Tess.96 Tess.96 komentáře u knih

Znovu a jinak Znovu a jinak Diane Keaton

Celkově je ale kniha jako taková spíše vzdání holdu její matce Dorothy, o které v knize často mluví a můžeme si v ní přečíst i úryvky z jejích deníků. Vlastně třičtvrtě knihy je o Dianině matce, ten zbytek je prokládaný historkami z natáčení nebo z jejího života a to mi přišlo dost málo.
Od životopisné knihy bych očekávala něco jiného. Hlavně spíš víc informací o té osobě, o které má kniha být a ne o jejích rodičích. Takže jsem z toho spíš zklamaná, ale četlo se to dobře a je to napsané čtivě. Nicméně knihu bych si znovu už nepřečetla.

29.08.2022 3 z 5

Drakula Drakula Bram Stoker

Kniha je psaná ve stylu deníků a dopisů, což byla další věc, které jsem se bála, protože tenhle styl mě většinou nebaví. O to víc jsem byla překvapená jak krásně se to četlo. Bylo to čtivé, napínavé a postavy dokázaly veškeré své momenty, události a pocity popsat dokonale. Bylo tam ale několik pasáží, které byly pro příběh dejme tomu nezbytné, ale mě přišly až příliš detailné a zdlouhavé.

29.08.2022 4 z 5

Jeden den Jeden den David Nicholls

Kniha je dlouhá, má několik zdlouhavých pasáží, které mě hodně nudili. V první polovině knihy si obě postavy neustále stěžují na to jak je dospělý a nestudentský život těžký. Je mi 26, vím jak těžké to je a nepotřebuju si o tom ještě číst Celkově jsem byla hodně frustrovaná a naštvaná a hlavní postavě Dexterovi bych nejraději dala přes hubu, jak se někdy choval. Prostě kniha a příběh jako takový se mi nelíbil a šel úplně mimo mě. Jsem zvědavá jak se mi bude líbit film.

20.07.2022 2 z 5

Kdybys mě teď viděla Kdybys mě teď viděla Cecelia Ahern

Moc se mi líbil námět jako takový. Spisovatelka se zaměřila na téma neviditelných přátel, které často vidí děti, ale dospělí vůbec. Rodiče pak pro neviditelného kamaráda svého dítěte připravuji talíř s jídlem navíc, snaží se s ním komunikovat a naučit se s nim žít. Jenže občas tyhle neviditelné kamarády potřebují i dospělý a to je případ téhle knihy.

Jako vždy se to krásně četlo. V tomhle Cecelie vůbec nezklamala, nápad to byl originální a zajímavě zpracovaný. Pořád se ale nemůžu zbavit dojmu, že to prostě nebylo ono a kniha nevyhovuje vyšším standardům Ceceliiné jiné tvorby. Celkově nejsem ani spokojená s koncem a prostě tomu chyběla nějaká ta jiskra, co by příběh posunula na vyšší úroveň. ‍️

18.07.2022 3 z 5

Noční cirkus Noční cirkus Erin Morgenstern

Námět je naprosto skvělý, má obrovský potenciál. Líbil se mi nápad s nočním cirkusem, kde najdete nespočet stanů s různými kouzelnými věcmi, které přesahují vaší představivost - no nezní to skvěle?! Bohužel ale velkým kamenem úrazu je styl psaní. Bylo to velmi zvláštní, celkově se hodně i přeskakuje v čase a to mě místy dost mátlo. Ze začátku se tam objevuje hodně postav a tím se příběh opět stává matoucí. Než se pořádně rozjede dějová linka tak to taky trvá a konec mě taky moc neuspokojil. Námět to byl skvělý, ale za mě špatně zpracovaný a to je velká škoda.

03.07.2022 2 z 5

Kresby v prachu Kresby v prachu Zoë Klein

Tak tohle byla jedna velká nuda. Je to plné náboženství, archeologie, Bible, proroka. V dětství jsem ve víře vyrůstala a mám k tomu trochu blízko, takže jsem čekala, že mě to bude bavit daleko více, ale tohle ne. Fakt děsná nuda, příběh se vleče. Jsou tam samé vykopávky, překlady textů z hebrejštiny, úryvky z Bible a romantická linka je na vedlejší koleji. Ne, tohle nebyla vůbec kniha pro mě.

15.03.2022 1 z 5

Do vody Do vody Paula Hawkins

Od přátel a i v recenzích jsem hodně četla, že tahle kniha není tak dobrá jako Dívka ve vlaku. Já si dovolím nesouhlasit. Do vody se mi líbilo strašně moc a o dost více než autorčina prvotina. Ano, na začátku je trochu více postav a je potřeba se pořádně zorientovat, kdo je kdo, abyste se mohli pořádně zabrat do příběhu s tím souhlasím. Navzdory tomu se mi ta kniha pořád líbila víc než Dívka. Líbila se mi ta postupná a pomalá gradace napětí, které se objevovalo s příběhem i mezi postavami. Líbilo se mi, jak autorka zpracovala konec knihy. Jsem prostě z toho příběhu nadšená.

15.02.2022 5 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Jedná se o hodně sladký příběh, který je u vnímavých a pozorných čtenářů předvídatelný. Hned u prvního setkání s protějškem hlavní hrdinky mi bylo jasné, že je to k sobě bude táhnout. Nicméně autorka skvěle zvládla gradaci romantické napětí, které bylo hezky prokládané cestováním po Kodani. Je to napsané velmi poutavě a vždy, když jsem knihu četla, tak jsem měla chuť sbalit kufry a odletět tam, užívat si města a dokonce si dát i šálek kávy a to kafe nepiju. Díky tehle knize jsem blíže poznala Kodaň, autorka tam popisuje různé výlety, výhledy, restaurace a kavárny a opravdu doufám, že alespoň polovina z nich je reálná, jinak budu zklamaná, až se tam někdy podívám. Romantická část se objevuje spíše ke konci knihy a místy mi to přišlo až moc uspěchané, nicméně pořád jsem se u čtení culila jak malá holka, takže emoce to u mě vyvolalo správné.

01.02.2022 4 z 5

Jíst, meditovat, milovat Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert

Kdyby šlo dát dvě a půl hvězdy, tak bych dala dvě a půl. Ze všech tří příběhů mě nejvíce bavila Indonésie, protože tam se konečně něco děje. Konečně už totiž Liz nemluvila jen o bohu a o tom jak je nešťastná a osamělá. Konečně si začínala užívat života a to mě bavilo. Chápu, že k tomu nejdřív musela postupně dojít a nebýt její pouti za sebepoznáním a za poznáním boha, tak by k tomu asi nedošla, ale na můj vkus si až moc na všechno stěžovala. A to mě nebavilo. Neustále omílala své problémy dokola. Je tam pár myšlenek, které se mi líbily a nad kterými jsem se pozastavila a zamyslela se. Ale tady musím říct, že film je daleko lepší.

21.01.2022 2 z 5

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Knihu jsem dostala v anglickém jazyce k minulým Vánocům. I když mi angličtina nikdy nedělala problém, tak jsem se bála, jak mi to půjde a jestli tomu budu rozumět. Nakonec se to četlo samo. Po slovníku jsem nesáhla ani jednou, když jsem četla ty anglická slova jakoby se mi to v hlavě překládalo a já celému příběhu propadla. Dříve jsem viděla dva filmy, což mě nyní trochu mrzí, protože jsem věděla jak to dopadne, ale i navzdory tomu mi to zážitek z knihy a příběhu samotného nezkazilo. Naopak Malé ženy hodnotím jako jednu z nejlepších knih, co jsem za život četla. Je čtivé, veselé, smutné a romantické čtení.

06.01.2022 5 z 5

Zmrtvýchvstání Zmrtvýchvstání Michael Punke

Trvalo mi pěkně dlouho než jsem se do knihy pořádně začetla. Vyloženě jsem se do čtení musela nutit. Téma knihy totiž pro mě není úplně lákavé, takže to bylo zřejmě jeden z důvodů proč jsem se do toho musela nutit. Nicméně když jsem u toho vydržela a začetla se, tak se to četlo moc příjemně a místy to bylo i napínavé. Každopádně vím, že knihu si už znovu nepřečtu.

28.10.2021 3 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Začátek mi přišel trošku pomalejší na začtení. Chvilku mi trvalo než jsem se do toho pořádně ponořila, ale pak to šlo samo. V knize je celkem pět různých vyprávění, ale vyprávění babičky o Polsku, ghettu, a koncentračním táboře bylo skvěle popsané a ”bavilo” mě nejvíc. Vše bylo tak realistické, doslova mi ten příběh províhal před očima, což bohužel ne vždy bylo jednoduché. Konec mě překvapil, za což má kniha velké plus, že i na konci dokázala šokovat. Hodně povedený a originální příběh. Kniha splnila všechna očekávání.

27.09.2021 5 z 5

Tělo a krev Tělo a krev Michael Cunningham

Od Michaela Cunninghama jsem doposud četla jen Hodiny, které patří mezi mé nejoblíbenější knihy. Trochu jsem se bála, že kniha Tělo a krev nebude tak dobrá, ale nakonec jsem opravdu příjemně překvapená, jak moc se mi nakonec kniha líbila. Ze začátku jsem měla trochu problémy se začíst a naladit se na vlnu příběhu, ale pak jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Je to pozoruhodný příběh sourozenců a rodičů, který mi v mysli zůstane opravdu dlouho.

13.09.2021 5 z 5

Posedlost Posedlost Katherine Howe

Konečně dočteno a že to byla pořádná fuška. Kniha mě zaujala svým námětem, ale nakonec jsem z ní celkem zklamaná. Celkově je to špatně zakončené, vlastně mi to přišlo nedokončené, otevřené a autorka se tématu čarodějnic, nadpřirozena a Salemu mohla věnovat daleko lépe a víc. Nemohla jsem se do příběhu vůbec načíst, místy mi to přišlo hodně zdlouhavé a zbytečné. Takže za mě velké zklamání.

12.09.2021 3 z 5

Plavý kůň Plavý kůň Agatha Christie

Zbožňuji Agathu Christie, je to pro mě opravdu královna detektivek a vždy dokáže překvapit. Tahle kniha nebyla výjimkou. Ze začátku jsem měla velký problém se začíst. Přišlo mi to zdlouhavé a komplikované. Když jsem se ale dostala na určitý bod knihy, tak se to četlo krásně. Navíc závěr a pachatele jsem vážně nečekala a při tom to bylo do očí bijící.

04.08.2021 4 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Tohle bylo hodně silné čtení. Jakožto velká čtenářka příběhů o druhé světové válce jsem za tuhle knihu nesmírně ráda. Všude totiž jsou většinou knihy o koncentračních táborech a Německu. Tohle je první kniha, na kterou jsem narazila, a která se věnuje době za Stalina, deportací Litevských občanů, pracovním táborům, Sibiři či gulagům. Po většinu času, kdy jsem knihu četla jsem měla husí kůži a ke konci se i rozplakala. Je to důležité čtivo, které mi hodně rozšířilo obzory.

04.08.2021 4 z 5

Dáma s hedvábnou maskou Dáma s hedvábnou maskou Diana Norman

Tato kniha se bez pohyby zařadí mezi mé nejoblíbenější knihy. Příběh mě naprosto pohltil, zaujal a nemohla jsem se od knihy odtrhnout, takže kniha vlastně dodržela to, co slíbila. I když jsem se děsila tolika stránek, tak nebylo proč. Ani mi nepřišlo, že je to tak dlouhé, opravdu to rychle uteklo a po dočtení jsem se do knihy chtěla začíst znovu.

04.08.2021 5 z 5

Podivné město Podivné město Ransom Riggs

Ze začátku mi dělalo problémy se začíst. Chvílemi mi to přišlo až moc jako příběh pro děti, ale na druhou stranu chápu, že to má být kniha pro všechny věkové kategorie. Musím ale říct, že v knížce je pár momentů, které mi přišly naprosto zbytečné nebo zdlouhavé. Takže místy jsem se trochu nudila, ale i tak se jedná o krásné, temné dobrodružství. Konec je naprosto nečekaný a jsem moc zvědavá co bude v dalším díle.

10.07.2021 4 z 5

Ready Player One Ready Player One Ernest Cline

Vážení, tohle je bezpochyby jedna z nejlepších knih jakou jsem za svůj život četla. Možná dokonce úplně nejlepší! Dlouho jsem nezažila pocit, že jsem knihu nechtěla dočíst, protože se mi tak moc líbila a nechtěla jsem, aby to skončilo. Při čtení jsem několikrát měla slzy v očích a jakmile jsem dočetla poslední kapitolu rozplakala jsem se, jsem z toho úplně hotová a rozhodně doporučuji!

22.05.2021 5 z 5

Vampýrská akademie: filmové vydání Vampýrská akademie: filmové vydání Richelle Mead

Při čtení první půlky jsem si říkala, že kniha rozhodně není pro mě. Nebavilo mě to, přišlo mi to komplikované a zmatené. Druhá polovina je o dost lepší, akčnější a napínavější. Nicméně vím, že další díly si kupovat nebudu, ale jelikož bych nemohla nechat rozečtenou sérii, tak další díly mi půjčí kamarádka. Věřím tomu, že před pár lety by se mi to asi líbilo více, ale uvidíme do budoucna, jak se mi budou líbit další díly.

22.05.2021 3 z 5