TERRORDROME TERRORDROME komentáře u knih

Tři stigmata Palmera Eldritche Tři stigmata Palmera Eldritche Philip K. Dick

(SPOILER) Cítim sa ako by som mal miesto mozgu vedro šľahačky a pokusy zosmoliť nejaký kus textu o tejto knihe mi spôsobuje až fyzické utrpenie, Dick si asi môže gratulovať. Skúsim to teda čo najviac buranským štýlom a snáď prerazím hlavou umakart. Motívy sú jasné, ľudia musia povinne osídľovať hnusné planéty ako Mars a aby unikli realite berú drogu ktorá ich prenesie niekam do virtuálneho sveta ktorý si zariadia hračkárskymi rekvizitami. To všetko produkujú korporácie s neodmysliteľnými Dickovskými jasnovidcami ktorí sa snažia všetkým zamotať hlavy tým čo sa má či nemá stať. Onen Palmer Eldrich sa vracia tiež z neodmysliteľne Dickovskej Proximy a prináša úplne nový matroš čo údajne dokáže skutočné "zázraky" miesto tých starých fejkových. Dick ako vždy klame telom, takže len špagetové monštrum snáď vie kam vlastne ideme a o čom to celé je. Jasné, hovorí nám že realita stojí za prd, ale keď ju začnete obchádzať skončíte ako vymletá troska. Proste nevyhráte! A nakoniec príde ten okamih keď si hrdina zoberie ten nový, extra vymakaný fet a spolu s ním to odskáče aj čitateľ, pretože od tej chvíle je to jednosmerná jazda toboganom do sfér kde sa všetko deje i nedeje súčasne, realita a halucinácie sú to isté, všetci morfujú na Robocopa s cyber očami a zubami a ten Robocop je Boh... alebo agent Smith. No a keď teda zistíme čo je vo veci tak je proste koniec, lebo prečo nie. Je to geniálne dielo? Možno, ale ešte o pár levelov horšie stráviteľné než je u Dicka zvykom, takže výsledkom je to čo som hovoril na začiatku. Hmota a antihmota sa vzájomne rušia a čisto pocitovo je výsledkom priemer so zaujímavými zábleskami čohosi.

23.02.2022 3 z 5

Velké problémy v malém Vietnamu Velké problémy v malém Vietnamu František Kotleta (p)

Toto je vôbec po prvý krát, keď som fakt že sú Kotletovky stále o tom istom začal vnímať už trochu negatívne. On samozrejme nemá žiaden problém napísať béčkovú hstorku plnú akcie a sexu, nahádzať na hrdinu hromadu hnoja a nechať ho chrliac hlášky presekávať sa džungľou nepriateľov. To všetko tu máme, akurát tentoraz chýbali nejaké originálne rozoznávacie prvky ktoré by robili knihu zapamätateľnou a zo sebezbesilejšieho virvaru sa postupne stáva rutina. V minulom diely som oceňoval organické spojenie sexu a démonológie, tu proste záporáci pasúci po vzkriesení nejakého ázijského bambusového strašidla čo má spôsobiť koniec sveta len vypustia hromadu zombíkov a hrdinovia pomedzi robením "ratatatata" v duchu tej horšej Kotletovskej tradície rúbania dreva šukajú kedy a kde sa im zachce, vrátane chvíle keď sú unesení a zavretí v kufri auta. To že sa to tam každou ďalšou stranou stále viac melie, búcha, seká a fuckuje je moc fajn a niektoré pasáže boli priam epické ( také sekanie tanku na kusy magickým mečom nie je na zahodenie ), ale nič z toho nemohlo v konečnom dôsledku úplne zamaskovať celkovú nenápaditosť tohto kávomlynčeka. Teda okrem toho ako si Kotleta so šialeným úškľabom otiera hubu o hnusných číňancov, vlastne sa divím že Čína ešte nevyhlásila Českej republike vojnu za hanobenie ich národa, hehe to sa mi páčilo! Plus tretina celého textu je po neobvyklom fakte že hrdina bol v minulom diely nefajčiar zasa raz o tom ako si pripaľuje jednu za druhou a keď si práve nepripaľuje ta aspoň sníva o tom že si musí zapáliť. Takže štandardne zábavný a túrujúci Kotleta so všetkým čo k tomu patrí, ale mám pocit že sa asi míňajú nápady.

03.08.2020 4 z 5

Vinnetou 2 Vinnetou 2 Karl May

Bavilo ma to viac než prvý diel, asi preto že to bola väčšia zlátanina, čo v praxi znamená viac rôznych príhod a akcie. Na začiatku Old Shatterhand nevie čo so sebou, chce sa vrátiť do európy, ale nakoniec skončí späť v amerike ako súkromný detektív pátrajúci po psychicky labilnom básnikovi ktorého nejaký podnikavý vyčúranec vláči hore-dole. Úplne absurdná mi prišla scéna v bare, kde len tak z ničoho nič napochodoval Vinnetou aby sa pobil s buranmi a potom zasa odišiel za svojou tajnou misiou. Inak sa táto "pátracia" pasáž postupne mení na one man show starej smrtky Old Deatha, ktorý preberá velenie aj nad samotným Shatterhandom ( ktorý sa viac-menej len všetkému prizerá ) a zaslúžil by si Nobelovu cenu za hustenie kalerábov do každého koho stretnú. Romány o Vinnetouovi sú celkovo zlepence nesúvisiacich príbehov podoprených chatrnými barličkami a to že dva najdôležitejšie charaktery knihy sú v jej prvej polovici takmer zbytočné a podivne trčiace je asi práve tým že sa v ňom pôvodne vôbec nevyskytovali a boli do neho až neskôr umelo zasadené. Každopádne po Komančskom holokauste sa Vincek konečne pridáva k výprave. V druhej polovici Shatterhand kľučkuje medzi horiacimi ropnými vrtmi, stretáva Old Firehanda a spolu s Vinnetouom a Hawkensom ( ktorého tisíckrát zaplátaný kabát funguje ako nepriestrelná vesta ) krížia plány hnusným Ponkom. Je zaujímavé že všetky indiánske kmene okrem Vinnetouových Apačov sú úplný debili a krvilačný banditi s ktorými sa proste nedá inak než ich pobiť na hromadu. Tento diel je oproti prvému značne krvavejší a s množstvom mŕtvych, čo May ospravedlňuje vetou "keď musíš tak musíš". Taktiež až na Shatterhanda sú všetci vskutku nadržaný na skalpovanie nepriateľov. V závere konečne dôjde aj na Vinnetuovho úhlavného nepriateľa Santera plného úplne idiotských diabolských plánov, ale čo s ním sa opäť dozvieme až nabudúce. P.S. V celej hnihe je o dosť menej citoslovca "uff" než v predošlej.

25.04.2020 3 z 5

Muži v zbrani Muži v zbrani Terry Pratchett

Tento diel je hlavne o nábore nových členov do Morporskej nočnej hliadky a najväčší priestor tu okrem snaživého buldoga Karotku dostávajú práve oni. Konkrétne troll, trpaslík a ženská/vlkolak. Stará garda z toho nie je práve nadšená, ale musí to tak byť a kapitán Elánius má teraz starosti hlavne sám so sebou, lebo sa žení. Do toho nejaké tie vraždičky na ktorých niečo smrdí a celé je to teda o tom ako tie svojrázne postavičky chodia hore dole, hláškujú a potia rozumy. Funguje to bez výhrad, k vrcholu sa kniha dostáva keď hliadka odmietne poslúchnuť rozkaz aby nechali vyšetrovanie, idú sa po Schwarzeneggerovsky vyzbrojiť všetkým čo unesú a namieria si to k cechu klaunov, čo hádžu hneď od brány na návštevníkov torty. Trollie mozgy pracujú najlepšie chladené a chodiaca blcháreň Gaspoda ( ktorý nešťastnou náhodou zasa získa schopnosť hovoriť ) sa dostane do kríža so šialeným pudlom, kápom psieho gangu. Takže to spoľahlivo fachčí, ale na plné hodnotenie predsa len nemá, lebo samotná detektívna linka je oproti všetkým tým streleným detailom taká strašne obyčajná a finále sa príliš nesie v znamení hrdinného hádzania sa do dráhy striel a presviedčania že je treba zachovať sa ako správny strážca zákona. Za to im stŕham bod, aj keď sú to stále borci.

13.04.2020 4 z 5

Vinnetou I Vinnetou I Karl May

Uff, na rozdiel od filmov nemám ku knihám Karla Maya vzťah z detstva a teraz som si to už moc neužil. Ono to očakávané naivné dobrodružstvo bolo nejak moc ukecané, každý plán a každý krok sa musel siahodlho prediskutovať, prežuvať, obkukať a oštemplovať než došlo k realizácii. Uff! Samotný Old Shatterhand bol týpek na zabitie, skutočne neskutočný, statočný, spravodlivý a blablablí poloboh čo jednou rukou skrotí divého mustanga, druhou zapichne grizzlyho a neustále robí vola z chudáka Sama Hawkensa. Uff! Ten je ale podľa mňa najzaujímavejšia postava celej knihy, taký podivný smiešny poloblázon a hláškar. Ostaný hrdinovia sú oproti nemu príliš vážny a dokonalí, neustále drmoliaci sladkasté ódy na priateľstvo, bratstvo, česť, pravdu, šošovicu a podobné pixloviny. Uff! Najlepšia časť knihy je potom posledná štvrtina kde na scénu vstúpi zloduch Santer a poriadne zdvihne Vinniemu mandle. Uff! Pasáž kde od hnevu červený gentleman prisahá pomstu všetkým bledým tváram konečne vyvoláva nejaké emócie. Uff! Ako to ale dopadne sa dozvieme až v ďalších dieloch. Ešte by som podotkol že oproti filmu je v knihe omnoho menej mŕtvych a je to celé podstatne komornejšie, takže žiadna lokomotíva prechádzajúca cez saloon a divoké prestrelky. Uff! P.S. najčastejšie používaný indiánsky výraz je Uff!

15.12.2019 2 z 5

Rázová vlna Rázová vlna František Kotleta (p)

O treťom diely Spadu sa toho vlastne moc napísať nedá, plukovník a jeho družina chvíľu utekajú, chvíľu útočia, chvíľu oboje a furt strieľajú, podrezávajú či metajú granáty. Výnimku snáď tvorí pasáž v lesbickom lesnom meste veselých ukrajinských divoženštín. Samé bum-bum-ratatata a veľa prásk ( plus nekonečné kaluže krvi a maľovky z vystreknutých mozgov ) je síce fajn, ale predsa len to trochu splýva. Najlepšia akčná scéna mi prišla tá v baráku z ktorého bolo pod paľbou stále menej. Dôvod prečo vziať oproti druhému dielu jednu hviezdu je však ( okrem otravného žolíka ) onen záver kde sa po celej tej úpornej štreke a plahočení v rozsekaných mŕtvolách zrazu všetko vyrieši stlačením gombíka a môžeme zabudnúť na nejaké stretnutie s meniteľským veľmajstrom, ktoré by sme logicky čakali. Rázová Vlna je stále divoký fičák, len si napokon nešťastne kýchne a tak trochu zdochne.

03.11.2018 4 z 5

Planeta mezi dvěma slunci Planeta mezi dvěma slunci Robert Fabian

Fabian nezíska medzi dvoma slnkami cenu za originalitu v žiadnom ohľade, lebo všetky ingrediencie jeho story sme už niekde a niekedy videli, ale rozhodne dokáže dobre pracovať s všeobecne vďačnými scifáckymi témami. V duchu čiernočiernej tmy tu stroskotá loď s nákladom muklov na neznámej planéte, ktorá je nie len hnusne vysušená, ale striehne tu aj nejaké to tajomné zlo. Celý dej sa nesie v znamení punkového NO FUTURE, lebo hrdinovia za celý čas dostávajú len samé jóbovky a všetky značky ukazujú smer ritný otvor. Z toho dôvodu sa môže kniha javiť dejovo pomerne monotónna, neustále plahočenie pustinami, preskúmavanie vrakov a konštantné zisťovanie že sú totálne v háji. Naviac tam strašia duchovia a emzácke útvary spôsobujúce migrénu až vyteká mozog ušami. Ja sa na nič nesťažujem, celú tú planetárnu mizériu bandy odsúdencov prichádzajúcich postupne o rozum, život i existenciálnu konzistenciu som hltal a vďaka nášmu letnému počasiu mi pri tom bolo skoro rovnako teplo ako im. Kontroverzne prijímaný záver mi osobne nevadil, naopak ho kvitujem. Autor vysvetlil nastolené záhady len tak aby odpovede zostali v hrubých obrysoch, čo je lepšie než nejaký obligátny polopatizmus. Plné hodnotenie nenapálim, ale spokojný som.

03.09.2018 4 z 5

Temný prorok Temný prorok Jiří Kulhánek

Tretí diel divokej a zlej ságy je vlastne po dejovej stránke zbytočný, ide viac-menej o takú odbočku kde sa čerstvo pozlátaný anti-hrdina Patejl pachtí do Nemecka vyzbrojiť a následne sa musí ešte obtiažnejšie prestrieľať cez frantícke zátarasy späť do Londýna. Stále je to však tá svištiaca zbesilosť a tentoraz viac tlačí na humor, trebárs to plávanie s živými mŕtvolami a samozrejme stretnutie s obrovskou transkou menom Barbar ( "prestrelili mi kozu!" ). Plus uctievanie pamiatky tragicky zosnulých Kelly Family ( teda len v Kulhánkovej hlave )! Zároveň však kladie pred hrdinu zapeklitú, filozoficko-existenciálnu dilemu, pretože každý koho zabije zasa o chvíľu vstane ako nezničiteľný zombík a prenasleduje ho, takže má Patejlko za zadkom stále väčšie zástupy fanúšikov čo sa už nedajú nijako znovu zabiť. No a finálne zúčtovanie so zradnou upírskou chamraďou v prístavne krčme pomocou zbrane flusajúcej strieborné piliny a nabrúsených krucifixov bolo vysoko zadosť učiňujúce. Daruj Crew, daruješ život, he-he!

01.07.2018 5 z 5

Čas mrtvých Čas mrtvých Jiří Kulhánek

Kulhánek opäť za päť, lebo je to zbesilý megazáhul kde sa deje všetko a nikto nevie prečo. Hrdinom je nejaký technoposilovačmi nadupaný motorkár Patejl a jeho spoločníci, štvorruký albín zvaný Hnusák pre ktorého je každý neger a ultravražedná babička Elvíra. Táto svojrázna úderka bojuje v budúcnosti ( kde žerú iba legendárne nechutné superjedlo Tatrgel ) s emzákmi, sú z nejakého dôvodu zradený a vyhostený späť časom, tam zasa zradený, prenasledovaný extra vypečenými mafiánskymi zombíkmi, kyberkentaurom, plechovým križiakom, efbíáj a vôbec všetkými. Prečo sa deje to čo sa deje a kto alebo čo sú všetci tí záporáci netušia hrdinovia, čitateľ ani divá srnka, ale furt sa to tam melie, strieľa, vybuchuje a porcuje, potom zasa skáče časom do 9 storočia a rube, seká mláti a porcuje. Proste intenzívny megaguláš ktorý ma absolútne bavil. A dokonca dôjde aj na veľkého švédskeho upíra. Jediné čoho sa trochu obávam sú prípadné odpovede na všetky tie položené otázky

24.06.2018 5 z 5

Pyramidy Pyramidy Terry Pratchett

Pratchett tentoraz zanechal mágov i čarodejnice a obul sa do zemeplošskej obdoby starovekého Egypta. Na začiatku s výcvikom vraha som tak trochu nevedel o čom to môže byť, ale keď sa hrdina následne stáva faraónom v zemi kde dnes znamená včera, zmení sa to na skvelé zlomyseľné rýpanie do absurdne skostnateného systému a náboženstva, čo rozhodne môžem. Vrcholí to stavbou pyramídy ktorá je tak veľká že jej pyramidálna energia spôsobuje bordel v časopriestore a natrhnutie zadku realite. Pred takými nápadmi skladám autorovi poklonu a taktiež scéne kde hrdina úprimne nechápavým spôsobom vypečie s hádankárskou sfingou. Prekvapivo ma nebavil veľký ťaví matematik Ty Mrcha, za mňa dosť kŕčovitá zbytočnosť/zbytočná kŕčovitosť. Ale inak veľmi trefná a ostrá satirická haluz.

01.04.2018 4 z 5

Tři vyvolení Tři vyvolení Stephen King

Druhý diel je jednoznačne lepší a prináša bizarnú psychedelickú jazdu okorenenú čiernym humorom. Roland na svojej ceste k temnej veži zháňa parťákov a cez kúzelné dvere vstupuje do ich hláv v našom svete. Gangsterský masaker s feťákom Eddiem, trampoty so schizofrenickou beznohou ženskou Dettou/Odettou a aj samovražedné rošambo s Jackom Mortom, to všetko bavilo, plus "sranda" s krabími potvorami na pláži. Miestami vystrkuje rožky tá úmorne Kingovská popisnosť, ale zatiaľ nekazí dojem. Takže tentoraz jednoznačne palec hore.

12.11.2017 4 z 5

Tajemství Chirenovy pyramidy Tajemství Chirenovy pyramidy Gleb Nikolajevič Goluběv

(SPOILER) Naivne intošské dobrodružstvo sovietskeho typu. Má to rozhodne zaujímavé prvky, fiktívny núbijský faraón Chirén, tajný nasledovník kacírskeho Achnatona si nechá postaviť hneď dve rádioaktívne hrobky plné pascí a zúfalá ruská výprava potrebuje nájsť čokoľvek aby neodišli naprázdno. Nuž, odídu, ale ich vedúci sa nevzdáva a skrz zápisky svojho pomäteného predchodcu stopuje Chiréna až z Moskvy. Nanešťastie je to z dnešného pohľadu dosť sucho podané, napriek hadom v posteli a strašidelným hrobkám nie moc napínavé a záverečná pointa je len že proste došli do cieľa a odpovedali novinárom na pár otázok. Nepomôžu ani záporáci, lebo tí toho tiež moc nenarobia okrem toho že každému núkajú rádioaktívne hodinky. Nápadom zaujímavé, ale prevedením zabudnuteľné.

25.08.2024 2 z 5

Genocida Genocida David Bischoff

(SPOILER) Nový Autor a nové postavy, ale inak to celé akoby prvému dielu z oka vypadlo. V prvej polovici ide o vojensko-korporátne komploty ohľadom využitia Votreleckých tekutín na výrobu super drog meniacich vojakov na šialené mašiny. Jeden týpek pri bežeckých pretekoch zastaví až keď mu dá stena facku že sa zmení na tlačenku a potentátom z toho stojí, lebo vidia tie možnosti. A treba povedať že táto časť je vlastne tá zaujímavejšia, postavy sú všetky odporný vyčúranci a hlavný "hrdina" je biznismen čo dlží prachy gangsterom ktorí mu roztrieľajú milenku priamo v bare a on uteká na vesmírnu loď aby krízu prečkal na vesmírnej misii. Druhá polovica je potom stupídny masaker kde má vojenský výsadok na planéte votrelcov načerpať sajrajt na výrobu drog. Technogenocída tisícov xenomorfov je vcelku priblblá zívačka vrátane odbachnutia kráľovnej, plus jeden debilný zradca. Jednoznačne platí že príliš veľa Votrelcov je Votrelcova smrť, ak viete čo tým myslím.

02.06.2024 3 z 5

Zakázané směry Zakázané směry Vilma Kadlečková

(SPOILER) Tak už ( snáď ) ideme do finále a možno príde aj kúzelník. Ale také jednoduché to nebude, lebo táto séria nikdy neoplývala priamočiarosťou a aj teraz okolo čohokoľvek skôr tancuje, zmenšujúc okruhy po milimetroch. Vítači očakávajú apokalypsu a príchod hmyzáckeho mesiáša a rôzne strany sa stým snažia niečo robiť, akurát že všetky idú zároveň proti sebe a výsledok je prd. Taktiež duo Aš-šád/Lucas pokračuje vo svojom podivnom výcvikovom programe ktorý speje akurát k tomu že jeden druhého zabijú, ale vždy keď nejaký pohár pretečie, nestane sa to čo čakáte a karavána proste ide ďalej. Potešilo že Fiona dostala priestor a začala prenikať do prípadu aj obecnej psychotroniky. Naproti tomu Pinky, ktorá mala v prvých dieloch dosť priestoru je definitívne odsunutá do úlohy tehotnej partnerky. Každopádne ale odhaľujeme posledné záhady ohľadne Sgenov aj Aš-ádovej minulosti, ale zato pribúda kauza hmyzej civilizácie slúžiacej ako boží predobraz. A zbehlá loď zvaná obluda mieri zakázaným smerom... ale o tom až nabudúce, lebo tento diel končí priamo uprostred vety a uprostred slova. Proste Mycelium, keď ho fetuješ, nie je čo riešiť.

12.11.2023 4 z 5

Vzpomínky Ijona Tichého Vzpomínky Ijona Tichého Stanisław Lem

Dal som si teda niečo z toho podvratnejšieho Lema, čo mali byť nejaké absurdné sci-fi grotesky. Spočiatku mi to tak rozhodne moc neprišlo, niekoľko prvých poviedok, či skôr zamyslení bolo vždy o tom ako k ústrednej postave prišiel nejaký podivný vedátor ( prípadne on k nim ) a predstavil mu svoj vynález, ktorý by chcel väčšinou speňažiť. Taký stroj času by bol asi fajn vec, keby pri ceste do budúcnosti nemusel zároveň bleskovo zostarnúť aj cestovateľ a nesmrteľná duša lapená v nekonečnej prázdnote sa tiež nezdá ako terno. Úvaha o Matrixovských simuláciách reality kde programy netušia že sú programy, je takým bonusom pre dnešnú dobu. Zaujímavé jednohubky, ale vrchol zbierky je rozhodne vojna pračiek, kde výrobcovia zdokonaľujú svoje modely do absurdna, až miesto prania slúžia ako prostitúti a pchajú sa do politiky. Čo nevyhnutne prináša reálne existenciálne zamyslenie, pretože naši politici naozaj pôsobia že boli pôvodne navrhnutý ako domáce spotrebiče a erotické pomôcky ktoré zošaleli. Súdny proces o tom či planéta zostavená z robotických klonov nejakého maníka je človek alebo lietadlo a či má nejaké práva taktiež dosť nekompromisne rýpe do našej doby. To bola tá lepšia časť knihy, ale potom nasleduje údesne dlhá pasáž ktorá bola tak obludne nudná a o ničom, že si z nej nepamätám vôbec nič okrem toho že sa odohráva v afrike a o niečom sa politikárči. No a ten Futurologický kongres bol už naozaj ( spojler - naozaj ) horúčkovitý sen o chlapovi s dvojhlavňovkou na pápeža, bombardovaní bombami lásky, transplantáciách mozgov, zmrazovaní, prebudení v budúcnosti a slovníku futuristických slangových pojmov. Lem má plnú zadnicu nápadov aj hlášok, ale tým jeho suchým prevedením sa väčšinou nechytám, preto sa mi najviac páčili práve tie úvodné kratšie veci kde zostáva sústredený na konkrétnu vec a nezvracia technikálie na technopárty ako rotačný slovomet s kadenciou 9000 rán za sekundu. Tam ma stráca.

27.09.2023 3 z 5

Sargasová planeta Sargasová planeta Andre Norton

(SPOILER) Béčková space opera o tom ako posádka vesmírnych kuriérov vydraží obchodné práva na planétu spálenú prastarou vojnou. Je ale niečo zhnité na planéte Limbo a nie je to zelenina čo tam pestujú miestny endemický "gulihráškovia". Ono to bez problémov funguje ako naivné dobrodružstvo, kde hrdinovia skúmajú planétu s tajomstvom ktoré visí vo vzduchu a nakoniec sa pretaví na prestrelku s pirátmi. Celej historke ubližuje jedine záver, kde miesto toho aby si hrdinovia vlastnými silami prekliesnili cestu zo šlamastiky pomedzi pirátsku zgerbu sfetovanú galaktickou super nitro extázou, tak záchrana prichádza odnikiaľ a zaisťuje situáciu zvonku. To mám potom vždy pocit že kvôli podobne pasívnemu záveru vlastne nemalo to všetko predtým moc zmysel. Nevraviac o tom že sa zároveň rezignuje aj na záležitosť s miestou faunou a tajomnými prapredkami čo sa vzájomne vyhladili. Akoby to autorku začalo zrazu nudiť a tak to rýchlo skončila, čo je škoda.

19.02.2023 3 z 5

Na planetě tisíce barů Na planetě tisíce barů Harry Harrison

Galaktický hrdina Bill pokračuje v životnej ceste za dokonalou náhradou odstrelenej nohy a dostane úlohu svojich snov. Infiltrovať sa na planétu tisícich barov, ožrať sa do bezvedomia kvalitným alkoholom a nájsť časovú anomáliu na hajzloch v pajzli plnom transvestitov. Vesmírny hipíci totiž cestujú históriou a okrem všeobecného víťazstva nacizmu spôsobia aj že všetci spisovatelia píšu už len tvrdé porno. Rozhodne sa mi to páčilo viac než Planéta Otročích Robotov, ale autori tlačia "vtipy" ako molitan do mlynčeka a myslia si že najväčšie hovadiny rovná sa najväčšia sranda. Preto sa živá časová diera volá Sir Dudlaj Dá a generačnú vesmírnu loď riadia kravy čo vyrábajú koláčiky na veliteľskom mostíku. Nie je to vyložený trapas, ale má to silno otupujúce tendencie. Najvtipnejšia mi prišla pasáž s indiánmi, ale len kým sa neobjavil ich boh v podobe mechanického mraku. Samotný Bill je takmer ako antická socha čo sa len vezie dejom a jeho jediný vklad je nekonečná túžba po alkohole, ale nakoniec sa pripletie do zaujímavého časového paradoxu a zistí že bez chľastu je z neho vlastne génius. Záver je asi taký že v zásade celkom fajn, prečo nie.

15.02.2023 3 z 5

Sandokan Sandokan Emilio Salgari

Prišiel čas nakydať na ďalšiu klasiku, tentoraz Sandokana. U týchto vecí stále dúfam v rozšupnuté brakové dobrodružstvo, ale málokedy to vyjde, asi preto že som prestarnutá cynická obluda ktorá sa nedokáže nechať unášať ako keď som mal 12. Toto je kompilácia troch Sandokanovských kníh, pričom v druhom príbehu Sandy vôbec nevystupuje a v treťom hrá tak tretie husle popri svojom pobočníkovi Yanezovi. A treba povedať že titulný hrdina z toho celého vychádza zo všetkého najviac ako idiot čo sa zabuchne do 16 ročného dievčaťa, tá mu hneď sľúbi večnú lásku a on expresne zničí všetko na čom roky pracoval ( a neskôr sa predstaví ešte iná postava ktorá sa taktiež zabuchne do iného dievčaťa, ktoré mu taktiež okamžite na prvý pohľad prisahá večnú lásku ). V istom bode je z neho úplný blázon nepríčetne sa vrhajúci do hurikánu, jeho "tygríci" padajú ako muchy a v celej knihe potopí doslova každú loď na ktorú vkročí jeho noha. Autor sa samozrejme snaží Tygra z Mompracenu glorifikovať tým že neustále omieľa aký je udatný, že sa nikdy v živote nebál, že jeho posádka ho uctieva ako boha ( a rozhodne sa nechajú veselo masakrovať, stačí len aby kývol prstom ) a že je to spravodlivý pomstiteľ a bojovník proti útlaku ktorý rozdáva diamanty kade chodí, ale ja ako čitateľ vidím iba toho, miestami až imbecilného piráta ktorý rozbije všetko na čo siahne a ktorému vlastne niet prečo fandiť. Jeho úhlavný protivníci sú potom vykresľovaný ako strašné zlo proste preto že nemajú radi pirátov a snažia sa vyčistiť od nich vody, čo je asi logické. Aby som len neškrípal zubami, dej sviští ako japonský vlak, z džungle vyskakujú Thugský škrtiči uctievajúci bohyňu Kálí, vzduchom lietajú delové gule a vycvičený tiger perfektne rozumie slovným príkazom ako "choď na toto miesto, nájdi tam túto osobu a daj mu tento odkaz". Viaceré dejové barličky sú na hrane akceptácie aj v naivnom pirátskom príbehu, ako napríklad keď sandokan a jeho parťák v rámci vychytralého úteku vypijú jed po ktorom vyzerajú ako mŕtvy a ten má pôsobiť nejakých 6 hodín takže ak ich zhodia do mora pri vypršaní tejto doby, tak sa prebudia na sekundu presne pri dopade a môžu odplávať. Takže to bola ešte trochu väčšia vtákovina než som čakal, naviac s podivne nesympatickým antihrdinom.

16.01.2023 2 z 5

Led pod kůží Led pod kůží Vilma Kadlečková

Prvý diel veľmi zdráhavo načrtol obrysy nejakej sci-fi ságy, s tým že čitateľ ešte nie je hoden vedieť o čom bude samotný príbeh, na to musí trochu podrásť. Dvojka teda konečne odhaľuje konkrétne parametre, ciele a motivácie, ktoré sa tak nejak všetky stáčajú okolo Fomalhiwana, telekinetického vandráka s revolucionárskymi sklonmi. Vesmírna inkvizícia sa desí potenciálnej vzbury lodí, odhaľujeme kacírske učenie hmyzáckeho náboženstva a dokonca samotný kusadlovitý chitínový pánbožko Akkutlix zdvihne varovný prst zo snovej hmly. Plus všetci zhodne obviňujú Lucasa že je to manipulatívny kretén, čo je spolu s povinnou psychoanalýzou postáv tá otravnejšia časť knihy, ale v závere to má nejaký ten šokantoidný zámer. Ako bonus je tu aj za hrsť akcie kde po sebe miestny džedájovia vrhajú mentálne útoky a vlaky. Za mňa lepšie než predošlý diel, s odhaleniami ktoré dávajú pocit že som dostal na jednu dávku tak akurát a chcel viac.

13.11.2022 4 z 5

Inferium Inferium Roman Bureš

Ďalšia variácia na peklo, tentoraz o tom ako príde farmársky démon k podivnému dedičstvu, pretrhne nebeskú blanu a z nej sa vyvalia nacisti priamo skrz plynovú komoru! Kto z nich je horší? Zatratenci sa v tomto pekle "rodia" zo zeme a slúžia čertom ako dobytok z ktorého si podľa chuti odkrájajú raňajky, obed i večeru, veď im to dorastie. Strašne som si túto mytológiu každodennosti užíval a hovoril som si že autor dáva svojimi nápadmi ostatným na frak. Pekelná spoločnosť je ako tá naša, kde nikto nepremýšľa o veciach ktoré sú bežnou rutinou a démoni ani len nevedia čo je ľudský dobytok zač, je to proste len nemé mäso. Keď sa do pekla nahrnú Nemci s bazukami, bolo zvláštne im "fandiť", lebo v tomto prípade oslobodzujú zástupy nekonečne trpiacich mŕtvych slúžiacich ako chodiaci kebab ( ktorý však za života zjavne neboli anjelici keďže skončili v pekle). Bol som presvedčený že maximálne hodnotenie je nevyhnutné, ale po dočítaní sa spustilo peklo v mojej hlave a ja som si spätne začal uvedomovať fatálne nedostatky celej historky. V prvom rade že hlavný ľudský protagonista, tisícročný bojovník so zvláštnymi schopnosťami Rónan je hrdina úplne na prd. Žiadny úderník ktorý sa dokáže po Kotletovsky vysekať z nemožných situácií, tento sa vlastne celú knihu nechá dejom len vláčiť v podstate ako pasívny pozorovateľ a jeho najväčší výkon okrem pár mentálnych trikov je to že poslúži čertom ako tlmočník, za čo si pre seba vyhendluje nejakú úľavu. S tým potom súvisí že by som omnoho radšej videl osobnejšiu story kde sa Rónan sám zubami-kudlami prebíja inferiom a čistí si cestu k najvyššiemu satanovi, než sledoval nezmyselné hurá ťaženie germánov ktoré aj tak k ničomu nevedie! Ako som sa pri čítaní bavil, tak sa teraz už nedokážem cez tieto veci preniesť a celý zážitok mi značne splesnivel. Čia je to smola? Moja!

12.07.2022 3 z 5