veverrka11 veverrka11 komentáře u knih

Nyxia Nyxia Scott Reintgen

Nyxia je skvělé YA sci-fi trošku střihlé HG, ve kterém jde o soupeření deseti mladých lidí. Zatímco letí raketou na modulární stanici nad nově objevenou planetou Eden, musejí spolu zápasit, protože dva z nich se na Eden nepodívají...
Kdo z nich to bude, si přečtěte sami. Emmeta, Kayu a Bilála si zamilujete na prvních stránkách, k dalším postavám si vztah budete hledat déle, ale se všemi budete soucítit. Ne nadarmo se první část jmenuje Posádka zlomených. Děj ubíhá a autor vás v každé další kapitole překvapí. Jednu zásadní událost obrečíte, takže kapesníčky připravit!

03.08.2021 5 z 5

Náhradní kluk Náhradní kluk Kasie West

Tohle bylo naprosto boží! Gia je na začátku sice nesympatická, ale prochází vývojem (hlavně díky svému náhradnímu klukovi a jeho sestře), což se mi na postavách strašně líbí. Jejího náhradního přítele si zamilujete, sotva vlezou na ples, jeho sestru byste asi občas nejradši přetrhli vedví, ale i oni jsou velmi sympatičtí. Koho bych z knížky nejraději vymazala jsou Giin starší bratr Drew a její "kamarádka" Jules, ti mě neskutečně štvali.

19.07.2021 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Knížka se četla dobře, děj ubíhal, ale... nějak nevím, co si mám myslet o hlavní postavě Erice. Přijde mi, že se v některých situacích chová naprosto nelogicky a přežila jen díky obrovské náhodě. Vraha jsem tak nějak tušila cca od poloviny knížky, spíš mě překvapilo, že se s takovou verzí nepracovalo již dříve...

28.06.2021 3 z 5

Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Krásně napsané romantické vyprávění o dívce, která píše dopisy, aby se odmilovala. Co se ale stane, když se její dopisy dostanou k adresátům? Vznikne z toho velice zajímavý a občas humorný příběh o někdy až naivní Laře Jean. LJ jsem si zamilovala už jako film, kde mě ovšem zklamaly následující díly, u nichž teď doufám, že se knížky moc nedržely. Otevírám další díl...

21.04.2021 4 z 5

Lockdown Lockdown Alexander Gordon Smith

Tak to bylo... naprosto super. Temné, poutavé, akční a hlavně s vývojem hrdiny. Škoda, že na další díl musím čekat dva měsíce

19.04.2021 5 z 5

Říjnový seznam Říjnový seznam Jeffery Deaver

kniha je originální svým způsobem vyprávění, díky kterému vám trvá poměrně dlouho se zorientovat v postavách i ději. A když už si myslíte, že víte všechno a dočtete se o té nejdůležitější události, autor překvapí totálním dějovým zvratem a sebere vám všechny iluze :-)

13.01.2021 4 z 5

Zrádci krve Zrádci krve Lynette Noni

(SPOILER) Celá série byla jízda. Od začátku prvního dílu až po ten poslední, který má sice pomalejší rozjezd, ale i tak jsem si čtení, které vás chytí a nepustí, velice užila.

I tak mám k tomuto dílu několik výhrad. Tou největší je chování Jarena, kterého jsem si v předchozích dílech zamilovala, ale v tomto se chová jako totální idiot. Zabejčený, sebestředný egoistický tupec bez špetky empatie. To, co se mu stalo v předchozím díle, ho neomlouvá.

Dále mě také zaráží vztahy mezi některými postavami. Nebo spíše jejich proměny, kdy jsou zničehonic postavy schopné otočit o 180 stupňů.

Celkově jde o velmi vydařené zakončení celé ságy se spoustou zvratů a to i těch neočekávaných. Pokud chcete příběh, který vás nepustí a bude vás napínat od první do poslední stránky, vřele doporučuji

17.03.2024 5 z 5

Vazači zhouby Vazači zhouby Artemian (p)

Knížka je tenoučká a myslela jsem, že ji budu mít rychle přečtenou. To úplně nevyšlo kniha se mi četla špatně, což mohlo být i zvláštním stylem psaní a stylem jazyka.

Navíc mi téměř celou dobu čtení přišlo, že mi něco v knize chybí, nějaká důležitá informace... Přišlo mi, jako bych četla druhý díl bez znalosti prvního, kde by bylo popsané, jak funguje svět, kde se vzala nákaza apod.

Příběh je vyprávěn z úhlů pohledu všech hlavních postav, které se doplňují. Některé jsou výpravnější, některé filozofičtější, ale všechny jsou zajímavé.

I když mě kniha úplně nezaujala, jistě si své čtenáře najde. Doporučila bych hráčům Dračího doupěte a fanouškům epických fantasy bitev

21.01.2024 2 z 5

Cinder Cinder Marissa Meyer

Knížka se mi četla poměrně těžce. Nemohla jsem se začíst a přišlo mi, že se příběh nikam moc neposouvá a že čtu jen obrovské množství omáčky.

Navíc mi neseděly ani postavy, které mi přišly charakterově nedotažené. Hlavní zápletku ohledně Cinder jsem uhadla až příliš brzy...

V knížce mi také chybělo nějaké větší vysvětlení ohledně zmíněné nemoci. Nemohla jsem nevidět paralely s nedávnou dobou, proto bych uvítala více informací.

Aby to nebylo jen negativní, tak svět, který autorka vytvořila je velmi zdařilý a zajímavý. Příběh má své mouchy, ale toto temné převyprávění pohádky o Popelce je určené čtenářům výrazně mladším než já, proto chápu, že se spoustě lidí tato knížka velmi líbí

Doporučuji těm, kteří mají rádi retellingy pohádek nejen do moderního hávu. Také těm, kteří by třeba chtěli začít se sci-fi/fantasy a nevědí, po čem sáhnout

21.01.2024 3 z 5

Zlatá klec Zlatá klec Lynette Noni

Druhý díl je stejně čtivý a napínavý jako ten první. Děj by možná šlo ještě lehce vyšperkovat, protože se občas točí v kruhu, ale i to jsem téhle knížce ochotná odpustit.

Holky, které štafetu četly přede mnou, si stěžovaly, že je Kiva ve druhém díle strašně blbá a naivní. Ano, i mě to trochu rušilo, ale zase na druhou stranu: Kiva v podstatě celý svůj život strávila ve vězení a nezměnila se, proto to samé očekává i od svých sourozenců. Ano, je naivní, ale blbá úplně ne, vždyť ve vězení se s "normálními" lidmi taky moc nestýkala.

Další plusové body u mě kniha má za vedlejší postavy, protože prostě Cal a Tor stále se nemůžu rozhodnout, jestli některého z nich náhodou nemám raději než Jarena

Celkově musím uznat, že se mi knížka hodně trefila do nálady a rozpoložení. To jí ale na hodnocení neubírá, protože kniha je až nepředvídatelná (většinou). Moc jsem si její čtení užila a těším se na další díl, protože poslední strany? Můj mozek při jejich čtení téměř explodoval!

Doporučuji všem, kterým se líbil první díl. Také těm, kteří mají rádi nepředvídatelný děj a příjemné milé postavy

23.04.2023 5 z 5

Opačno Opačno Hannah Mathewson

Musím přiznat, že jsem měla velká a až přehnaná očekávání. A taky pořádně zklamaná.

Kniha se mi četla opravdu těžko, má malá písmenka a pravý děj v podstatě začíná až v polovině knihy, v první půlce se hlavně seznamujete se světem a postavami, kterých je tu opravdu přehršel, díky čemuž se děj tak nějak točí v kruhu.

Druhá půlka je pro změnu napěchovaná akcí a odhaleními a v jednu chvíli skoro až překombinovaný.

Knížce navíc chybí pořádný záporák. Tedy ten záporák tam je, ale... spoiler, spoiler, spoiler (a těm se snažím vyvarovat, proto ho nenapíšu)

Co se týče postav, tak mým oblíbencem byl Eliott, ačkoli mi na něm od začátku něco nesedělo a moje podezření se nakonec i potvrdilo. Ilsa mi přišla taková... nijaká, prostě šedá myš.

I když pro mě byla kniha zklamáním, své čtenáře si jistě najde. Já jsem měla přehnaná očekávání a dojela jsem na ně. Doporučuji těm, kteří mají rádi propracovaný svět!

14.04.2023 2 z 5

Otrávená Otrávená Jennifer Donnelly

Knížka je retellingem (upraveným převyprávěním) klasické pohádky o Sněhurce a má velmi krátké kapitoly, což je velké plus. Zároveň je velmi čtivá a děj ubíhá. Jen mi přišlo, že těch pokusů zabít Sofii bylo až moc.
Sofie během děje prochází obrovskou proměnou charakteru a deziluzí, což z její počáteční naivky dělá postupem času zajímavý a silný charakter. Trpaslíci nejsou popsaní vysloveně do hloubky, což je trochu škoda, stejně jako jejich podobně znějící jména. Skoro všichni se totiž jmenují od J a díky podobným charakterům se mi při čtení pletli jeden přes druhého.
Celkově jde o příjemné pohodové čtení, kde není o napětí a zvraty nouze. Knihu bych ale doporučila čtenářům mladší než jsem já, zejména díky tomu pohádkovému motivu a jednoduchému jazyku.

09.04.2023 3 z 5

Celou tu dobu Celou tu dobu Rachael Lippincott

Kyle se po autonehodě probouzí z kómatu a zjišťuje, že jeho přítelkyně Kim zemřela. Dokáže se vzpamatovat že ztráty milované osoby? Pomůže mu Marley, se kterou se seznámí podivným způsobem?
Knížka je sice poměrně úzká, ale i tak je čtivá a probírá důležité téma ztráty milované osoby, pocitu viny a návratu do normálního života. Děj je spojen z útržků Kylova života, což mu ale neubírá na kráse ️ co na tom, že největší odhalení jsem tak trochu odhadla o 100 stran dopředu.
Kyle mi ze začátku přišel až moc fixovaný na Kim, ale časem jsem si ho oblíbila. Hlavně díky tomu, že se z hejska změnil v celkem jedlého kluka, který si svoje chyby uvědomuje. Marley jsem si zamilovala od první chvíle, takovouhle kamarádku bych chtěla mít ️
Celkově jsem ochotná knížce odpustit drobné nedostatky, viz odhalenou část zvratu. Druhý díl jsem opravdu nečekala a zůstala koukat s otevřenou pusou. Jde o velmi milé ale zároveň těžké čtení.
Doporučuji všem, kteří mají rádi heavy contempo ale zároveň milé a jednoduché čtení.

05.02.2023 5 z 5

Druhá šance Druhá šance Adam Pýcha

Druhou šanci mi zaslal sám autor po jednom z livestreamů KD, moc děkuji!
Co spojuje osudy starého muže a jeho dcery s dvěma mladými lidmi? Má jejich cesta vůbec nějaký konec?
Knížka je psaná téměř až strohým stylem, na který jsem si docela dlouho zvykala. Po začtení jsem sice byla stále zmatená jako na začátku, ale styl i příběh mě nutili číst dál a přemýšlet nad souvislostmi.
Děj je vyprávěn jako příběhy několika lidí, které, jak už to v knihách bývá, se někde protnou. V ději je také zakomponováno téma paralelních světů a cest časoprostorem, které je pro žánr sci-fi poměrně typický. Nicméně v této knize najde světů spoustu a občas vám může dělat problém se v nich zorientovat.
U některých postav jsem měla problém vytvořit si nějaký vztah nebo sympatie. Byly takové, které jsem nesnášela už od začátku i takové, které jsem měla ráda. Jenže nejen děj, ale i postavy jsou komplikované. Zatímco Jenny jsem měla ráda, o Pětkovi jsem nevěděla, co si mám myslet. Ella se poměrně rychle změnila z obyčejného člověka na superhrdinu a Daniel se občas choval jako psychicky nemocný.
Celkově se mi knížka četla poměrně dobře, ač jsem se občas ztrácela v časoprostorech. Posledních pár stran jsem zhltla opravdu jedním dechem, až mi skoro přišel konec lehce uspěchaný.
Doporučuji všem milovníkům sci-fi, cestování časoprostorem a těm, kteří si rádi v ději všímají i těch nejmenších detailů a spolu s postavami si skládají střípky dohromady.

20.01.2023 3 z 5

Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Alex Sternová na Yaleu začíná znovu a snaží se hodit minulost za hlavu. Povede se jí to, když k tomu má ještě kontrolovat činnosti tajných spolků, řešit zmizení svého mentora a vraždu k tomu?
Knížka je z počátku (dobře, tak polovinu) zmatená a těžko se v ní orientuje. Téměř každá kapitola se odehrává v jiném časovém období, což je naštěstí označené, ale orientaci v ději to moc nepomáhá. Co se knížce ale nemůže upřít je čtivost. Neskutečně mě vtáhla do děje, nechtělo se mi ji odkládat a pořád jsem musela přemýšlet, jak se to bude vyvíjet dál.
Alex má za sebou neskutečnou proměnu charakteru. Navíc má smysl pro humor i sarkasmus a zvládá používat mozek k jeho správnému účelu. Co se mi ale nejeví tolik reálně je její výdrž, zejména pokud je zraněná. Mojí nejoblíbenější postavou je ale Darlington, i když ho v knize nebylo moc. Jde o takového Mirka Dušína, který se za své nedostatky téměř stydí, ale přesto je ochotný si pustit Alex k tělu, ačkoli nemohou být rozdílnější.
Malé bezvýznamné plus si u mě kniha vysloužila za to, že jsem nedokázala odhadnout, kdo za tím vším stojí.

19.10.2022 4 z 5

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Knížka je zvláštní a syrová. Je zde hodně popisů a to včetně detailní prohlídky jatek a porážky. Jenže... Co se v knize vlastně událo? Děj hodně ustupuje právě oním popisům, většinu knihy čtete o tom, jak Marcos někam jede a co tam dělá.
Marcos mi k srdci taky moc nepřirostl. Jde o plochou postavu, která neustále zdůrazňuje, že jí zemřelo dítě a žena odešla a že pracovat musí, aby mohl platit tátovi dobrý domov důchodců.
Knížce také hodně škodí nevyjasněná časová osa. Druhá část knihy se odehrává min. 8 měsíců po první, ale hned na druhé straně se dočtete, že to bylo pár týdnů.
Celkově pro mě byla knížka zklamáním, po spoustě kladných recenzí a hypu okolo jsem čekala knihu, která mě svou bestialitou posadí na zadek a donutí přestat jíst maso.

11.09.2022 2 z 5

Syn času Syn času Deborah Harkness

Kniha je víceméně čtivá a je příjemným návratem k původní trilogii. Děj je rozdělen do dvou časových linií, které jsou dobře oddělené. Trošku mi vadil velmi pozvolný děj, zejm. linky týkající se Phoebe, která se odehrává během pár týdnů.
Marcuse jsem si zamilovala už v předchozích knížkách, kde mi bylo líto, že nemá více prostoru. Proto jsem tuto knihu uvítala. Jeho dějová linka byla i díky historickému kontextu zajímavá a dobře odsýpala. Phoebe je ze začátku taková nijaká a je zajímavé sledovat její proměnu charakteru.
Celkově je knížka docela oddechová, navíc se dovídáme, co se s postavami původní trilogie stalo po skončení třetího dílu. Jak se Diana a Mattew vyrovnávají s rozrůstáním své rodiny a jaké následky může mít jejich odvaha?
Vytkla bych hlavně změny vyprávěcí formy. Původní trilogie je vyprávěná Dianou, což je v této knize zachováno u kapitol, kde se její postava objeví. Ovšem většina knihy je psaná v er formě a pro někoho ono střídání pohledů, časových linek a formy může být rušivé.

14.07.2022 3 z 5

Eliza a její nestvůry Eliza a její nestvůry Francesca Zappia

Knížka je opravdu čtivá, děj docela ubíhá a je prokládán ukázkami z Nestvůrného moře.
Eliza mi občas přišla jako kdyby měla nějakou psychickou poruchu. Občas se chovala naprosto nelogicky a zřejmě to v sobě ani nedokázala vyřešit. Wallace byl uzavřenější, což mi přišlo podivné, ale jen do chvíle, kdy se vysvětlilo, proč tomu tak je.
Musím uznat, že svět online komiksů a fandomů mě úplně minul, takže nevím, jak to ve skutečnosti funguje. Navíc mi docela vadil přístup Elisy k její rodině. Chápu, že jí je 17 a je v pubertě, ale tohle bylo možná až trochu moc.

30.06.2022 3 z 5

Její třešničky Její třešničky Penelope Bloom

Po čem jiném sáhnout po ne úplně vydařené obhajobě? Přeci po nějaké oddechovce, zvlášť, když máte naproti přes "náměstíčko" knihovnu.
Jak se změní život mladé pekařce Hailey, poté, co do jejího obchůdku zavítá krasavec William?
Knížka je čtivá, vtipná a skvělá na odreagování. Já jsem ji přečetla za půl dne. Není ani příliš dlouhá. Setkáváme se zde s Williamem, bratrem Bruce z Jeho banánu, který je nesmírně vtipný až sarkastický. Hailey si to od něj ovšem nenechává úplně líbit a společně tvoří skvělý páreček.
Knížka je erotickým románem, ale je to spíše light erotika. 18+ scény jsou tu asi jen dvě nebo tři. Mnohem zajímavější je sledovat rodící se vztah mezi hlavními protagonisty.
V knížce se často omílá nezkušenost hlavní hrdinky. Být jí, tak mi to hodně vadí. Navíc tuto skutečnost její blízcí běžně vytrubují, což mi taky nepřijde zrovna hezké.
Trošku mi přišel zbytečný i jeden Williamův povahový rys. Ano, pro děj je možná trochu důležitý, ale jinak nic moc extra.
Doporučuji jako lehké čtení na odreagování se :-)

08.06.2022 3 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Smrtka je knížka, u níž si úplně nejsem jistá hodnocením. Námět je skvělý, děj by byl taky, kdyby ovšem nebylo prostředních 150-200 stran, kde se děje velké nic. Sto stran před koncem by knížka schytala hodnocení 1* a stala by se propadákem prvního čtvrtletí, ale díky posledním sto stránkám to dotáhla aspoň na slušné 2*.
Rowana jsem si moc neoblíbila, nebyl napsaný úplně detailně a byl takový nijaký, alespoň ale prochází vývojem (i když k horšímu), což se mi na postavách líbí. Naproti tomu temperamentní Citra, to je jiné kafe. Nikdy nevíte, čím vás může mile i nemile překvapit. Mou nejoblíbenější postavou se stal ctihodný smrtka Faraday, protože byl moudrý a empatický. O to více mě překvapil jeho osud.
Ačkoli se mi knížka místy zdála velmi rozvleklá, přemýšlím, že se do dalších dílů stejně pustím, i když jsem byla varována, že u druhého dílu je to ještě vláčnější. Autor ve Smrtce vytvořil náznak jedné možné dějové linky, která mě zajímala.
Co mě velmi zaujalo, byly zákony smrtek a celé jejich společenství. I když do něj nahlížíte jen povrchově, ale to se třeba v dalších dílech změní. Také mě zaujaly rozdílné metody, kterými se smrtky rozhodly kosit. Je zajímavé číst důvody, co je vedlo k výběru oběti i metody smrti.
Trošku mi vadilo přechýlení slova smrtka do mužského rodu, pokud smrtkou byl muž. Ctihodný smrtka Faraday mi prostě drásal oči, i když ctihodná smrtka Faraday by asi taky nezněla nejlépe. Ale to je jen úhel pohledu a moje rýpavá nálada

09.03.2022 2 z 5