WEIL WEIL komentáře u knih

Přehled středoškolské matematiky Přehled středoškolské matematiky Josef Polák

Užitečná pomůcka pro každého zájemce o matematiku.

23.09.2011

Bill a Nebyl Bill a Nebyl Marian Palla

Marian Palla baví především sám sebe a když se baví i jiní, tak to už bere jako bonus navíc.

15.09.2011

Balada o smutné kavárně / Svatebčanka Balada o smutné kavárně / Svatebčanka Carson McCullers

Kniha byla oprávněně zařazená do edice světové literatury. Osamělost a láska, dvě hlavní témata autorky.

14.09.2011

Jóga - věda o duši Jóga - věda o duši Osho

Jóga navozuje klid, protahuje tělo tak, jak jiné cviky nesvedou a pokud se jí někdo vydrží věnovat delší dobu, tak má i blahodárné účinky.

Cesta ke zklidnění mysli Cesta ke zklidnění mysli Osho

Jak se zklidnit, když už všechny metody sehali? Třeba za pomocí této knihy a když nepomůže, tak touláním se po přírodě.

Tři poklady Tao Tři poklady Tao Osho

Kniha, při níž si člověk porozjímá nejen o sútrách Lao¨ceho, ale i o sobě.

13.09.2011

Petr a Jan / Studie, črty a korespondence Petr a Jan / Studie, črty a korespondence Guy de Maupassant

S velkým zájmem jsem si přečetl především soukromou korespondenci Guy de Maupassanta s G. Flaubertem a s matkou a přáteli.

Důvod je jasn. dílo, to si přečtu kdekoli, ale jaký vlastně byl tenhle autor člověk, a jaký měl lidi kolem sebe, to se člověk nejvíc dozví z korespondence či deníku.

12.09.2011 5 z 5

Malované čtení Malované čtení Jiří Havel

Pokud zvládne aspoň pár dětí předškolního věku tuhle tzv. genetickou metodu, tak pak nepsal J. Havel zbytečně a L. Vybíralová nekreslila marně.

12.09.2011

Neználkovy příhody Neználkovy příhody Nikolaj Nikolajevič Nosov

Neználek, to je velice dobrý nápad, protože z ono neznáme se lépe jde pomalu k slovu poználek...

11.09.2011

Synové a milenci Synové a milenci David Herbert Lawrence

Kde autor žil, tak si moc slávy neužil. Vážili si ho jinde, ne doma. A to proto, že tam kde žil, tak se lidem líbila maximálně červená knihovna, většina z nich nevěděla co to beletrie je. On si na to asi zvykl, protože čím více zlosti vyvolal, tím přesněji zapisoval řadu lidských charakterů, a právě tenhle rozsáhlý autobiografický román je důkazem, že v každé době žije hodně blců, jen ti blci neví, že jsou blbci. Díky tomu jsou i nadále blbci a jiné hlavní potřeby než kolektivně blbnout, nemají.

11.09.2011 4 z 5

O pejskovi a kočičce: Jak psali psaní (adaptace) O pejskovi a kočičce: Jak psali psaní (adaptace) Eduard Hofman

Animace je to prostá, ale velmi signifikantní. Pohádky milé, a díky E. Hofmanovi vznikly i hezké krátké pohádky, které čte K. Hoger.

Dá se řít, že každý příběh o Kočičce a Pejskovi je pro maléděti ukázakou jak se co dělá. Zde jak psát psaní.

11.09.2011

Talisman Talisman Cynthia Harrod-Eagles

Drsné popisy válečné vřavy a nelidského utrpení.

Modlit se za konec války málokdy pomohlo válku ukončit.

08.09.2011

Šmírák Šmírák Jan Pelc

Šmírák šmíruje až se ušmíruje. Neplatí jen pro muže, ale možná ještě více o ženách. Pokud je to ale za peníze, tak je to práce, pokud to není za peníze, tak je to životní styl. V dobách totálních se tato práce více požaduje.

08.09.2011

Stébla trávy Stébla trávy Walt Whitman

Velice plodný básník a literát, silně levicově orientovaný, ale to v době, kdy to mělo jiný zvuk než v dnešních časech.

06.09.2011

Velká kočičí loupež Velká kočičí loupež Adolf Born

Je dobře, že A. Born občas i nějakou pohádku napsal. A když už napsal, tak kdo jiný by to ilustroval?

05.09.2011

Hlava XXII (limitovaná edice) Hlava XXII (limitovaná edice) Joseph Heller

film mě dost nudil, a kniha asi podobně, protože tyhle příběhy z druhé světové války mi přijdou až moc vykonstruované.

05.09.2011

Modrý záliv Modrý záliv Nora Roberts

Bohatství má svou příjemnou stránnk i svou nepříjmnou. Ta druhá je zde více zdůrazněná.

04.09.2011

Za tajemstvím říše Chetitů Za tajemstvím říše Chetitů Vojtech Zamarovský

Chetitové po sobě nechali hodně tajemství, jako jiné starší civilizace. A kdo to má pořádně vyluštit? Asi budoucnost, ale ne dnešní věda, která si neporadí ani s ekonomikou, natož s historií, která se nemá jak bránit, obhajovat....

03.09.2011

Půlkacíř Půlkacíř Karel Kryl

M. Čermák je určitě vhodná osoba pro vedení rozhovorů s K. Krylem, neb je to dobrý novinář, umí se zabývat člověkem, a K. Kryl je osoba zajímavá, takže je dobře, že tahle kniha vznikla.

01.09.2011

Se žlutou hvězdou Se žlutou hvězdou Karel Poláček

Díky tomuhle deníku je možno do člověka Karla Poláčka nahlédnout, jak viděl život těsně před tím, než ho čekal transport do Terezína.

Osobně nechápu, proč osoby jako Poláček, neemigrovali na čas do U.S.A.

01.09.2011