WEIL komentáře u knih
Jedna ze stěžejních studií T.G. Masaryka jako filozofa.
Obhájit staré a zapomenuté myšlenky někdy není potřeba. Kdy někdy? Když jde republika nahoru, což ale zde neplatí. Nemáme ani ropu, ani zlaté doly, takže co vlastně máme? Možná zbytečně moc rozumu.
Touha po změně společnosti k lepšímu je jedna věc, a druhá, co je možné změnit a co se změní, tak jak se ujme.
My už jsme ale lid poučenější, zatímco dříve, kdybychom žili v této době, tak bychom byli taky jiní, jinak uvažovali.
Boj jedince o život, o jeho prodloužení, ostatně hlavním pudem člověka je pud sebezáchovy, takže dokud to jde, tak každý chce žít.
Filozofie je jeden obor, a víra ve vyšší svět - druhý. Někdy se ale v něčem i prolínají.
První díl a nejčastější fráze, s nimiž se setkáváme každý den.
Snivost, touha po ideálním člověku, to pro J Demla představuje život Ježíše Krista.
Fantazijní snové vize se zde prolínají s velmi konkrétními vzpomínkami na venkovské dětství.
Kraj, který patří k Francii, a kde se pije víno jako zde pivo.
Viděl jsem to na divadle a byl z toho rozčarován.
No, jestli vůbec takové postavy žili, tak to bych se moc divil. A že by se takhle sbližovali? Nuda. Přál jsem si, aby to bylo lepší, protože autor je mi sympatický, ale bohužel.
I ničema má právo se zamilovat a nikdo nemá právo mu v tom bránit.
Povídky jsou ne nadarmo i literární kritikou brány jako jedny z nejhezčích na vánoční téma.
Kniha se mi líbila, její atmosféra mi připomíná dobu, tak jak je v této novele popsána.
Skvělý nápad, dobré provedení, pohladí to dušičku.
Zkoušel jsem to jako dítě několikrát, ale nikdy mě to nebralo.
Bez dobrého klenotníka se sotva kdy obešel král, co dbal na to, aby měl klenoty v cajku.