Terva komentáře u knih
Příběh má strašně dlouhý rozjezd. Vlastně až na stránku 100 se skoro nic neděje. Pak dostane příběh lehce mysteriozní nádech šmrncnutý hororem. Druhá půlka je tedy o dost lepší. Jako celek je to lehké, nenáročné a čtivé. Za Kingovský konec, přidám jednu hvězdu. Malá ochutnávka: Klid a ticho Nás zneklidňuje, rozrušuje Naše ztrápené duše. Těkáme po podlaze, zahořklí, netrpěliví, odstrkujeme z cesty ostatní. Hledáme nový život. Pak znovu utichneme, vrátíme se na své místo. Vzpomínáme. Doufáme. Šetříme energii na další den.
Směsice detektivek, které zas tak zajímavé nejsou. Jen tak okolo průměru.
Povedený příběh plný nadsázky a humoru s podivným slovíčkařením. CITÁT - Půjdu na jednu bělošskou.
Miluju auta a v poslední době jsem nějak moc začal číst povídky. Ne jedna povídka v této knize by si zasloužila delší stopáž. Boďto nás auta všechny vyženou z měst, nebo budou města muset vyhnat auta - Lewis Mumford.
Rozhodně lepší než první kniha.
Nemusím moc povídky, ale tyhle jsem si užíval.
Možná je hlavním důvodem to, že jsou krátké a výstižné.
Nemá smysl psát jejich seznam, to bych možná dřív dopsal nějaký román:-),
ale jejich - těch povídek - víc jak třicet na 244 stránkách.
Osobně se mi nejvíce zamlouvají povídky
Tma, Duch, Chodba a stejnojmenná, jako celý soubor, tedy Hoď kamenem, kdož jsi bez viny.
01-Kapitán Nikdo................................... -odpad- ..Scénář: Dee Kresba: FaQy
02-Špatný ráno............................................. * ….Scénář: Shinji Kresba: Kazumaki
03-Yongrui píše básně................................ *** ...Scénář: Skye Kresba: Yone
04-O mušlích............................................... * …..Scénář a Kresba: Suwi
05-Krokař.................................................... ** ….Scénář a Kresba. Dyamirity
06-Emulator Girl – První spuštění............. *** ...Scénář a Kresba: Tomáš Salva
07-Ledový.................................................. ** ….Scénář: Gituška Kresba: Alexa
08-Tabulka.......................................... -odpad- ..Scénář a Kresba: Viktor Svoboda
09-Karel & Růžena aneb civilisti na comu .* ….Scénář. Saili Kresba: Konata
10-Rytířství v oblacích............................... ** …Kresba a scénář: Jan Vohlídal
11-Nejlepší přítel plíče.............................. *** …Kresba a scénář: K-Os.
12-Anime zadarmo...................................... *..... Kresba a scénář: Jan Přibyl
13-Vánoce s buřtem..................... -odpad- ..Kresba a scénář Martin Kadeřábek
14-Cítím, tedy jsem …...............................** …..Kresba: Luc Scénář: Špendla
15-Rock album........................................... * …...Kresba a scénář: Arpi Kökeny
16-Krajina nočních můr........................**** ....Kresba a scénář: Marek Grygarčík
17-Avira a Odysseus........................... ****.... Kresba: Tereza „Kadet“ Kadečková
18-Až bude nejhůř..................................... ***..... Kresba a scénář: Itusa
19-Most …...............................................***** ...Kresba: Janiko Scénář: DenQ
Ať jsem počítal, jak jsem počítal, je to celé jen za dvě hvězdy. V tomto svazku se sešlo devatenáct povídek a nutno napsat, že za nic moc nestály. Spousta z nich nejsou manga, ale jen český nekvalitní pokus o komiksové příběhy. Nejhorší povídka je hned ta první, s názvem Kapitán Nikdo. Čím víc se prokousáváte ke konci, tím roste kvalita, ale zas tak moc ne. Poslední čtyři povídky jsou už celkem slušné. Nejlepší povídka v tomto svazku je ta poslední. To už by se dalo nazvat mangem. Povídka se jmenuje Most a je fakt dobrá.
Ke každé povídce jsem napsal obsah, komentář, malou ochutnávku a sem tam i nějaký ten citátek, Povídky jsem v sekci POVÍKDY i samostatně ohodnotil.
Všichni jdou Kirovi na ruku,
protože se bojí, že je zabije.
Hned první kapitola nazvaná „Následovník“ je jen o taktice a v podstatě je trochu nudná.
Co naopak není nudné je další pravidlo ohledně zápisníku na konci této kapitoly.
Někdy si říkám „kam až tohle zajde“.
Nové pravidlo se týká vlastníka, který má dva zápisníky a informace, co s nimi může dělat – mrazivé. Jen se trochu bojím aby to ve finále nebylo moc přeplácané a nepřehledné.
Stránky v zápisníku smrti nikdy nedojdou.
Stále se mi zdálo, že mi něco chybí. A pak mě to došlo. Chybí mi Rjúk. Po událostech z předešlé knihy je teď trochu někde jinde a nějak se na něj pozapomnělo. Snad až v dalším pokračování. Zato se tu do děje zapojí druhý (á) Smrtonoš Rem. Jeho podobu také obdivuji. Oba Smrtonoši jsou velmi skvěle nakreslení.
Opět musím vyzvednou jednu nádhernou až přenádhernou kresbu na dvojlistě. Jedná se o úvodní dvojstránku k příběhu nazvaném „Květináč“, zhruba v půlce knihy. Krásně propracovaná, skoro až magická kresba. Tleskám mistru Takeši Obataovi.
CITÁT – Modelky a herečky, jak známo, na velkou nechodí.
Tak po úvodní, celkem nevýrazné části se asi v půlce konečně začne něco dít. Akční a nebezpečné scény končí tuto knihu. Tady jde o život. Celkem jsem do zápisníku zapsal čtyři na hvězdné pole, ale popřemýšlel jsem i o pouhých třech. Ale jako výsek k celé třináctidílné sérii, to prostě někde musí trochu skřípat.
Jen neříkej „hop“, zatím jsme to zabíjení nezastavili.
Vybral jsem také čtyři citáty a zapsal je panu C. Ó. do CTT.
Své dceři, která bude mít příští měsíc narozeniny, jsem koupil tři Vějíře a to z roků 2015 až 2017. Tento Vějíř 2016 mi přišel poštou nejdříve a tak jsem si řekl, že když už jej mám na stole, pustím se do čtení.
Ale nebylo to tak lehké. Do Sborníku píše a kreslí spíš omladina a já už jsem starší člověk a tak některé povídky snad ani nechápu. První zklamání této knihy je poznání, že ne všechny povídky jsou manga. Velké procento je spíše jen komiks, respektive Český komiks od Českých tvůrců z nichž si většina říká japonským pseudonymem a jejich kresby mají do manga hodně daleko.
Pokud se podíváte na spodní část mého komentáře, kde jsem vypsal a ohodnotil všechny povídky, zjistíte, že slabý průměr čítá jako celek 2,4 hvězd. Což z toho činí velmi podprůměrnou dvojhvězdičkovou sbírku.
Jako nejlepší a nejpovedenější povídku jsem vybral Emulator Girl – Útěk od Tomáše Salvi. Opět to není pravá manga, ale je to velmi nadprůměrná povídka.
Jako druhou nejlepší povídku bych zařadil tu od muže, co si říká Žebrovník. Má to nádherný styl kresby a velmi smutný až mrazivý děj.
Třetí nejlepší povídka je ta poslední od DanQ. Je to důstojné završení celé té tragédie nazvané Vějíř – Sborník České mangy 2016.
01 …................................... Zatoulaná ** Scénář: Shinji Kresba: Janiko a Hayath.
02 …......................Mahó kemuši Psyché *** Scénář: Danq Kresba: Kazumaki
03 ….....................................Duchobraní *** Scénář: Špendla Kresba: Luc
04 …......................Twiinkomy 1 Kazitul *** Scénář a Kresba: Arisu
05 ….................Twiinkomy 2 Jako cumel. * Scénář a Kresba: Arisu
06 Twiinkomy 3 Co je tvoje, je i moje. -ODPAD- Scénář a Kresba: Arisu.
07 …..........................................Mámení.*** Scénář: Kadet Kresba: Ryuki
08 …...........................................Nezvaní ** Scénář a Kresba: Arenoth
09 …................................Zbožná kočka *** Scénář a Kresba: Abbe
10 …....................Psycholog pro příšery *** Scénář a Kresba: Dyamirity
11 …..........................................Návštěva ** Scénář a Kresba: Filip Tichý
12 .…......................................Belle Morte * Scénář: Kamikaze Kresba: Máro
13 …..........Karel a Růžena....dost mimo *** Scénář: Saili Kresba: Konata
14 …..............................................Straight * Scénář: Dragoniana Kresba: Eseona
15 …..............................Padající hvězda **** Scénář a Kresba: Žebrovník
16 …..............................................Theurg ** Scénář a Kresba Jan Mareš
17 …..........Napsáno (ne)reálným životem * Scénář: Gituška Kresba: Alexa
18 …....................Emulator Girl – Útěk ***** Scénář a Kresba Tomáš Salva
19 …...............................................Fuška ** Scénář a Kresba: Marcel Dokoupil
20 …...........Ve stínu svitu měsíce **** Scénář: DanQ Kresba: Míša Srovnalová
Všechny povídky jsem vložil do sekce povídky v této knize, samostatně je ohodnotil, přidal jsem ke každé komentář, napsal obsahy, malé ochutnávky a sem tam i nějaký ten citát.
Dále se rozhoduji zda se pustit do Vějíře z roku 2015, protože jsem celkem zklamaný a obávám se, že se mi nebude líbit ani to z roku 2015 ani z roku 2017.
Ještě to musím promyslet.
Felix -Věděla´s, že jsou tady v řece vodníci?
Klaudie - Myslíš jako v zeleném fráčku, ze šosu jim kape voda a tak?
Felix – Ten fráček a šos, tak s tím to je trochu jinak.
Představ si takového stokilového pulce, který vypadá jako Rudolf Hrušínský.
(Dej mu pánbu věčnou slávu)
CITÁT - Hřbitove, sladký domove.
Tak tady to byl problém. Úvod příběhu až někam do jeho poloviny mě vůbec nebavil. Spousty cizích slov, neznámých odkazů, podivných výrazů a vše se to střídá, jako korouhvička v prudkém větru. Až jsem z toho dostal hlad po jiné knize. Avšak nakonec jsem to vydržel a stálo to za to.
V půlce knihy se to začne pomalu rozjíždět až k naprosto strhujícímu finále.
Asi nejlepší a nejkrásnější postavou byla KLAUDIE. Její extempore s krysama bylo strhující. Až se mi točila moje korouhvička. Tohle byla geniální myšlenka. Zprávy, které díky tomu Klaudie získávala jsou skoro na Pulitzerovu cenu.
Nejsmutnější a nejhororovější byla situace kolem WALTRA. Nekromant se zde šíleně vyřádil. Jen škoda, že tuto myšlenku pan spisovatel Darek Šmíd pořádně nevyužil. Chtělo toho víc.
VINCEN má také část chvály. Hlavně v konečném souboji se parádně dožral, nasral a skoro zamiloval.
FELIX? No, ten zas tak moc neblbnul. Jen se ožral a pak dožral a málem se i po..-zabiju tě Ksyndle!!!
Malá ochutnávka:
Tak DOST!! Zrudl ve tváři. Jsem Rasmus Ksander! My Ksanderové jsme prastarý rod, který.....
Žere prdelí, odtušil Vincenc.
Ksander se zachvěl po celém těle. Cože? P-proč?
Protože kecáš sračky. Pojď rozbijeme si huby...
Když to vemu kolem a kolem, musím dát jen tři hvězdy.
Nudný a přeplácaný začátek, málo humorných scén, ani kresba titulního listu mě moc nezaujala. Tak jen hodně masa a krve a strhující konec.
Až kolem 80 strany jsem začal vybírat citáty. Před tím prostě nic nebylo.
A nemyslete si, že vybrané citáty jsou nějaká sláva.
CITÁT – Až vás sežere pes, tak vás pak také vykadí. Ze všeho, čím jste, zůstane úplné hovno.
Kam až sis tohle naplánoval Lighte Jagami?
A hlavně kam až to naplánovali Cugumi Oba a Takeši Obata?
Protože, zatím co si čtenář říká „tak už ho mají a je konec“, tak zjistíte, že se odněkud vynoří spousty cest kterými se můžou hlavní hrdinové vydat.
Pojďme tedy na pátý příběh a buďme připraveni na další překvapení.
Je-li zápisník ukraden a jeho původní majitel je přitom zavražděn, přejde vlastnictví zápisníku automaticky na vraha.
Opět je tu několik nadpozemských kreseb. Jednu najdete na počátku příběhu nazvaném „Osma“. To je oku lahodící orgie. A například druhou Smrtonošku můžete vidět na počátku příběhu nazvaného „Macuda“ Velmi povedené obrázky, kterým by svědčil i větší formát papíru.
Případ „Kira“ je stále složitější a mnohá překvapení na nás ještě čekají. Někdy si stačí jen přečíst úvodní pravidla pro držení a manipulaci s zápisníkem. Spousty rad a definicí je zatím nevyužita. A protože je knih celkem třináct mám obavu, jak se vše vyvine a zda mě to nebude nudit. Už teď se mi to zdá moc složité a zamotané.
Malá ochutnávka:
Pokud pisatel označí jako příčinu smrti nemoc a zároveň určí i dobu úmrtí, může se stát, že určený čas nebude k rozvinutí nemoci stačit a oběť tak místo toho do 6 minut a 40 vteřin zemře na selhání srdce.
Konec tohoto příběhu opět přinese pár zajímavostí a překvapení. Už se těším na další knihu.
Vybral jsem pouhopouhé čtyři light citáty a zapsal je do zápisníku pod značkou CITÁTY.
CITÁT - Na světě je spousta lidí, kteří by tu vůbec neměli být.
Osoba, která vlastní Zápisník Smrti,
bude až do smrti následována původním majitelem,
Smrtonošem.
Tak, konečně se něco děje. Čtvrtý příběh Kiry je komplikovanější a přibarvena další osobou. Ta se nám ukazuje v černožluté barvě a pro kluky je dokonce i přitažlivá. Ano, další osobou v příběhu je dívka v gotickém hávu. Říkejme jí … Misa.
Prodloužit lidský život je přísně zapovězeno.
Přibylo několik dalších Smrtonoších pravidel. Jsou čím dál složitější a rafinovanější.
Případ se zamotává, ale Kira není stále polapen.
Malá ochutnávka:
Pokud si Smrtonoš oblíbí člověka a prodlouží mu pomocí zápisníku život, zemře.
Krásná a temná je kresba, kterou začíná příběh nazvaný Rozsudek. Nádherně nakreslená dvojstránka. Závidím malíři, že to umí. Taky bych to chtěl umět, ale nemám na to vlohy. Zbívá mi jen tiše závidět a hlasitě obdivovat.
CITÁT – Budu se snažit, abys mě měl rád.
Misa opravdu přinesla do příběhu oživení. A po druhém a třetím, lehce nevýrazném a fádním příběhu se čtyřka opět dostala na pětihvězdičkový vrchol.
Člověk, jehož jméno je zapsáno v tomto zápisníku, zemře.
Překlad (Příklad): Anna Křivánková.
Light Jagami v dalším, již třetím pokračování temného manga.
L už je blízko, ale s Kirou není radno si zahrávat.
Vždy, když je L blíž a blíž, dokáže nás Kira překvapit svou připraveností a nenechá se vyvést z míry. A Rjúk? No, to je nestranný pozorovatel, který možná někomu fandí. Nechává si to pro sebe. Zatím vedou jablka.
Musím si dávat tak dobrý pozor, jako kdybych byl jejich jediný podezřelý.
Čas a podmínky smrti změnit lze, avšak jakmi-le je jméno oběti zapsáno v zápisníku, nelze jej už žádným způsobem vymazat.
A nebylo by to manga, kdy se v tom neobjevil nějaký sport, V tomto případě tenisový turnaj. A bylo to celkem napínavé. Zda však vyhrál L nebo Kira,? To už je jen na čtenáři.
Zápisník je možno půjčit druhé osobě a zachovat si přitom vlastnická práva.
Smrtonoší oči se nezapůjčují.
Na druhé stránce části knihy, nazvané Neštěstí, mě zaujala detailní kresba plechovky od piva. Vlastně je to záběr na novinářský stůl a na něm je detailně nakresleno čtvero plechovek – krásné zátiší. Člověk se až diví, kam může zajít kreslíř, i když, dle mého názoru, ani nemusí. Je to malý, leč významný detail a jeho nakreslení určitě stálo dost námahy.
Sice tu je na konci jakési vyvrcholení a velké překvapení, které přichystal Kira, ale bohužel, velký oslí můstek, jak se tak říká, tu zafungoval, jen proto, aby se mohl příběh dál vyvíjet. Což se mi moc nelíbí. Tímto činem se tento příběh a tato třetí kniha stala vlastně nejhorším příběhem, co jsem zatím četl.
Člověk, který se dotkne Zápisníku Smrti, může vidět a slyšet jeho původního majitele, smrtonoše, i když sám není majitelem deníku.
Ten konec mě hodně zklamal, ale pevně věřím, že se to vysvětlí v dalším příběhu.
Našel jsem šest slušných citátů a vložil jsem je mistru Cigumi Óbamu do prófilu.
CITÁT - Ani jednou mě nenapadlo, že by mě ten zápisník a moc, kterou mi dal, mohly učinit nešťastným.
Příčinu a okolnosti smrti lze zapsat jako první
a jméno před ně doplnit až později.
Tak oproti první knize je tohle trochu vlažnější. Zatím, co první kniha měla spousty rozumů a inteligentních vět, je druhý díl sporý na nějaké chytlavé řeči. Hned u první části nazvané „Žena“ jsem nic nepochytil a celkem to byla i nuda.
Co však zůstává, je velmi povedená a magická černobílá kresba. Některé celostránkové obrázky jsou hotová umělecká díla. Jako příklad bych vyzvednul stránku číslo 47. Jedná se o úvodní stranu k příběhu nazvaném Souhra. Prostě nádhera.
Tento zápisník náleží světu lidí od okamžiku, kdy se dotkne Země.
Šóko Maki
Sebevražda
1.1.2004 od 13:15 bude myslet jen na to, jak spáchat co nejpříhodnějším způsobem sebevraždu,
aby přitom neohrozila jiné lidi, a aby se její tělo nikdy nenašlo.
Zemře do 48 hodin.
Opravdu toto pokračování nemá to správné stupňující se napětí, žádná velká překvapení a dokonce jsou tu i nudnější opakující se pasáže.
Po prvním bombastickém nástupu je tohle celkem zklamání.
Pokud je jako způsob smrti určeno selhání srdce a do 40-ti vteřin po jeho napsání je doplněn čas smrti, je možné tento čas dále měnit a vstoupí v platnost čtyřicet sekund po napsání jména.
Poslední třetina příběhu už začala být zajímavá a napínavá, leč než čtenář zjistí něco víc, je konec příběhu. Pojmenoval bych tento díl slabou detektivkou o hledání Kiri. Tohle beru spíš jako zklamání. Uvidíme jak to bude s pokračováním.
Jelikož téměř všichni lidé jsou v zásadě schopni spáchat sebevraždu, není považována jako něco, co je „nad rámec možností“, a proto ji lze zapsat jako příčinu smrti.
Z knihy jsem bohužel nevybral ani jeden citát, což už samo o sobě svědčí o mdlém obsahu.
Karmínový kruh
šeptá se o něm jen ve skrytu stínů,
schází se v utajení,
v hlubokých hvozdech a v nejtemnějších zákoutích celého Kalimdoru.....
Osobně tomuto světu moc neholduju. Nikdy jsem mu nepřišel na chuť. K této knize jsem přišel jen díky časopisu Pevnost, který ji zařadil jako přílohu v květnu 2017.
Příběh je krásně a pohodově kreslený. Ale to je pro mě vše. Obsahově opravdu tomuto světu nerozumím a vlastně mě nikdy ani nelákal.
Přečtením tohoto příběhu jsem se jen utvrdil v tom, že už další číst nebudu.
Malá ochutnávka:
Tušil jsem, že tento den přijde. Každý je vězněm jen tak dlouho, dokud jím sám chce být..
Obdivovatelé tohoto světa.....přidejte si jednu až dvě hvězdy.
Věci nejsou, jak se zdají.
Co bylo uvězněno, nesmí za žádnou cenu ven.
Za žádnou. Postarej se o to.
Zatím, co se první díl Města mrtvých v podstatě odehrává celý ve městě, což z něho činí takové v úvozovkách, „urban legendní“ dobrodružství, přesouvá se druhý příběh na řeku a do pusté divočiny stříhnuté kousky civilizace.
John Francis Kovář řečený Smith si je stále méně jistý, že se opravdu soustředí na ty důležité věci. Co to jsou dvě ukradené lodě v porovnání s osudem paralelversa? Nic. Ale mohl ovlivnit peralelversum? Nemohl. Tak co má dělat, než řešit problémy ve svém dosahu? Jde o to, zda neopominul něco důležitého.
Pan Žamboch však trochu opomenul a když už vlastně jsou hrdinové skoro na dosah hledané výpravy, z cela nepochopitelného důvodu je pošle zpět. Teprve na zpáteční cestě se začne něco dít, ale pro čtenáře už je pozdě, protože předepsaný počet stránek na jednu knihu se nezadržitelně blíží ke svému konci.
Můžeme tak s jistotou konstatovat, že ani tento příběh není dokončený a opět se bude velmi špatně hodnotit.
Malá ochutnávka:
Zapadl do první hospody, odkud se nelinula hudba, potřeboval klid k přemýšlení. Barový pult vypadal jako hradba a vévodila mu velké mosazná pípa, kterou obsluhoval monstrózní tlouštík s červeným nosem velikosti hrušky. Co Johna zaujalo, byla plechová destička upevněná na pípě, na které bylo švabachem hrdě vyvedené známé slovo: Pilsner.......
Vzhledem k tomu, že se vlastně podstatnou část tohoto, z kontextu vystřiženého příběhu, nic neděje a příběh je jen střední částí, která mohla býti celou knihou, dávám jen tři hvězdy.
Opakuji, že Město mrtvých mohlo být krásnou Žambochovou knihou o počtu minimálně 400 stran.
Proč jej takto rozkouskoval a použil v sérii JFK ví snad jen bůh a Jiří W. Procházka.
CITÁT – Kdo nepřijde, toho uvážeme na provaz a potáhneme pět mil za lodí.
Pozorovatel: hlášení 4.
Původní podezření o provázání většího počtu světů stabilními bránami se potvrdilo. John Francis Kovář a jeho společníci objevili další propojenou realitu s časem zpožděným o půl tisíciletí a minimálními rozdíly v historickém vývoji. Stále však ví jen o několika dostupných světech. Podle mého odhadu jich budou desítky.....
Divný příběh z Prahy po jedné katastrofální pandemii.
Na mě je to moc deprimující, nevýrazný svět, napsaný podivným stylem, bez lásky i piva.
A nešel jsem i jednu chybu. Bohužel je dost očividná a velká do takové míry, že jsem ubral jednu hvězdu. Jedná se o situaci okolo jedenácté stránky. JFK(S) je tu chycen dvěma muži, které doprovází pes. Tento vlčák Kováře vyčmuchá a najde. Jenže, když se John F. Smith pustí do boje s těmito dvěma muži, zapomene spisovatelka Julie Nováková na toho psa. Vlčáka popisuje jako zlého a nebezpečného, ale pak se pes vytratí z příběhu bez jediné poznámky aniž by Kovářovi ublížil. Nikde se nepíše, že by ho Kovář zabil, nebo že by jej ti dva muži odvolali. Naopak pes je dokonce puštěn z řetězu, ale někde na půl cesty, než „zakousne“ Kováře – prostě zmizí.
To je strašně divná situace a jak říkám já – tady je to nedomyšlené.
Tento příběh jsem v podstatě zapomněl hned po jeho dočtení a je to jedna z těch knih, kterou už si nepřečtu.
Prostě mi to moc nesedlo, ale není to zas tak bez naděje. Je to součást příběhu o Kovářích rovnováhy a posouvá děj opět trochu vpřed.
A takhle to dopadá vždycky, propracovaný systém padá na blbosti, lenosti a omylech jednotlivců.
V příběhu je pár dobrých myšlenek, které určitě stojí za přečtení. Vybral jsem pět citátů a vložil je paní spisovatelce do profilu.
Svůj svět si musíme zasloužit.
Budu dál pozorovat.
Velmi jednoduchý příběh, ne nepodobný zlatokopeckým máyovkám..
Je tu absence skoro všeho. Hlavní hrdinové jsou sice John Francis Kovář a Vincent Vega, ale jinak tomu chybí vše. Není tu žádná láska, ani pořádná akce a když už sem pan Petr Totek nevložil ani jednu pasáž s pivem, byl jsem celkem zklamán.
Humoru je tu také velmi málo a tak se příběh stává spíše jen nutností k přečtení, protože se tu ke konci začíná formovat celkem zajímavá situace. Nechci více prozrazovat, jen snad to, že v tom má prsty (nohy) profesor Wonder a cestováni mezi realitami.
Malá ochutnávka:
Uvaříme si polívku! Rozhodnul Vega. Dojdu pro vodu, nějaké maso máme, přidáme brambory a bude bašta.
„Ještě ti chybí sekyrka,“ podotknul John nevinně.
„Sekyrka na polívku?“ nechápal Vincent.
„Ale nic, to je jen takový starý Český zvyk“
„Já ty vaše tradice nikdy nepochopím.“
Je to první kniha Petra Totka a tak se mu musí odpustit i nějaká ta chyba. Jednu jsem našel na straně 174. Spletl si tam Pizzara s Beártem, ale to se dá omluvit. Je to přeci jenom prvotina.
Vybral jsem jen tři citáty, což svědčí o tom, že kniha svým obsahem zrovna moc nezáří. Není zase ale tak špatná, že by si jí měl čtenář vyhýbat. A jak jsem již napsal, na konci se začíná formovat zajímavá situace a jsem zvědav, jak se sní spisovatelé vypořádají v dalších příbězích.
Pozorovatel, hlášení 1:
John Francis Kovář žije.
Mělo by mě to překvapit, ale nepřekvapuje.
Zvláštní. Sbírám informace. Pozoruji. Jeho. JFK.
Dlouhý černý úsvit (mise 27) ukončil život v naší bazální realitě. A ačkoli si všichni mysleli, že John a ostatní agenti jsou již po smrti, a další mise již nebudou, opak je pravdou. Mistři Miroslav Žamboch & Jiří W. Procházka původně chtěli celou sérii ukončit, ale pak se zjistilo, že John F. Kovář žije a vznikla tak nová (staronová?) série.
Kovář se propadl do jiné reality a vrací se ke svému původnímu povolání pašeráka.
V tomto příběhu žije v realitě sedmnáctého století na území Evropy. Kontinent je zpustošený válkami, státy lomcuje podivný mor, který ve většině případů dokáže jen zabíjet. Objevují se kanibalové a spousta „komunit“ bojují o to, co zbylo.
Velmi ponurý příběh, bez špetky humoru a lásky. Sice se to pěkně čte, je to zajímavé postapo, ale tak temné a beznadějné, že to mnohé moc neosloví. Ani mě se to v prvních momentech nezdálo. Ale čím víc jsem se do příběhu propadal, zjišťoval jsem, že ta naděje tady někde je. Země je tak chudá, že tu nemají ani pivo, ale, právě tu naději mi Míla Linc podsunul někde v polovině knihy. John se vydává na cestu na jih, chce najít spojence pro svůj obchod a ještě má jeden úkol, ale nechci prozrazovat. A tady, někde v plzeňském kraji (šel oklikou) se dovídám:
Malá ochutnávka:
K pití dostali mošt. Pálenka ani pivo (!!!!!) se v neděli nesměly podávat. V neděli se nesmělo nic, jen zbožně vzhlížet k nebesům a velebit pána....
Jo, díky bože, pivo i Kovář žijí!!!!!!
Ale i když tenhle svět na okamžik začal vypadat normálně – patří rozhodně k těm nejhorším a nejsmutnějším, které John Francis Kovář zatím navštívil.
….......................třetí den cesty jim došla voda – řeky, které minuli, byly černé od popela a prachu a smradlavé mršinami, páchly hnilobou a plísní – a k večeru snědli poslední krajíc tvrdého chleba. Za celou dobu nepotkali ani živáčka. Nepotkali dokonce ani mrtváčka.......................
Svůj svět si musíme zasloužit.
Na konci knihy je vložena povídka „Simon říká“ a napsal ji Jaromír Vykoukal.
Zjistil jsem, že J.V. tady ani nemá profil. Musel jsem trochu zaserfovat a tuto podivnou spisovatelskou osobu sehnat. Nebylo to zas tak těžké. Vytvořil jsem tudíž panu spisovateli profil na DK a doufám, že mě za to nepotrestá krutou a bolestivou smrtí.
Povídku jsem ke knize přidal, napsal jsem obsah, ohodnotil a okomentoval.
CITÁT - Ježíš Marjá, doprdele práce! :-)
Praha skrývá svět, který je běžným lidem z pochopitelných důvodů utajen.
Je pestrý, ale nebezpečný.
Magický a nepoddajný.
Žije mystikou, dávnou minulostí a oživlými legendami.
Čtvrtá část trilogie Pragocalypsa poznala světlo světa. Pravda, světa skoro před vyhubením, ale ještě není tma. Po minulých událostech by čtenář věřil, že už to bude jen lepší a Nemrtvá inkvizice by měla vše napravit a poslat opět světlo do našeho světa. Místo toho někdo poslal zombíky a snaží se zhasnout. Kdo viděl sumerského boha na Václaváku, potkal prastarého na náměstí Republiky, bojoval s raptory a upíry, ten určitě nebude překvapen zombíky pobíhající po Českých lesích, hájích, hradech a městech.
Obnova civilizace bude ještě pěkná fuška.
Příběh je krvavější než předcházející, možná i akčnější, více temný, ale je protkán klasickým a ironickým humorem a sem tam i láskou. Hlavně tou Zrzavou.
Spisovatel Jan Urban již od první knihy dokázal, že umí pracovat s mnoha postavami a že umí pořádně zamotat děj. V Nemrtvé inkvizici to jen potvrdil. Tolik osob v příběhu hrozilo tím, že zabloudím někde v sektoru Beta. Mě se jen zamotala palice při čtení úvodního seznamu postav. Opravdu jsem se bál, že to nebudu stíhat. Jenže ono to pak šlo samo. Jakmi-le začal další odstavec a čtenář byl obeznámen, kde se nachází, okamžitě jsem si vybavoval základní řeholníky kteří se v té a té lokalitě vyskytují . Ať už je to Houska, Karlštejn, Křivoklát a další já nebloudil. Děj tu nejen přeskakuje z hradu na hrad, čímž vznikla jakási čtenářská hra o Hrady, ale vrátíme se i do minulosti a navštívíme i trochu té budoucnosti. Vnitřnosti jen stříkají, hláška střídá hlášku a sem tam i někdo zemře.
Malá ochutnávka:
Střela rozčísla pěšinku jednomu obzvlášť aktivnímu dredaři, pokračovala čistým průstřelem hlavy jakéhosi přičmoudlíka, prolétla krkem kravaťákovi a nakonec se po penetraci břicha usídlila i s páteří posledního nešťastníka ve zdi vnější hradby.
Rád bych se pozastavil nad jednou událostí v tomto příběhu. Nechci prozrazovat a tak jen nakousnu. Tedy ne, že bych chtěl někoho sežrat, nejsem zombí, ale imaginárně jen nakousnout. Asi zhruba někde mezi první a poslední stranou se objevuje zvíře, tedy zvířat je tu dost, ale jedno konkrétní. Tak teď jsem v prd.. Tak nic, jinak. Jeden nejmenovaný spisovatel si ve své knize vypsal zombie srnku. To zvíře o kterém píšu a nepíšu (není to srnka) v tomto příběhu by si zasloužilo více prostoru. Mohu snad jen doufat, že se ještě v této sérii objeví.
A pokud ne, proč o něm nenapsat samostatný příběh – třeba.
(Kdo četl knihu, určitě pochopí o čem píšu, kdo nečetl, byl by vyspoilerovaný a přišel by o moment překvapení.)
Z krve, střev a vyteklého mozku jsem vyhrabal nespočet citátů, ale jen některé jsem vnesl do profilu Honzy Urbana. Kdybych je měl napsat všechny, musel bych opsat celou knihu.
Apropó, hned na první měkké straně knihy je avizováno páté dobrodružství trilogie Pragocalypsa Soudný den. Nebo jak jsem slyšel, spíš druhá část druhé trilogie :-) a každému musí být hned jasné, že tady to nekončí. A já už se těším na další knihu.
Jen tak dál.
Citát - Někdo si hraje raději s vláčky a někdo s kozičkama.