WEIL komentáře u knih
Autor i zde potvrzuje trvalý zájem o hodnotné umění v českém výtvarném životě v minulém a předminulém století.
autor propagoval ve svém životě především Maxe Švabinského. Osobnostně i umělecky mu byl nejbližší.
Věčná škoda, že Jindřich Mošna se nedostal více na stříbrné plátno, díky němuž by i dnešní diváci mohli ocenit jeho herecké umění.
Osobně jsem velice rád, že Jan Neruda si rozuměl ve svém životě z ženského pokolení asi jen s Karolínou Světlou, která mu lidsky i materiálně nejednou pomohla.
Dobrá propagace regionálního umění, navíc napsaná autorem, který uměl psát a vysvětlovat velmi srozumitelně.
Vrchlický si zajisté zaslouží velkou pozornost naší kulturní veřejnosti.
Max Švabinský patří mezi nejzajímavější české malíře a ilustrátory, narodil se v Kroměříži, a podobně i autor této knihy, která nás provází životem mimořádně plodného umělce.
V knize je i něco z korespondence M. Švabinského, a na konci chronologie jeho života v běhu dějinných události.
Čtivé dějiny s velkým množstvím ilustrací, které dokreslují dobové výtvory lidstva.
Kniha začíná tím, jak pracuje historik a co ke své práci potřebuje. Je zaměřená na výřez dějin 1789 - 1989.
Kniha slouží pro poučení, pro všechny zájemce o folklor a naše předky, nejen z regionů, které jsou čtenáři blízké.
Jak známo, Sokrates nic nenapsal a zdá se, že si ho Platón spíše vymyslel, než že by existoval.
A přece význam této knihy je především ve schopnosti rétorické, umění vést dialog, a rétorika byla především v Antice běžný vyučovací předmět, a jednalo se i o snahu umět se vyjadřovat, mluvit s druhými, a nemalý význam měla i složka výchovná.
Kniha patří díky svému rázu ke klenotům světové literatury a myslím, že oprávněně.
Když jsem se dostal k této knize, tak jsem očekával přece jen něco jiného, skrz tvorbu autora, než "Indickou báseň o mystických osudech dobrého prince". Četlo se mi to hezky, i když jsem se neměl o co jiného opřít než jen o údajnou legendu.
Zajímavá kniha, v níž vedle dostupných faktů autor pracuje i s různými hypotézami a spekulacemi.
Zajímavě popsaný pohled vojáka na bitvu u Stalingradu.
Vždy mi bylo u těchto večerníčků líto, že vlk, který je tak podnětný a žije naplno má tolik smůly a tolik musí trpět a ostatní se mu za to ještě smějí.
Je to kniha zvláštního úhlu nazírání na vývoj SSSR.
Závěrečný odstavec:
Zahleděn do budoucnosti Tajmyru, představoval jsem si především pokolení šťastných sovětských lidí komunistického zítřku, lidí, kteří jsou hrdí na svůj bohatý kraj a vzpomínají těch, kteří na výzvu strany započali velikou cestu na sever, zatloukali první kolíky do půdy nepoddajné tundry, promrzlé za milióny let, vzpomenou těch, kteří stavěli Norilsk a vnesli život do města, které je nyní pýchou Sovětského svazu.
Z kuchařky občas čerpám, a celou ji prostudovanou zdaleka nemám.
Druhý díl je podobně jako první doplněn fotografiemi, erby, kresbami a je o obou posledních a významných Rožmberků.
Březanova kronika životů posledních Rožmberků - Život Viléma z Rožmberku - od let 1546- 1592; a Život Petra Voka z R. 1557 - 1612.
Knihu jsem nepřečetl celou, nebudu ji tedy hodnotit.
Dubrovník je město významných památek, řada z nich byla zničených občanskou válkou v Jugoslávii začátkem 90. let 20. století a některé z nich později opraveny.