Vestička Vestička komentáře u knih

Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované Jindřich Kačer

Moc se mi to líbilo. Jako shrnutí a zároveň úvod do problematiky výborný. I když třeba genetice, názvosloví a vývoji řeči vůbec nebylo dáno moc místa. Ale nejnovĕjší poznatky, snaha opravdu vysvĕtlit, zaujmout. Koho zajímají vrstvy a střepy... Dovedu si představit, že to čtou j nebo poslouchají rodiče s odrostlejšíma dĕckama. Nikdy jsem nečetla populárnĕ naučnou knihu takhle proloženou příbĕhy. A ty byly super! Občas dobrodružné, i erotické nĕkdy skoro. I detektivní, nĕkdy fantasy, možná trochu na hranĕ, a vždy s pointou. Super! A 3x hurá.

07.03.2022 5 z 5

Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318 Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318 Radovan Šimáček

Velmi moderní . Je vidĕt , čím se spisovatelé detektivek inspirovali. A jako by opakovali i chyby p. Šimáčka. Dĕj je dobrodružný, má spád , fakta z historie nechybí, ale... Postavy podivnĕ neživé, nic se o nich nedozvíme. Hlavní hrdina si ničím človĕka nezíská. A chybí ženy, a to tak, že jednu důležitou ani nevyslechnou. Na to jsem celou knihu myslela.

26.02.2022 3 z 5

Accabadora Accabadora Michela Murgia

Krásná kniha, určitě to bude jedna z nejlepších tohoto roku. Ani slovo navíc, ani slovo nechybělo. V tak útlé knize se povedla vybudovat neuvěřitelná atmosféra. A to že je někdo příslušník nějáké sekty, ještě nedává právo určovat jiným, kolik utrpení ještě musí člověk zažít.

23.01.2022 5 z 5

Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle Juraj Červenák

Budu si muset od Štajna a Barbariča odpočinout. Ačkoliv kniha byla dobrodružná a rychle odsýpala, střetnutí protestantů s katolíky bylo zajímavé, ( vida i v Rakousku byli.) Tak příbĕh se mi zdál s nevyužitým potenciálem a vlastnĕ plochý. Vulgarit bylo příliš. Motiv je stále stejný, a z našich se stává Habsburská čvarga, cokoliv to slovo znamená. Konce má Červenák ze života , v tomto díle to znamená,že jsme se nedozvĕdĕli jak to opravdu bylo, v tom minulém zas na konci nepotestali vraha, ale obĕť. Celkovĕ překvapivĕ slabší díl.

27.12.2021 3 z 5

Ospalá slovanská díra Ospalá slovanská díra Petr Jaroněk

Ze začátku hezké, napínavé, prostředek až příliš fantasy, a konec bez pointy , opravdu zcela. Škoda dobrého příbĕhu, šlo to domyslet líp. Řadím to do imaginarní poličky další hokus pokus začínajícího autora. Aneb šup sem šup tam. A přitom by stačilo jen o nĕco víc péče.

11.12.2021 3 z 5

Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá Marie Rejfová

Rozvedené ženy po čtyřicítce to mají zřejmĕ tĕžké, atmosféra malomĕsta s námĕstím mĕ vždy dojme, bohužel zločin byl jako vždy fádní, co nového lze vymyslet. Babička klidnĕ ještě mohla být živá. Volba jmen a příjmení byla skvĕlá, Tvrdíka Josefínĕ přejí.

01.12.2021 3 z 5

Marie a Magdalény Marie a Magdalény Lenka Horňáková-Civade

Poslouchali jsme s tátou při louskání ořechů. Táta dává ***, protože je až moc hodnej. Strašně nelogická kniha, psaná Češkou francouzsky pro Francouze. Paní Lenka je jistě Kundera, ale já od ní už nic číst nebudu. Děj zcela nelogický, naprosto o ničem. Ta proslavená jahodová!!! marmeláda koncem!!! srpna!!! je ještě logická v porovnání s tím, že např. no se vším. pozastavuji se nad tím, že spoiler: spolupracovnice a milenka neví o tom, že její muž má jinou rodinu. Že si mladá, samostatná žena vezme toho špatného bratra, že nezkušená dívka padne do náruče ruskému vojákovi po té, co ho viděla jen jednou z dálky, že je u toho nachytá její nevlastní otec, voják uteče a otec ji znásilní. A pak to dítě nechává trávit víkendy u toho , koho? Byl to její otec? A nebo otec byl ten voják? Je to lekce české historie pro Francouze, s poučením nakonec, že v Paříži je nejlíp. No dnes už určitě ne. A soudruh Da Vinči určitě učitelky neříkaly. Já vím , rozdíly mezi tímto a minulým režimem je příliš nepatrný, a tak je potřeba si vymýšlet a lhát, aby děti náhodou nepochopily.

26.11.2021 1 z 5

Králův dluh Králův dluh Vlastimil Vondruška

Docela dobrá zápletka, určitĕ ta z lepších. Ale průmĕrné zpracování, styl psaní velmi jednoduchý. Autor uráží múj dobrý vkus tĕmi hloupými historkai se sklepnicemi a Otou, kterého každá chce. Pořád se to opakuje, a já myslím že Vondruška ženy vůbec nezná a nerozumí jim. Plus za Krále, tentokrát přítomného . Sám v tom dost plave, zdá se. Jak já ty přemyslovce miluju. Dala bych za ně pravou ledvinu.

13.11.2021 3 z 5

Záhada zlatodolu Záhada zlatodolu Zuzana Koubková

Nĕkomu se tento díl zdál lepší, nĕkomu horší... Mnĕ se to zdálo příliš stručné! Postrádám tu lehkost z předchozích knih. Mnoho postav, ale málo hloubky. A Zdík, mimochodem krásný jméno, začíná být otravnej., pořád fňuká že bude jistĕ smilnit a pak ani nesmilní ??? Tak aspoň že Petr Ptáček žije. Mám podezření, že Hermann je nĕčí levoboček a že Gunter je nejchytřejší z tĕch tří. Takže další knihu jako eknihu budu nucena za čas opĕt zakoupit. Ps. Do jinak dokonalého jazyka paní autorky , který krásnĕ dotváří dobu mi jak pĕst na oko přišlo jedno slovo hned nĕkolikrát použité. A to Alkohol. A tak jsem se do toho ponořila a díky jazykovĕdci Karlu Olivovi jsem zjistila, že ..Al
Kohol nĕkdy taky al Kofol je z Arabštiny a znamenal púvosnĕ jemný tmavý prášek na oči. Pozdĕji nĕco jemné, nezachytitelné,
Dnešní význam získal až v druhé půli osmnáctého století. A já myslela ,že mi to nesedí, protože je to z Angličtiny. Tak snad příštĕ jinak?

16.10.2021 4 z 5

Cesta z těsta - České pečení pro celý rok Cesta z těsta - České pečení pro celý rok Petra Burianová

U sádlových pracek chybí v receptu mouka!!! Vánoce jsou za dveřmi tak pozor na to... Jinak vyhodítetĕsto a čas jako já loni... Recepty na dorty mi příjdou velice náročné. Zbytečnĕ.

12.09.2021

Tetovaná konkubína Tetovaná konkubína Laura Joh Rowland

Sano se snaží být dobrý, ale Je to komoří Janagisawa, který příbĕhu dodává šťávu. V hlavĕ to má bohužel značnĕ zpŕeházený. Škoda. Nebyl by tak špatnej. Fandím mu, ať se z toho dostane. Popis emancipace Reiko byl únavný. Jak k tomu příjde Sano, který nemůže kojit i kdyby chtĕl ale nikoho to nezajímá. ?? Erotické scény nebyly moc erotické a úchyláci opĕt za každým rohem.

30.08.2021 4 z 5

Ohnivé znamenie Ohnivé znamenie Juraj Červenák

Co na to říct. Návykové audioknihy. Jaroš je dĕsivej. Štajn má nĕjáký tajemství, proč není doma se ženou? A Barbarič je chudák vydĕšenej, citovĕ zmatenej. A má zlomenou ruku. Velice se mi tentokrát nelíbil konec. Odmítám si připustit, že to skončilo takhle. To jsou jenom nĕjáký chýry. Takhle historická detektivka končit nesmí.Spoiler Chudák kat. Nejkladnější postava.

19.08.2021 4 z 5

Krev prvorozených Krev prvorozených Juraj Červenák

Hlavnĕ zápletka byla překvapivĕ dobrá! Ale co je Štajnovi do toho, co dĕlá Jaroš?Mĕl by se vyzpovìdat, strkat nos do cizích vĕcí je hřích!

10.08.2021 5 z 5

1793: Vlk a dráb 1793: Vlk a dráb Niklas Natt och Dag

Ukecaná kniha , a autor, typicky pro germány, nemá cit a nezná míru. Je to jen čtivě popsaný sled nešťastných událostí , śpatných rozhodnutí a hnusu okolo. 4 části, každá je jiná, a to dělá knihu zajîmavou. První, začíná opravdu jak detektivka, nás dovede až k pitevnímu stolu. Zde si vnímavější ćtenář uvědomí, že toto byl zločin z vášně, a hlavně, že v působení utrpení už nelze zajít dál . V tomto ohledu autor opravdu dosáhl vrcholu žánru severská krimi, Druhá část šokuje , barokně rozjuchaná na začátku, a přitom je to horor. Je zároveň tou nejukecaněj, a nutí přeskakovat kapitoly . Takže já vlastnĕ nevím, jak chudàk k tĕm dluhům přišel. Třetí ćást připomíná ruskou klasiku, jen je moderně brutálnější a akčnější. Ale je v podstatě zbytečná. Poslední část, ve které hned na začátku pohřbíme a obrećìme jednoho z vyšetřovatelú, je nejlepší. I když byl vrah opĕt jen magor, tak za to, že nechybí tradičnì a oblíbené homotéma, palec nahoru. A prosimvás , jaký středovĕk proboha, ten skončil objevení Ameriky ne? Než umřu, tak se možná dozvím, že ve středověku se narodil i můj dĕda.

24.07.2021 2 z 5

Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Moc se mi to líbilo! Hezky se to četla I ve slovenštině. Červenak prostĕ umí. Napŕ . Slovo zdupkat( zdrhnout) rozkošné! A já mám dalšì místo, kam se musím podívat. Banská Štavnica musì být krásná. A to jsem ještĕ nebyla ani v té Kutné Hoře. A Barnabiča, toho bych si snad vzala i domů. Mohl by mi ale někdo vysvětlit co znamená Rušali pozdľž Dunaja?

21.07.2021 4 z 5

Hrad mrtvých Hrad mrtvých Jan Bauer

Milé dialogy typu: " tady s tebou šoustat nebudu. " Popř. " Já jsem královský rádce ty zmrde. " a nebo " co kdybych ti udělal miminko?" Hezký rozjezd , hrozný konec. Nedozvíte se nic. Vyšetřování po hospodách a sklepnice, prsaté a vilné. Mrzelo mě, že Melichar podvádí ženu. To je Fuj. Zato se mi líbilo staročeská jména v knize použitá. Mám inspirace, že můžurodit do sta. Jako audiokniha dobrý, hezky načteno.

21.07.2021 3 z 5

Vražda nepočestné panny Vražda nepočestné panny Martina Novotná

Takový hokus pokus . Minus za strnulé neživé dialigy, málo napínavý , prostý děj a hlavní hrdiny, kteří jsou příliš mladí a proto takoví jednodušší. Plus za odvahu, homomodernu, ( svlékání šlo Ondřejovi dobře) :-)))))) a za mého Václava, který naštěstí absentoval.
Autorce vůbec ale vůbec nepomohl ten, co to načetl. Člověk zhýčkanej , čeká už nějákou úroveň. A tohle byl uspávač hadů

14.07.2021 3 z 5

Zlomená pečeť Zlomená pečeť František Neužil

Naprosto souhlasím s Braunerovou, a dĕkuju za ukázku v zajímavosatech. Toulky jsou krásná kniha. Braunerová, doporučuju a přimlouvaám se za nedoceněného Krále bez přilby, to je ine Kafe. Pečeť jsem vzdala, když se kumáni projížděli po polích s paprikama a rajčatama.

13.07.2021

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

(SPOILER) Kdybych Yrsu potkala , měla bych na ni pár otázek. Je nutné do docela dobrého příběhu napasovat natolik komplikované a morbidní způsoby vraždy? Vždy min. u toho prvního si vrah nemohl být jistý, že to výjde. Kde našel ten vysavač? Našim by nikoho nezabil, netáhne. Proč je potřeba popisovat tolik utrpení? Proč si tu pásku nekoupil? A proč vše tak komplikovaně?

12.06.2021 2 z 5

Dům bez zrcadel Dům bez zrcadel Iva Pekárková

Nalákal mĕ popis knihy, letní a zároveň hluboká. A nesáhla jsem vedle! Velmi hezký rozbor britské společnosti. Ale manžel z Džerby mi dohromady ssdemencí a umíráním nesedĕl . Teprve nakonec jsem pochopila. Ten konec :-)))) A ta spotřeba mobilů, vĕtší než mám já. ... Spoiler. Bojíte se stáří? Samoty? Ztráty důstojnosti? Nemáte nikoho, kdo by vás mĕl natolik rád, že s vámi zůstane i přes alzhaimra a vydrží s vámi až do konce? Chcete nikdy nebýt stará a nežádoucí? Chcete ještĕ zažít vzrůšo v životĕ? Pořiďte si ...... vyřeší to za vás!

09.06.2021 5 z 5