veronika4937 | Komentáře u knih | Databáze knih

veronika4937 veronika4937 komentáře u knih

Zlatá klec Zlatá klec Lynette Noni

První díl se mi moc líbil, ale jednu hvězdičku jsem nakonec ubírala za poněkud předvídatelný děj. Ale tady? Tady jsem byla vedle, jak ta jedle. Chvíli jsem věřila jedné straně, chvíli druhé, mnohokrát jsem měla chuť Kivu proplesknout, aby se vzpamatovala a nebyla pitomá. Knížka má skoro 450 stran, ale čte se neuvěřitelně rychle. Děj vás vcucne a nepustí. Člověk si vůbec nemohl být jistý, kdo je s kým spolčený a jaké jsou jeho pravé úmysly. Hrozně bych si přála, aby tenhle příběh někdo zfilmoval, třeba scény, kdy královská rodina používala svou magii a pomocí živlů vytvářela všemožné scenérie, to by bylo něco :⁠-⁠). Pokud se vám první díl líbil, tak tenhle vás teprve nadchne. Ale počítejte s tím, že budete nutně potřebovat i ten třetí, závěrečný. Naštěstí vychází už letos v červnu, tak to čekání nebude tak dlouhé.

28.02.2023 5 z 5

Láska mého života Láska mého života Penelope Ward

Román je psaný v první osobě, střídají se kapitoly vyprávěné z pohledu Raven a Gavina, díky tomu je enormně čtivý. V minulosti se odehrává první zhruba polovina knížky, zbytek o deset let později, kdy oběma je lehce přes třicet. Raven i Gavina si nejde nezamilovat, navíc mezi nimi funguje taková chemie, že jim člověk od začátku do konce drží pěsti, aby se k sobě nakonec dostali. Pokud máte chuť na krásný romantický příběh, kde je jak trochu té puberťácké první velké lásky, tak i závažnější témata a dospělí hrdinové, kteří mají něco za sebou, je tohle skvělá volba.

18.02.2023 5 z 5

Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Na tuhle knížku jsem se hrozně těšila, protože poslední knížka,kterou jsem od Colleen Hoover četla, mě úplně rozsekala. Chvíli jsem se bála, že tady budu zklamaná, příběh byl sice velmi čtivý, ale něco mi tam chybělo. Až ke konci jsem pochopila, že si mě jen autorka celou dobu připravovala a pak přišla emocionální smršť. U knížek nebrečím, ale tady jsem teda viděla zamlženě hned několikrát. Za mě opět skvělé čtení a rozhodně se pustím i dalších knížek od této autorky.

23.09.2022 5 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Já tuhle sérii prostě miluju. Asie mě nikdy nelákala, ale Julie Caplin je v tomhle naprostá kouzelnice a i při čtení téhle knížky mě natolik zaujala, že bych se do Japonska hned vydala. Je to krásná odpočinková knížka, ideální na dovolenou nebo jako útěk od běžných starostí.

20.06.2022 5 z 5

Druhá šance Druhá šance Adam Pýcha

Druhá šance, knížka, kterou jsem nikdy neměla v plánu číst, ale ve chvíli, kdy jsem zjistila, že existuje něco jako společné čtení na Knižních závislácích, zrovna se četla tahle knížka, tak jsem to prostě zkusila. Byla jsem překvapená, že se mi čte dobře, styl psaní se mi líbil, i když jsem moc nevěděla, která bije. Jen jsem pořád čekala, že už dočtu do fáze, kde všechno zapadne, já řeknu to obrovské AHA a budu nadšená. To se ale bohužel nestalo. Ani po dočtení a několikerém listování zpět vlastně nechápu valnou většinu souvislostí, jen nějaký základní rámec. Musela bych si asi během čtení dělat zápisky nebo ji přečíst několikrát. Ztrácela jsem se v postavách, časových rovinách a občas na mě byl příběh i příliš brutální. Určitě se najde spousta čtenářů, kteří tenhle žánr čtou a budou nadšení, pro mě to není.

25.04.2022 3 z 5

Dvě hrsti života Dvě hrsti života Katharina Fuchs

Nádherný příběh dvou žen, která každá pochází z jiného prostředí, ale i tak se jejich osudy nakonec protnou. Velmi čtivě napsaný román odehrávající se v první polovině 20. století.

14.03.2022 5 z 5

Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

Opět pohodovka, u které vypnete hlavu po náročném dni. Je jasné, jak vše dopadne a děj není plný zvratů, ale přesně to občas člověk potřebuje.

11.12.2021 4 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Ale jo, občas jsem se usmála, ale oproti prvnímu dílu už je to jen slabý odvar. Každopádně chci moc vyzdvihnout výkon Veroniky Khek Kubařové, která knížku namluvila, díky jejímu podání mě bavila rozhodně víc, než kdybych ji četla.

11.12.2021 3 z 5

Úplně cizí lidé Úplně cizí lidé Liane Moriarty

Tak tohle byl úlet, ale musím říct, že mě knížka bavila. Čekala jsem všechno možné, jak se děj vyvine, ale tohle opravdu ne. Liane Moriarty mám ráda a opět mě nezklamala, i když po přečtení recenzí jsem se trochu bála - naštěstí zbytečně.

22.11.2021 5 z 5

Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Vánoce na skotském hradě za mě mají všechno, co od vánoční romantické knížky čekám - krásné prostředí, tu správnou vánoční atmosféru v kouzelném skotském hradě, úžasnou partu lidí, kteří žijí v malém městečku. Hodně se tu řeší minulost Jacka i Belly, takže i když je příběh samozřejmě hodně předvídatelný, nějakého toho napětí a očekávání jsem se taky dočkala.

Za co strhávám hvězdičku, je místy krkolomný překlad. Obzvlášť mě praštila do očí věta “Cítím potřebu se tě dotýkat. A takových míst tam bylo víc. Až mi přišlo, jak kdyby to překládal robot. Takže pokud zvládáte číst v angličtině, tady je to zřejmě lepší volba.

05.01.2025 4 z 5

Divoká Aljaška Divoká Aljaška K. A. Tucker

Opět jsem si užila krásnou atmosféru divoké aljašské přírody. Zároveň mě moc bavily postavy - Calla a Jonah, ty prostě nejde nemilovat. Ale zamilovala jsem si i souseda morouse Roye a dost silně vlezlou sousedku Muriel. Baví mě tihle lidé, kteří na první pohled působí tvrdě a nepřístupně, ale nakonec zjistíte, že je k tomu dohnala jejich nelehká minulost a že ve skutečnosti to jsou lidé s velkým srdcem, jen to nedávají najevo a pokud ano, tak poněkud svérázným způsobem.

Skvělá volba, pokud si chcete přečíst dobře napsanou romantiku s propracovanými postavami a zažít nevšední prostředí.

20.11.2024

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se začetla. O čem to, do háje, čtu? Pak to ale začalo být zajímavé a napínavé a já se nemohla odtrhnout. V tu chvíli mě ale prozměnu autorka dokázala dokonale zhnusit krvavými scénami, to byl teda hnus! No jo, jenže ono to pak do sebe začalo nakonec všechno zapadat a ke svému překvapení jsem zjistila, že si říkám, že to vlastně nebylo vůbec špatný (i když vyvržený vnitřnosti budu mít před očima asi ještě dlouho).

Tenhle koktejl legend, babských povídaček, pověstí a reálných událostí se každopádně povedl a pokud se nebojíte, že po jejím přečtení už se na Šumavu nikdy nevydáte, pusťte se do ní.

18.08.2024 4 z 5

Tajemství zamčené knihovny Tajemství zamčené knihovny Frida Skybäck

V Tajemství zamčené knihovny sledujeme dvě linie příběhu, jednu ze současnosti a druhou z válečných let, kdy byla babička mladá dívka. Upřímně mám pocit, že jsem podobných příběhů četla už spousty a člověk nemusí být zrovna Einstein, aby přišel na to, jak se bude děj vyvíjet. Ale vlastně mi to nijak zvlášť nevadilo. Dočkáme se také romantické linky, bez ní by to ostatně nebylo ono. Zároveň se zde řeší i složité rodinné vztahy a buďte si jistí, že vztahy se tu pěkně pomotají.

Tajemství zamčené knihovny je moje již třetí přečtená knížka od autorky, a tak vím, že psát jednoznačně umí velmi dobře a čtivě a já se ráda pustím i do dalších jejích knížek. Přesto tentokrát hodnotím o fous níž - bohužel mě nijak nepohltila atmosféra, jako to bylo u Knihkupectví na Riverside Drive, a ani pro mě příběh nebyl tak napínavý jako u Čtenářského kroužku na konci světa. I tak jsem ale knížku přečetla velmi rychle, jen mi tentokrát nejspíš tak dlouho neutkví v paměti.

09.08.2024 4 z 5

Strom čarodějnic Strom čarodějnic Elena Collins (p)

Strom čarodějnic je Redovka, ale já bych se nebála ji označit jako soft duchařinu pro posery (neboli přesně pro mě). Rozhodně se nebudete klepat hrůzou, ale pro mě tam bylo úplně akorát takového toho příjemného mrazení. Už podle názvu tušíte, kam děj spěje, ale pořád doufáte a přejete si, aby to dopadlo jinak. Celý příběh je napsaný opravdu poutavě, nemohla jsem se odtrhnout a i když mě trochu víc bavila linka z minulosti, tak ani ta současná nijak nezaostávala. A všechno se nakonec hezky propojilo.

11.07.2024 5 z 5

Nespoutaná Aljaška Nespoutaná Aljaška K. A. Tucker

Nespoutaná Aljaška mě dostala v mnoha ohledech - za prvé je to emocionálně nabitý příběh, dost možná u něj uroníte i nějakou tu slzu. Není to zdaleka jen o lásce, ale i o vztazích s rodiči, o přátelství, sousedských vztazích, sounáležitosti. Nechybí nádherná divoká příroda, dozvíte se spoustu informací o tom, jak se na Aljašce žije. Na své si přijdou i milovníci letadel. A rozhodně se i zasmějete. Slovní přestřelky mezi Callou a Jonahem neměly chybu. A Jonah? No která z nás by se nezamilovala do pilota s postavou yettiho a se srdcem ze zlata, že ano.

05.07.2024

Čtenářský kroužek na konci světa Čtenářský kroužek na konci světa Frida Skybäck

Zpočátku mi dělalo problém se začíst a zorientovat se v příběhu. Měla jsem chaos v postavách, některá jména mi přišla dost podobná, a obecně knížky v er-formě jsou pro mě vždycky méně čtivé. Nicméně jakmile jsem se začetla, už jsem knížku nemohla odložit. Je to Redovka a ani podle názvu člověk žádné drama nečeká, o to víc mě překvapilo, jak bylo pátrání napínavé a bavilo mě. Není to ale detektivka, takže rozuzlení mě úplně nepřekvapilo, i tak si ale autorka udržela moji pozornost až do konce.

Co se týče čtenářského kroužku, líbily se mi pasáže, kdy dámy probíraly své oblíbené knížky (každé knihomolské srdce musí zaplesat). Často jsem hledala na Databázi knih a několik si jich i uložila do svého nekonečného seznamu knih, které si chci přečíst.

18.12.2023 4 z 5

Každé další léto Každé další léto Carley Fortune

Miluju knížky o takové té osudové lásce, lásce z mládí, která třeba úplně nedopadla, ale ten cit kdesi hluboko zůstal. Příběhy, ze kterých dýchají emoce, u kterých úplně zapomenu, kde jsem, a prožívám každou situaci společně s hlavními hrdiny. A přesně taková je knížka Každé další léto.

Percy mi byla od začátku sympatická a do Sama jsem se zamilovala stejně, jako ona. Ohledně toho, co se mezi nimi stalo, že se jejich cesty rozdělily, jsem měla teorii, ale netrefila jsem se. Hrozně se mi líbilo, jak mě autorka dokázala udržet v napětí až do konce. Byla to jedna z knížek, které jsem vůbec nechtěla odkládat.

Za mě velké doporučení pro všechny romantické duše. Za okny už sice naplno řádí podzimní plískanice, ale příběh Percy a Sama vás zahřeje.

13.11.2023 5 z 5

Gabra a Málinka: Povedené dcerky Gabra a Málinka: Povedené dcerky Amálie Kutinová

Tuhle knížku mi jako dítěti četl tatínek a oba dva se k ní i v dospělosti vracíme. Srdcovka, kterou prostě miluju.

13.02.2023 5 z 5

Símka Símka Lucie Hušková

Kraťoučké kapitoly psané čtivým jazykem jsem i přes nelehké téma doslova hltala a dá se přečíst prakticky na posezení. Život často není lehký a příběh tak, jak ho popisuje Lucie Hušková, pro mě byl uvěřitelný. Předpokládala jsem, že dám vysoké hodnocení, ale můj celkový dojem z knížky bohužel pokazily závěrečné kapitoly. I po dočtení mi zůstaly nezodpovězené otázky a nejsem si úplně jistá, že by to byl záměr. Poselství je jasné, i tak bych ale ocenila ještě pár kapitol navíc.

19.12.2022 4 z 5

Tajemství čokoládovny Tajemství čokoládovny Paula Brackston

Na pokračování Krámku se starožitnostmi jsem se hrozně těšila. První díl mě nadchnul a jsem hrozně ráda, že neméně mě bavil i druhý díl. Při záchraně Samuela Xanthe naráží na velmi silného protivníka a je hodně napínavé, jestli Samuela, ale i sebe dokáže zachránit. Mimo jiné tentokrát zjišťuje víc i o samotném cestování časem, učí se ho lépe ovládat a dokonce potká i další 'převraceče času'. Teprve nyní si naplno uvědomuje, jaká na ní je zodpovědnost, protože svými činy dokáže změnit osudy mnoha lidí. Příběh se mi dobře četl a zaručuju vám, že po dočtení budete nedočkavě vyhlížet další díl, už aby to bylo.

29.11.2022 5 z 5