takový roztomile zamilovaný, přišlo mi, že mezi Minou a Lukem to fakt jiskřilo, dobře se to četlo, protože prostě Švýcarsko, takže co víc chtít?
Já jsem spokojená, účel to splnilo, hlavu jsem si vymazala.
Hezký 4 hvězdy, 80 %.
04/2024
V určitých chvílích bych nafackovala každý z hlavních postav, nejvíc teda Kristýně, ta mě rozčilovala neskutečně.
Tahle kniha pro mě určitě nenaskočila do současnýho českýho vlaku "rozbitejch, nefunkčních, traumatizovanejch rodin", bavilo mě to (hlavně vyprávění očima všech hlavních hrdinek). Ale zas a znovu se vracíme k tomu, že když spolu lidi nemluví a nejsou k sobě upřímný, stojí to pak za starou bačkoru. Tady děvčata jsou toho zářným příkladem. A David, to byl teda vykutálenej ptáček (ehm, kdo četl, pochopí) :-D
Hezký 4 hvězdy, tak 75 %.
01/2024
Hned na úvod se sluší říct, že jsem nikdy nebyla cílová skupina Terezina blogu. Všechno mi to vždycky přišlo moc - moc snový, moc romantický, až moc hezky napsaný.
Ale na knihu jsem narazila u nás v knihovně a řekla jsem si, že si ji přečtu, protože pojednávala o návratu z Osla a rozjezdu Elite Bloggers, což jsem v té době zachytávala na sociálních sítích dost hojně a přeci jen mě zajímalo zákulisí.
Rozhodně to není nijak motivační kniha. U rozjezdu byznysu se často odbočovalo (většinou nějaká vzpomínka, která se váže k určitému okamžiku při práci na EB), bylo tam spousta omáčky, na dvou stranách nacpáno spousta pro mě výplňových vět a pak velkej návrat k původnímu tématu. Vzpomínky na akce EB, press tripy, na tréninky gymnastů, to mě bavilo moc. A otevřít se a sdílet svoje dvě velký bolesti muselo stát ohromný množství odvahy.
Za sebe oceňuju to, že se ve mně otevřely některé otázky a témata, o kterých víc přemýšlím. Taky jsem víc pochopila, jak moc těžký muselo být poprat se v začátcích s tou velkou vlnou kritiky a jedu, která přišla.
Dávám tři hvězdy, jsou poctivý a pokud vás zajímá vznik EB a trochu vhledu do Terezina života, jděte do ní :-)
38/2023
Nešlo mi to. Na začátku jsem bojovala s každou stránkou, i když mi osud Rumunska a Cristiana přišel ohromně zajímavej. Tentokrát jsem se odtrhávala až příliš snadno.
Pořád ale trvám na tom, co jsem napsala zatím snad ke všem knihám od Ruty - čtěte je, protože si rozšíříte obzory. Románovou formou vás seznámí s ne tak známými osudy a příběhy z novodobých dějin (což je bolavá noha dějepisu na středních školách!).
Druhou půlku knihy už jsem mrskala stránku za stránkou, konec byl silnej a emotivní.
80 %, rozhodně stojí za přečtení.
35/2023
Nalákala jsem se, ale popravdě jsem už asi touhle českou prózou přesycená. Vždycky je to nefunkční, děsivý, traumatizující, končí to na hovno (omlouvám se za expresivní výrazy), nesouhlasím s tím a je mi z toho nanic. Tady ten konec je prostě velký uf.
Napsaný je to dobře, asi to splnilo účel (musela jsem nad knihou přemýšlet), takže dávám 80 %, ale oroduju za milejší český knihy!
19/2022
Úplně otevřeně, je to žumpa. Bylo mi z toho občas i fyzicky zle, demagogie a úplná vymejvárna, "zážitky" z tohohle pobytu si člověk potáhne celej život (když to přežije), Mihrigul je stejně stará jako já a...uf.
Jestli si chcete rozšířit obzory, tak prosím, je to čtivý a zvládnete to za chvilku.
95%, kěž by se tohle nedělo...