Viviana-Mori Viviana-Mori komentáře u knih

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Dočetla jsem ji už před nějakou dobou a nemůžu jinak, než dát opět 5 hvězd. Neboť má kniha vše - napětí, humor, dobrou zápletku a parádního psychopata. Samozřejmě, že Carl i jeho tým jsou hodně divní patroni. Když to porovnám třeba s Lincolnem Rhymem, který i když je upoután na lůžko, tak se hrne do každého případu a neustále nad ním přemýšlí, tak Carl by pořád jen házel nohy na stůl, spal, nebo snil o své vysněné psycholožce. Nakonec mu to prochází a jeho přemýšlení bývá leckdy komické. Asi by se to v realitě takhle dít nemohlo, ale zážitek z knihy mi to neubírá. Aspoň to trochu ubírá na děsivosti a kniha není bezútěšná. Za mě spokojenost a určitě přečtu i další díly. :)

12.10.2020 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Dopředu jsem věděla, o čem kniha je, její pověst ji předbíhá. Také jsem viděla film, který se mi moc líbil. Věděla jsem, že je to kniha romantická, dojemná a že asi budu brečet, ale nečekala jsem, že ve mně vyvolá až tak silné dojmy.
Nejsem zarytý romantik, ale ten příběh je prostě krásný, o dvou lidech, kteří by se za normálních okolností nejspíš nikdy nepotkali, nepopovídali si, nezjistili nic o tom druhém.
Líbilo se mi, jak Will Louisu podporoval, jak jí chtěl dopřát to nejlepší a naučit jí nepromrhávat život a užívat si ho, i když on sám nemohl.
Kniha je zkrátka velice lidská, s příjemnými postavami, nechybí humor, romantika je roztomilá, decentní, není to hloupé. A poselství knihy je jasné, měli bychom si vážit toho, co máme, co všechno můžeme dělat, že jsme zdraví a můžeme objevovat svět a měli bychom být k sobě tolerantní a ohleduplní. Pro mě bylo celé čtení silný a emotivní zážitek.

21.08.2020 5 z 5

Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Stejně napínavé a poutavé, jako první díl. Zde ovšem bylo o dost více násilí. Pachatele známe sice od začátku a sledujeme jejich hrůzné a i poněkud úchylné činy, ale příběhu to na kvalitě neubírá, naopak. Kimmie byla dost zajímavá postava, i když byla cvok, čtenář může nahlídnout do její mysli a alespoň trochu ji pochopit a možná ji i litovat.
I přes temný žánr dokáže kniha pobavit, neboť dva hlavní hrdinové nepostrádají jakýsi ironický humor. Alespoň tak na mě kniha působila. Jako čtenářka jsem byla zcela spokojená.

21.08.2020 5 z 5

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Autorovo jméno mi bylo veskrze známé, ale k jeho knihám jsem se dostala až před nedávnem. A byla jsem opravdu mile překvapena. Čtivé, napínavé a i přes hrůznost, která se v knize odehrává, mě vyšetřovatelé občas nutili se pousmát. Carl občas působí jako takový nerudný moula, ale ve skutečnosti je schopný, takový svéráz. A Asad tomu dodává šmrnc.
Merette mi bylo hodně líto, příšerný osud, nechápu, že nezešílela. Celkově je příběh hodně smutný, ale psaný tak nějak svěže, mě rozhodně nenudil. A ano, tušila jsem hodně dopředu, jak to vlastně je, ale nevadí mi to, pozitivní dojem z knihy mi to neubralo. Budu v případech rozhodně pokračovat, už jsem u konce druhého dílu.

10.08.2020 5 z 5

Sucho Sucho Neal Shusterman

Výborná kniha, ze které budete mít žízeň. Čtivá, napínavá, smutná, depresivní, katastrofická... Nejhorší je, že se tohle fakt může jednou stát. A ten konec... dopadlo to úplně jinak, než by se dalo čekat

29.06.2020 5 z 5

Prokleté město Prokleté město Lisa McMann

Jedna z těch, po kterých jsem v knihovně sáhla čirou náhodou, zaujal mě název, obálka. Čekala jsem teda úplně něco jiného, už po pár stránkách mi došlo, že jde o YA literaturu, ale proti té nic nemám. Hlavní hrdinka byla dobrá a kupodivu mě nikdo v knize neštval, což se snad stalo poprvé v životě. Knihu jsem s chutí dočetla, děj byl takový roztomilý, až na ten konec, ten byl docela temný, jen jsem čekala, že se něco stane mnohem dřív. Ale ve výsledku a při svém zaměření považuji knihu za celkem příjemnou a oddychovou četbu.

29.06.2020 4 z 5

Winter Winter Marissa Meyer

Bylo to moc hezké, celá série je milá, zábavná, dobrodružná, jen Winter mi nějak k srdci nepřirostla, tím myslím celou knihu. Předešlé díly mě bavily o dost víc, leccos v tomto posledním dílu bylo už hodně zdlouhavé a knihu jsem četla dost dlouho. Ale jinak příjemně strávený čas nad všemi díly.

29.06.2020 4 z 5

Hate List Hate List Jennifer Brown

Kniha má výhodu, že se perfektně čte, člověk vplyne do děje a vcítí se do hlavní hrdinky. Ovšem já bych asi ocenila lepší psychologické zpracování celého příběhu, určitě se dal děj rozpracovat více do hloubky, jenže pak by to zase nebylo pro děti a mládež. Rodiče Valerie byli teda opravdu příšerní. Hlavně ten otec. Nickova matka dá synovi na hrob "Milovaný syn", i když vystřílel školu a rodiče Valerie, která vlastně za nic nemohla, ji odepsali a jen kroutili hlavou, mlčeli, nebo mleli krávoviny. To mně fakt vadilo.
Jinak je kniha velmi dojemná a depresivní. Škoda, že v ní nebyl i pohled Nicka na celou věc. To bych možná přidala o hvězdu navíc.

21.03.2020 4 z 5

Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Ač nejsem úplně antiromantický jedinec, na takovou lásku nevěřím. Nicméně příběh to byl hezký, nejednalo se o úplné klišé. Příjemné čtení, ale že by mne kniha úplně oslnila, to asi ne. Ale čtyři hvězdy si za mě zaslouží.

21.03.2020 4 z 5

Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Po mých nejoblíbenějších, prvních třech dílech této série mi ty další připadaly už o něco slabší a v lecčem přemrštěné, nicméně stále čtivé. Tento díl byl ale opravdu opět velmi podařený, velmi napínavý, nedalo se odtrhnout a kdyby nebylo nějakých nutných všedních povinností, přečetla bych knihu mnohem dříve. A konec jsem teda nečekala. Hodně smutné, jako fanouška těchto knih mne to velmi mrzí. Jsem zvědavá, co se bude dít dál.

18.01.2020 5 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Za mě fakt dobrý. Dokonale vykreslená atmosféra - nejprve malebný zasněžený hotýlek, potom děsivé a temné místo činu. Já bych tam zešílela. Nedivím se, že hlavní hrdinové byli uzlíček nervů a vzájemně na sebe vrhali podezření, musí být šílené být v úzkém kruhu lidí a nikomu nemoct věřit a bát se o krk. Měla jsem několik tipů, kdo je vrah, ale netrefila jsem se. Což je vlastně dobře.
Dávám pět hvězd za to, že se dobře četla, že jsem dokázala vše vidět živě před sebou a že mě udržela do poslední chvíle v napětí.

05.01.2020 5 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Zajímavý a dost depresivní příběh. Kniha vtáhne do děje a nasajete z ní ponuré myšlenky. Některé pasáže byly hororové. Perfektně se četla, ale možná jsem od konce čekala malinko víc. Čtyři hvězdy za to, že jsem si příjemně početla a že to bylo zase něco trochu dějově jiného, než jsem zvyklá číst.

05.01.2020 4 z 5

Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Nepoužívám obvykle anglické výrazy jen tak, ale tady mi fakt sedne slovo "cute". Přesně takové to bylo. Strašně roztomilý. Kdyby to byl román o normálním hetero páru, asi bych to nezvládla dočíst ani do půlky, ale s kluky to je příjemná změna. Fandila jsem jim. Je to samozřejmě strašně jednoduchoučké čtení, s prostým dějem a psáno jednoduchým jazykem, ale bylo to příjemné, vážně odpočinkové, proto dávám čtyři hvězdy.

02.11.2019 4 z 5

Nutné lži Nutné lži Diane Chamberlain

Autorku jsem neznala a díky jedné FB stránce, kde byla na knihu upoutávka, jsem se rozhodla ji zkusit. Velmi zajímavý a dobře napsaný příběh, zatím jsem žádnou knihu o podobném tématu nečetla, což je spíš chyba mé neznalosti, ale i tak na mě díky tomu kniha velmi zapůsobila. Jane byla skvělá postava, empatická, nezkažená a toho jejího manžela bych za jeho povrchní názory napíchla na vidle. Kniha plná života, smutku, nespravedlnosti i lásky. Konec mě velmi potěšil.

13.10.2019 4 z 5

Cress Cress Marissa Meyer

Tak tady konečně těch pět hvězd dám. Vlastně ani nevím, jak bych své hodnocení obhájila. Příběh dostal další rozměr a i přes celkem vydatný počet stránek jsem se nenudila a půlku knihy byla schopná přečíst za jeden den. Líbí se mi postavy, v knize je napětí, humor i určitá roztomilost. Už mám rozečtený poslední díl a jsem zvědavá, jak to celé vlastně dopadne.

13.10.2019 5 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

Poctivě jsem přečetla zatím všechny díly této série, tento ovšem prozatím vzdávám, přečetla jsem to cca do půlky. Vůbec mě to nechytlo, děj je hodně přitažený za vlasy a vlastně mi na tom, co se tam stane, vůbec nezáleží. Škoda! Je mi to líto, možná časem zkusím znovu, ale zatím dám přednost jiným knihám, které mě osloví víc.

30.09.2019

Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Původně jsem chtěla dát pět hvězd, ale říkám si, že ještě pořád očekávám od dalších dílů něco víc a čtyři hvězdy, myslím, mému dojmu zatím stačí. Scarlet se mi líbila, děj se vyvíjí dál, přibývají nové postavy, romantické linky, děj není už tak samozřejmý. Jsem hodně zvědavá, jak bude vše pokračovat a hrdinům jejich situaci nezávidím. Vůbec totiž nevím, jak bych si v jejich situaci poradila já. :D Na knize nejvíc oceňuji, že je velmi čtivá, místy roztomilá, vtipná a zároveň napínavá a ve svém sci-fi zpracování klasických pohádek i celkem originální. Série skýtá moc příjemné volnočasové chvilky.

29.09.2019 4 z 5

Cinder Cinder Marissa Meyer

Bez ohledu na to, že je děj předvídatelný a kniha je taková sci-fi pohádka, kde je splácáno vše možné, byla jsem spokojená. Čte se moc dobře, má to spád. Odpočinková a trochu praštěná literatura. Pro náročné čtenáře to čtivo asi nebude, ale mě po těžkých dnech v práci doopravdy bavilo trávit nad Cinder volný čas. Jsem zvědavá, jak se bude vše vyvíjet v dalších dílech.

21.09.2019 4 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Četla jsem už několik knih na téma koncentračních táborů a 2. světové války. Tato je rozhodně jedna z těch nejsilnějších. Čtení je o to těžší, že to vypráví osoba, která to doopravdy zažila a v knize leží její život. Netvrdím, že knihy od jiných autorů nepopisují skutečné hrůzy té doby, ale tady mi vše přišlo o mnoho skutečnější.
Chtělo se mi brečet dávno předtím, než se Viola dostala do Osvětimi. Ta úzkost a beznaděj, když vám plíživě a postupně seberou úplně všechno. Člověk si může myslet, že si to dokáže představit, ale nedokáže. Občas jsem se trýznila představami, že jsem tam já a moje rodina. A jímal mě děs a hrůza. Vůbec nechápu, jak tohle mohl někdo dopustit, jak mohli být lidé takhle šílení a zlí. A bohužel jsou pořád. Ty hrůzy ji musely strašit celý život, ačkoli jsem ráda, že se po tom všem dobrala slušnému žití, měla dobrého manžela a děti.
A ještě jedné věci jsem si u podobně laděných knih všimla - ta velká láska k rodině. Dneska se to už tolik nevidí, všiml si toho někdo? Tady si vážili jeden druhého, podporovali se, milovali se nadevše. Dneska už té lásky tolik není. Tahle kniha by si zasloužila tisíc hvězd.

16.09.2019 5 z 5

Zakázané ovoce Zakázané ovoce Jojo Moyes

Nemůžu říct, že by kniha byla vyloženě špatná. Třeba první půlka s mladou Lottie se mi velice líbila. Pak už to bohužel sklouzlo, ani Daisy mi nepřišla špatná, o té postavě to nebylo, ale spíš celkově se děj nikam zvlášť moc neposouval, žádné napětí, ani zvědavost ve mě nestoupala. Od autorky jsem zatím měla čest číst jen Stříbrnou zátoku a ta mi přišla o mnoho lepší, ačkoli mnoho lidí tvrdí, že i ona je slabší knihou. Tak se budu těšit, až si od autorky přečtu ty její bomby. Tato kniha neurazila, ale ani neuchvátila.

16.09.2019 3 z 5