ujira ujira komentáře u knih

Dějí se větší podivnosti Dějí se větší podivnosti Kelly Link

Magická poetika, krásný styl.

Drahý pane Kolář... Drahý pane Kolář... Madla Vaculíková

Krásná kniha dopisů a koláží. Škoda, že už dnes dopisy psané rukou nikdo nepíše, nebude co vydávat.

Ratajský les Ratajský les Aleš Palán

Konečně se mi dostala do ruky kniha A. Palána, opravdu mne příběh, s počátkem v 50tých letech a přesahem do let devadesátých, zaujal. Přestože jde o román, vychází ze skutečných událostí, působí jako dokument, jakoby autor zpovídal postavy a přepisoval jejich výpovědi o událostech, velmi čtivě a věrohodně.

Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

Asi lze dojít k soumraku dne mnoha cestami, se zapíráním sebe sama, s potlačováním emocí, s nostalgií a smutkem za tím co se nestalo, ale jen málokdo s profesní důstojností. Autor zajímavý, bude dobré se k jeho tvorbě vrátit.

30.07.2021 4 z 5

Serotonin Serotonin Michel Houellebecq

Nejdepresivnější autorovo dílo, které jsem četla. No ale život je někdy těžký, beznadějný a ..o ničem,,.

26.07.2021 3 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Z celé tetralogie mě poslední kniha pobavila nejvíce a ač to nebývá vykem, jeví se mi nejvyzrálejší a nejlépe napsanou. Pan Boček zraje jako víno.

20.07.2021 4 z 5

Bremeno minulosti Bremeno minulosti Dominik Dán

Trochu méně vydařený detektivní přběh, zejména případ z nálezem kostry, kterému autor věnuje méně pozornosti a nakonec skončí jako nevyřešený a trochu přitažený za vlasy případ smrti sexuálního predátora - profesora.

18.07.2021 3 z 5

Vatikánská princezna Vatikánská princezna C. W. Gortner

Docela ucházející historický román, téma již vícekrát zpracované. Nový pohled na postavení Lucrecie Borgie v rodině a vůbec ženy v 16. stol., ačkoli vzdělané, vysoce postavené, přesto nesvobodné a podřízené záměrům mužů.

16.07.2021 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Díky vynikajícímu načtení audioverze mohu přidat hvězdu navíc, ale stále se mi, ve srovnání s podobnými knihami( Vlna zločinnosti, Saturnin), kniha jeví jako méně úspěšný pokus napodobit lehkost a vtipnost v humoristickém románu, ve výše zmíněných knihách. Nicméně téma je zajímavé a jako oddechové čtení doporučuji.

16.07.2021 3 z 5

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Zajímavá učebnicová kniha, kterou bych doporučila všem studentům, možná i žákům II.stupně zařadit do osnov ZSV. Myslím, že pravidla vyslovená v této knize nás mohou uchránit od opakování historických chyb. Např. kapitola o ovlivňování názorů médií a důležitosti číst knihy, či o udržování sociálních kontaktů a přátelství.

29.06.2021 5 z 5

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

V čem spočívá Backmanovo umění zaujmout čtenáře? V jazykové vytříbenosti, psychologické propracovanosti postav, bezmezné lásce k lidem a ve vyjádření lidského osudu vtipně a důvěryhodně.

24.06.2021 5 z 5

Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Díky tomuto autorovi získávám jiný náhled na současné evropské a světové dění, zákulisí a funkci médií a vliv kyberútoků na výsledky voleb a znovu se mi potvrzuje Ruska je třeba se bát.

24.06.2021 5 z 5

Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Silný a emotivní příběh o mateřské lásce, o lásce k lidem prokazované jednoduše navzdory době, hrůzám, šílenostem a prostředí. Nic podobného jsem zatím nečetla, navíc věnovaného holokaustu a romům.

13.06.2021 5 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Tak trochu nový Páral, Dietl? No nevím, je to čtivé, ale bude to někoho ještě zajímat za deset let? Pravda postavy řeší základní vztahy, takové obyčejné lidské životy, navíc je autor umí okořenit humorem, ale je to jen o tom ,,kdo s kým, kdy, kde a proč...,,. že by literární bulvár? Že by to byl záměr?

11.06.2021 4 z 5

Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Kniha, ze které mrazí, vyvolává vztek a slzy beznaděje. Zároveň krásná studie poválečného života malé vesnice na Vysočině, ve které spravedlnost vzali do rukou po svém a návrat přeživších židů se jim zcela nehodil a rušil a to i po letech, v další generaci -
žít s takovým dědictvím je obludné. Ovšem žít s vědomím, že přežití koncentráku bylo nežádoucí, návrat domů také, a že ten, kdo nemá stejné zkušenosti, nedokáže vás pochopit- také obludnost.

09.06.2021 5 z 5

Hriech náš každodenný Hriech náš každodenný Dominik Dán

Dánovy detektivky jsou nejen napínavé, ale i vtipné a lidsky napsané. Nejsou to vykonstruované, brutální prózy, které mají pouze děsit a napínat, jsou to příběhy, které se mohly opravdu stát. Ačkoli této knize bych vytkla trochu méně propracovaný závěr. Ale každý den nejsou vánoce.

02.06.2021 4 z 5

Ulička hanby Ulička hanby Vlastimil Vondruška

Svižná, čtivá historicko-detektivní próza.

31.05.2021 3 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Až přespřílíš vrstevnatý příběh , co do počtu postav a jejich životních příběhů i zápletek kriminálnich, čtenář se trochu v něm potácí, nevěda která postava ho provede až do závěru a rozuzlení. V tomto případě je ,,méně více,,. A vyšetřovatel se tu jen tak trochu mihne.

29.05.2021 3 z 5

Konec patriarchátu Konec patriarchátu František Pavlíček

F.Pavlíček to s jazykem umí, jeho próza je laskavá, humorná a bodrá. Mám ráda ten kraj valašský a jeho lid, stejně jako autor.

29.05.2021 4 z 5

Podvolení Podvolení Michel Houellebecq

Trochu absurdní, trochu provokativní, hodně pesimistické, nicméně možné.

25.05.2021 4 z 5