Vendes Vendes komentáře u knih

☰ menu

Kostischrány Kostischrány Emily Lloyd-Jones

Kniha na pomezí pohádky, hororu a mytologie. Mrtví ožívají, staré rituály jsou zapomínány. Koza mě bavila, k hlavním hrdinům jsem nepřilnula, příběh se mi líbil.

16.09.2024 3 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Za mě ne. Nedokázala jsem se vcítit do knihy, příběhu ani hlavní postavy. V době, kdy jsem ji dostala, byla bestsellerem, ale dodnes úplně netuším, čím se o to zasloužila.

13.09.2024 1 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Kniha je nadčasová, mluví o aktuálních tématech, byť byla napsaná před druhou světovou válkou. Asi jsem ale od ní čekala, že mě víc chytí. Víc by mi seděla, kdyby to byl román. Takhle mi prolínání různých žánrů vadilo a odvádělo od čtení.

13.09.2024 3 z 5


Kolektivizace a vyhánění sedláků z půdy Kolektivizace a vyhánění sedláků z půdy Karel Jech

Na knihu mě přivedla návštěva u příbuzných v jedné zapomenuté vsi na Tachovsku. Není to lehké čtení, historie toho, jak byl komunistický režim obludný, tentokrát k venkovu a sedlákům. Některé poznatky pro mě byly nové, např. jsem nevěděla o tom, že součástí kolektivizace bylo i přesídlování celých nepohodlných rodin stovky kilometrů daleko. Ocenila bych více osobních příběhů, shrnutí některých čísel do tabulek, ale to jsou jen detaily. Jsou to smutné a pokřivé kulisy naší rodinné historie.

28.08.2024 4 z 5


Neznámý Asimov Neznámý Asimov Isaac Asimov

Moje první setkání s čistým sci-fi. Soubor povídek jsem si vybrala záměrně, kdyby mě nebavil, bez výčitek ho mohu odložit. Nejvíc mě oslovila povídka Vánoce na Ganymédu, tak dlouho jsem se při knížce nezasmála, jako při čtení o "Kšanda Klausovi". Možná časem sáhnu i po nějakém románu.

28.07.2024 4 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Knihu jsem dostala k přečtení od paní knihovnice kvůli zpětné vazbě. Nevím, kam ji vlastně zařadit. Kniha pro mládež to za mě rozhodně není. Nechtěla bych, aby moje 14leté dítě četlo na deseti stránkách o jedné souloži. I pro mě jako dospělou to bylo až moc, prostě docela otravné. Kdyby byla vynechaná nebo zkrácená ta červená knihovna ve fantasy kulisách, bylo by to pro mě snesitelnější. Příběh jako takový se mi libil, četl se to dobře. Pokud to má být fantasy, čekala bych trochu propracovanější svět a ne jen ho tu a tam nakousnout.

16.07.2024 4 z 5


Čekání na Vlka Čekání na Vlka Sandra Dieckmann

Dcerka si v knihovně vybrala tuto knihu. Líbila se jí podle obrázků. Byla jsem z ní nejdřív úplně špatná, samozřejmě jsem ji obrečela. Protože nám první holčička zemřela, nedokázala jsem ji napoprvé vůbec přečíst celou. Ale až budou děti trochu větší, koupím ji. Je smutná, ale krásná a něžná.

15.07.2024 5 z 5