Terror
![Dobří holubi se vracejí Dobří holubi se vracejí](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35532/dobri-holubi-se-vraceji-35532.jpg?v=1272568152)
Román o tom, kterak je důležité mít životní cíl a také o spletité cestě, která k němu vede. Kniha o jiskře, která zažehne to pravé světlo provázející člověka peripetiemi osudu. V životě si musíme některé věci odepřít, něčeho se vzdát a zároveň vybrat ten správný směr z toho nekonečna možností a nebo se aspoň k tomu směru přiblížit. Přestože by se mohlo zdát, že se vlastně motáme v kruhu a vracíme se pořád na začátek, něco se přece jen mění. Mění se naše vnímání okolí a pohled okolí na nás. A naděje? Ta zůstává.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Počátek Počátek](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351159/pocatek-EaL-351159.png?v=1516277620)
Poslední Langdon. Od předešlého dílu jsem si dal pauzu, protože jeho závěr nebyl úplně nejlepší, ale přesto jsem se na Počátek těšil. Čím dál jsem se románem prokousával, tím mé nadšení více a více opadalo až k bodu, kdy se změnilo v nechuť.
Čekal jsem opět osvědčenou šablonu, kdy prófa s lepou děvou pobíhá po možných i nemožných místech, luští jeden rébus za druhým, zatímco tajemný padouch drží v jedné ruce stopky a v druhé košíček s granáty. Čekal jsem hektickou akci, napětí a překvapivá rozuzlení. V téhle knize nic z toho není. A když, tak jen stín. Nepatrný, rozmazaný a zbytečný stín Roberta Langdona a Dana Browna.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399362/duch-domu-ashburnu-axc-399362.jpg?v=1547635279)
Já té Darcy prostě nedám pokoj. Po průměrné Kořisti se vrhám i na její slavnou duchařskou sérii. Tak jaké to je?
Upřímně musím přiznat, že tentokrát mě kniha bavila o něco víc. Hrůza, která obchází sídlo Ashburnů, je předestřena slibně, je to napínavé, hlavní postava mi tentokrát sedla (na rozdíl od postav vedlejších) a tak nad některými nelogickými a nedotaženými minelami mhouřím oko.
Opět jde o dílo určené spíše mladšímu čtenáři, hloubku a poselství v ní nenaleznete ani s balíkem kostelních svící. Ovšem pokud si ty svíce rozestavíte do pentagramu a o půlnoci se uprostřed něj při svitu skomírajících plamínků do knihy ponoříte, možná vás postupem času přepadne neodbytné nutkání se otočit a zjistit, jestli to zrcadlo za vašimi zády je opravdu přikryté starým prostěradlem...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Paříž Katakomby Paříž Katakomby](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355453/pariz-katakomby-UBR-355453.png?v=1506082658)
Tahle série o strašidelných místech mě baví. Už jen představa, že se na naší planetě nachází spousta lokalit, kde si je možno s mrazením v zádech ucvrnknout do textilu, mě fascinuje. A láká...
Příběh, který autor do pařížského podzemí implementoval, je sice trochu střelený, ale rozhodně mu nelze upřít čtivost.
Pro slabší povahy, které se navíc umí ponořit do děje a atmosféry knihy, doporučuji při četbě teplý obklad na zátylek a inkontinenční pleny.
![Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494566/ready-player-two-nova-hra-zacina-63b2b41084c7f.jpg?v=1672655888)
Už před četbou jsem dumal: Mělo tohle pokračování vzniknout? Budu zklamaný nebo mě Ernest překvapí? Jak moc se do vidění světa OASIS promítne, dle mého, úžasné filmové zpracování prvního dílu? Odpovědi nejsou tak jednoznačné...
Začátek mě překvapil poměrně širokým záběrem na dystopický svět. Četlo se to dobře, ale přesto jsem tak nějak doufal, že přijde něco jako hon na Easter Egg. (Pořád mi neleze přes klávesnici pojmenování Velikonoční vejce). A ono to přišlo. Jenže jinak, než jsem se těšil. Možná za to můžu já, že zvolená nerdská témata mne úplně minula. Teda Ninja Princess jsem ještě žral, však se kolem her točím už hodně dlouho a přestože v posledních letech už na ně není tolik času, občas nějaké to RPG nebo FPS projdu. V dalších částech honu na EE - tentokrát velkoryse rozvrženého do sedmi(!) částí, už ale na mne dolehlo to, co muselo. Filmy režiséra, který mne minul, naprosto odpuzující hudební bitva, spousta názvů mně nic neříkajících songů a herci, kteří by se, kromě Sherlocka Iron Mana Holmese, klidně mohli jmenovat Jack Patočka a stejně by mi to nic neřeklo. Jo. Bez znalostí americké pop kultury se těžko chytnete. Co mi však vadilo ze všeho nejvíc, bylo tempo. To, co v prvním dílu bylo rozprostřeno na velkém prostoru, zabere zde pár stránek. Jen honem rychle dopředu! Žádné zdržování! Čas je jen na nějakou tu nerdskou hlášku. Jako by to už Ernest chtěl mít za sebou. Bohužel jsem se nechal strhnout a taky jsem rád, že to za sebou mám.
Takže odpovědi... Pokračování vzniknout vlastně nemuselo, klidně bych se bez něj obešel... Ernest mě překvapil, ale i zklamal... A film je jízda, za kterou tohle dílo kulhá jako chromý osel. Upřímně si nedovedu přestavit, že by podle tohohle vzniklo filmové zpracování. Leda by někdo pořádně napsal scénář. Odřený průměr...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Carrie Carrie](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29670/carrie-EDZ-29670.jpg?v=1404587240)
Přečteno znovu po čtvrt století... Jak ten čas letí.
Zestárnul jsem a mé knižní preference se trochu změnily. Tenkrát mě Kingova prvotina moc nebrala, dnes to vidím jinak. Když se ohlédnu zpět a především se podívám na současnou knižní produkci, nemohu jinak; zvedl jsem hodnocení o dvě hvězdy.
Žádný Elvis, ten pravý KRÁL je King!
Jak již jsem uvedl - zestárnul jsem. Carrie ne. Carrie je příběh, který bude skvělý a neuvěřitelně dobře napsaný i pro další a další generace čtenářů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nevermore Baltimore Nevermore Baltimore](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41978/nevermore-baltimore-2QR-41978.jpg?v=1596015924)
A budeme zase kritizovat...
Délka knihy je vzhledem k hustotě děje neúměrná, což je zaviněno za prvé tím, že mistr Heteša je grafoman a za druhé skutečností, že to, co by i Alois Jirásek zhustil do jednoho odstavce, je zde rozepsáno na dvě strany.
Ad jedna - napsat knihu za tři měsíce je šílenství, zvlášť takovou tlustoprdku.
Ad dvě - "Nalil jsem Bilharzi panáka." Heteša ne. Heteša se dvakrát zeptá, jestli toho panáka Bilharze chce, načež popíše, kterak se vyrábí kombajn.
Závěr knihy je také pro autora typický. Takový ustřižený, nevýrazný a nucený (už musím končit, dopil jsem kakao).
No, tak proč jsem tomu sakra dal čtyři hvězdy? Protože mě to baví. Baví mě autorova ukecanost, baví mě neskutečně dlouhé a zbytečné rozhovory, baví mě výroba kombajnů...
Ono se to totiž strašně dobře čte.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lisey a její příběh Lisey a její příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415611/lisey-a-jeji-pribeh-NaI-415611.jpg?v=1563190591)
Nebudu lhát. Po přečtení pár desítek stran jsem chtěl knihu totálně rozšlapat, poplivat ji petrolejem nechuti a škrtnout sirkou zklamání. Naštěstí jsem dostal rozum.
Po zmíněné úvodní pasáži se začalo nad hřbitovem konečně karmínově vyjasňovat a hlavně - z hrobů se vysápali kostlivci, což já rád.
Román je dlouhý, některé pasáže uspávají a zasloužily by proškrtat, ale celkově nemohu říci, že by mě King a jeho příběh nevtáhl. Autor použil pár osvědčených postupů, které prostě zabírají. Zdánlivě bezbranná hlavní hrdinka, nalezení síly, prvky nadpřirozena, pár šokujících odhalení a boj o život. To vše od Pana vypravěče.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445675/porodni-sestra-z-osvetimi-T27-445675.jpg?v=1594714930)
Přiznám se, že jsem do knihy šel pouze ze zvědavosti po přečtení pár negativních ohlasů. Téma všeobecně zajímavé, které čtenáře přitahuje, přestože navenek budou tvrdit něco jiného. Člověk prostě chce číst o cizím utrpení a o síle, která nutí trpící přežít.
Bohužel musím s těmi rozčarovanými hlasy souhlasit. Vše by bylo v pořádku, nebýt přílišné autorčiny invence ve smyslu "povýším to na intelektuální literaturu". Díky tomu se celý příběh rozpadl, čtenář už ani neví, kde je, kdy je a když už se začíná chytat při nějakém tom "hnusu z koncentráku" a čeká nějakou odezvu, pošle ho autorka do... jiného času a k jiným myšlenkám.
Je to vážně škoda, protože příběh Stanisławy Leszczyńské je fascinující, rozhodně by si ale zasloužil lepší zpracování. Někdy to chce méně "spisovatelského ega" a více pořádného vyprávění...
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Piranesi Piranesi](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441525/piranesi-sVY-441525.jpg?v=1600291753)
Je skvělé, když má kniha zajímavý nápad. Je super, když jsou v ní tajemství a záhady, které vám vrtají hlavou až do samého závěru. Je dobré, když se objeví hrdina, kterému fandíte a je vám sympatický. Je nádhera, když je autor (v tomto případě autorka) navíc skvělý vypravěč, umí psát čtivě a poutavě. Tohle všechno Piranesi splňuje.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stephen King ve filmu Stephen King ve filmu](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416368/stephen-king-ve-filmu-rTK-416368.jpg?v=1572948985)
Na tuto encyklopedii se dá pohlížet z několika pohledů.
První pohled je fanouškovský. Milujeme Kinga a všechno, co stvořil. Tahle kniha je soupisem všeho, co vzešlo z jeho románů a povídek a bylo převedeno do filmové či televizní podoby. A ty fotky ve velkém formátu na lesklém papíře jsou naprosto úžasné! Výborně! Hned začneme sjíždět to, co jsme ještě neviděli. Informační hodnota skvělá. Kdo se chce dívat tímto pohledem, ať si k mému hodnocení přidá hvězdu nebo dvě.
Druhý pohled je čtenářský. Milujeme Kinga, ale filmy jsou nám šumák. Stephen je přece spisovatel, co píše ty super příběhy a tenhle seznam pročítáme jenom pro zajímavost. A hle, chyba! Román se v českém překladu nejmenuje Ohnivé oči, nýbrž Žhářka. A tahle věta taky nějak nedává smysl. A co ten kropenatý papír? Jako kdyby ho pokálely mšice. Proč u některých filmů autor prozradí celý děj včetně pointy a u některých napíše jen bláboly, co se hodí na hodnocení stovky dalších podprůměrných bijáků? Kdo se chce dívat tímto pohledem, ať si od mého hodnocení hvězdu či dvě ubere.
Dal jsem hvězdy tři. Takže jsem někde mezi. Miluju Kinga, na filmy se rád podívám, ale stěžejní jsou pro mne knihy.
PS. Zapomněl jsem na ty, co Kinga nemilují. Ale v tom případě nechápu, proč by tuhle knihu měli číst.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Podobně, jako většina Kingových knih, pojednává Temná půle o zlu. Zlu, které nosíme v sobě. V románu se ovšem ono zlo stává fyzickým a začíná žít nezávisle na svém nositeli. Řeknete si asi, co je to za blbost... Jenomže pokud se i blbosti chytne mistr, vznikne úžasné dílo. Napínavé, místy odpudivé a hlavně varující. Varující před tím, co v sobě nosíme, aniž to vnímáme a co jednou může v nestřeženém a osudovém okamžiku vytrysknout na povrch.
![Kočičí princ Kočičí princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151208/kocici-princ-151208.jpg?v=1361029018)
Je to tak. Posledních 10 kapitol je pouze jakási hrubá příprava na finální verzi, kterou už kapitán bohužel nedopsal. Je jenom škoda, že kniha v takovém stavu vyšla, aniž by se někdo, například v doslovu, pokusil celou záležitost vysvětlit, případně doplnit. Myslím si, že takovéto rozloučení s Velinského dílem je trochu nešťastné. Na druhou stranu, ten, kdo si jeho Otu Finka oblíbil, nemá jinou volbu a určitě vezme zavděk i tímto torzem konce.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Colorado Kid Colorado Kid](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347722/colorado-kid-YOz-347722.jpg?v=1498748612)
Byl jsem varován některými zdejšími komentáři, nevěřil jsem. Tak hrozné to přece být nemůže. No, může.
Nejde o to, že novela nemá konec, že nedojde na kloudné vysvětlení, že je vše vyprávěno tak trochu stylem "Dolores Claiborneová, které se v hlavě všechno pomíchalo". Jde o tu atmosféru, která prostě chybí.
Přes drobné náznaky pořádného tajemna a hrůzy se nakonec domněnky věnují jiné rovině, přísně konzervativní, reálné - nudné.
Přesto bych nebyl tak kritický, nebýt Kingova doslovu, ve kterém celé dílko ospravedlňuje, přesvědčuje všechny čtenáře, že takhle je to dobře a v poslední větě všechny nesouhlasící označí za trubky. Díky.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Mravenci Mravenci](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/2948/mravenci-4ch-2948.png?v=1637791612)
Z téhle knihy jsem na rozpacích. Rozhodně zajímavý nápad a zpočátku mě bavily pasáže z pohledu mravenců. Kolikrát jsem si říkal, jestli náhodou autor nečetl českou Sekorovu klasiku. Postupem času ale přišlo rozčarování. Z francouzského Ferdy se stala spíš nepovedený Mravenec Z.
O lidské lince už tu bylo napsáno dost, takže na ni nebudu plýtvat slovy.
V druhé polovině knihy jsem se celkem ukázkově nudil, takže verdikt je ten, že děkuju - stačilo a do dalších dílů nejdu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bestie Bestie](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30204/bestie-4yo-30204.jpg?v=1569821480)
Někdo chce mít za domácího mazlíčka štěňátko, někdo koťátko, jiný, odvážnější, roztomilého chameleonka nebo třeba malou jedovatou hadičku. Můj vysněný mazel, když pominu osm noh a pavučinové doupě, má chapadla. Hodně chapadel. Hodně chapadel má i bestie v románu autora Spielbergem proslavených Čelistí.
Jasně, jde o klasický schematický a vcelku předvídatelný thriller, ovšem přítomnost obří olihně pro mne kniha získala náboj přitažlivosti. A nezklamala. Jdu shánět akvárko a pozemek, na kterém bude stát...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Enderův stín Enderův stín](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12810/stinova-serie-enderuv-stin-FN3-12810.jpg?v=1440850705)
Návrat na začátek se povedl. Ba co víc - obavy, že znalost dějů z bitevní školy ubere příběhu na napínavosti, se nepotvrdily.
Fazolkovy osudy mne pohltily. Naprosto.
Filozofování pozdějších dílů Enderovy série se pro mne stalo až nepoživatelným a neochuceným salátem. Tohle je pořádná porce pálivého kari. A chci víc, protože ostrá jídla mám rád.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kouř a zrcadla Kouř a zrcadla](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104195/kour-a-zrcadla-smyslenky-a-iluze-104195.jpg?v=1325946485)
Gaiman mi k srdci zrovna nepřirostl. O to větší překvapení byla pro mne tato kniha.
Jde o průřez autorovou tvorbou, takové shrábnutí všech kratších prací, co vyšly po časopisech a antologiích. Je zajímavé sledovat, kam až Gaiman v průběhu let došel.
Hned úvodní povídka je pecka ve stylu Raye Bradburyho, následuje pár dalších ve stejném duchu a ve vynikající kvalitě.
Postupně se ale milá nostalgie vytrácí a vkrádá se zlomyslnost, poťouchlost a perverze. Jako by se časem z Gaimana snílka a optimisty stal Gaiman hnusák a introvert. Z voňavých růží zbyly trny, z milých stařenek se staly čarodějnice, z lásky zůstala pornografie. Sedly mi obě poloviny.
Jasně, pár pih se vždycky najde. Vůbec mě nebavila většina poezie, kterou, jen mě mlaťte, vůbec za poezii nepovažuju. Je to jen heslovitá próza, rozsekaná do nesourodých odstavců. Spíš jde o budování atmosféry pomocí slov, než o nějaký hlubší smysl.
Závěrem si pokládám otázku, proč já vlastně toho Gaimana nemusím? Nečetl jsem jeho předchozí knihy nějak blbě? Nebo na ně uzrál čas až teď? Že bych si zkusmo přečetl něco znovu? Uvidíme, řekl usměvavý dědeček a vydloubl mi oči.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Srdce v Atlantidě Srdce v Atlantidě](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270195/srdce-v-atlantide-Ntf-270195.jpg?v=1446320473)
Kniha vzájemně propojených povídek je jako schody do sklepa. Každý příběh jde kvalitativně niž a níž, až se ocitneme v oné místnosti, kde nesvítí světlo, všude je spousta prachu, ale jinak pusto a prázdno. Kdyby se tu aspoň člověk bál.
Úvodní novela je skvělá. Má atmosféru, výborné postavy a napětí, které je potřeba porcovat superostrým nástrojem, nejlépe zrcadlovým skalpelem z jiného světa. Kdyby tady kniha končila, bylo by to super.
O stupínek níž je zpočátku podivně napsaná historka ze studentského prostředí, která ovšem po chvíli chytá čtenáře za kštici a pořádně jím zacloumá. Jen toho skalpování jsem se tak nějak nedočkal. Také tady by kniha mohla končit a bylo by to super.
Třetí schůdek je takový nedotažený nápad. Celkem dobrý, ale opravdu nedotažený. Je to škoda, mohl se rozvinout v něco opravdu nechutného. Pak by přišlo mňam. Takhle si říkám, že tady kniha měla už ale opravdu končit.
Místo čtvrtého schůdku je shnilé prkno, které se pode mnou probořilo. Tohle ne. Tohle už tu být fakt nemělo. Škoda, že kniha už neskončila dřív.
V samotném sklepě je, jak už jsem předeslal, pusto a prázdno. Proč? Protože poslední příběh vlastně není příběh, ale nostalgický epilog k první povídce. Za mne zbytečný. Ta kniha fakt měla skončit dřív.
Abych to shrnul - Tohle sestupování po schodech mne nebavilo tolik, jako klasický Kingův tobogán, kde chvílemi nevím, kde je nahoře a kde dole. Škoda.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Čaroděj a sklo Čaroděj a sklo](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427343/carodej-a-sklo-ygZ-427343.jpg?v=1582740028)
Někdo pluje s Kingem a považuje Temnou věž za nepotopitelný kolos, který zdrtí veškerou flotilu konkurence, jakožto i ostatní plavidla autorovy fantazie. Někdo ne. S lítostí se musím přihlásit ke druhé skupině. Temná věž je Titanic, který narazil. Je to obrovský a nevídaný parník, který však ve skutečnosti pod naleštěnou palubou skrývá prázdné kajuty plné nekonečných pavučin a zápachu nudy.
Ve čtvrtém díle autor opustil dějovou linku z předchozích částí a věnuje se Pistolníkově historii. Což o to, taky mě celkem zajímalo, jak to vlastně s Rolandem bylo, jenže místo zajímavých a překvapivých událostí mi King naservíroval natahovanou milostnou špagetu s příchutí červené knihovny. Jasně, v knize je pár skvělých momentů, ale jen se začne něco dít, objeví se zase špageta a spolehlivě uškrtí veškeré nadšení z četby.
Přesto budu číst Temnou věž dál. Přes všechny moje výtky je tohle dílo plné neskutečně tajuplné a neuchopitelné atmosféry, která v mozku čtenáře dělá slušný brajgl a hlavně – je to přece King, sakra.