Vydra57 Vydra57 komentáře u knih

3x Martin Beck 3x Martin Beck Per Wahlöö

Dobře vystavěné příběhy s realistickou psychologií postav, ještě tam není a severská zbytečná touha po krvi. Jednotlivé historie vyrůstají z všedního dne. Můžou se přihodit i dnes.

28.08.2021 4 z 5

Veselí Veselí Radka Třeštíková

Plastelínová hrdinka přišedší z Prahy pluje v marasmu moravského konce světa, kde všichni bez ohledu na vzdělání , osobní historii i sociální pozici mluví slováckým nářečím. Když plutí pokračovalo ještě v polovině knihy a přidalo se zkomolené valašské pojmenování pro rujného Valacha - ogar, zde ogara !!!, už jsem to nedala. Nedočetla jsem.

28.01.2021 1 z 5

Kobra Kobra Frederick Forsyth

Stejně jako u Boží pěsti strhující reálie, věrohodně popsané, výborně se to čte a člověk má pocit, že má v ruce literaturu faktu. Vždy mám tendenci vztahovat takové knihy k realitě. A zde konečné politické konsekvence příběhu jsou tak tragicky skutečné, že čtenář musí uvěřit, že to tak prostě chodí. Proto svět vypadá tak, jak vypadá.

10.12.2020 4 z 5

Malé církevní dějiny Malé církevní dějiny August Franzen

Jako ateistka bažící po rozklíčování dějin jsem po knize sáhla, abych se konečně dověděla, jak to bylo s byzantskou a římskou církví . Dověděla jsem se mnohem více a nejen o církvi. Podepisuji všechny níže uvedené komentáře. Má knihovna je obohacena o trvale atraktivní titul.

10.12.2020 5 z 5

Dobrá země Dobrá země Pearl S. Buck

Pearl Bucková je skvělá vypravěčka . Na osudu zpočátku velmi chudého čínského rolníka , která však je cílevědomý , pracovitý a ukázněný , nás seznámí nejen s čínským venkovem a těžkým životem na něm, ale dá nám nahlédnout do čínské mentality a historie a přinutí nás zamyslet se i nad člověkem jako takovým - které z jeho vlastností jsou tvůrčí a cenné pro přežití, a které jej táhnou ke dnu . To je poselství, které platí i pro dnešek.

20.01.2020

Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Jedna z nejsilnějších knih, co jsem přečetla . Jak už uvedeno v dosavadních komentářích , mělo by jít o povinnou četbu. Jsme dostatečně obeznámeni s nacistickou bestialitou, ale ta stalinská je pořád decentně upozaděna a přitom pohrdání člověkem , krutost , lhostejnost a lež - tak jak lze z této knihy vyčíst -je stále dodnes atributem ruského státu. Na to by se nemělo zapomínat.

17.06.2019

Mrtvá šelma Mrtvá šelma Jiří W. Procházka

Celé mi to přišlo přemrštěné : nelogické aranžmá vražd a rádoby humorné hlášky asi bylo to, co mě nejvíc dráždilo.

01.10.2024 2 z 5

Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Drsné, děj plyne napínavě. Dobře se to čte.

15.04.2022 4 z 5

Jak poznat psí duši Jak poznat psí duši Rudolf Desenský

Četba v rámci vzdělání -- znalost psů, jejich chování u pana Desenského hluboce oceňuji a důvěřuji mu, protože tento pán dává zjevně přednost životu ve smečce než mezi mnoha lidmi, a psychiku psů zřejmě mistrně ovládá. Části obecného textu jednotlivých kapitol je třeba opakovaně přečíst, vychovává-li člověk psa, je tam spousta užitečných informací. Část otázky x odpovědi se mi zdála méně instruktivní- hlavně si myslím ,že zde je asi vždy lepší osobní kontakt.

31.03.2022 3 z 5

Dějiny Ruska Dějiny Ruska Václav Veber

Corso přede mnou napsal to, jak na mě kniha taky působila : poutavý román s přesnými historickými fakty, který vás poučí, proč jsou Rusi takoví, jací jsou. Čtěte !!

07.11.2021

Chladná zrada Chladná zrada Dick Francis (p)

Dick Francis opět nezklamal. Hrdina bez bázně a hany inteligentně zvítězí, zlo je potrestáno - sepsáno velmi invenčním profesionálně dokonalým způsobem, myslím že splní očekávání i kritického čtenáře.

01.01.2021

Hrozba Hrozba Dick Francis (p)

Rozhlasová hra : rozhlasové zpracování velmi dobré , příběh vtáhne posluchače hned, nejsou žádná hluchá místa . Skvělá pohádka pro dospělé k úniku od tupé reality.

01.01.2021 5 z 5

Křížové výpravy Křížové výpravy Antony Bridge

Úžasná kniha, tak jak píše Thorir, člověk se dozví spoustu informací, mistrovstvím spisovatele se stane účastníkem děje a vždy znovu může přemýšlet o člověku , bytosti tvůrčí, ale plné krutosti a touhy po krvi. Osobně mě nadchly jiskřičky humoru v tomhle příběhu plném smrti a zabíjení.

06.12.2020 5 z 5

Popol všetkých zarovná Popol všetkých zarovná Dominik Dán

Docela věřím, že příběh vychází z pravdivých reálií - 90. léta na Slovensku dle mých informací byla Divoký západ a únos prezidentova syna se řešil v mediích i zde.. A nejsem si jistá , že silové složky se od té doby tam i zde extrémně zásadně změnily. O politicích ani nehovořím. Takže člověk je nakonec rád , že žije obyčejný život. Jako obvykle napsáno velmi čtivě.

17.06.2019

Kožené srdce Kožené srdce Dominik Dán

Jako obvykle čtivé. Ale lidová mluva protagonistů a množství vypitého Alkoholu už mi přijde trochu samoúčelné.

22.06.2024 3 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Oceňuji jak neuvěřitelně vtipně , svižně a výstižně dokáže popsat svou určitě nelehkou pouť .. Památek si sice moc neužijeme, ale atmosféru zemí a charakter jejich obyvatel rozhodně poznáme lépe než ze zájezdů s CK. Jako obvykle - nečíst více titulů za sebou...

02.12.2023

Venuše ze zátoky Venuše ze zátoky Dominik Dán

další velmi povedená dánovka

22.01.2023 5 z 5

Účinný lék Účinný lék Arthur Hailey

Audiokniha : hailyovsky typicky stavěný román, schopná žena, farmaceutický průmysl a svět v něm, konsekvence se společností, americkou historií , úskalími vědeckého výzkumu a lékařskými vazbami na farma business- pro čtenáře zajímavé, člověk lecčemus porozumí i v současnosti u nás. Bohužel občas limonádově americké.

03.04.2022 2 z 5

Vražda ve společnosti Consus Vražda ve společnosti Consus Václav Erben

slabé, křečovité

28.08.2021 1 z 5

Mise Haiti: Pět měsíců s Lékaři bez hranic Mise Haiti: Pět měsíců s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek

Pro insidera nefalšované dobrodružství, syrová chirurgická medicina plná odvahy, invence , zručnosti a nasazení celého doktora. To už se dnes v Evropě nevidí a nedá zažít.
Podáno živočišnou formou , která nenudí a nadchne.

01.08.2021 5 z 5