vendy246 vendy246 komentáře u knih

Mluviti pravdu Mluviti pravdu Josef Formánek

Po delší době kniha, která mne úplně pohltila. Ležela jsem v ní čtyři dny. Četla jsem ji podruhé a na rozdíl od Prsatého muže, který se mi napoprvé moc líbil, ale podruhé jsem cítila, že autor i já jsme poněkud dozráli, Mluviti pravdu mne opět naprosto uchvátilo. S drobnými výhradami, které se mi ani nechce zmiňovat. Pane Formánku, i kdybyste už nikdy nic nenapsal, tohle je strop. A díky, že jste mluvil pravdu.

27.02.2021 5 z 5

Příběh matky a otce Příběh matky a otce Edvard Hoem

Reálný příběh autorovy rodiny a to mě baví. Severské podnebí, život na statku, víra v Boha a druhá světová. Hezké čtení.

19.02.2021 4 z 5

Krajina s pobřežím Krajina s pobřežím * antologie

Pěkný soubor norských povídek. Hodně niterné, mnoho věcí nevyřčených. Nejstarší povídky měly pro mne největší kouzlo. Četla jsem podruhé a tentokrát mne nejvíce zaujal doslov o vývoji norské tvorby v závislosti na historii Norska.

14.02.2021 3 z 5

Filozofická gymnastika Filozofická gymnastika Stephen Law

Dobrý tréning mozkových závitů. Filozofie v praxi. Co je morálka? Co je vědomí? Měli bychom jíst maso? Existuje Bůh? Závěr je na každém z nás.

08.02.2021 3 z 5

Šíleně smutné povídky Šíleně smutné povídky Tereza Boučková

Přečteno jedním dechem. O konci vztahů, lásek, přátelství, manželství. Výstižné a smutné, ale ne zas tak šíleně. Asi jako život. Nejvíce mne zasáhla povídka Hranice.

01.02.2021 4 z 5

Udělej si ráj Udělej si ráj Mariusz Szczygieł

Tak to byla jízda, velmi bavilo. Pekně napsané, inspirativní, zajímavě provázaný obsah. Pohled Poláka na nás Čechy. Na to, jaký jsme ve víře, v lásce i umírání. V kontextu informace o našich slavných (Tiege, Bondy, Saudek, Pawlovská, Havel a Klaus, David Černý) a také něco o Polácích. Třeba to, že u nich jsou také Rusáci, ale nikdy by si nedovolili mluvit v kavárně nahlas.

30.01.2021 5 z 5

Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Pavlína Brzáková

Četla jsem podruhé po mnoha letech a knížka mne opět oslovila. Jaroslav Dušek přemýšlí nad stejnými věcmi jako já. Občas není od věci se pozastavit. Proč nevnímáme Zemi jako živou bytost? Jaký je doslovný překlad bible? Proč zneužíváme svůj intelekt a sílu k hromadnému vraždění zvířat?

29.01.2021 4 z 5

Mrtvý holky Mrtvý holky Miloš Urban

Četla jsem po dvanácti letech, tehdy nic moc a teď taky. Knihu posílám dál. Fakt divné povídky. Temnota a zmar. Nechci.

26.01.2021 2 z 5

Newtonův mozek Newtonův mozek Jakub Arbes

Četl se lépe než Xaverius, ale i toto romaneto pro mne zůstává velkým otazníkem. Hvězda navíc za úchvatný a děsivý seznam válek za posledních pár století.

23.01.2021 3 z 5

Svatý Xaverius Svatý Xaverius Jakub Arbes

??? ani hlava ani pata. Co tím chtěl Arbes říct? Nejspíš ho prostě bavilo psát. Beru Xaveriuse jako dílo své doby, ovšem po Němcové to na mne působí jako nějaký studentský pokus. Pár zajímavých nápadů Arbesovi nelze upřít. Půjdu se podívat do chrámu svatého Mikuláše.

23.01.2021 2 z 5

Hordubal / Povětroň / Obyčejný život Hordubal / Povětroň / Obyčejný život Karel Čapek

Nepřestávám nad Karlem Čapkem žasnout, jak moderní a nadčasové dílo vytvořil téměř před sto lety a jak málo autorů by se mu mohlo dosud rovnat. Při četbě Karla Čapka si naplno uvědomuji, proč miluji knihy. Jsem úplně u vytržení, když se mohu dozvědět, jak přemýšlí a vnímá někdo tak inteligentní, nadaný a vzdělaný. Přímo se v tom koupu.

19.01.2021 5 z 5

Nemesis Nemesis Philip Roth

Oproti Lidské skvrně je četba Nemesis brnkačka, ačkoli téma je závažné. Číst si o epidemii obrny v době epidemie Covidu člověku úplně nepřidá, ale těch paralel! Na jednu stranu se máme ještě zlatě, ovšem nikdy nemůžeme vědět, co nás ještě čeká... S Bucky Cantorem, s tím správným chlapíkem téměř ještě klukem, si osud pohrál pořádně.

08.01.2021 4 z 5

Cestovatelé ve Třetí říši: Vzestup fašismu očima obyčejných lidí Cestovatelé ve Třetí říši: Vzestup fašismu očima obyčejných lidí Julia Boyd

Zajímavé čtení o Německu po první světové válce, během nástupu Hitlera až do konce druhé světové. Pohledem cizinců, kteří v Německu studovali, byli zde na dovolené, služebně nebo se do Německa přiženili/vdaly. Ať už to byli sympatizanti nebo skrytí odpůrci nacizmu. Svědectví každodenního života - jídlo, příroda, zvyky, němečtí muži, ženy a děti a jako pozadí nacistické převzetí země, přípravy na válku a válka. Zdá se, že z velké části se o okolní dění cizinci ani nezajímali, dokud měli čerstvé pečivo s máslem na stole a nezačali je bombardovat. Zajímavý počin autorky, pro ty kdo znají trochu souvislosti.

31.12.2020 3 z 5

Sbohem, armádo Sbohem, armádo Ernest Hemingway

Tak to se četlo samo. Čekala jsem knihu o válce a ona to byla kniha o lásce. Popis italské fronty a doba ve které se příběh odehrával byl popsán jakoby btw, ale stačilo to k tomu, abychom si představili ty hrůzy a zmar, zmatek a naprosté plýtvání vším. A uvědomili si, že btw byly i jeden dva lidské životy a jakákoli, třeba i osudová, láska.

28.12.2020 4 z 5

Vyměřování světa Vyměřování světa Daniel Kehlmann

Před lety jsem to vzdala na straně 70. Teď jsem knihu přečetla silou vůle. Tak aspoň vím, kdo byl Carl Gauss a Alexander von Humboldt. Díky wikipedii:)

21.12.2020 3 z 5

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Aleš Palán

Nádherné čtení. Povznášející, moudré a inspirativní. "Kluk na plusu" je prostě boží...

14.12.2020 5 z 5

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Válka s mloky mne velice překvapila a bavila. Obdivuji Karla Čapka, kterého jsem vpodstatě objevila a doceňuji ho až teď... Kniha je úchvatná, mnohovrstevnatá, s přesahem. Dokonalé vykreslení lidského chování, přístupu jednotlivce, národních zájmů, vztahu lidí k jiným živočišným druhům a problému přelidnění. Tedy přemločení tss tss tss...

09.12.2020 5 z 5

S kým dál....? (...od partnerského vztahu do manželství) S kým dál....? (...od partnerského vztahu do manželství) Miroslav Plzák

Reklamní materiál seznamky. Špatně editovaný. Asi 80 stránek o seznamovaní, úskalí vztahů a problémů v manželství. Zaujal mne zejména termín rekreační nevěra:)

29.11.2020 2 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Nádherný týden se 170 let starou Babičkou. V nezměněném vydání to není lehké čtení, už vůbec ne pro děti. Babičku čtenář nejlépe ocení až se znalostí životního osudu Němcové, časů, kdy dílo vznikalo a poměrů, ve kterých dokázala něco tak výjimečného. Nádherný popis života na venkově té doby. Kolik přísloví se nám zachovalo díky Boženě Němcové? Lidové zvyky, víra, pověrčivost a nad tím vším láska.

"Aby ti dal Pánbůh štěstí a požehnal vás oba, abyste ke cti a chvále boží živi byli a světu prospívali"

27.11.2020 5 z 5

První parta První parta Karel Čapek

Jedním dechem. Poutavý děj, krásný jazyk, popis prostředí, charakterů a doby. Pohled na svět očima chudého, ač na tu dobu vzdělaného chlapce, který touží zapadnout mezi chlapy v dolech.

21.11.2020 4 z 5