Vojslava Vojslava komentáře u knih

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Poctivé autorské zpracování, ale určitě neuchvátilo jako předchozí díla. Vazby na rody a místa nebyla vyjádřena tak silně (i když originálně, uznávám) a paralelní životy, osamělost a autenticita a vlastní chtění na v podstatě dost banálním příběhu (i když i ten může hrát svou úlohu) tolik nevynikly. Ani literární aluze nepronikly tak hluboko, aby byly důležité. Jsem z toho trochu rozpačitá, ale nicméně za plynulé počtení si kniha ocenění zaslouží.

01.08.2021 4 z 5

Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Propracovaná četba, kde jsem postupně mohla odkrývat motivy nejen psychologické, ale i literární a grafické. Ačkoliv příběh má jasné ukončení, je otevřený takovým způsobem, jak jsem už dlouho nečetla - ale na položené otázky nikdo odpověď nedá. Je možné jenom zaujmout postoj a přiřadit se k těm, kdo se s příběhem setkali. Kdo hledá jednoduchou a lineární historii, nebude příliš spokojen, ale hloubavému čtenáři rozhodně bude vyhovovat.

05.01.2020 5 z 5

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Ať je autorka, kdo je, psát prostě umí. Román o vyvažování, provázanosti, fikci prolínající do reálného života, přátelství a rivalitě, a k tomu realita neapolských chudých čtvrtí se soupeření komunistů a místních mafií, mlčení o dobách nedávných, na které by spousta obyvatel radši zapomněla... Syrový jazyk, výborný překlad a na závěr jen moje zvědavost na již připravený druhý díl...

13.09.2019 5 z 5

Nejlepší léta slečny Jean Brodieové Nejlepší léta slečny Jean Brodieové Muriel Spark

Čtyři hvězdičky jsou čtyři a půl... Čistě formálně je to brilantní vyprávění, navíc ve velmi kvalitním překladu. Když jsem spolu s hrdinkami vstoupila do jejich školy, nevím, jestli jsem byla víc na straně slečny Brodieové nebo jejích žaček. To hypertrofované sebevědomí (a to nejen pedagogické) s tak zvláštními účinky mne jako "kolegyni z oboru" naprosto fascinovalo... Ale kdybych měla "vylovit" jediné téma, které mne tu zaujalo, byl by to rozdíl v chápání loajality a věrnosti, a to nejen u slečny Brodieové a jejích "vyvolených"... Nicméně rozhodně doporučuji k přečtení a ráda bych viděla i film, jestli se k němu někde dostanu...

22.05.2019 4 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Barvité a vtahující, propojené výtvarnými motivy (vlastně bych chtěla docela vědět, jak si autorka Lininy obrázky představovala), strašné stejně jako kdysi Souostroví Gulag, i když se to skrývá za příběh jedné rodiny, který je až trochu hrůzně modelový. Příliš mnoho prostoru pro fantazii v závěru, bylo to, jako když praskne příliš napjatá struna... víc bych asi byla zvědavá, kdybych se ptala, jestli se svědectví dostane na světlo. Nicméně je to velmi kvalitní počtení a myslím, že mladším čtenářům může hodně říct a objasnit.

17.11.2024 4 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Příjemná četba - opět spíš v kategorii "trochu psychologický příběh s krimizápletkou". Ostrov je vděčná kulisa - indikuje jistou uzavřenost, omezenost, ponorkovou nemoc; a všechno tu tak trochu hraje roli. Všichni tu i přes relativní blízkost a provázanost mají tajemství, nechtějí se odkopávat - a ani jsem se jim nedivila. Bergmann tu není tím, kdo má pachatele odhalit, ale působí jako zajímavý katalyzátor, navíc mi přišel tak trochu míň papírový než v předchozích dílech. Ne že by to bylo v mých představách ideální místo pro dovolenou, ale docela bych se s chutí po pláži v dešti prošla, a že si hlavní hrdina v úplném závěru asi dopřeje, co tak potřebuje, to jsem mu s uspokojením schválila!

17.05.2024 4 z 5

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

K četbě bych se asi neodhodlala, kdyby mne nemotivovala Čtenářská výzva - dílo jsem znala samozřejmě z Formanova filmu a přesvědčilo mne, že TOHLE je místo, kde bych opravdu být nechtěla. Nicméně úhel pohledu, který nabízí kniha proti filmu, tedy vidění celého dění prismatem náčelníka Bromdena, dává textu úplně jinou dimenzi. Postupné osvobozování ze zacyklených představ je skoro zajímavější než původce a hybatel McMurphy. A k tomu nepříliš jemně popsaný systém manipulací, které v různých rovinách kolem sebe najde asi každý. A hranice poruchy jsou tak tenké... Nicméně stále klobouk dolů před Formanovou verzí a zejména obsazením jeho filmu, velmi mi to usnadnilo začítání se do textu... ke kterému nevím, jestli se ještě vrátím. Jednou stačilo.

30.11.2021 5 z 5

Honzlová Honzlová Zdena Salivarová

Další druhočtení po mnoha letech, tentokrát v obrysu Čtenářské výzvy, ale tak jako tak mne zajímalo, jestli mnou ta kniha pohne tak jako před dvaceti lety. Pohnula. Jde ji samozřejmě číst jako prvoplánový popis padesátých let, ale to mne nelákalo ani napoprvé. Fascinuje mne pořád stejně paradoxní protipohyb, kdy se smyčky stahují a ukotvení v konkrétních lidech rozvolňuje, až příběh dospěje do tak otevřeného konce, že se ho až bojím domýšlet, a to ani není účelem. Kdo se chce pořádně nadechnout dusna, tohle je ten text...

16.10.2021 5 z 5

Dánská dívka Dánská dívka David Ebershoff

Ačkoliv by příběh mohl být vzhledem k tématu pojat do jisté míry bulvárně, autor se s ním s velkým respektem popasoval po svém a vytvořil trochu snový miniprostor, kde se řeší otázky intimity, identity, vzájemné lásky, vyhovění si, podpory... všeho, bez čeho se takovéto příběhy neobejdou ani v dnešní realitě. Nic chtivého senzace; jako by se tu velmi zvláštním způsobem řešily prastaré otázky, na které se asi nikdy univerzální odpověď nenajde. Ano, stojí to za přečtení, ať už jako sui generis milostný román nebo jako cokoliv jiného.

04.06.2021 4 z 5

Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Četba mi dlouho netrvala, protože už jsem tuto novelu jednou v ruce měla; nicméně čím jsem starší, tím je text silnější, do jisté míry by se dalo říci, že je to umělecká esence Souostroví Gulag. Kniha nejen k reflektování zločinů v pracovních lágrech, ale i pro vlastní úvahy k tomu, jaká je cena lidské důstojnosti.

11.03.2019 5 z 5

Bretaňský příliv Bretaňský příliv Jean-Luc Bannalec (p)

Ano, ano, ano, Bretaň nezklamala ani tentokrát! Motivace velmi surových vražd byla tak nejasná, že se napětí stupňovalo velmi intenzivně, navíc obohacení souborem bretaňských legend, které do případu vstupovaly více než místně... Řekněme, co bych potřebovala (kromě dobré kávy) po přečtení tohoto příběhu: podívat se z majáku na Atlantik, potkat na procházce tuleně a dát si ragú z humra... A vzhůru na další příběh!

24.02.2019 5 z 5

Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Nejmrazivějších pět hvězd knížce za dvanáct měsíců... Je to skutečně strhující reportáž a jiný úhel pohledu na téma Osvětimi. Ale ještě víc je to skutečně příběh o síle slova, o naději, o životě, který je víc než přežívání, o tom všem, čeho je nositelem kniha jako fenomén. I proto stojí za to si román přečíst.

07.01.2018 5 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Ať se snažím, jak chci, pořád mi tohle celkem příjemné čtení nepřipadá jako detektivka. Psychologický příběh s kriminálním motivem, to ano, ale vyšetřování běží natolik na pozadí, že mne skoro ani nezajímalo, kdo to má celé na svědomí. Navíc vyšetřovatel i jeho tým jsou velmi neosobní, což nezachrání ani historka ze života, náznak vztahu, kocour a holubi. :-) Ale ano, četlo se to hezky, jen to mám zařazené v jiném žánru než ostatní čtenáři, což mi asi nezabrání vzít si další díl, až na něj dostanu chuť...

16.11.2023 4 z 5

Hodiny z olova Hodiny z olova Radka Denemarková

Dočetla jsem a hlavou mi tak jako tak zní mnohokrát vyslovená otázka: O co jí jde? Dočetla jsem knížku zcela fascinovaně, pomalu a trochu se mi z ní dělalo špatně. Nemohla jsem se odtrhnout, hlavou se mi honily postavy, a která je kladná? a která je záporná? a co si z toho všeho mám odnést? Všechno to nakonec překryl pocit dobře prožitého zmaru, a zůstala jen chuť chvíli si číst s Olivií, nakopat většinu mužských postav, jet se Spisovatelkou na pobřeží a slyšet příst Pomeranče. Nelituju toho času s tolika stránkami... jen ten výsledek se možná dostaví později. A úplně stranou poznamenávám, jaká škoda, že za deset let už málokdo rozluští ty výborné podčarové narážky na doby, které jsou sotva za námi a na některé události, které by už se dít neměly.

06.08.2023 4 z 5

Panda a dráček Panda a dráček James Norbury

Tahle knížka ke mně přišla hodně zajímavou cestou: upozornil mne na ni můj hodně dobrý kamarád, pak jsme ji při společných projektech používali pro vzájemné povzbuzování a podporu - občas i vyjádření něčeho, co úplně nešlo zformulovat (zuřivě jsme hledali na internetu různé ukázky a vždycky jsme našli, co jsme potřebovali); nakonec jsem usoudila, že knížku kvůli textům i obrázkům nutně potřebuju, a tak jsem si ji nadělila k narozeninám, přistála mi na nočním stolku a asi tam ještě chvíli zůstane. :-)

03.07.2023 5 z 5

Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

V některých anotacích jsem zachytila označení "rodinná sága" a jako po takové jsem po knize sáhla; to jsem ovšem absolutně netušila, že dostanu zároveň román pustoty, úzkostí, nedorozumění, tlaku systému, který se zároveň tvoří zevnitř, a vnitřních i vnějších přízraků, dějin, o nichž všichni víme a které si zároveň musíme domýšlet, náhod, které náhodami nejsou... který zároveň tvoří uhrančivě pestrý vzor, voní nejen prokletou čokoládou, ale evokuje mi naprosto živě některé některé dojmy a pocity z vlastního dětství, ubírá vzduch a prostor... a moc se nedá odložit, dokud nedojde do katarzního konce, kdy je onen pomyslný koberec sňat z rámu, otočen, a ze změti nití a uzlíků se stane smysl. Jedna z mála beletristických knih, o kterých budu uvažovat jako o přírůstku do knihovny.

18.08.2022 5 z 5

Magorské modlitby Magorské modlitby Ivan Martin Jirous

Pomalu... krůček po krůčku... verš po verši... pomalu se v nich hledat a nacházet. Někdy vyjádřena tak pregnantně, jako bychom se s básníkem znali. Neznali, škoda. I tak jsem ráda, že se můžu k těmhle malým upřímným pravdám vracet.

02.02.2022 5 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Dobře vykombinovaná detektivka... ale oběť mne překvapila hned na počátku. Pak jsem četla přesně tak, jako to Hole vyšetřuje, ve spánku, ze kterého se moc nechcete probudit. Překvapivost závěru, který se navíc odehraje jako velmi dobře promyšlený komplot řešící mnoho neřešitelného, jsem ocenila. A co asi padlo v závěru...??? (dočtěte se k tomu!)

03.06.2020 4 z 5

Nedělní šachy s Tisem Nedělní šachy s Tisem Silvester Lavrík

Těžko hodnotit příběh, kde nevhlédnu do míry fikce, ale byl velmi věrohodný! Do čtení jsem se pouštěla tak nějak s vizuální představou Obchodu na korze, ale Anička - učebnicové rysy Aspergerova syndromu - právě díky tomu odkrývá prázdnotu hesel, dvojakost smýšlení, slova bez smyslu. Některé scény jsou skrytě velmi mrazivé - například když pan lékárník předčítá na nedělní schůzce Mit brennenden Sorge. A výrok, že je snadné spolčovat se, když někdo ukáže na nepřítele, začíná být v některých kontextech nepříjemně aktuální. Je snadné - pokračuji v citátu - být proti něčemu, ale postavit se za něco... a v tom možná pro sebe vidím memento této knihy.

04.08.2019 5 z 5

Londýn: příběh nejslavnějšího města na zemi Londýn: příběh nejslavnějšího města na zemi Edward Rutherfurd (p)

Fascinující román? sbírka novel? z historie Londýna, který se vrství a vrství, a čtenář si pak nutně připadá opravdu jako archeolog. Spousta proplétajících se postav tvoří pestrou mozaiku, z níž občas vykoukne malé historické poučení, ale jinak jsme spíše strženi lidskými příběhy, které koneckonců dějiny tvoří. Jediná nevyhovující věc je formát - na tuhle knihu nestačí kabelka, spíš je potřeba krosna! :-)

03.03.2019 5 z 5