vlkcz komentáře u knih
Průměr. Od začátku jsem měl pocit, že čtu Vyhnání Gerty Schnirch v expres formě. Oceňuji, že je zpracován reálný příběh, kterých bylo podobných spousta.
Osobně ale dávám přednost Tučkové.
Nejsem běžec, takže rady mi nebyly k ničemu. Nemůžu říct, že by to nebylo vtipné, jenže takovým tím trochu křečovitým způsobem, který mi neseděl. Kdyby ho byla tak třetina, tak by to úplně stačilo.
Zdá se, že jihoamerické prostředí magickému realismu sedí. A v podání Markéty Pilátové je pro mě mnohem srozumitelnější než třeba u Marquéze.
Dost dobrý. Jenom škoda trochu "amerického" konce. I když to vlastně úplný konec není. Místy to navíc, i na YA, působí trochu moc "dětsky". A korektor, pokud knihu vůbec nějaký viděl, si moc práce nepřidělával, jinak by tam nemohlo být tolik tiskových i gramatických chyb.
Ale přesto, že to vypadá, že jenom kritizuji, jsem hodně spokojen a těším se na pokračování. Nebýt výše uvedených věcí, je to 5* bez debat.
Zajímavé téma, ale podané hrozným způsobem. Nesouvisle, zařazení některých témat jsem vůbec nepochopil (např. poválečné vysídlení Němců souvisí s Volyňskými Čechy jen velice okrajově). Jazyk místy působí velice dětsky (na několika místech jsem zřetelně slyšel Cimrmanovo "Tebe on má rád, tobě počítá pomaleji.")
Škoda nevyužitého potenciálu.
Časově těsně navazuje na Rukopis Karla Velikého, dějově jde úplně jinam.
Takový Berryho standard. Velice čtivě napsáno, ale vcelku o ničem. Jako kdyby jen potřeboval do série vtáhnout další postavy.
Netradiční zpracování válečného tématu, které je ovšem jenom pozadím pro obecné úvahy o vině a trestu, lidské (ne)spravedlnosti.
Ale přece jen se nemůžu zbavit dojmu, že se z námětu dalo vydolovat víc.
Největší klad tohoto románu je skutečnost, že se, alespoň v historicky doložitelných věcech, nedopouští výrazných nesrovnalostí.
Jinak ale nejde o žádné dílo, bez kterého by člověk nemohl žít. Lákavé ingredience odkazů na Karla IV., Golema a rabiho Löwa a vůbec rudolfinské Prahy, hlavní hrdina, z dnešního pohledu naivní vědec jako loutka v rukou proradných jezuitů, pár akčních scén, trocha erotiky... Ale nevím, jestli budu ztrácet čas pokračováním v dalších knihách.
Tady jiné hodnocení ani přijít nemůže. Inspirativní, i dnes bych řekl revoluční, napínavé.
Jak už to tak u povídkových knih bývá. Některá povídka je lepší, jiná horší. Ale řekl bych, že ani jedna z těch čtrnácti není špatná. Na druhou stranu, myslím, hodně vyčnívají oba příběhy na téma Bezdomovectví, ty jsou opravdu výborné.
Zajímavě, stručně a přehledně podané církevní vysvětlení 10 mýtů o křesťanství. I když u některých to vysvětlení jde trochu stranou (zkoumat případné úpravy Bible je z mého pohledu nepodstatná drobnost, spíš by mě zajímalo věrohodné vysvětlení, proč nejsou v Bibli zařazená např. apokryfní evangelia). Ale pro rychlé seznámení s tématy velmi dobrá kniha.
Děj jede opět naplno, vedlejší linky se většinou vyřešily, takže se vše připravuje na celkové rozuzlení.
Konečně se potkají obě dějové linie. Ale celkově je v celé knize tolik nelogičností (a to i s přihlédnutím k žánru), že už mě to ke konci skoro vůbec nebavilo.
Což o to, napsáno je to čtivě, ale je otázka, nakolik to odpovídá historii. I když na druhou stranu autor sám přiznává, že s ženami je v historii potíž, protože se jim, kromě oficiálních příležitostí, nikdy moc zmínek nevěnovalo. Takže fantazii se meze nekladou.
Průměr. A to i YA žánru. Hunger games jsou lépe propracované (i když znám jenom z filmu). Pokud si autor otevřeným koncem připravoval půdu pro pokračování, já o něj zájem nemám.
Kdo čeká obvyklou story o tom, jak se cizinec snaží asimilovat ve Středomoří, nebude zklamán, ale navíc bude možná i překvapen. Kniha totiž není jen o tom, jak nejprve bojuje s úřady, cizí mentalitou, jiným životním stylem, úklady některých sousedů atd., které jsou nutnými ingrediencemi podobných děl. Navíc je tu téma životní krize (středního věku), objevování cizince v sobě a sebe v druhých, podané s tak jemným a střídmě dávkovaným humorem, že jde o nevšední čtenářský zážitek.
"Historická" linie mi přišla místy zmatená a zdlouhavá, ale současná to bohatě vynahrazuje. Mám trochu obavy z pokračování, aby to nebyl jen nepovedený pokus o trochu jiný Da Vinci kód, ale i tak zvědavost převáží, protože první díl je dost dobrý.
Docela slušná schíza. Místy zbytečně mnoho slov, ale pokud se člověk nechá pohltit vykreslovaným světem, musí mu na některých místech dojít, že ta jeho fantaskní absurdnost je mnohdy jen extrémně zveličená absurdnost našeho světa. A nemusí nutně souviset s věkem.
Jako prvotina hodně dobré.
Mírně nadprůměrná kniha žánru. Krátké příběhy, většinou o zapomenutých nebo přehlížených osobách nedávné historie, zejména období kolem 2. sv. v. Nejslabší mi paradoxně přišly ty části, kde se autor věnuje svému stěžejnímu tématu (sovětský kosmický program, ufománie, hledání mimozemských civilizací).