vandalindakova vandalindakova komentáře u knih

Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Při čtení této knihy jsem měla stejný pocit, jako když jsem tenkrát dočetla poprvé celého Harryho Pottera. Byla jsem nešťastná, že to skončilo, a chtěla jsem číst něco podobného. A v knihovně mi našli knihu o všemožných příšerkách. Bylo to sice úplně mimo mísu, ale četlo se to asi stejně jako Smrtící vzdělání teď.
I tady máme velké množství breberek, které se vás snaží ve škole zabít, a vy se prostě snažíte přežít a zároveň se naučit co nejvíce kouzel, aby jste se dostali ze školy v pravou chvíli ven. Ten svět mi přišel vystavěný dobře, všechno to dávalo hlavu a patu, mělo to zajímavý systém a originální provedení.
Ani s postavami jsem neměla žádný extra problém. Byla tu dobře vykreslená hierarchie mezi nimi. Informace čtenář sbírá po střípcích.
Ale jeden velký problém jsem s knihou tedy měla. Je to škoda, ale ten příběh mě prostě neuměl udržet u sebe. Já to často odkládala, přistihla jsem se, že se u toho nudím, nenutilo mě to číst dál, a možná proto jsem to četla fakt děsně dlouho. A navíc to mělo strašně moc dlouhý kapitoly, což zrovna nepomáhalo.

21.12.2021 4 z 5

Nejkrásnější - Příběh Levany Nejkrásnější - Příběh Levany Marissa Meyer

Pořád nějak přesně nevím, co si o téhle knize myslet. Pokud člověk miluje měsíční kroniky, tak je jasný, že je tohle nutnost jak k přečtení, tak k vlastnění v knihovně.
Pokud od toho ale někdo čeká, že to vysvětlí chování Levany v původní sérii, tak zadržte. Teda pokud vám nestačí vysvětlení, že je to evil bitch. :D To pak jo, to tu máme krásně a detailně vidět.
Od toho se odvíjí i můj názor, já čekala nějakou morálně šedou postavou s důvodem, proč je taková. Ne ne, je prostě zlá. Tečka. A tenhle příběh nám přináší přímý přenos toho, čeho je sakra schopná. A že je to jedno velký fuj.
Takže na druhou stranu obdiv autorce, že to dokázala takhle zobrazit a popsat. Ale tak jako tak, víc stran bych o tom asi číst nezvládla. Díky čtivosti, velikosti písma a celkově formátu, že to bylo fakt rychlý.
Jediné překvapení pro mě bylo to, jaká vlastně byla její sestra, a jak se stalo to, že k ní byla spojená ta Winter.

08.11.2021 3 z 5

Pět temných osudů Pět temných osudů Kendare Blake

Vůbec nejsem zklamaná, a i poslední díl si za mě držel stejnou laťku jako ten předchozí. Ukončení série to bylo skvělé.
Hned od začátku mě to zase vtáhlo do děje, bavilo mě to, a příběhově to prostě jelo! Žádná nuda, žádné prostoje, krásně všechno navazovalo, a nebylo to ani překombinované. Nutilo mě to číst pořád dál a dál, ale to že má autorka takový styl psaní, to už jsme věděli.
Na začátku jsem byla lehce zmatená, protože to už je nějaká chvíle, kdy jsem četla předchozí díl, ale zorientovala jsem se poměrně rychle.
Trochu mě mrzí, že už se nepotkáme s žádným mindfuckem na konci, protože tohle už je prostě konec no. A že je Blake psát umí. Celkově se mi líbil směr, kam to všechno postupovalo, a za co dávám hodně velké plus je to, že postavám to prostě nevycházelo na první dobrou. Žádné zázraky se nekonaly, hezky všechno si to musely vydřít. A i smutné momenty se tu objevily. Nad jedním mi slzička ukápla.
Co mi malinko mrzelo, bylo to úplné zakončení. Já už na tom trůnu ve výsledku viděla někoho jiného no. :D Ale co se dá dělat, to už jsou čistě moje preference.
Celou sérii hodnotím velmi pozitivně. Až na ten první díl, který byl za mě dost nic moc, to nakonec ten zbytek vytáhl úplně na jiný level.

Hvězdy nad Berlínem Hvězdy nad Berlínem Sarah Matthias

Po nějaké době jsem opět sáhla po knize z druhé světové války. A opět mě kniha vcelku dostala. Bylo to příjemné. a zároveň mrazivé čtení.
Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů, první zobrazuje německého chlapce, jehož otec nesouhlasí s tím, co se v Německu děje, ale i přesto jsou donuceni se podřídit. Druhá linka zobrazuje cikánskou dívku, která je součástí cirkusu, který putuje různě po Německu a události se jich dotknou až příliš. Spojení těchto opačných příběhů, které se spojí díky romantické zápletce, skvěle doplňuje celistvost událostí. Na jednu stranu můžeme vidět, co se děje u Hitlerjugend, a z té druhé zase cikánské prostředí, jejich život, zásady a tradice, nakonec i bohužel koncentrační tábor.
Musím říct, že mě možná i více bavilo číst tu druhou linku. Celkový dojem je v průběhu jako na houpačce, od příjemného po zdrcující.
Za mě jeden z těch povedených příběhů z druhé světové války, který má tu sílu vás zasáhnout. Navíc je to velmi čtivě napsané se spoustou dobře ztvárněných popisů.

05.11.2021 4 z 5

Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

Na tohle mám jednu větu: Pro milovníky Krutého prince must have!
Totálně nádherné zpracování, ty ilustrace jsou dokonalé a opravdu krásné. Stylem to doplňuje atmosféru děje a příběhu. Dovoluji si říct, že je to v tuhle chvíli asi nejkrásnější kniha v mé knihovně!
Tenhle doplněk nám dá víc Cardana, jeho minulost i přítomnost, jeho pozadí, proč je jaký je, a jak se to z něj stalo.
Je tu taky o dost víc Nicasie, kterou fakt nesnáááším!
To celé je tu propletené příběhem, který Cardanovi vypráví Aslog, a mění ho dle situace. Což tomu dává takový ten pohádkový, mystery nádech.

Temný květ Temný květ P. M. Freestone

Obálka této knihy vypadá nádherně a slibuje jedinečnou fantasy, což opravdu je.

Svět, ve kterém se příběh odehrává, je velice originální. Celé se to točí okolo vůní, které jsou prostoupené opravdu všude. Vše je popsáno podle vůní, a ten popis je velmi dobrý. Líbilo se mi, jak k tomu přirovnávali všechno, všechny hlášky byly opravené tak, aby to dávalo spojitost s vůněmi, např. U všech smradů! :D
Celý děj je naladěný do dálného východu, a má vibes jako Jiskra v popelu. Jsou tu pouště, velbloudi a tak dále. Celé se to četlo moc dobře, mělo to dobré formátování i čtivý příběh.

Ale, bylo to takové zrychlené. Někdy to nebylo vůbec na škodu, a naopak se to hodilo, jindy to ale bylo až moc. Hlavně pokud se jedná o řešení nějakých problémů. Něco třeba potřebují sehnat, nevědí vůbec jak a kde, a najednou to mají (a nikde ani zmínka, jak na to přišli, a jak se k tomu dostali).
Romantickou linku bych dala úplně do pryč. Vůbec bych ji tu nepotřebovala. Sice jsem si říkala, že mezi nimi určitě něco bude, ale bylo to nedopracované. Jakoby si po tři čtvrtě knihy řekli: "Hmm, co nám tu chybí! No jasně, romantika, tak to tam švihněte."

A co mě mrzelo nejvíc, byl počet chyb a překlepů. To bylo něco šíleného

Království popela Království popela Sarah J. Maas

Prostě Maas, na to není co dodat. Nechápu, co zase se mnou její kniha udělala.
Poslední díl jsem četla celkem dost dlouho, přes jeden měsíc. A díky tomu jsem se s příběhem sžila, a bylo až divný ji odložit dočtenou a další den už po ní nesáhnout.
Líbilo se mi, jak se střídaly jednotlivé linky, které se postupně spojovaly, a vždycky to doprovázelo neskutečné dojetí, že se mi chtělo brečet, měla jsem husí kůži a prostě Aww. Jako v celé sérii nevycházelo vše podle plánu, všichni tam jeli na krev a ten jednotlivý popis někdy až zoufalství. Brr...
Jedna scéna mi rozsekala srdíčko na tisíc kousků, z toho se vzpamatovávám asi doteď.
Celé to bylo čtivé, akční, napínavý, romantický a tak dále. Prostě top. Jak jsem čekala, emočně mě to vyždímalo, a je mi líto, že už je konec.
Trošku mi vadilo, že na konci kapitoly byl nějaký zvrat/zjištění, a hned na začátku další kapitoly to vlastně potvrdila ta postava, o kterou se jednalo. Takže takový hrr, já bych chtěla prostor, aby mi to šrotovalo v hlavě, a samotné to zapadlo (jestli je to nepravděpodobný, nebo naopak a jak k tomu dospěli). A ono hned, no vždyť joo.

Jako závěr série to je naprosto strhující a uspokojující. Puzzle se poskládalo.

Nelituju ničeho Nelituju ničeho Colleen Hoover

(SPOILER) Tak jsem si myslela, že další Colleen vydaná pod Ikarem, bude pecka. Hezky jsem se spletla, protože tohle mě hodně zklamalo.

Prvních sto stran bylo skvělých! Tam jsem si ještě myslela, že by to klidně zase mohlo být na plné hodnocení. Zápletka tam byla super. Moment překvapení zde byl taky, a svíravý pocit tuplem.
Následně to ale šlo pěkně z kopce. Přestalo mě to bavit, a začala jsem se spíš těšit na to, až to budu mít dočtené. Naštěstí tomu klasicky nechyběla čtivost, takže jsem to měla celkem rychle za sebou.

Zbytek totiž byl překvapivě dost předvídatelný. Věděla jsem, co se bude dít dál, a tušila jsem, kam se příběh stáčí. Což prostě u Colleen nejsem zvyklá.
Cara byla vyloženě na ránu. To její chování bylo prostě neskutečně šílený. Nechápala jsem, co všechno dělá na truc, a nesnášela jsem ji za to, jak tahá lidi do svých problémů a čeká, že to za ní vyřeší někdo jiný. Prostě neskutečný fracek. Morgan se zase v některých chvílích chovala jako puberťák, a ne dospělá matka. Nechávala všemu volný průběh. Ale aspoň mě její linka bavila. Protože být to jen o Caře, tak to zahazuju z okna.
Chápu, s čím se museli obě vyrovnat, ale takhle neee.

Další problém je KOMUNIKACE. Komunikace je sakra základ všeho, a tady prostě totálně selhala. Zase chápu, že ta kniha má ukázat přesně na tohle. Říct nám čtenářům: koukněte se, takhle to vypadá, když to nefunguje. Ale já tenhle styl knih prostě nemám ráda. Protože by stačilo mluvit, a není vlastně nakonec asi o čem psát. Ale ne, oni se zavřou každý ve svým světě stylem: Já s ní mluvit nebudu, protože ona se mnou taky nemluví. No tak to se nikam nedostaneme, že.

Nejrozumnější mi přišla Cary nejlepší kamarádka, která ještě s Millerem měla hlavu na víc věcí, než jen aby ji nepršelo do krku. Miller byl naopak zase až přehnaně dokonalý. Postava vytvořená proto, aby Caru navedl na správnou cestu? To bylo strašně umělý a nereálný!

Další věcí jsou klišé! Jakože nejvíc mě dostalo vyznání lásky! Protože panebože cože? :D :D Takže vy někoho milujete bůhví jakou dobu, ale protože si myslíte, že nemáte šanci, tak si začnete s jinou, řeknete ji to, že jste vlastně zakoukaný do jiný, ta žárlí, vy během toho stejně zíráte po té první, a navíc pro ni celou dobu natáčíte klip, kdyby náhodou jste ji chtěli vyznat lásku! WHAAAAAT? :D :D :D A pak se celý nadšený vytasíte s tím, že ji vlastně milujete ceeelou tu dobu, a ta to sežere jak s navijákem a po dni ví, že je to ta pravá láska jak hrom. :D :D LOL

Konec byl zase moc umělý. Najednou to bylo bum, ježiš mně to došlo, ježiš no mně taky, a problem solved. MEH...

05.11.2021 2 z 5

Dárek Dárek Sebastian Fitzek

Kniha mi byla poskytnuta nakladatelstvím Anag na recenzi.

Zpracování má nádherné, jak obálkou, tak graficky upraveným vnitřkem. I rozložením jednotlivých kapitol napomáhalo čtivosti.
Příběh mi přišel velmi čtivý, rychle to odsýpalo a celkem mě to i nutilo pokračovat, protože jsem chtěla vědět, co a jak. Nejvíc se mi líbily úseky, ve kterých se rozebíral problém hlavního hrdiny, jeho analfabetismus, pomalu se rozplétala jeho minulost, a došlo k šokujícímu zjištění. Tato linka mě velmi bavila a dobře se mi o ní četlo.
Ten zbytek na mě byl ale trochu moc. Autor píše nechutným až zvráceným způsobem, vznikají tam dost drsné scény a situace, na které nemá žaludek každý (já teda rozhodně ne). Z toho mi nebylo moc příjemně, a jednu noc jsem kvůli tomu nemohla ani spát.
Konec mi přišel až moc překombinovaný. Já chápu, že v thrillerech musí být vytvořeno to brutální napětí, ale jakmile je to pro mě přehnané, tak to úplně ztrácí všechno, co to mělo navodit. Sice jsem to nečekala, ale to proto, že je to tolikrát překroucené, až to tahá a člověku to přijde neuvěřitelné.

05.11.2021 3 z 5

Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek * antologie

První kniha letošního roku ještě ve Vánoční atmosféře, ale...
Tahle sbírka povídek je prostě divná. Jsem opravdu ráda, že jsem ji nečetla v době, kdy vyšla a všichni od ní čekali něco, co je pomůže navodit na Vánoční atmosféru. Už jsem četla spoustu recenzí, a tak jsem čekala, že je částečně dost depresivní, a je to pravda. Mezi nejlepší povídky jsem nakonec zařadila ty, které tu Vánoční atmosféru měli. Jsou to povídky od Thea Addaira, Aleše Novotného, Veroniky Burgerové a Kláry Novákové. Ty poslední dvě měli luxusní rozuzlení.
Některé povídky mi přišly příliš krátké, jiné byly akorát. Co je zvláštní, že spousta z nich obsahovala témata smrti blízké osoby. Jako je to fajn ukázat, jak se s tím kdo pere a vyrovnává, ale ne když to čtete třeba po šesté v jedné knize.
Rozhodně si ale umím představit, že si to za rok přečtu zase. Akorát asi ne těsně před Vánoci.

Milosrdná vrána Milosrdná vrána Margaret Owen

(SPOILER) Z téhle knihy mám celkem dost smíšené pocity. Je to něco, co vás totiž ze začátku brutálně navnadí, a nakonec div neunudí k smrti. Což je celkem dost škoda.
Příběh začíná tím, že hodně vysvětluje svět, to jak funguje, a co v něm může najít. A přátele to je opravdu propracovaná pecka. Lidé jsou rozděleni do kast pojmenovaných dle ptactva, např. vládnoucí vrstva s určitými schopnostmi jsou Fénixové atd. V tomto světě se potýkáme s morem, který napadá skoro všechny bez rozdílu. Před napadením celé populace je chrání Vrány, které se postarají o oběti, tak aby se mor nerozšířil. K tomu používají magii, která je zprostředkována mléčnými zuby.
No jenže pak přijde nudaa. Hlavní postavy pořád cestují, a pořád někam jdou. K tomu tu je hrozně moc popisů prostředí, nemá to žádný spád a dynamiku. Občas se objeví nějaký zvrat nebo informace, která vám zabrání tu knihu odhodit.
Hlavní hrdinka Fie má ze začátku slibný charakter, kdy se umí prosadit, přemýšlí nad věcmi, než něco udělá, nenechá si kálet na hlavu a moc dobře zná svoje cíle. Jenže se z ní nakonec postupně stane fňukna a naprosto šílená hysterka, která štěká na každého a za každé příležitosti.
Princ Jasimir je nemastný, neslaný a přímo nezajímavá postava. Jedinou zajímavou a rozumnou postavou až dokonce je Tavin, který je hrozně fajn, je racionální, klidný.
Romantická linka mi tu vůbec nesedla, protože se tu objevila jak rána z čistého nebe. Nepropracované bum. Já chápu, proč a za jaké situace, ale kdyby měla delší progres, tak proti tomu absolutně nic nenamítám. Ale takhle to bylo hádka, hádka, láska až do smrti... :D jakože ne no.
Zajímalo by mě, jak to dopadne, ale nevím jestli se do druhého dílu budu chtít pouštět. Každopádně bych to doporučila těm, co jim nevadí pomalé fantasy, a líbila se jim třeba celá série Kletby vítězů.

05.11.2021 3 z 5

Jeden z nás je na řadě Jeden z nás je na řadě Karen M. McManus

(SPOILER) Vítejte u dalšího mého zklamání letošního roku. Ironie je, že Jeden z nás lže bylo jedno z největších překvapení tohoto jara, a druhá kniha to nakonec vzala úplně z opačného konce.

Pozitivně hodnotím délku, námět a čtivost. Četlo se to skvěle, čemuž pomáhá i formát, který mi vyhovuje. Být to delší, tak nevím, nevím no. No a námět hry Pravda nebo úkol hozené do thrilleru? Dejte to sem! Chyba, chyba...
Protože nebyl skoro vůbec rozvinutý. Začala tam nějaká hra, ale umřelo to dřív než začalo. Já čekala, že to vyvolá tu dynamiku, napětí, husí kůži. A hle ono nic. Potenciál někam utekl a hrál maximálně tak hru na schovku.

V jedničce se mi líbila přítomnost vážnějších témat, které se skrz knihu řešily. Proto tyhle knihy čtu že. Tady bylo akorát pubertální tlachání, a problémky typu ta se vyspala s tím a tím, ten se s ní rozečetl proto a proto. Meeeh, z tohohle už jsem teda vyrostla.
Tím se dotýkám prostředí knihy, které bylo samozřejmě typicky se vším všudy z americké střední. Zjistila jsem, že tohle už mě taky nebaví a nebere, protože je to pořád to stejný, jako přes kopírák. Úplně stejný vzorec jako v každé jiné knize nebo v typickém filmu s tímto prostředím. Nic nového, nic jiného.

Rozuzlení za mě nereálné, neumím si představit, že by se takhle ty postavy chovaly a jednaly. Jako co tam jsou schopný dělat si sourozenci, to je naprosto neuvěřitelný.

A největší kámen úrazu byla neodbornost a špatné informace. Tahle kniha měla v tomhle případě smůlu, že se dostala do rukou někomu, kdo zrovna danému tématu rozumí. Nejdříve se tu objeví typická narážka na zdravotní laboranty a laboratoře, za kterou by vás každý laborant nejradši uškrtil. A následně je tam prásknuto vysvětlení, že za spontánní krvácení z nosu a vznik modřin může nedostatek železa. Ale no taaaaaak!
Dobře zkusíme se přenést přes to, že železo s tím nemá moc co společného, ale když už tam vzápětí mrsknou větu ,,Jezte vitaminy!", to už na mě šly mdloby. Úplně nerozumím tomu, jak vitaminy pomohou doplnit železo.

29.12.2020 2 z 5

Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Před rokem jsem četla autorčinu první knihu, Zmizení Sáry Lindertové. A líbila se mi.
Ale Noci běsů jsou ještě mnohem lepší! Celý příběh je vystavěný na vesnickém slovanském folklóru, který je tu popsaný tak reálně a skvěle. Úplně jsem se dokázala vžít do té doby a do toho vesnického prostředí. Je tu pěkně ukázáno, jak se lidi na vesnici chovají, jaké tu vládnou problémy atd.
Celková atmosféra tu byla popsána velmi dobře. Zajímavý byl kontrast Vánoc (které teda nazývali jinak) a běsů, nočních můr. Úplně mě mrazilo z té mystiky a tajemna, z toho jak pomalu objevujete něco, o čem jste předtím nevěděli.
Díky tomu jsem se dokázala vcítit zpátky do mého školkového věku, kdy jsem byla podělaná strachy přesně z Polednice a Klekánice.
Malé minus dávám za ten konec, který mi přišel trochu přitažený. Ale i přesto je to top záležitost, a opravdu moc povedená věc z pera české autorky.

Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Takže asi by to chtělo nějaké shrnutí. Spousta lidí asi bude z mého hodnocení překvapená. Šla jsem do toho bez extra očekávání. A jak to spousta lidí zklamalo, tak mě vůbec ne. Ten konec sice nebyl tak hustej, jak by se dalo očekávat, jenže já ho během příběhu tak nějak čekala, a proto jsem neměla jiné nároky. Miluju styl Kristoffa, jak tuhle sérii napsal. Miluju, jak si hraje se čtenářem. Poznámky pod čarou mi vůbec nevadí, a naopak to dokresluje ten svět. Líbilo se mi, jak sem zakomponoval samotné knihy. Škoda pana Laskavého. Baví mě i to, jak vytváří postavy, o kterých prostě nevíte, co si o nich myslet. Emočně mě to dostalo, bavilo mě to a je mi těžko, že to skončilo. Takže za mě zaslouženě plné hodnocení a jedna z nej knih roku. Basta fidli. Nikomu se ospravedlňovat nemusím! ????
Styl rozhodně nesedne každému, je tam hodně š*kání, vulgarismů až až, že jinde by mi to i vadilo, ale sem to prostě patří. Je tam kotel masakru, krve a nechutných scén, a taky to stále rozhodně není Young adult!

29.12.2020 5 z 5

Stále ve střehu Stále ve střehu Michael Atamanov

Kniha mi byla poskytnuta na recenzi v rámci spolupráce s Fantom Printem.

Druhý díl Temného bylinkáře mě bavil snad ještě o chlup víc než díl první.
Tři čtvrtě knihy se odehrává v herním světě, který je suprově popsaný a vtáhne vás s sebou. Opravdu jsem měla pocit, jak kdybych ten příběh prožívala s nimi a hrála to současně taky. Celou dobu to bylo nabité akcí, prakticky se tam nepřestalo něco dít.
Co ale tady bylo skvěle provedené je to, jak se promísil herní svět s tím reálným. Je tu krásně vystavěná hranice, kdy je ještě v pohodě ponořit se do hry, a kdy už naopak nikoliv. Také tu je skvěle zobrazeno, co se může honit hlavou postiženému člověku a s čím se musí potýkat.
No a závěrečná zápletka byla jedno velké WoW. To jsem zůstala stát s pusou dokořán, protože jsem to vůbec nečekala!
Pokud si občas někdy zahrajete nějakou tu hru, tak tohle vážně mohu jedině doporučit.

29.12.2020 5 z 5

Prokletý Prokletý Benedict Jacka

Kniha mi byla poskytnuta na recenzi v rámci spolupráce s nakladatelstvím Fantom Print.
Druhý díl série mě bavil ještě o chlup více, jak díl první. Děj byl napsaný velmi čtivě, takže to prakticky odsýpalo samo. Celý příběh byl dost našlapaný a plný akce.
Líbilo se mi, jak se zde ukazoval jiný úhel magie, než v jedničce. Tím se celkově rozvíjel fantasy svět. Díky tomu se zde neobjevovalo ani tolik nepřesností a vše do sebe pomalu zapadalo.
Zápletka byla vymyšlená zajímavým způsobem, a mě hrozně bavila. Navíc se zde otevřelo téma magických tvorů, které se v prvním díle pouze jenom naťuklo.

Iko Iko Marissa Meyer

Upřímně jsem od této knihy čekala něco jiného. Původně jsem si myslela, že zde bude příběh Iko např. před dějem Měsíčních kronik nebo během nich. A ono je to vlastně volné pokračování Měsíčních kronik s Iko jako hlavní hrdinkou.
Upřímně mi ztvárnění některých postav moc nesedlo a představovala jsem si je jinak. Některé dialogy mi taky příliš neseděli, kort po přečtení Měsíčních kronik.
Ve výsledku to považuji jako dobrý doplněk pro fanoušky série, ale za mě je to pouhý průměr. Upřímně (i přesto, že vím, že kresba komiksu je určitě pracnější než napsání knihy), tak bych za tuhle knihu plnou cenu asi jen tak nedala.

29.12.2020 3 z 5

Winter Winter Marissa Meyer

Závěrečný díl Měsíčních kronik byl opět skvělý. Navázala bych stejně jako u předchozích dílů, protože styl psaní je tu prakticky pořád stejný.
Budu se opakovat, ale co se mi tu líbilo byla čtivost, to jak děj odsýpal a byl nabitý akcí. Dále opět kopa vtipných hlášek a ironie. Znovu se zde spoustu věcí zamotávalo i rozmotávalo. Co oceňuji je to, že se tu spousta věcí nedařilo. Nebylo to prostě, přišla holka a zachránila svět. Na cestě se ji objevilo spousta klacků. V tomto díle jsme mohli o dost více poznat princeznu Winter a Jacina. Ten mi tedy přišel občas protivný, protože byl starostlivý až moc.
Občas mi kniha bohužel přišla už příliš dlouhá a měla jsem pocit, že se to trochu vleče. Což je škoda.
A co mě naopak trochu zklamalo, byl useknutý a rozkouskovaný konec.

Celkově je celá série moc skvělá, bavila mě a jsem ráda, že jsem si ji konečně celou přečetla. Je to opravdu povedená sci-fi, která v sobě ukrývá několik retellingů

Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Bylo to dobrý, ale Cinder byla lepší! ????
Ve druhém díle Měsíčních kronik se objevují nové postavy a nové prostředí. Jenže mě ze začátku tyto postavy příliš nezaujaly. Vlk mi přišel spíš protivný a moc mě jeho linka nebavila. Scarlet, holka celkem naivní jako. Spousta věcí ji přece muselo praštit přes nos tak, že by ji to ten nos zlomilo, ale ona ne. Ona se pak na konci děsně diví.
Romantická linka také horší než v jedničce, a to hlavně díky instalove, kterou já prostě nemusím no.
Měla jsem v knize části, kdy mě to bavilo číst (asi převážně ty s Cinder no), a pak části, kdy jsem se až musela nutit, protože mě to moc nebralo.
Jo a chyběl mi tam ten boží sarkasmus, který byl v prvním dílu nacpaný opravdu lopatou.
Ale i tak to stále hodnotím hodně pozitivně, a nějaké extra zklamání to rozhodně nebylo.

29.12.2020 4 z 5

Pravda o zázracích Pravda o zázracích Atticus (p)

Vím, že poezie mě extra nebere a neumím ji ocenit, takže zde bude menší problém.
Grafické zpracování je fakt nádherné a vymazlené. Některé části se mě dotkly a dokázaly se mnou něco udělat a donutit mě se nad tím zamyslet, jiné části mě nechávaly chladnou.
Určitě to může být kvalitní kousek, který zkrášluje knihovnu pro ty, kteří to opravdu ocení.

29.12.2020 3 z 5