VladiKlaisner

Naposledy ti nesu vřes
Víckrát už neuvidím tě
Míjením voní dnes ten vřes
Je podzim sbohem avšak věž
Budu tě čekat všude na světě
Milostné verše Apollinairovi v překladech nejrůznějších českých básníků, spisovatelů a překladatelů jsou opravdovým básnickým skvostnem 20. století. Je zde jasně znát průlom mezi romantickým veršem a jeho uvolněnou formou.
V překladu se mi nejvíc líbí Milan Kundera, bonus má i krásně zpracovaná kniha s lepty Oty Janečka.
Trochu nechápu, že verše tak slavného francouzského básníka, vydané před 28lety, jsou tak opomíjeny.

Knihu jsem vybrala do Čtenářské výzvy náhodně, netušíc co mě čeká. Zažila jsem jednoduchou linii třech příběhů v časovém sledu čtyř let. Krásně napsaný příběh "hosta" Nicka, toužícího po rovném vztahu milostném, přátelském i společenském. Celou dobu jsem mu fandila, byla s ním, zatracovala ho, abych se na konci rozbrečela. Tleskám a stále se nemohu vymanit z linie krásy.

Je už to pár let co mi knihu doporučila kolegyně, ležela v mém seznamu a já se k ní dostala až nyní.
Fantastické vyprávění o afgáncích, Afganistánu, tradicích, zvycích které jsou nám Evropanům tak cizí. Příběh chlapce od krásného dětství, přes zradu, výčitky, pokus o vykoupení jsem četla jedním dechem. Slzy střídaly úsměv, ale slz bylo víc.

Kniha by se dala nazvat "Co všechno potřebuji ke svému úspěchu jsem se naučila v sirotčinci".
Z počátku jsem se nemohla začíst, ale rozhodně jsem nechtěla knihu odložit. Spíš byla první 1/4 trochu krkolomná se spoustou postav. Jak jsem zjistila ve zbytku knihy, bylo to účelové. Je vidět, že autor je velkým obdivovatelem Coco, neboť i ty méně příjemné zážitky se snaží ospravedlnit. Trochu mě mrzí, že kniha končí v roce 1954, ještě dlouho před její smrtí. Chyběly mi v ní i fotografie a opravdu by se hodily. Jinak mohu jen doporučit!

Velmi zajímavá a poutavě napsaná kniha, kdy autor formu rozhovoru doplňuje nenásilným komentářem. Meda Mládková je opravdu zajímavá a svéhlavá žena, ale nebýt těchto jejích vlastností, asi by nikdy nedosáhla toho co si ve svém životě předsevzala. Teď už jen držím palce aby našla někoho, kdo bude alespoň z poloviny tak houževnatý a převezme její poselství.

Pro mě třetí kniha od M.Klevisové a musím uznat zatím nejzdařilejší. Zajímavý a poutavý příběh, ve kterém nechybí nejen důkladný popis jednotlivých postav, ale i krásně vylíčená severská krajina a zvyky místních lidí. I když se některé dějové linie daly předpokládat, příběh se nakonec vyvinul trochu jinak než jsem myslela.
Četlo se jedním dechem a už se těším na další :)

Kniha navazuje na Chatu ve Švýcarsku, ale místo s Mínou se setkáváme s její sestrou Hannah.
Za mě místo romantiky, by to chtělo přidat na akčnosti a tajemství. Vaření mi přišlo zajímavě spojené s dějem, ale ta dokonalost jednotlivých postav, hlavně Adrienne, až neskutečná.
Za mě dobrý průměr na léto k bazénu.

Kniha z pera současného ministerského předsedy a velkého obdivovatele WSC je určena čtenářům, kteří už mají o Churchillovi, o dějinách 1.poloviny 20.století a o Anglii samotné něco načteno. Pak teprve dotváří celek a jednotlivé kapitoly jsou srozumitelné. Plus dávám i za skvělé dobové fotografie.

Jak vtipné a jak pravdivé. Kniha určena převážně milovníkům knih, antikvářům, knihkupcům , misantopům, líčí strasti boje o zákazníka s moderní technologií. Naprosto jsem chápala proč Shaun rozstřílel svůj Kindle a nenáviděl Amazon.
" Ve dvě hodiny odpoledne k pultu přistoupil zákazník s pečlivě zastřiženým knírkem a řekl: "Už několik let hledám výtisk knihy Nejhorší cesta na světě, protože jsem ten svůj půjčil příteli, který mi ho nikdy nevrátil. Vidím, že máte jeden,ale stojí 23 liber. To mi připadá jako hodně peněz za starou knihu."

Monterey je městečko které Jacku Steinbeckovi přirostlo k srdci, proto se sem po letech znovu vrací, tentokrát svým románem Sladký čtvrtek. Vtipná a nostalgická knížka mi přijde mnohem propracovanější a zároveň uvolněnější než její předchůdkyně.

Krásné verše s krásnými ilustracemi. Kdyby "kouzelník" viděl, jak krásně doplní jeho příběh mladý nadějný ilustrátor, jistě by se hluboce poklonil.
Krásné vydání ke kulatému spisovatelovu výročí.

Téma, po kterém bych nesáhla, kdyby se nejednalo o Gordonovu knihu. Historie, zápletka, charakter jednotlivých postav z pera mistra spisovatele. Byť se nejedná o tak výpravný román jak jsme zvyklí, nemohu než nedat 5*.

Brilantní detektivní psychothriller, jehož krátké kapitoly mají spád a to zprvu hlavně díky častému střídání dějových linií. Styl psaní i vyvrcholení zápletky (kdo by čekal takové rozuzlení?) se autorovi opravdu povedlo. Kniha se četla jedním dechem a občas se nedala ani odložit.
Téma už bylo poněkud fádní a okoukané, polovinu knihy jsem měla pocit, že něco velmi podobného jsem už dávno četla. Asi je to tím, že knihy se ztraceným dítětem se v poslední době množí jak houby po dešti. To však nemění nic na tom, že se k autorovi ráda vrátím.

Perličky v podobě lidských osudů, pěkné hrabalovské povídky s jeho nezaměnitelným jadrným popisem a slovíčky někdy až nesrozumitelnými. Jednotlivé postavy pak Hrabal použil ve svých známějších dílech.

Poměrně nenáročná oddychovka, na prvotinu od M.Klevisové ale celkem dobrá.
Autorka zde rozvíjí příběh hned s několika možnými liniemi a nechává tak čtenáře v roli detektiva zamyslet se nad tím kdo je vrahem.

K přečtení knihy mě inspirovala kamarádka, která cestu do Santiaga absolvovala na jaře a i když s problémy, nakonec hodně popojížděla autobusem, podělila se s zážitkem na celý život.
Je to drobná knížečka psaná pro potěšení ze zážitků nikoliv jako bestseller. Moc se mi líbila a dala jsem jí za jeden den. A zápisky autora mě vedli k dalšímu zamyšlení nad tím jak je život pomíjivý a jak málo stačí k uspokojení běžných potřeb člověka. Navíc miluju Španělsko a fotky byly příjemnou připomínkou na mé cestování po jejím jižním cípu.

Rozhodně bych nenazvala "knihou roku". Celá kniha trochu nuda se zápletkou až na posledních stránkách. Na rozdíl od Zmizelé jsem tuhle aspoň dočetla.

Třetí díl série se mi zatím nejvíc líbil. Trochu pomalejší rozjezd s novými postavami, ale pak už všechno mělo ten správný spád. Detektivka jak má být, od které se člověku nechce odtrhnout, dokud nedočte poslední stránku.

Mawer, opět jiné téma, ale čte se stále dobře. Příběh plyne velmi svižně, jen v poslední části jsem se trochu ztrácela.
Rodiny vojáka a namořníka to neměli v 19.století jednoduché, přesto se vypracovali postupem času do vyších vrstev a spojili se v jednu. Škoda, že příběh pak tak náhle končí.

Pro ty kdo mají rádi Itálii, dobré víno, jídlo a společnost a trochu romantiky.
Jinak dobrá kniha pro letní časy pod sluncem.