Vestička
![Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481941/temne-pocatky-ceskych-dejin-odkud-k-OMF-481941.jpg?v=1633515471)
Moc se mi to líbilo. Jako shrnutí a zároveň úvod do problematiky výborný. I když třeba genetice, názvosloví a vývoji řeči vůbec nebylo dáno moc místa. Ale nejnovĕjší poznatky, snaha opravdu vysvĕtlit, zaujmout. Koho zajímají vrstvy a střepy... Dovedu si představit, že to čtou j nebo poslouchají rodiče s odrostlejšíma dĕckama. Nikdy jsem nečetla populárnĕ naučnou knihu takhle proloženou příbĕhy. A ty byly super! Občas dobrodružné, i erotické nĕkdy skoro. I detektivní, nĕkdy fantasy, možná trochu na hranĕ, a vždy s pointou. Super! A 3x hurá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318 Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/5387/zlocin-na-zlenicich-hrade-l-p-1318-nxP-5387.jpg?v=1565425132)
Velmi moderní . Je vidĕt , čím se spisovatelé detektivek inspirovali. A jako by opakovali i chyby p. Šimáčka. Dĕj je dobrodružný, má spád , fakta z historie nechybí, ale... Postavy podivnĕ neživé, nic se o nich nedozvíme. Hlavní hrdina si ničím človĕka nezíská. A chybí ženy, a to tak, že jednu důležitou ani nevyslechnou. Na to jsem celou knihu myslela.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Accabadora Accabadora](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/189837/accabadora-OO6-189837.jpg?v=1553447042)
Krásná kniha, určitě to bude jedna z nejlepších tohoto roku. Ani slovo navíc, ani slovo nechybělo. V tak útlé knize se povedla vybudovat neuvěřitelná atmosféra. A to že je někdo příslušník nějáké sekty, ještě nedává právo určovat jiným, kolik utrpení ještě musí člověk zažít.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338887/dabel-v-zrcadle-mN3-338887.jpg?v=1490647499)
Budu si muset od Štajna a Barbariča odpočinout. Ačkoliv kniha byla dobrodružná a rychle odsýpala, střetnutí protestantů s katolíky bylo zajímavé, ( vida i v Rakousku byli.) Tak příbĕh se mi zdál s nevyužitým potenciálem a vlastnĕ plochý. Vulgarit bylo příliš. Motiv je stále stejný, a z našich se stává Habsburská čvarga, cokoliv to slovo znamená. Konce má Červenák ze života , v tomto díle to znamená,že jsme se nedozvĕdĕli jak to opravdu bylo, v tom minulém zas na konci nepotestali vraha, ale obĕť. Celkovĕ překvapivĕ slabší díl.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ospalá slovanská díra Ospalá slovanská díra](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406488/ospala-slovanska-dira-qkn-406488.jpg?v=1553536867)
Ze začátku hezké, napínavé, prostředek až příliš fantasy, a konec bez pointy , opravdu zcela. Škoda dobrého příbĕhu, šlo to domyslet líp. Řadím to do imaginarní poličky další hokus pokus začínajícího autora. Aneb šup sem šup tam. A přitom by stačilo jen o nĕco víc péče.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331092/kdo-jinemu-jamu-kopa-BRn-331092.jpg?v=1490787162)
Rozvedené ženy po čtyřicítce to mají zřejmĕ tĕžké, atmosféra malomĕsta s námĕstím mĕ vždy dojme, bohužel zločin byl jako vždy fádní, co nového lze vymyslet. Babička klidnĕ ještě mohla být živá. Volba jmen a příjmení byla skvĕlá, Tvrdíka Josefínĕ přejí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Marie a Magdalény Marie a Magdalény](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330836/marie-a-magdaleny-S3l-330836.png?v=1630612784)
Poslouchali jsme s tátou při louskání ořechů. Táta dává ***, protože je až moc hodnej. Strašně nelogická kniha, psaná Češkou francouzsky pro Francouze. Paní Lenka je jistě Kundera, ale já od ní už nic číst nebudu. Děj zcela nelogický, naprosto o ničem. Ta proslavená jahodová!!! marmeláda koncem!!! srpna!!! je ještě logická v porovnání s tím, že např. no se vším. pozastavuji se nad tím, že spoiler: spolupracovnice a milenka neví o tom, že její muž má jinou rodinu. Že si mladá, samostatná žena vezme toho špatného bratra, že nezkušená dívka padne do náruče ruskému vojákovi po té, co ho viděla jen jednou z dálky, že je u toho nachytá její nevlastní otec, voják uteče a otec ji znásilní. A pak to dítě nechává trávit víkendy u toho , koho? Byl to její otec? A nebo otec byl ten voják? Je to lekce české historie pro Francouze, s poučením nakonec, že v Paříži je nejlíp. No dnes už určitě ne. A soudruh Da Vinči určitě učitelky neříkaly. Já vím , rozdíly mezi tímto a minulým režimem je příliš nepatrný, a tak je potřeba si vymýšlet a lhát, aby děti náhodou nepochopily.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Králův dluh Králův dluh](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137496/kraluv-dluh-Brw-137496.jpg?v=1598797084)
Docela dobrá zápletka, určitĕ ta z lepších. Ale průmĕrné zpracování, styl psaní velmi jednoduchý. Autor uráží múj dobrý vkus tĕmi hloupými historkai se sklepnicemi a Otou, kterého každá chce. Pořád se to opakuje, a já myslím že Vondruška ženy vůbec nezná a nerozumí jim. Plus za Krále, tentokrát přítomného . Sám v tom dost plave, zdá se. Jak já ty přemyslovce miluju. Dala bych za ně pravou ledvinu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Záhada zlatodolu Záhada zlatodolu](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321719/zahada-zlatodolu-lT4-321719.jpg?v=1488915994)
Nĕkomu se tento díl zdál lepší, nĕkomu horší... Mnĕ se to zdálo příliš stručné! Postrádám tu lehkost z předchozích knih. Mnoho postav, ale málo hloubky. A Zdík, mimochodem krásný jméno, začíná být otravnej., pořád fňuká že bude jistĕ smilnit a pak ani nesmilní ??? Tak aspoň že Petr Ptáček žije. Mám podezření, že Hermann je nĕčí levoboček a že Gunter je nejchytřejší z tĕch tří. Takže další knihu jako eknihu budu nucena za čas opĕt zakoupit. Ps. Do jinak dokonalého jazyka paní autorky , který krásnĕ dotváří dobu mi jak pĕst na oko přišlo jedno slovo hned nĕkolikrát použité. A to Alkohol. A tak jsem se do toho ponořila a díky jazykovĕdci Karlu Olivovi jsem zjistila, že ..Al
Kohol nĕkdy taky al Kofol je z Arabštiny a znamenal púvosnĕ jemný tmavý prášek na oči. Pozdĕji nĕco jemné, nezachytitelné,
Dnešní význam získal až v druhé půli osmnáctého století. A já myslela ,že mi to nesedí, protože je to z Angličtiny. Tak snad příštĕ jinak?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cesta z těsta - České pečení pro celý rok Cesta z těsta - České pečení pro celý rok](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452331/cesta-z-testaL3P831-C4M-.jpg?v=1599673534)
U sádlových pracek chybí v receptu mouka!!! Vánoce jsou za dveřmi tak pozor na to... Jinak vyhodítetĕsto a čas jako já loni... Recepty na dorty mi příjdou velice náročné. Zbytečnĕ.
![Tetovaná konkubína Tetovaná konkubína](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13105/tetovana-konkubina-Ley-13105.jpg?v=1537355532)
Sano se snaží být dobrý, ale Je to komoří Janagisawa, který příbĕhu dodává šťávu. V hlavĕ to má bohužel značnĕ zpŕeházený. Škoda. Nebyl by tak špatnej. Fandím mu, ať se z toho dostane. Popis emancipace Reiko byl únavný. Jak k tomu příjde Sano, který nemůže kojit i kdyby chtĕl ale nikoho to nezajímá. ?? Erotické scény nebyly moc erotické a úchyláci opĕt za každým rohem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ohnivé znamenie Ohnivé znamenie](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195781/ohnive-znamenie-2EI-195781.jpg?v=1535324900)
Co na to říct. Návykové audioknihy. Jaroš je dĕsivej. Štajn má nĕjáký tajemství, proč není doma se ženou? A Barbarič je chudák vydĕšenej, citovĕ zmatenej. A má zlomenou ruku. Velice se mi tentokrát nelíbil konec. Odmítám si připustit, že to skončilo takhle. To jsou jenom nĕjáký chýry. Takhle historická detektivka končit nesmí.Spoiler Chudák kat. Nejkladnější postava.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krev prvorozených Krev prvorozených](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229405/krev-prvorozenych-7X6-229405.jpg?v=1415886665)
Hlavnĕ zápletka byla překvapivĕ dobrá! Ale co je Štajnovi do toho, co dĕlá Jaroš?Mĕl by se vyzpovìdat, strkat nos do cizích vĕcí je hřích!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![1793: Vlk a dráb 1793: Vlk a dráb](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402174/1793-gHq-402174.jpg?v=1559770975)
Ukecaná kniha , a autor, typicky pro germány, nemá cit a nezná míru. Je to jen čtivě popsaný sled nešťastných událostí , śpatných rozhodnutí a hnusu okolo. 4 části, každá je jiná, a to dělá knihu zajîmavou. První, začíná opravdu jak detektivka, nás dovede až k pitevnímu stolu. Zde si vnímavější ćtenář uvědomí, že toto byl zločin z vášně, a hlavně, že v působení utrpení už nelze zajít dál . V tomto ohledu autor opravdu dosáhl vrcholu žánru severská krimi, Druhá část šokuje , barokně rozjuchaná na začátku, a přitom je to horor. Je zároveň tou nejukecaněj, a nutí přeskakovat kapitoly . Takže já vlastnĕ nevím, jak chudàk k tĕm dluhům přišel. Třetí ćást připomíná ruskou klasiku, jen je moderně brutálnější a akčnější. Ale je v podstatě zbytečná. Poslední část, ve které hned na začátku pohřbíme a obrećìme jednoho z vyšetřovatelú, je nejlepší. I když byl vrah opĕt jen magor, tak za to, že nechybí tradičnì a oblíbené homotéma, palec nahoru. A prosimvás , jaký středovĕk proboha, ten skončil objevení Ameriky ne? Než umřu, tak se možná dozvím, že ve středověku se narodil i můj dĕda.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193922/mrtvy-na-pekelnem-vrchu-itY-193922.jpg?v=1581863013)
Moc se mi to líbilo! Hezky se to četla I ve slovenštině. Červenak prostĕ umí. Napŕ . Slovo zdupkat( zdrhnout) rozkošné! A já mám dalšì místo, kam se musím podívat. Banská Štavnica musì být krásná. A to jsem ještĕ nebyla ani v té Kutné Hoře. A Barnabiča, toho bych si snad vzala i domů. Mohl by mi ale někdo vysvětlit co znamená Rušali pozdľž Dunaja?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hrad mrtvých Hrad mrtvých](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383387/hrad-mrtvych-pripady-kralovskeho-so-bTh-383387.jpg?v=1535971372)
Milé dialogy typu: " tady s tebou šoustat nebudu. " Popř. " Já jsem královský rádce ty zmrde. " a nebo " co kdybych ti udělal miminko?" Hezký rozjezd , hrozný konec. Nedozvíte se nic. Vyšetřování po hospodách a sklepnice, prsaté a vilné. Mrzelo mě, že Melichar podvádí ženu. To je Fuj. Zato se mi líbilo staročeská jména v knize použitá. Mám inspirace, že můžurodit do sta. Jako audiokniha dobrý, hezky načteno.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vražda nepočestné panny Vražda nepočestné panny](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437503/vrazda-nepocestne-panny-Jsx-437503.jpg?v=1616606052)
Takový hokus pokus . Minus za strnulé neživé dialigy, málo napínavý , prostý děj a hlavní hrdiny, kteří jsou příliš mladí a proto takoví jednodušší. Plus za odvahu, homomodernu, ( svlékání šlo Ondřejovi dobře) :-)))))) a za mého Václava, který naštěstí absentoval.
Autorce vůbec ale vůbec nepomohl ten, co to načetl. Člověk zhýčkanej , čeká už nějákou úroveň. A tohle byl uspávač hadů
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zlomená pečeť Zlomená pečeť](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156209/zlomena-pecet-156209.jpg?v=1364674247)
Naprosto souhlasím s Braunerovou, a dĕkuju za ukázku v zajímavosatech. Toulky jsou krásná kniha. Braunerová, doporučuju a přimlouvaám se za nedoceněného Krále bez přilby, to je ine Kafe. Pečeť jsem vzdala, když se kumáni projížděli po polích s paprikama a rajčatama.
![DNA DNA](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344374/dna-sgZ-344374.jpg?v=1506597291)
(SPOILER) Kdybych Yrsu potkala , měla bych na ni pár otázek. Je nutné do docela dobrého příběhu napasovat natolik komplikované a morbidní způsoby vraždy? Vždy min. u toho prvního si vrah nemohl být jistý, že to výjde. Kde našel ten vysavač? Našim by nikoho nezabil, netáhne. Proč je potřeba popisovat tolik utrpení? Proč si tu pásku nekoupil? A proč vše tak komplikovaně?
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Dům bez zrcadel Dům bez zrcadel](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462048/dum-bez-zrcadel-v7S-462048.jpg?v=1611257186)
Nalákal mĕ popis knihy, letní a zároveň hluboká. A nesáhla jsem vedle! Velmi hezký rozbor britské společnosti. Ale manžel z Džerby mi dohromady ssdemencí a umíráním nesedĕl . Teprve nakonec jsem pochopila. Ten konec :-)))) A ta spotřeba mobilů, vĕtší než mám já. ... Spoiler. Bojíte se stáří? Samoty? Ztráty důstojnosti? Nemáte nikoho, kdo by vás mĕl natolik rád, že s vámi zůstane i přes alzhaimra a vydrží s vámi až do konce? Chcete nikdy nebýt stará a nežádoucí? Chcete ještĕ zažít vzrůšo v životĕ? Pořiďte si ...... vyřeší to za vás!