ujira ujira komentáře u knih

Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků Robert Lyndon

Zprvu mi jazyk autora neseděl k námětu, ale jak jsem se postupně prokousávala(a občas i uněšeně polykala) dějovou linku a zapamatovala si kdo je kdo, kniha mne zcela zaujala.
Zajímavý cestopisný historický příběh.

03.06.2020 4 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

A mně se překvapivě začínají knihy Hartlovy líbit. Líbí se mi, jak se osudy několika postav prolínají a ovlivňují a líbila se mi hlavní myšlenka, že člověk primárně byl stvořen k soužití ve společnosti a potřebuje blízké lidi, ačkoli je dnes normální a přijatelné žít jako solitér.
A ačkoli je náročnější vytvářet vztahy a udržovat je, nakonec to přinese naplnění a uklidnění.

17.04.2020 5 z 5

Proč máma pije Proč máma pije Gill Sims

Nebýt skvěle načtené audioverze Z. Slavíkovou, nedočetla bych to. Nevím co si mám o současných britských ženách a autorce myslet. Pokud je to nadsázka, pak brutální, pokud pokus o současnou sondu do života britské pracující matky, pak hrůza. Jen místy vtipné, třeba když popisuje vánoční idylku se sourozenci a jejich potomky.

19.02.2020 3 z 5

Noc dlouhých nožů Noc dlouhých nožů Max Gallo

Další kousek do mozaiky skládající obraz ,,fenomenu,, Hitler. Velmi široký a propracovaný historický dokument, přesto čtivý. Autora bude záhodno poznat skrze další knihy.

29.10.2019 5 z 5

Islandský rybár Islandský rybár Pierre Loti

Zdá se, že už knihy v nichž jde jen o poetické pojednání o životě a vztazích, nemohou dnešnímu čtenáři dát pravý požitek z četby, když se v knize vlastně nic moc neděje.Mně zaujalo, jak lze použít literární jazyk tiše, laskavě a krásně. Navíc jsem se dostala do míst málo známých.

26.09.2019 4 z 5

Nechtění Nechtění Kristina Ohlsson

Překvapivě vyzrálý krimiromán. Autorka ač žena,ač mladá. píše svižně a zajímavě.

16.05.2019 5 z 5

Tajpan Tajpan James Clavell

Clavell umí psát opravdu dobré historické romány, navíc s orientální tématikou.

08.05.2019 5 z 5

Dívka s pomeranči Dívka s pomeranči Jostein Gaarder

Moc dojemné, ale zároveň nadějné. A pro mne z toho plyne, že život stojí zato i když přinese nečekané a kruté okamžiky a i když nevíme, jak dlouhý bude, zato můžeme ovlivnit, jak bude bohatý a krásný.
Nevím, jak může takový příběh promluvit k náctiletým, ale díky autorovi, že se nevyhýbá otázkám odchodu ze světa a předkládá je nám čtenářům laskavě a ne beznedějně.

20.01.2019 5 z 5

Pohled šelmy Pohled šelmy František Niedl

Průměrná česká detektivka, téma s odkazy na minulorežimní vyrovnávání účtů a dělení sil s přesahem do současnosti. Těm, kdo si chtějí na podobné téma přečíst opravdu dobrou detektivku, doporučuji slovenského autora D. Dána

02.08.2018 3 z 5

Třináctý příběh Třináctý příběh Diane Setterfield

Hezký román v duchu anglických romantiček. Zajímavý příběh, odkrývající tajemství dvojčat.

04.06.2018 5 z 5

Účinný lék Účinný lék Arthur Hailey

Budu se muset přimět přečíst si něco dalšího od Haileyho, mám ho v knihovničce už léta, ale stále patřil k autorům, které odkládám. Kniha na mě zprvu působila jako esej novináře k problematice obchodu s léky, ale posléze jsem našla i čtivější pasáže a zvykla jsem si na styl, takže jsem nemohla knihu nakonec odložit. Zajímá mě jestli autorův styl bude i v dalších knihách podobný.

24.03.2018 4 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

Mrazivé prostředí, mrazivé téma, mrazivě propracovaný děj,jedna z lepších mrazivých detektivek.

22.02.2018 4 z 5

Zapomenuté jablko Zapomenuté jablko Jean Anglade

Tak zase jedna kniha, která dojme. A je s podivem, že je to kniha o obyčejné staré ženě, o jejím vztahu k lidem, kteří ji zanechají samotnou, která umí žít se samotou a která nepřestává mít ráda život. I prostý život v ústraní, v souladu s přírodou je krásný a zajímavý, paní Matylda je ,,hrdinka,,.

22.01.2018 5 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Jak jsem předpokládala, v audioverzi docela únosná četba, ale ke čtení knižní podoby bych se neodhodlaal. Asi proto, že námět neúnosný kupením morbidních deviací si chce zaručit zájem čtenáře. jinak průměrná detektivka.

01.01.2017 3 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Ke čtení sci-fi se moc nehrnu, takže jsem si pořídila audioverzi a nadchla mne. Vtipné a napínavé čtení, které navíc působí uvěřitelně. Dokonce mne to pobídlo ke zhlédnutí filmu- ten mne ovšem už tak moc nenadchnul.

27.12.2016 4 z 5

Léto v Altamiře Léto v Altamiře Jiří Fried

Moc krásný příběh o přátelství dvou chlapců na pozadí letních dobrodružství, ale též nástupu fašismu v pohraničí. Ač je kniha určena mládeži, nelituji že jsem si audioknihu poslechla.

14.01.2025 4.5 z 5

Barevný závoj Barevný závoj William Somerset Maugham

Autor ve svém románu dává možnost dozrát a dospět hrdince, ovšem to lze jen díky trápení a odříkání a sleduje spolu s jejím manželem tento proces. Postavy Maughamovy jsou barevné, živé, děj trochu jednodušší, přesto je kniha velmi čtivá. Film jsem viděla dříve a zaujal mne více než předloha sama.

12.01.2025 4 z 5

Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Vždycky budeš špatný, když tvůj příběh bude vyprávět špatný člověk. Jak může osudy lidí zamíchat doba, nepochopení, láska, závist, msta. Vypravěčský styl Lenky Chalupové je lidský, jemný, bez sentimentu a vyprávěný dětským pohledem.

11.01.2025 5 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Nový případ šéfinspektorky Fosterové odhalí, jak se k brutálním zločinům uchýlí týraná a společností uzavřená žena, když se chce s násilím a nespravedlností vyrovnat posvém.

28.12.2024 4 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Pohodové oddechové čtení pro nevlídné podzimní dny, barvitý, romantický příběh z dalekého Vychodu, růžový jako okvětní lístky sakur, chutný jako japonský čaj, vyprávějící jako fotografie.

16.12.2024 3 z 5