trudoš trudoš komentáře u knih

Tváře smrti Tváře smrti Antonio S. Daniel

Podobně, jako v případě alb Batman a syn či Batman R.I.P., i zde se jedná o výsek událostí, které sice mají začátek a konec, ale zbytek vyprávění jako by na to nereagoval. V první části se tedy zabýváme atraktivním padouchem jménem Dollmaker, který zaujme zvrácenou spoluprací s Jokerem, pak následuje kraťas mimo hlavní linii, no a v druhé půlce se už autor věnuje jinému tématu. Pravda, obě tyhle části mají jakýs takýs závěr, ale že by byly uspokojivě zastřiženy všechny nitky příběhu, to se říct nedá. Hlavní protagonisté mizí do ztracena a nepodstatný plebs je buď mrtvý, nebo zatčený. Výsledný dojem navíc ruší množství vedlejších postav na jedno použití, které pouze zvyšují celkový chaos v souvislostech. Naštěstí Tony S. Daniel není tak psychedelický jako Grant Morrison a jde víc po akci, má však problém udržet zápletku na uzdě, což má za efekt drobné zmatky ohledně toho, co že se to na panelech vlastně děje. Tak jen doufám, že to všechno je pouze rozjezd k něčemu smysluplnějšímu.

12.05.2017 3 z 5

Arsian Arsian David Borkovec

Rozvleklý fantasy román, kterému by neuškodila redakce a zkrácení minimálně o polovinu. Jako debut začínajícího autora obdivuhodné, ovšem ve srovnání s běžnou konkurencí podprůměrné. Hlavním nedostatkem knihy je její technické zpracování - David Borkovec se vůbec nezabývá oddělováním přímé řeči od ostatního textu, takže vše splývá v jedno, což ještě završuje minimum odstavců na stránku. I po literární stránce má však autor co dohánět. Co jde říci jednou větou, řekne deseti, a to, co zdůrazní je schopen v průběhu stránky třikrát zopakovat. V rámci předvídatelného slohu navíc dopředu víte, kam se bude zápletka ubírat, co je důležité sledovat a co je jen cukrová poleva. Příběh samotný se nese v duchu tradičního boje dobra se zlem a přijmete-li jeho prostinkost, dá se o něm i říct, že je slušný. Jen to množství odboček mu škodí. Černobílé postavy, které jsou buď kladné, nebo záporné, jsou pak tím nejposlednějším škraloupem na tomhle ambiciózním projektu, jehož konec je zatím v nedohlednu.

23.04.2017 2 z 5

Mandžuský kandidát Mandžuský kandidát Richard Condon

Richardu Condonovi nelze upřít cit pro sžíravý sarkasmus ohledně americké zahraniční politiky. A člověk to ocení o to víc, když si uvědomí, v jakém období kniha vyšla. Tohle není žádná nacionalistická propaganda typu „USA rovná se ráj na zemi“, ale poměrně střízlivý pohled na hry mocných, zodpovědných za chod státu. Je to sice trochu archaické, ale pořád je v tom funkční kouzlo parádní špionážní konspirace.
Bohužel mi nesedl ústřední hrdina, u něhož jsem si nevěděl rady, zda mu držet palce, nebo jím opovrhovat. Chvilku má chování prvotřídního grázla, jindy zase nevinné oběti. Oproti tomu skvěle fungují postavy otce a především pak matky, správné stepfordské paničky, která svých chladnokrevným přístupem strčí do kapsy nejednu šedou eminenci. Skoro jsem měl až chuť fandit jí a ne hrdinovi, kdyby nebyla jeho protivníkem. V jejím stínu nakonec skončí i celé to prohnané korejské spiknutí, jež sice okouzlí nápadem, ale jinak působí spíš komicky než hrozivě, alespoň z dnešního pohledu na věc.

18.04.2017 4 z 5

Léto Léto Rod Rees

Po zklamání druhým dílem, který celou sérii postavil do jiného světa, jsem ani moc nedoufal v nějaké zlepšení. A ono jako by to Rod Rees tušil, nasadil protentokrát stejně ostré tempo jako v úvodní Zimě, takže příběh opět získal punc neodolatelného tajemna a napětí. Připočtu-li k tomu bezskrupulózní osekání hrdinů i padouchů, nemůžu než nadšeně přijmout plné rozvinutí potenciálu, který PoloSvět po celou dobu skýtal. Navíc se autor šikovně vyhýbá dalším magicko-božským narážkám, které mi tak vadily v Jaře, a zápletku staví víc na akci, než na hloubavém dumání nad nevyhnutelností osudu. S překladem Richarda Jandy pak přichází i poměrně květnatý slovník nadávek, přičemž je otázkou, jestli zde byl od začátku, nebo jde o vynalézavost samotného překladatele. K postavám to každopádně sedí, děj najednou získává na syrovosti a zároveň to značí, že ne všechno se bere tak smrtelně vážně, jak by se mohlo zdát. Škoda jen, že závěrečného dílu se u nás s největší pravděpodobností už nedočkáme.

12.04.2017 4 z 5

Krvavý rovník Krvavý rovník Allan R. Folsom

Román plný rozporů. Má to výborný rozjezd, který hned zkraje zatáhne do rychle gradujícího děje. Jenže o chvíli později už Allan R. Folsom propadá nekázni a zvolňuje do vycházkového tempa, takže zbytek čtyřsetstránkového thrilleru by šel shrnout do několika málo odstavců. Podobné je to s charakterem zápletky, jež pracuje s poměrně chytrou politickou konspirací, aby byla občas proložena nesrozumitelnými zvraty, které se autor snaží uhrát jako zásahy nevypočitatelné náhody. Tuhle nesourodost pak završují scény nekompromisního násilí (sehr gut), páchané nesmyslně vyumělkovanými figurami (katastrophe). Už jen hlavní hrdina, bývalý losangeleský policista, nyní zahradní architekt (a navíc bratranec prezidenta USA), mi dával svou autentičností vážně dost zabrat.
Přitom základ opravdu špatný není, jen je pohřbený pod tunou nudné vaty, otřepaných frází a nepochopitelných skutků. Proškrtat na třetinu a mohla z toho být povedená jízda. Takhle je to za mě - s odřenýma ušima - pouze lepší průměr.

30.03.2017 3 z 5

Drsná škola Drsná škola Frank Miller

Po vizuální stránce naprosto skvostná podívaná. Geof Darrow je v tomhle ohledu totální hračička a odhalovat jednotlivé detaily skryté v celku, je stejně zábavná hra, jako klíčovat kresby Káji Saudka. Oproti tomu scénář Franka Millera výrazně pokulhává. Základem je jednoduchá pointa, na kterou se jen navalují akční scény, které pak táhnou celý příběh. Nebo jinak, táhnou celý komiks, protože o ději se ani moc mluvit nedá. Jak je u povídek Philipa K. Dicka zvykem, dokolečka se opakující pochyby o vlastní identitě znepřehledňují už tak dost chaotický vývoj událostí a při závěrečných titulkách se člověk neubrání pochybám, jestli mu skutečně vše docvaklo, jak mělo. Že nadnárodní korporace, zneužívající lidské i robotické jedince, jsou zlem budoucnosti, to je vcelku prosté, ale jaké jsou čí které motivace a cíle, v tom už jsem trochu lítal.
Suma sumárum, textu tohle album moc nepobralo, ale stran výtvarného zpracování jde o absolutní orgie, ke kterým se ještě budu rád znovu a znovu vracet.

29.03.2017 5 z 5

Samotář Samotář Mark Dawson

Očekávání nebyla velká, přesto v důsledku zklamání. Především proto, že se Mark Dawson snaží být za každou cenu drsně akční, jenže končí u suchého stereotypu, který pro mě postrádal jakékoliv prvky originality. Jeho John Milton je obdobou filmového Jasona Bournea a knižního Jacka Reachera, ale právě to okaté plagiátorství mu znatelně ubírá na osobitosti. Paradoxně mi tak víc vyhovovala vedlejší ženská hrdinka, která přinejmenším neházela do placu životní moudra a prostě jen plnila úlohu sparing partnera.
Alespoň že zápletka byla příjemně strohá, bohužel však nepřekvapila žádnými zvraty. Slabinou je mimo jiné tendence hlavní postavy dopředu odříkávat plánované kroky, což vyprávění ochuzuje o momenty překvapení. A i když je tempo příběhu umocněno krátkými kapitolami, ty působí spíše amatérsky, protože jejich rozsah je dán počtem slov než dějovými střihy. Navíc ačkoliv se jedná o čtvrtý díl v sérii, neuzavřené vedlejší linie jednoduše počítají s pokračováním. A to je trochu podpásovka.

16.02.2017 2 z 5

Pohádka Pohádka Raymond E. Feist

Problém Pohádky je rozvážná gradace - jsou nám představeni ústřední aktéři a přicházejí první střety se „zlem“ z venkovského lesa. Bohužel tyto konflikty pokračují skoro celou dobu a teprve v poslední třetině začnou postavy dělat něco jiného, než kroutit hlavou nad záhadami. Vypjatá atmosféra se stupňuje a stupňuje a skutek utek. Když už se nakonec člověk dočká konkrétních zvratů, zjistí, že předem dokáže odhadnout, jak skončí. Nehledě na to, že množství scén je tu čistě jen pro navození hrůzy a do zápletky samotné moc smyslu nepřinesou.
Neznamená to ovšem, že by se kniha špatně četla. Zkušenosti Raymonda E. Feista na poli fantastické literatury jsou nezaměnitelné, a i když se točí pouze kolem Midkemie, pořád je v tom řemeslo, jež od svého debutu v roce 1982 ušlo solidní kus cesty. Pohádka tak v autorově díle tvoří ojedinělý experiment, připomínající Holdstockův Les mytág, ovšem daleko méně nápaditý, přičemž největší slabinou pro mě byli hrdinové, jejichž osud mi byl víceméně ukradený.

10.02.2017 3 z 5

Parker láká krysy Parker láká krysy Manfred Wegener

Přestože je sešit označen jedničkou, rozhodně se nejedná o začátek letité německé série parodující anglické kriminálky. S tím souvisí hlavně to, že s postavami a vztahy mezi nimi, se člověk musí popasovat sám, protože s úvodním slovem nakladatel čas neztrácel. Tedy ne, že by šlo o složitou vědu - Butler Parker je staromódní sluha lady Agathy, namyšlené a nepříliš důmyslné nadšenkyně detektivek, jenž svou neopatrnou zaměstnavatelku tahá z problémů všeho druhu, aniž by ona sama byť jen zaregistrovala nějaký jeho příspěvek k akci. On sám je pak zábavnou kombinací Saturnina, Jamese Bonda a pana Tau.
Samotná zápletka konkrétně tohoto příběhu je až dětinsky prostinká a v rámci rozsahu i zbytečně natahovaná. A právě ta průhlednost mi vadila nejvíc, k čemuž přispěla neschopnost Manfreda Wegenera vyhnout se logickému lapsu, čistě jen proto, že byl líný. Humorná stránka je jinak na drobně laciné úrovni, ale funkční. Snad jen, že opakující se fráze působí jako historie Baťovy továrny na cvičky.

02.02.2017 2 z 5

První v boji První v boji David Sherman

Přímočará military SF, která si na nic nehraje a vystačí si se základním - armáda, to je prima věc, a hvězdná pěchota, ta je vůbec nejlepší. Což byl pro mě kámen úrazu. Všechna ta žoviální atmosféra „To nejlepší, co vás může potkat, je vojákování“ byla až moc v duchu klasické verbířské propagandy. V očích Davida Shermana a Dana Cragga je totiž život v armádě plný skvělých lidí, cizokrajných dobrodružství a rodinného zázemí. Naneštěstí pozitivní přístup k zabíjení byl na můj vkus až moc kýčovitý a nějak jsem mu nedokázal přijít na chuť, o to spíš, že ději chybí sebereflexe i nadsázka. Ne že by tu nebyl humor, ale je to takový ten bodře chlapácký styl, který vám buď sedne anebo zcela mine. Na druhou stranu, vojáci píšou oddechovku pro vojáky a to vcelku určuje pravidla. Mladík nastoupí k vesmírným mariňákům, projde výcvikem a zažije první akci. O moc víc k příběhu vlastně říct nejde. Zábava to tak sice velká není, ale mozek si u toho odpočine optimálně. Není-li tedy růžovějšího ražení.

24.01.2017 3 z 5

Do morku kostí Do morku kostí Aaron Elkins

Slušně napsané, ale děj se rychle mění v nudu, protože příběh nenabízí nic extra zajímavého a to jak co se týče postav, tak ohledně zápletky. V podstatě jediné pozitivum pro mě byla délka, která je právě tak akorát - úvod, stať a závěr. Na dvou stech stranách nedochází k žádným šarádám, protože soudní antropolog Gideon Oliver k nim ani nedává prostor. Z kostí toho vyčte víc, než Sherlock Holmes a Hercule Poirot ze všech nenápadných stop, co jen jsou k nalezení, a díky tomu je detektivní vyšetřování prakticky bez překvapení. Paní Náhoda se pak postará o zbytek zvratů, bez nichž by odhalení vraha a jeho dopadení prakticky nebylo možné.
Špatné to v základu není, jen to postrádá nezbytný drive, jenž by se postaral o takové maličkosti jako že obsah nezapomenete ve chvíli, kdy knihu dočtete. Dost možná za to ale může vytrženost z kontextu, protože Aaron Elkins tímto románem svou sérii rozhodně nezačal. Tuzemský čtenář si bohužel musí vystačit s tím málem, co mu český nakladatel poskytl.

13.01.2017 3 z 5

Samotný strach. Část druhá Samotný strach. Část druhá Matt Fraction

Finále předčilo všechna má očekávání. Je to megalomanské, je to apokalyptické, je to fascinující. I když nejde o nic složitějšího než jednu velkou monstrbitku, získalo si mě to právě pro tu přímočarost a punc osudovosti. Výtvarná práce Stuarta Immonena padne k ohromujícím výjevům jak ulitá, přičemž se tentokrát čtenář ani nemusí brodit přívalem opláštěnkovaných superhrdinů. Těch důležitých je tu totiž jen hrstka, i když na komparz dojde samozřejmě taky. Tentokrát mi ale nevadilo, že jsem u třiceti procent netušil, co v pozadí dělá, a občas ani o koho jde. A to říkám jako člověk, jemuž čtyřletá UKK masírka hodně pomohla zorientovat se v padesáti odstínech marvelovské šedi.
Škoda jen, že mrtví nezůstanou mrtví a důsledky trvají jen tak dlouho, než se přejde k nové události. Jinak je ale Matt Fraction autor ze staré školy, ctící pravidla chlapácké akce. Atmosféra plná vyhrocených emocí dává na srozuměnou, že tentokrát je to skutečně mezi půlkami, a já mu to žral i s navijákem. Paráda.

31.12.2016 5 z 5

Světy podle třipíků Světy podle třipíků John Scalzi

Dvě tváře Johna Scalziho už namíchaly několik military SF říznutých ironickou dávkou humoru. Tentokrát se zaměřil na detektivní žánr a to v duchu klasik jako Já, robot či Blade Runner. Ovšem spíš než na pochmurnější tóninu příběhu, sází autor na odlehčenou formu umocněnou svižnými dialogy. To se podepisuje jak na střízlivé zápletce, tak na sympatickém rozsahu. Propracovaný svět budoucnosti navíc nestojí jen na originálním pojetí přenosů mysli, ale stejnou měrou na sociálních důsledcích, které jsou příčinou mnoha paradoxů. Což je taky důvod, proč Scalziho tvorba bývá přirovnávána k nejlepším dílům Roberta A. Heinleina. Zcela oprávněně.
Má to ale i stinné stránky. Vyšetřování se moc nekomplikuje, takže odhalit viníka by čtenář dokázal i se zavázanýma očima. Pár zvratů sice na přetřes přijde, ty však působí natolik obehraně, až je s podivem, že se do finální verze vůbec dostaly. Na druhou stranu, zbytečně se tu nekombinuje a tak si události alespoň ponechávají punc uvěřitelného vývoje.

18.12.2016 4 z 5

Quartek! Quartek! Fabrice Colin

Hlavní postavou tohoto příběhu je chlapík, jímž opovrhuje i sama Smrt. Smolař, podvodník, opilec a nešťastník John Vincent Moon. Člověk, proti němuž se zřejmě spikl celý svět, společně alespoň se dvěma dalšími. A on chudák s tím musí žít. Také vám už teď přirostl k srdci?
Quartek! je ryzí humoristická fantasy se vším, co k tomu patří. Francouzský spisovatel Fabrice Colin vytvořil zábavný román, směle konkurující silné angloamerické produkci. Nepostrádá svéráznou komiku, spoustu odkazů na londýnské kulisy, neodolatelně lehkou atmosféru a portfolio skutečně podivuhodných hrdinů. Zběsilá gradace umocněná krátkými kapitolami pak děj neustále popohání kupředu, takže se člověk rozhodně nenudí. Co však hodně ruší, je autorovo neodbytné úsilí vecpat do knihy přehršel nápadů, stejně jako vynucených zvratů, jež zákonitě na malém prostoru působí zbytečně a hlavně ne vždycky jsou dořešeny. Ovšem když překousnete chaos v koncepci zápletky, nemělo by vám při čtení už nic zásadnějšího vadit.

11.12.2016 3 z 5

Dobrodružství s bílou velrybou Dobrodružství s bílou velrybou Gideon Defoe

Ještě šílenější, ještě ujetější a ještě geniálnější než předchozí díl. Ale přiznávám, že ze mě mluví fanouškovská zaujatost, protože tuhle řadu jsem si skutečně zamiloval. Což se mi ostatně stává dost často se sériemi, které v Čechách z nějakého důvodu nemají šanci na dovydání. Áárrr!
Gideon Defoe je v Dobrodružství s bílou velrybou stejnou měrou zábavný, originální i ztřeštěný a suše dokazuje, že humor se dá v klidu dělat bez narážek na sexuální orientaci, nebo vyměšovacích etud. Vytváří tak cyklus románů, které díky svým krátkým rozsahům lehce získají duši nejednoho mladého i starého čtenáře, znuděného prací, vztahem či životem. Pirátský kapitán se tentokrát dostává do křížku s prohnaným Černým Bellamym, obří bílou velrybou a dokonce i s nekompromisním herním konglomerátem v Las Vegas. Nebyl by to však ryzí pán moří a oceánů, kdyby tohle všechno neuhrál levou zadní a ještě se přitom nešťoural šavlí v zubech. Opravdový hrdina, ne jako ten dredatý kecal z Karibiku.

01.12.2016 5 z 5

Volání úplňku Volání úplňku Keri Arthur

Detektivní linie primitivní, obsazení komparzu průměrné a celkově je tu originality tolik, že by se za nehet vešla. Zato sexu je tu habaděj, i když kapánek samoúčelného, ale kdo by si stěžoval, když jde o pěknou holku, ne?
Keri Arthurová umí naštěstí vyprávění okořenit vtipem, což výrazně zachraňuje celkově nepříliš slavný dojem z knihy. Tedy ne že by šlo o bůhvíjakou zábavu, na to tu pro soulože nadržené poloviční vlkodlačice není čas. Blížící se úplněk je neúprosný. Škoda jen, že je to stále dokola to samé, jednoduché šup sem šup tam a oddechový čas. Což mi přijde jako dost velká škoda, protože možností je hodně, a když už nic dalšího autorka na příběhu neodvedla, mohla trochu invence předvést alespoň v tomhle ohledu. Problém totiž je, že všechna ta řemeslná erotika je tady vysloveně navíc. Jenže bez ní by byla osnova zápletky ještě blbější než s ní. A to ani nezmiňuji přihlouplé vztahové mnohaúhelníky. Za mě tedy průměr a jsem upřímně zvědav, jestli další díl můj postoj nějak změní.

30.11.2016 2 z 5

Šest dědiců Šest dědiců Pierre Grimbert

První dva svazky rozehrané tetralogie byly pro mě drobným zklamáním - ač přebal slibuje „skvěle vybudovanou stavbu děje, výborně propracované osoby přesahující rámec běžných klišé fantasy, nečekané zvraty, stále udržované napětí a strhující vyústění“, jediné, čeho jsem se dočkal, bylo strastiplné putování různorodých hrdinů. Ti prostě šlapou z místa na místo a snaží se, vedle přežití, zjistit vše o záhadě ostrova Ji. Když si navíc přečtete stručnou anotaci na zadním přebalu knihy, jste o většinu chystaných překvapení ochuzeni. Nehledě na to, že první i druhý díl odhalí jen málo z celého konfliktu, který se prozatím pouze formuje. A ač Pierre Grimbert hýří zajímavými nápady, nic nového do žánru vlastně nepřináší. Tedy kromě nutkání rozepisovat dobrodružství den po dni a tak se kolikrát zabývat i věcmi, jež pro základní osnovu nemají význam a jen dotváří atmosféru. Jestli tímto tempem bude pokračovat i nadále, nevím nevím jestli mu zbývající dva romány postačí ke korektnímu zakončení.

27.11.2016 3 z 5

Švéd Švéd Robert Karjel

Jak mě chytil začátek, kdy jsem společně s hlavní postavou lítal v souvislostech a připravoval se na bůhvíjaký komplot, o sto stran později jsem se už začal nudit. A když se ukázalo, že hrdina teprve ve svých třiceti zjistí, že je na chlapy, nějak mě to už přestalo bavit úplně. Ať si každý kouká po čím chce zadku, ale od super agenta s dlouholetou praxí bych čekal trochu předčasnější určení vlastních priorit.
Pravdou ale je, že Robert Karjel dokáže dát svému vyprávění švih, bohužel pro mě to nedokázal zúročit ve smysluplné zápletce. Pročež jsem se průběžně ztrácel v jednotlivých motivacích, nemluvě o umělých zvratech, kdy pro mě byla nutnost se vrátit o stránku dvě, aby mi opožděně docvaklo co a jak. A pak znovu a znovu, až do úplného konce. Děj se tak motá kolem krádeží uměleckých děl, nebezpečím prozrazení identit vládních špiónů a problematice morálně neobhajitelných mučících praktik. Ovšem že by autor využil nabízený potenciál alespoň jednoho z motivů, to nemohu říci.

25.11.2016 2 z 5

Rok Havrana Rok Havrana Vladimír Šlechta

Kamenem úrazu pro mě u Roku Havrana byly dva faktory. Zaprvé se nejedná o román, ale o povídkový soubor, přičemž jednotlivé starší i novější texty jsou propojeny nezávislou dějovou linií. A zadruhé, autor se na můj vkus až příliš často pouští do národně politického mudrlanství, které mě však v ničem neoslovovalo. Když budu chtít ponaučení o tom, že Havel byl přeceňovaný trotl a Evropská unie je čiré zlo, zajdu si do hospody. Od dobrodružné scifárny čekám něco jiného.
Ale jinak dobrý. Většina příběhů se pohybuje na hraně lepšího standardu, ale to účelové šroubování do jednoho celku chvílemi vyvolává dojem pinožení se odněkud nikam. Taková atmosférická road movie postapokalyptickou krajinou Čech a Moravy s občasným střetem tady a tam. Jen jsem trochu lítal v časovém rozhraní. V jednu chvíli děj vyvolává dojem, že jde o dalekou budoucnost a v druhou tu zase vystupují postavy pamatující si staré pořádky, s čímž zas příliš nekoresponduje radikální proměna regionální geografie celé Evropy.

18.11.2016 3 z 5

Smrtelný pád Smrtelný pád Robert Liparulo

Čtveřice chlapů si vyrazí do přírody odpočinout od civilizace a střetne se s partou gaunerů, která vzala pomocí supermoderní technologie do zajetí odlehlé městečko. Konflikt obou skupin na sebe nenechá dlouho čekat, mrtvých přibývá na obou stranách a vše zdárně spěje ke zničujícímu konci.
Smrtelný pád pracuje s podobnou tematikou jako Vysvobození, tedy městský človíček v konfrontaci s nemilosrdnou divočinou. Jenže na rozdíl od Jamese Dickeyho je Robert Liparulo daleko akčnější a kašle na nějaké mudrování. Naneštěstí se mu chatrná promyšlenost zápletky brzy rozpadne jako domeček z karet - pěti záporákům jsem prostě neuvěřil jejich dominanci, kdy drží na uzdě takřka 250 obyvatel městečka Fiddler Falls, a z hrdinů se zas vyklubali nezajímavý jedinci. Jinak ale slušně zvládnutý thriller s dobrým nápadem a rychlým spádem. Přibližně do poloviny jsem si adrenalinovou jízdu užíval se vším všudy, jenže pak ději nějak došel drive a zapeklitá situace zbytečně sklouzla k obyčejnému melodramatu.

07.11.2016 3 z 5