Verrrunka
![Vrah je v každém z nás Vrah je v každém z nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501825/vrah-je-v-kazdem-z-nas-Cbv-501825.jpg?v=1682194588)
Tak tohle jako nebylo dobrý no...
Rozhovor? Tak to vůbec, jestli paní Lucie položila 10 otázek, tak to je hodně.
To se mě stihnou na víc věcí zeptat moje děti než ráno vůbec rozlepim oči a zapnu kávovar. A to si ke všemu myslím, že by ty otázky aspoň dávaly smysl ...
Takže to vlastně bylo jednolité vyprávění pana Štočka o pár kriminálních případech. Navíc úplně ne poutavou formou. A ty fotky na konci? To je asi jen pokus o nějakou senzaci.
Mám z toho trochu pocit - když je slavnej Mareš, tak já taky. Ale bohužel to rozhovoru s panem Marešem nesahá ani po předsádku :-)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Noční lov Noční lov](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330019/nocni-lov-VAT-330019.jpg?v=1486144578)
Robert Bryndza to umí. Umí psát čtivě, umí udržet linku napětí, vymyslet celkem originální zápletku.
Jenže...
Na mě to teď bylo nějaký moc instantní, nebo jak bych to nazvala. Poslední detektivka, kterou jsem četla, měla přes 900 stránek, bylo to neskutečně komplexní. A tak mi teď Noční lov připadal vlastně strašně plochý a jednoduchý, trochu mě naštvalo, že vrah je prozrazen už za půlkou a pak člověk jen čeká, až se k němu dostane hlavní vyšetřovatelka.
Což je mimochodem dost nesympatická a nezajímavá paní.
Takže jo, četlo se to skvěle, svým způsobem mě to bavilo a plní to svůj účel, ale bylo to hodně mainstreamové a pro mě vlastně zapomenutelné.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Výměna Výměna](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475030/vymena-g91-475030.jpg?v=1623780907)
Knížka s neokoukaným námětem, kdy si vnučka výmění bydlení s babičkou, Londýn za venkov.
Spousta vtipný situací, mezigeneračních vztahů, ale i úplně prvoplánové romantiky. Což byla dost škoda, že to nebylo napsané trochu chytřeji, od začátku jasně nalajnovaná vztahová zápletka...
První kniha od autorky - Spolubydlící mě bavila asi mnohem víc, což ale neznamená, že Výměna byla špatná, chápeme se, ne?
Na léto ideální pohodová četba.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jen aby, řekla moje žena Jen aby, řekla moje žena](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356567/jen-aby-rekla-moje-zena-S4T-356567.jpg?v=1507065043)
Koncentrát humoru, ironie a inteligence. Hodně vtipné!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447917/veci-na-ktere-nastal-cas-gb8-447917.jpeg?v=1614080541)
Obyčejná a vlastně hodně smutná kniha, kde čas jen tak plyne, ale pomalu se vytrácí láska, jestli někdy byla. Obyčejné problémy, ale o to je to možná znepokojivější, že nás to možná může potkat všechny, když si nebudeme tu obyčejnost hýčkat a nebudeme si vážit jeden druhého.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Baletky Baletky](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432297/baletky-RAU-432297.png?v=1580375682)
No jako po přečtení jsem fakt ráda, že z mých kluků asi těžko budou baleťáci. To prostředí je fakt šílené, šikana v podstatě dětí na denní pořádku mi nepřijde v pořádku. Ale ten styl psaní, to mi prostě nesedlo. A je to velká škoda, protože námět byl skvělý, ale mně to prostě nevyhovovalo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kříďák Kříďák](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390150/kridak-hrk-390150.jpg?v=1537626585)
Poměrně milé překvapení, nečekala jsem, že mě bude kniha tak bavit, protože jsem trochu alergická na ty nálepky "světový bestseller" atd. Ze začátku jsem se trochu ztrácela v těch všech jménech, ale když jsem se zorientovala, tak měla knížka úžasný spád, střídaní dvou časových rovin pomáhalo gradaci příběhu. Rozuzlení jsem popravdě moc nečekala, takže další plus, když neprokouknu pachatele, tak mám vždycky radost. Určitě si přečtu nějakou další knihu od této spisovatelky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hadohlavec Hadohlavec](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352271/hadohlavec-LPn-352271.png?v=1503299363)
Tím, že se tento díl odehrává v Americe, ztratilo to pro mě trochu tu přidanou hodnotu, kdy poznávám jinou kulturu. Samozřejmě to do série asi patří, zápletka bych opět zajímavá, ale prokoukla jsem to poměrně brzy. Nicméně jsem hned sáhla po dalším dílu :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386927/aristokratka-a-vlna-zlocinnosti-na--NxO-386927.jpg?v=1534277209)
Čeho je moc... Ze začátku to byla prostě legrace, první díly v pohodě, ten třetí už vyloženě jen opakoval. Aby se autor tomu opakování vyhnul, tak zvolil trochu jiný příběh, který byl ale jen snůška blbostí a vyhrocených situací. Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem se ani jednou nezasmála, některé slovní obraty mě upřímně pobavily, ale číst tohle byla vyloženě ztráta času.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418841/prazdniny-v-evrope-ITu-418841.jpg?v=1566896423)
Severní část mi přišla trochu zábavnější a svižnější, ale ze všech Ziburových knih mě bavila asi nejvíc. Možná i proto, že mám k evropským zemím blíž, ale i humor mi tady přišel zajímavější - skvěle vtipně popsané národní stereotypy a k tomu ještě spousta tipů, co v Evropě vidět.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Farma Farma](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282960/farma-w3R-282960.jpg?v=1458389161)
"Farma je tak dobrá, že až ji dočtete, budete závidět každému, kdo ji ještě nečetl." Trochu bych to poupravila... "... budete závidět každému, kdo neztrácel čas."
Musím říct, že většinu knihy jsem fakt docela trpěla. Divně vystavěný příběh, špatně napsané vyprávění, kde se pořád opakují ty samé věty typu - počkej, dozvíš se to později. Bylo mi od začátku jasné, že to rozhodně není tak, jak to vypadá, rozuzlení příběhu mě dost překvapilo. Musím říct, že celý ten nápad a finále nebyly vůbec špatné, ale to provedení, to je prostě katastrofální. Až na posledních 30 stránek, které nejsou taky úplný trhák, je to celé tak divně infantilní, jazykově mi to nebylo blízké skoro vůbec. No prostě nevím, tohle teda rozhodně není žádný thriller, který nemůžete vynechat.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320365/genialni-pritelkyne-ls5-320365.jpg?v=1630786157)
Musím se přiznat, že jsem ke knize přistupovala trochu skepticky, zase ta všechna reklama kolem a tak... No ale nezbývá mi nic jiného, než sklapnout paty a jít slepě s davem. Protože něco tak poutavě, barvitě napsaného jsem nečetla hodně dlouho. Z knížky úplně dýchá ta atmosféra Neapole. Jednu hvězdičku ubírám za trochu pomalejší rozjezd, chvíli mi trvalo, než jsem se začetla. A pak, už mi dlouho nebyl nějaký charakter v knize tak nepříjemný jako Lila, ale té se asi v dalších dílech nezbavím no :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pokoj Pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83857/pokoj-geX-83857.png?v=1629784457)
Vůbec nebylo lehké překonat začátek, knížka psaná z pohledu pětiletého dítěte, které se dost individuálně vyjadřuje, není nejjednodušší ke čtení. Každopádně cca po 50 stránkách mě to absolutně pohltilo. Celý příběh je smutný, znepokojující, ale zároveň fascinující. Nikdy mi nedošlo, jaké by to bylo žít v izolaci a pak se dostat do ven. Výborné čtení!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sova Sova](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300909/sova-fMG-300909.jpg?v=1466790121)
Opět skvostné! Po přečtení nějakých nechvalných komentářů jsem se docela bála a zbytečně jsem se soustředila na chyby, které byly tomuto dílu vytýkány. Pak mě ale příběh tak pohltil, že jsem na ty drobné nedostatky úplně zapomněla. Skvěle napsáno, dokonalá zápletka, autor si zase s čtenářem pěkně pohraje a předhodí mu hned několik potencionálních pachatelů. Pravda, asi bych si to dovedla představit bez těch "démonů", se kterými se potýká Mia, jestli bude další díl a bude to zase stejné, už mi to pravděpodobně bude vadit víc. Ale druhý díl byl prostě špička!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275172/tady-byla-britt-marie-T4L-275172.jpg?v=1460470063)
Nemohla jsem vydržet a hned po Babičce jsem se pustila do další Backmanovy knihy. Opět jsem se neuvěřitelně bavila, dost často jsem s Britt-Marie soucítila, protože jsem taky tak trochu sociálně nekompetentní :)
Nicméně při porovnání s předchozími díly autora musím říct, že tohle byla hlavně legrace a těch hlubších myšlenek bylo už trochu méně.
Spousta postav mi ale zase přirostla neuvěřitelně k srdci a jen těžko jsem se loučila....
Tak, Backmane, co tam máš dál? :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Růže pro Algernon Růže pro Algernon](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13562/ruze-pro-algernon-CZz-13562.jpg?v=1506340331)
No úplně asi nesdílím všeobecné nadšení. Rozhodně zajímavý námět, zajímavý vývoj, nicméně uprostřed mi přišlo, že děj hodně stagnuje a nikam se neposouvá, začínala jsem se nudit. Naopak konec měl až moc rychlý spád. Na mě dost nevyrovnané tempo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Šachové figurky Šachové figurky](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206918/sachove-figurky-NGy-206918.jpg?v=1462799556)
Ono se to snad jen zlepšuje! V prvním díle mi trochu trvalo, než jsem se začetla do děje a vstřebala atmosféru, ale v tomhle díle už to jede od začátku na plno. Jedno napětí střídá druhé, spousta zvratů a spousta překvapení. Když se nad tím zamyslím trochu logicky, tak počet vražd a problémů kolem hlavního hrdiny je až trochu moc.... ale takhle já prostě přemýšlet nechci :) takže trochu zamačkávám slzu v oku, že tohle je už poslední díl že série.... ale Petra Maye si ještě najdu!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Forrest Gump Forrest Gump](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/7397/forrest-gump-7397.jpg?v=1273560480)
Prostě nádhera!! Musím se přiznat, že film jsem snad ani neviděla... Ale audiokniha, kterou čte pan Hartl je prostě bez chyby. Jak ho nemám moc ráda jako herce, tak v téhle "roli" byl naprosto bezkonkurenční. Celkově mi děj hodně připomínal Staříka, jen to nebylo dovedené až do takových extrémů. Jsem jednoduše okouzlená.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Havran a jiné básně (14 básní) Havran a jiné básně (14 básní)](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110/havran-a-jine-basne-14-basni.png?v=1725802811)
Havran - troufám si říct, že tohle je jedna z nejlepší básní, co jsem když četla. Ta atmosféra, kterou dokázal Poe vykreslit je neopakovatelná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Soudné sestry Soudné sestry](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457/zemeplocha-soudne-sestry-457.jpg?v=1237202447)
"Cítila strašnou touhnu klít, znala mnoho kleteb. V tomto směru byla Dobračka Sejkonopná velmi vynalézavá. Dokonce i stálí obyvatelé lesa si zvykli raději kolem jejího domku proběhnout co nejrychleji. Jenže Magráta teď nebyla schopna najít jedinou kletbu, která by beze zbytku vyjadřovala její pocity. Nakonec se rozhodla… spokojit s klasikou. Vykřikla: „Do hajzlu!“
:-D :-D já toho Terryho miluju :D