vendy246 vendy246 komentáře u knih

Přes řeku do stínu stromů / Pohyblivý svátek Přes řeku do stínu stromů / Pohyblivý svátek Ernest Hemingway

Hemingwaye jsem četla naposled na střední a neměla jsem v úmyslu v tom někdy pokračovat. Jenže covid je covid a pro mne objev, že autor s Nobelovkou a povinná školní četba vážně stojí za to:)

Přes řeku do stínu stromů
Padesátiletý plukovník, jazykově vybavený chlapák s přehledem, tráví v Benátkách čas s mladou dívkou, která je pro něj synonymem všeho krásného. Po pár infarktech, kulhající a s vážně raněnou rukou znovu v místech, kde jako náctiletý bojoval. Mezi všemi řádky prosakující válka, která pohltila veškerý jeho život.

Pohyblivý svátek - za mne nic moc
Pěkně popsaná atmosféra Paříže třicátých let. Spád to trochu dostalo až ke konci, jinak je to pomalé, pocitové. Hemingway nemá neustále peníze a když je má, tak je prosází nebo propije s manželkou nebo bez ní. Nebo jdou na večeři. Autor vysedává po kavárnách, píše a potkává se s přáteli, kteří jsou nebo budou časem také slavní. Fizgerald, Joice, Ezra Pound...

13.11.2020 4 z 5

Piková dáma a jiné povídky Piková dáma a jiné povídky Alexandr Sergejevič Puškin

Můj první Puškin. Jsem mile překvapená jak neotřele a i pro současníka čtivě je to napsané. Po dvou staletích má dílo stále vypovídající hodnoru. Bavilo.

06.11.2020 4 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Malý princ mi celá léta nějak nic neříkal. Nyní, naprosto unešena četbou Nočního letu, Země lidí a Válečného pilota, jsem si (s vědomím toho všeho z předešlých knih) přečetla znovu i Malého prince a jsem dojatá. Z Exupéryho.

02.11.2020 5 z 5

Zasvěcení Zasvěcení Elisabeth Haich

Četla jsem podruhé. Před pěti lety jsem byla naprosto nadšená, tentokrát jsem měla v jednu chvíli pocit, že na to "nejsou má nervová zakončení dost silná a shoří". Tolik odkazů na tolik nám, ovšem v jiném kontextu, známých věcí! Mojžíš, jóga, židovská hvězda, zvěrokruh, paramidy, čarodějnická hůlka, Ježíš, reinkarnace, vnímání času... Každopádně zajímavá a pěkně napsaná kniha od obdivuhodné autorky. PS: Vypisovala jsem si myšlenky a, mimo jediné, byly uplně jiné než minule.

28.10.2020 4 z 5

Proměna Proměna Franz Kafka

(SPOILER) Já nějak nevím, četlo se to dobře, ale kdyby to nebyl ten superlativy opředený Kafka, řekla bych si, co to jako je? Kluk se promění v brouka a kupodivu s tím má on i všichni okolo problém?! Dokud živil rodiče a sestru, bylo vše ok, ale když se proměnil na brouka a oni museli začít sami pracovat, byl jim syn jen odporným hmyzem. Jenže on jím doopravdy byl a jeho smrt ve finále rodině zjednodušila život. (Nebylo to tedy úplně takto černobílé) ale napadala mne převážně jedna otázka: jestli nás má někdo doopravdy rád.

28.10.2020 4 z 5

Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a zároveň jsem ji už chtěla mít za sebou, tak zle mi bylo z toho, co autor tak brilantně sesumíroval. Jak málo a zkresleně zná dějiny nejbližších sousedů téměř padesátileté Husákovo dítě, pro které je tudíž popisovaná historie až neuvěřitelně nedávná! Pociťuji bezmeznou lítost ke zdevastovaným národům, kterým nikdo nepomohl, k zavražděným, týraným a znásilněným a ke všem lidem donuceným jít proti svým. Celou dobu jsem přemýšlela o tom, jak se jim žilo a žije s takovou zátěží. Jak se žije v zemi, kde bylo srovnáno se zemí 2500 "Lidic". Co zbylo z národů zbavených inteligence a co vzešlo z přeživších, kteří byli svědky něčeho tak příšerného nebo byli přímo vrahy?
... a odpověď najdu v Černé zemi

11.10.2020 5 z 5

Misery Misery Stephen King

Po Zelené míli veliké zklamání. Dobře se to četlo a to je asi za mne jediné plus. Evidentně nejsem cílovka, nevidím důvod proč číst takový humus. Proč to měl autor s takovým talentem potřebu napsat? Za mne čistý kalkul, nebo je to taky cvok. Kniha mi nic nedala, pouhá zvrácená "zábava".

26.09.2020 3 z 5

Příběh o lásce a tmě Příběh o lásce a tmě Amos Oz (p)

Nádherná knížka, kterou jsem přečetla asi za týden. Vyprávění o životě v Jeruzalémě před vznikem Izraele i potom. Osudy autorova široké rodiny a jejich přátel, kteří odešli nebo utekli z Evropy. Zajímavé názory různých lidí na mnoho věcí, skutečné události a historické postavy a obsáhlé knihovny plné autorů té doby. Inspirativní, zajímavé, hluboce lidské vyprávění. Jak jsem stará, tak jsem si nikdy neuvědomila muka těla dospívajícího chlapce.

18.09.2020 5 z 5

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Přečetla jsem jedním dechem - zajímavý námět, krásné fotky a rozhovory miluju. A teď nutně potřebuju žít v přírodě, mít svůj zdroj vody a 10 řádek brambor:) Nemohu se ale ubránit dojmu, že většina mužů z této knihy se akorát celý život zaobírali sami sebou a jsou líní jako veš.

07.09.2020 4 z 5

Syn Hamásu Syn Hamásu Mosab Hasan Júsuf

Zajímavý pohled na věc z palestinské strany. Obsah jasně vede nad formou. Literárně na úrovni páté třídy. Spletité sítě organizací a jejich zájmů na Blízkém východě. S muslimy se nedá z principu dohodnout. Vypravěč Mosab, syn velitele Hamasu konvertoval a utekl do Ameriky. A strašně se dojímal jen sám nad sebou.
Ovšem ten výstup v OSN (na you tube)... wau!:)

31.08.2020 3 z 5

Země lidí / Válečný pilot / Dopis rukojmímu / Noční let Země lidí / Válečný pilot / Dopis rukojmímu / Noční let Antoine de Saint-Exupéry

Exupery není jen Malý princ. Jsem mile překvapená. Obdiv pro tohoto létajícího filozofa, který nádherně popsal létaní na hvězdné obloze, v bouři i v boji a přežití v horách i na Sahaře. Zprostředkoval prožitek života na poušti, válečnou Francii, pokrok v letectví během 20 let. Vše prostupují úvahy o člověku, jeho konání a hodnotách.

25.08.2020 5 z 5

Pád Pád Albert Camus

Niterná sonda do lidské duše. Autor, potažmo čtenář, sám sobě soudcem. Pohnutky, pocity, důvody... Není-li Bůh, pak kdo je měřítkem všeho?
"Stál jsem na holé půdě pravdy. A pravda je, vážený příteli, k nesnesení."

23.08.2020 4 z 5

Korunka z peří Korunka z peří Isaac Bashevis Singer

Tajuplná sbírka povídek, která toho nechá dost na čtenáři. Řeší otázky života a smrti, smyslu života, hodnot a Boží existence. Čtenář se ocitá v různých časech, v různých zemích a různých prostředích. Kolik bylo jen anarchistických a komunistických spolků. A těch židovských skupin! Jak složitý svět popíše tak lehce IBS!

23.08.2020 4 z 5

Firma Firma John Grisham

Tuto třicet let starou knížku jsem objevila ve veřejné knihovničce. Přečetla jsem těch 400 stránek jedním dechem. Ctižádost, pracovitost, velké prachy a velké prozření... Bezva čtení na dovolenou.

04.08.2020 5 z 5

Mezi svými Mezi svými Amos Oz (p)

Nahlédnutí do života lidí, kteří žijí v jednom z kibuců v Izraeli. Zúrodňování půdy a budování nového státu výměnou za osobní svobodu. Nadřazení potřeb společenství nad potřeby a zájmy jednotlivce. Co je víc?

27.07.2020 4 z 5

Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Nádherná, nádherná, nádherná. Nikdy jsem nic podobného nečetla. Kniha plná pocitů a citů, světla a barev. Příběh o dospívání dvojčat Noeha a Jude, o jejich rodičích a o lásce. A moje srdce je taky větší než srdce plejtváka obrovského.

24.07.2020 5 z 5

Mešuge Mešuge Isaac Bashevis Singer

Uprchlí nebo přeživší židé z celé Evropy, převážně z Německa, Polska a Ruska v poválečné Americe. Šílená minulost, každodenní přítomnost a nejasná budoucnost. Mizející víra, zvyky a jazyk, vznikající Izrael. IBS mne strašně baví, obdivuji jeho vyjadřovací schopnosti, nadhled, duchovní přesah.

19.07.2020 5 z 5

Popraviště Popraviště Čingiz Ajtmatov

80. léta v SSSR. Vlci, antilopy a lidi. Víra, touha po zbohatnutí, láska k Bohu, tráva, alkohol a násilí. Soubor příběhů vypovídajících o lidské hlouposti až za hrob. Bezohlednost a sebestřednost největších hlupáků ničící vše kolem - přírodu, zvířata, lidi. Poslední třetina se četla sama. Neobvyklá kniha z neobvyklého prostředí, na kterou jen tak nezapomenu. Ne všechno jsem úplně pochopila. Pokecala bych s autorem:)

19.07.2020 4 z 5

Jakeův problém Jakeův problém Kingsley Amis

Šedesátiletého vysokoškolského profesora Jakea přestal zajímat sex. časem pochopil, že ho přestaly zajímat ženské. Manželka, která trpěla milostné ochlazení odešla poté, co jí došlo, že Jakea nezajímá ani jako člověk. Napsáno velmi kultivovanou řečí, hodnou profesora. Oceňuji kvality díla, ale četla jsem snad půl roku.

19.07.2020 3 z 5

Utopie pro realisty Utopie pro realisty Rutger Bregman

Velice zajímavé, inspirativní a pěkně napsané. Přečteno jedním dechem. Mám o čem přemýšlet.

30.06.2020 5 z 5