vlkove
![Překroč svůj stín Překroč svůj stín](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180712/prekroc-svuj-stin-pr.jpg?v=1384610528)
Čekala jsem hloupoučkou romantiku a dostala jsem příběh nabitý nespravedlností života a zoufalou touhou žít normálně. Opravdu příjemné překvapení.
Příběh je psaný z pohledu dvou hlavních postav, musím přiznat že pohled Noaha mi byl bližší. Noah se nebojí použít sprostá slova a přiznejme si to, v jeho situaci musí být těžké držet se nad vodou.
Obálka je pěkná. Styl psaní autorky příjemný. Jediné co se mi na knize nelíbilo byli občasné výstupy kamarádek Echo, které se chovaly jako naprosté p....
Knize dávám ★★★★ hvězdy a doporučuji knihu přečíst. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Láska Láska](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208603/laska-noJ-208603.png?v=1644675823)
Krásná kniha a krásné verše. Jak už je zřejmé z názvu všechny básně se zabývají láskou. Myslím že dnes už se kniha nedá sehnat ale pokud ji máte doma neváhejte.
Já osobně mám doma vydání z roku 1962 od nakladatelství Československý spisovatel, obálka je krásně růžová, jednoduchá v mém případě trochu zašlá ale to jí neubírá na kráse.
Knihu jsem našla v jednom antikvariátu a rozhodně koupě nelituji.
Knihu doporučuji a dávám 4 hvězdy. :)
Přikládám ještě oblíbenou báseň z této knihy:
Máš-li velkou touhu, co se může státi?
Máš-li velkou touhu, co se může státi?
Nejsnadnější věc je, pro ni umírati.
Nejtěžší je žíti, by se skutkem stala,
na paloučku štěstí ptákem zazpívala.
Ale nejsmutnější, když ji navždy ztratíš.
Vězněm bez naděje do cely se vrátíš.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Polibek bez duše Polibek bez duše](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485637/polibek-bez-duse-rGo-485637.jpg?v=1642112054)
Hezká klasická YA fantasy o Strážcích a Démonech. Určitě ve svém žánru se jedná o nadprůměrnou knihu.
Kniha je křížencem Svůdné trilogie a série Město z kostí. Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155/romance-pro-kridlovku-9Xr-155.jpg?v=1392550333)
Moc krásná a citlivá záležitos, občas si na knihu vzpomenu a vždy mě přepadne pocit tíhy života. Čteno k maturitě ale zapamatováno a zamilováno i dlouho poté.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Heidi Heidi](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85534/heidi-4H9-85534.jpeg?v=1508862817)
Moc pěkná dětská kniha, která se i mně jako dospělé líbila. Příjemná délka, žádné zdlouhavé popisy a moc milá hlavní hrdinka. Pěkné čtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Katka Katka](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439779/katka-e8K-439779.png?v=1638621969)
O příběhu Katky jsem se poprvé dozvěděla na základní škole, kde nám učitel pustil oba dva dokumenty. Není síla, která by přiměla člověka, když on sám nechce, aby přestal brát drogy. Pro mě je to mnohem silnější příběh než My děti ze stanice zoo. Postupem času jsem i já sama zjistila, že mám docela slabou vůli, proto je pro mě nemyslitelné začít s jakoukoliv závislostí, natož s tvrdými drogami.
Kniha je vlastně přepisem rozhovorů které už známe z dokumentů o Katce.
Je to síla.
Mně kniha připomněla celý ten smutný příběh, žádné nové informace však neočekávejte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445691/zamkni-posledni-dvere-tV1-445691.png?v=1617814677)
Super thriller. Autor píše čtivě a prostředí bylo nádherné. Takže odpouštím knize částečnou zdlouhavost a pár těch nelogičností a knihu mohu doporučit méně náročným čtenářům.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hranice Hranice](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242950/hranice-6fw-242950.jpg?v=1431035144)
Reálné vykreslení hrůz války.
Myslím, že vše podstatné již bylo v komentářích napsáno. Určitě přidám informaci, že kniha není pro slabé povahy.
Autor mě přesvědčil, že se v dané problematice opravdu vyzná. Kniha má zároveň i drobný edukační rozměr, popisuje vojenskou techniku, zbraně, udává přesná data, a to vše velice nenásilně.
Jako žena oceňuji, že autor do knihy zahrnul i ženské postavy, jejich starosti, prožitky a pracovní povinnosti. Od autora si určitě chci přečíst ještě další knihy s válečnou tématikou. Knih o koncentračních táborech byly napsány stovky, knih z fronty a obecného vojenského zázemí byla napsána jen hrstka.
Jednu hvězdu srážím na částečnou nepřehlednost postav. Autor mění postavy během celé kapitoly, jejich výměna je udána jen odsazením odstavce. Moc by mi pomohlo, kdyby byly jednotlivé postavy třeba odděleny nadpisem obsahujícím jejich jméno, a poté v zadní části byl seznam postav, třeba s drobným vysvětlením, např. xxx - zdravotní sestra, xxx - tankista. Moc by mi to pomohlo s orientací v textu, přiznám se, že některé postavy jsem nedokázala až do poloviny knihy rozeznat a velice mi to ztěžovalo čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Levandulový pokoj Levandulový pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218378/levandulovy-pokoj-OZo-218378.jpg?v=1426848863)
Je hodně těžké o této knize něco napsat. Kniha má krásnou hřejivou atmosféru, plynulé pomalé tempo a hezké prostředí. Moc oceňuji nápad s knižní lékárnou. Kdyby kniha byla jen o knižní lékárně, tak mě určitě osloví více. Bohužel se neumím vcítit do pocitu ztráty, kterou cítí hlavní hrdina, a proto si myslím, že kniha je určena pro lidi otřelé životem, kteří hlavnímu hrdinovi porozumí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poslední z bohů Poslední z bohů](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87012/percy-jackson-posledni-z-bohu-RQF-87012.jpg?v=1434793644)
Moc pěkné čtení. Zakončení série je vlastně jedna velká akční bojová jízda. V knize jsou dořešena všechna otevřená témata a v závěrečných asi 40 stranách je shrnuto vše podstatné z příběhu Percyho a jeho přátel. Opravdu důstojné ukončení krásného příběhu o bozích a jejich dětech.
Celá série knih se mi moc líbila. Nápad přiblížit mladším i starším čtenářům řeckou mytologii je skvělý. Mám ráda autorův humor. Příběh o Percy Jacksonovi a jeho přátelích řadím do poličky slavných kultovních dětských knih, které nadchnou nejen mladé čtenáře.
HODNOCENÍ SÉRIE: 97 %
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Černá a purpurová Černá a purpurová](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448802/cerna-a-purpurova-l4n-448802.jpg?v=1595936461)
Je pro mě velice těžké knihu hodnotit. Důvodem je, že romány zasazené do prostředí koncentračního tábora, vůbec nečtu. U této knihy se mi potvrdilo, že čtení o těchto zvěrstvech, není pro mě. Jsem na toto téma hodně citlivá, čtení knihy mi bylo hodně nepříjemné a jen jsem se utvrdila v tom, že knihy z tohoto prostředí číst nechci.
Proto budu hodnotit jen okrajové věci. Musím podotknout, že mě nejvíce zaujal prostředek knihy. Začátek a konec knihy, byl méně ,,záživný,,. V knize mi asi trošičku vadil odosobněný styl vyprávění. A podotknu, že kniha by určitě šla trochu zkrátit.
Nemohu tedy knihu plně ohodnotit, tuto skutečnost přenechám čtenářům, kteří tuto literaturu vyhledávají a mají ji načtenou.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Předčítač Předčítač](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169880/predcitac-JS1-169880.jpg?v=1569057228)
Velice těžko se mi k této knize něco píše. Před knihou jsem viděla film a ten mě dostal, s knihou je to jiné. Kniha je psaná stroze, možná i to přispělo k tomu, že mě příběh tolik neokouzlil. Přiznám se, že pár měsíců po dočtení si z knihy nepamatuji skoro nic.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Fantastická zvířata a kde je najít (ilustrované vydání) Fantastická zvířata a kde je najít (ilustrované vydání)](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356071/fantasticka-zvirata-a-kde-je-najit-w2V-356071.jpg?v=1663412911)
Četla jsem tuto knihu již podruhé a musím říct, že ilustrace z nového vydání jsou úplně jiným rozměrem. Je to krása.
![Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231554/dash-lily-kniha-prani-231554.jpg?v=1417453418)
Ty jo, tak to bylo hodně špatné. Dash je strašně otravný, přechytračený floutek, který je opravdu nesympatický. V mé řeči bych ho nazvala kreténem. Lily je hodně dětinská. A tím to vše jen začíná.
Námět je super, zpracování, tempo a hlavní myšlenka už tak super nejsou.
Utahané, nezajímavé a zase utahané. Vánoční atmosféra je jen na pár stranách knihy, pak to tak nějak vyprchalo.
Prostě doporučuji maximálně tak pro nezkušené čtenáře do 14 -15 let.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Začít znovu Začít znovu](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417227/zacit-znovu-rZc-417227.jpg?v=1603974234)
Pěkný příběh. Mělo to pár hluchých míst ale i přesto mi to přišlo věrohodné, srozumitelné a srcervoucí. Jediné co bych autorce vytkla je to, že není v pořádku pozorovat cizího člověka jak spí a dále není v pořádku vejít bez zaklepání do koupelny, kde je jiný člověk.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Porodní bába Porodní bába](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220522/porodni-baba-VAA-220522.jpg?v=1555140410)
Syrové a drsné čtení odehrávající se ve Finsku. Mohu říci, že knihu jsem objevila díky filmu, který mě překvapil jsou syrovostí. Film byl oproti knize osekaný a mnohé dějové linky byly vynechány ale i přesto je film s knihou rovnatelný a mohu ho doporučit, stejně jako knihu.
Na můj vkus bylo v knize až moc sexuálních popisů ale tak nějak mi to k vyprávění sedlo. Autorka má zvláštní styl psaní a můžu říci, že u jiného příběhu by mi to vadilo ale sem to perfektně pasovalo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Letní zahrada Letní zahrada](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160377/letni-zahrada-DCk-160377.jpg?v=1532075318)
(SPOILER) Tak je to za mnou... Začala bych tím, že zdůrazním to, že předchozí dva díly série jsem si zamilovala. Knihy obě dostaly pět hvězd z pěti.
Tato kniha je pokračováním příběhu Taťány a Alexandra, jenž nelehký osud konečně propustil a život této dvojice pokračuje v Americe. Musím říct, že jsem extrémně naštvaná, rozladěná a vůbec nechápu proč něco takového autorka udělala. Nepočítám-li několika stránkové výjimky a posledních cca 70 stran, kniha mě nudila a štvala.
Opravdu chápu, čeho se autorka pokoušela dosáhnout, chtěla ukázat, jak se žije lidem pokřivených válkou, chtěla ukázat čím vším si postavy musí projít. Ale dostala jsem pouze 630 stran, neštěstí, hádek, agrese a sexu (proboha proč tam bylo tolik toho sexu?).
Do děje jsou vsazeny dvě mezihry, tedy krátké úseky z dětství hlavní hrdinky, doteď nechápu proč. Retrospektivní vzpomínky na válku jsou dle mého v ději k pochopení a mají svůj účel.
Více než 3/4 knihy se řeší to, že jsou hlavní hrdinové nešťastní, já chápu, že válka člověka změní ale zde jsem měla pochyby o tom, zda hlavní hrdinové chtějí být vůbec šťastní. Nějak mi v knize vadila absence šťastných chvil. Alexandr a Taťána měli vlastně vše co mít mohli ale i to bylo málo, pořád jim něco scházelo. Proč autorka nepopsala podrobněji nějakou hezkou chvilku například s jejich synem.
Taťána a Alexandr mají zdravého syna, který je hodný, usměvavý a má rád život, ale raději si budou stěžovat, že díky dítěti, které je jejich, nemají dostatek soukromí. Snadnější je být pořád pod tlakem, nemůžeme mít další dítě, vyvolám konflikt, protože jsem viděl, jak na tebe kouká tvůj kolega atd.
Troufám se říct, že zde autorka proměnila Alexandrův charakter tak, že ani nevím, jestli se dá říci, že postava z prvního dílu, je ta samá jako z dílu druhého.
Kniha vlastně ani nemá jednotnou příběhovou linii, která by spojovala jednotlivé kapitoly knihy, je to spíše soubor kratších událostí, které se během pár stran vyřeší.
Hodně se bráním tomu, aby mi tento díl zkazil dojmy z knih předchozích, nejsnazší bude zapomenout co jsem zde vytrpěla a v budoucnu si znovu přečíst první a druhý díl série.
Chápu, že čtenáře zajímá, co bylo dál ale v některých případech je lepší vlastní fantazie. Kniha jako celek by se dala shrnout do 200 stran, které by čtenáře zhltl a zároveň byl spokojený s vědomím toho, že konečně ví, jak to bylo dál. Vynecháme-li hádky, stěžování, nespokojenost, agresi a vztek, nic nám z knihy nezbude.
Poslední, k čemu se musím vyjádřit jsou sexuální scény. To bylo něco. Když bych chtěla nutně číst o sexu, sáhnu po erotickém románu nebo Kámasútře. Kazilo mi to celkový dojem, z Taťány je nymfomanka a z Alexandra neustále nadržený alfa samec. Scén bylo opravdu přehršel a napsány nejsou úplně věrohodně.
Níže přidávám poznámky, které jsem si psala v průběhu čtení, jsou to jen myšlenky plující mi hlavou u některých scén či kousků příběhu.
Strana 80 Kniha mě přestává bavit, nic se pořádně neděje.
122 Opravdu mají sex a vůbec jim nevadí, že vedle nich spí dítě?
127 Konečně se začalo něco dít.
186 A tohle souvisí s příběhem jak?
212 Může mi někdo vysvětlit, proč Alexandr Taťáně nechce dovolit pracovat? Začíná mi to lézt krkem.
258 Tak a teď kromě křiku začne být Alexandr ještě agresivní?
262 Zase mají sex? Dělají vůbec i něco jiného?
273 Nezdá se mi, že po tom všem, čím si Alexandr prošel, by byl takhle naivní.
278 Nudím se a do čtení se nutím, zdá se mi to nebo v knize není žádná pořádná dějová linka?
300 Dobře, autorka se rozhodla mě týrat další mezihrou, kterou nechápu. Bože, já se tak nudím!
342 Ach jo, kolik má ta kniha stran? 630, tohle bude mučení.
344 To si opravdu s tím sexem nemůžou dát před dítětem pozor?
348 Když člověka v práci povýší, neměl by z toho mít jeho partner radost?
357 „To je sice moc pěkné, ale kdo rodí děti?“ Moc pěkná věta.
359 Já už nemůžu, oni zase souloží a zase je při tom viděl jejich syn, to je nějaká úchylka?
360 Kapitola Populační exploze v Sovětském svazu je zajímavá.
365 Zdá se mi to nebo je Taťána nymfomanka?
378 Alexandr už zase křičí a křičí a křičí...
379 Vážně ji skoro znásilnil a jí se to líbí?
420 A nečekaně zase hádka.
429 Taťána řekla co si myslí? Konečně!
430 A teď ji začne ještě fackovat. Skvělé.
431 Tady jde o to, že Alexandr chce mermomocí další děti a pak vyčte svému jedinému dítěti, že nemají s Taťánou ani trochu soukromí. A co jako čeká? Že s více dětmi bude mít v budoucnu nějaké soukromí, a to to nezvládá ani s jedním dítětem?
433 On je fakt agresivní.
453 Tato část mě baví.
486 Další pokračování příběhu z dětství? Hlavně to ne.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Papírová města Papírová města](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252291/papirova-mesta-3qZ-252291.jpg?v=1628404546)
Dobrá kniha s mnoha zajímavými myšlenkami. Doporučuji i stejnojmenný film.