ujira ujira komentáře u knih

Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Dobře napsaná kniha o atentátu na Haydricha, moc jsem o tomto aktu odporu proti německé okupaci zatím nečetla a tento román mi doplnil realisticky a zajímavě mezery v období 2.svět. války.

14.09.2021 5 z 5

Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

Kolik statečných a čistých a krásných lidí bylo zničeno komunismem a jinými -ismy, stále jejich příběhy nestačí, aby si lidé uvědomili zvrácenost režimů a postižení národů, které pod -ismy žily. Jsme poznamenaní kolektivní vinou i když jsme nic neudělali, nebo právě nic neudělali. Chválím Paměti národa, že zachycují i drobné osudy lidí.

31.07.2021 5 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Svižné, hutné, mladé a přesto vážné dílko. Útlé, ale zachycující velký úsek života, od sladkého dětství, přes nasládlé dospívání až po hořkosladkou dospělost dědičky cukrovaru.
Navíc s pikantním a nečekaným závěrem.

09.05.2021 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Kniha mě okouzlila, autor ač ze studeného severu, píše hřejivě, vtipně a téma mezilidských a mezigeneračních vztahů umí podat s noblesou a na dnešní poměry bez brutality a sentimentu.
Přeji autorovi, aby mu to dál tak skvěle psalo a myslelo. A některou z autorových knih bych navrhla na povinnou četbu.

07.03.2016 5 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Pozoruhodné dílo o rituálu zasvěcení v lásce k literatuře, dějinám mistrně využívá prvky mystické, tajemné a rozehrává košatý příběh v němž nechybí neobvyklá láska, španělské dějiny, intriky, knihy, lákavé prostředí Barcelony a Paříže. Mé první dechvyrážející setkání s Carlosem Ruizem Zafónem.

31.10.2023 4 z 5

Matka Matka Karel Čapek

Silné a aktuální téma. Chápu matku a její odpor proti zbytečným obětem, matky by válku nikdy nerozpoutaly, a chápu potřebu obrany vlasti.

27.04.2022 5 z 5

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Děsivě aktuální drama.

26.04.2022 5 z 5

Spasitel Spasitel Andy Weir

Vynikající, současné, napínavé, dojemné sci-fi. Především obdivuji technické a jazykové nadání autora.

10.02.2022 5 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Z celé tetralogie mě poslední kniha pobavila nejvíce a ač to nebývá vykem, jeví se mi nejvyzrálejší a nejlépe napsanou. Pan Boček zraje jako víno.

20.07.2021 4 z 5

Reminiscence Reminiscence Dominik Dán

Opět skvělý DD,tentokrát případ z období studené války, zajímavější o to, že není jednoznačně zřejmé ani po tolika letech, kdo je vinen.,ůčty si vyřizují agenti z obou stran železné opony a spravedlnost jen z dálky bezmocně přihlíží.

02.06.2024 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Silný příběh, vycházející z málo známé tragédie válečné lodi Wilhelm Gustloff, která převáží uprchlíky a je torpedovaná sovětskou ponorkou. Osudy hrdinů, které spojuje snaha o záchranu života na konci druhé světové války, ale také skrývání životních příběhů, různá ochota pomoci druhému, jsou hlavními motivy čtivé knihy.

24.05.2022 5 z 5

Ze světa lesních samot Ze světa lesních samot Karel Klostermann

Laskavé čtení o drsném životě v pohraničí na Šumavě, o obyčejných lidech žijících v lesích, lesnících a jejich rodinách, ale též o drsných pytlácích. Krásná čeština vykresluje dokonale postavy zasazené do majestátné, tvrdé, nádherné přírody.

09.12.2021 4 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Ještěže mezi námi žijí tyto solitéry, ještěže se je podařilo autorovi vyzpovídat a zprostředkovat nám jejich pohled na to, co je pro jejich život důležité. Obohacují společnost tím, že nás nutí se zamyslet nad smyslem a náplní žití.

01.12.2021 5 z 5

Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Dojemný příběh o osudech afgánských žen v kruté a bezprávní patriarchální, talibánské společnosti, které se musí podvolit aby přežily, které ztrácejí lásky, milující matky, děti, možnost vzdělání samy sebe. A přes to vše dokážou dál vstávat, milovat a žít.

15.12.2024

Heidi, děvčátko z hor Heidi, děvčátko z hor Johanna Spyri

Nádherný příběh pro děti o hledání cesty k soužití dědečka a vnučky v lůně panenské přírody a hor. Mé dětství tento příběh silně ovlivnil.

05.01.2022 5 z 5

Hastrman Hastrman Miloš Urban

Zaujalo mne zejména prolínání ekologické červené nitky, lidové mystiky a zvyků, v příběhu hastrmana. Velmi neotřelé téma vzdávající hold vodě, napsané košatým jazykem. Méně mne zaujala druhá část o současné neschopnosti společnosti ochránit krajinu a vodu.

03.10.2021 5 z 5

Malý Alenáš Malý Alenáš Ivan Vyskočil

Mazlivě krásná práce s jazykem. Poetické krátké vyprávění, které by se mělo, dle mého soudu stát povinnou četbou.

29.08.2021 5 z 5

Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Sice nevím, kolik náctiletých, jimž je tato kniha určena po ni sáhne, ale je to velmi zajímavá učebnice o velmi složitých tématech a moc hezky napsaná. Není to ztracený čas a i v pozdním věku lze získat přehledné informace o vývoji filosofie.

18.08.2021 5 z 5

Katarze Katarze Yrsa Sigurðardóttir

Nový fenomén v kriminálním světě, šikana a její následky. Zajímavé téma. Jaké následky na oběti šikana způsobuje, jaké praktiky šikanující vynalézají a kam až zajdou. A jak se může zrodit pomsta a odplata za zlo.

04.01.2021 4 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Kontrast mezi barvou pleti jako základní téma. Kontrast mezi dětským čistým, jasným a pokřiveným a společenskými kompromisy zatíženým pohledem na pojetí práva mezi bělochy a barevnými na jihu Ameriky ještě ve třicátých letech min. století. Dobrý román o rasové snášenlivosti, o tom, že i celkem vyspělá společnost potřebuje zrát,vzdělávat se a poznat své nedostatky, než je přijme a bude je umět zpracovat. A dokonce i dnes aktuální myšlenky pro středoevropského docela dobře vzdělaného, mnohdy i křesťana. V Americe asi povinná četba, já jsem se k ní dostala až nyní, ale i tak si myslím, že stojí zato si ji přečíst, dnes možná je to aktuálnější(když našimi končinami provívají rasistické nálady).

25.12.2019 5 z 5