willy9203 komentáře u knih
Skvěle podaný příběh se skutečným základem je velmi zdařile doplňován popisem života ve viktoriánské Anglii tak, že to neubírá ději na spádu a zdůrazňuje to logiku událostí. Co bych ale vyzvedl nejvíce, je skvělý překlad Jaroslava Kořána, zejména neuvěřitelně zábavný žargon zločinců. Prostě pecka.
Měl jsem rád Londonovy knihy za mlada a i teď mě baví. Mají napětí a atmosféru.
Slovo trapné skutečně ve 20. letech minulého století, kdy Karel Čapek tuto knihu napsal, znamenalo něco jiného, než vnímáme dnes. Význam byl odvozen od trápení, a to je přesně obsah těchto povídek. A je to trápení velmi lidské a skvěle popsané. Jde o útlou knížečku, ale obsahově rozhodně velkou. Ale na dobrou noc, když je mi mizerně, bych si ji nevybral.
Nedalo mi to, abych se nevrátil k napsání komentáře po nějakém čase. Současná politika po tom totiž volá. Kdyby se vláda chovala podle návodu, který tato kniha dává (a autor vše i podkládá reálnými příklady, byť pro nás již historicky velmi vzdálenými), nejspíše by požívala daleko větší důvěry a asi bychom leccos zvládli lépe.
Jste-li bezmyšlenkovitě a zarytě věřící, nečtěte to. Ale pro všechny ostatní je tato knížka příjemným společníkem pro dumání nad otázkami víry. Jestli čekáte odpovědi, nedostanete je, protože nejspíše ani neexistují. Ale zjistíte, že ve své nejistotě nejste sami. A pan Suchý umí svou úžasnou češtinou vše skvěle popsat. S autorem ani nemusíte ve všem souhlasit (on to vůbec nevyžaduje), jen se nechte vtáhnout do úvah a ve věcech, kde se neshodujete, zkuste najít své vysvětlení. Je to zábavné.
Jedna z knížek, ke které se budete vracet. Zvláště ve chvílích, kdy vám bude ouzko. Znovu vás nabije pozitivní energií.
Upřímně, nechal jsem se na začátku napálit a měl jsem ten příběh za autentický, protože byl velmi "ze života". Je ale důležité říci (ostatně to v některých předchozích příspěvcích již zaznělo), že toto není kniha o komiksech, ale o lidech. A to o lidech svým způsobem komplikovaných, kteří ale zároveň žili v komplikované době. První půle je skvělá a napínavá, druhá něco z toho napětí ztratí, ani nevím proč, ale již neplynula tak lehce. Celkově ale rozhodně ta kniha stojí za přečtení.
Tentokrát se mi zdálo rozuzlení o něco čitelnější dopředu, než je u Ed McBaina běžné. Ale neubralo to na napínavosti, což je hlavní. Jako obvykle nás autor seznámil s vyšetřovacími postupy, které možná někoho obtěžují, ale mě to baví.
Sice se to jmenuje Ivanhoe, ale o tomto hrdinovi je spíše menší část (ale nějaké jméno si autor vybrat musel). Je to taková romantická záležitost až trochu pohádková. Mně ale, na rozdíl od některých jiných čtenářů, připadaly postavy hodně černobílé. Kdo byl zloduch, zůstal jím až do konce, a stejně i naopak. Děj byl pak sice docela rozvleklý, ale nebyla to nuda.
Ač jsou Francisovy knihy ze stejného prostředí, připadá mi každá jiná. Důležité je, že jsou uvěřitelné, logické a s dobře postaveným příběhem. Zde se zápletka objevila hned na začátku a od první kapitoly byl příběh napínavý. Konec se mi jevil trochu useknutý, ale dojem mi to nezkazilo.
Vedle tajuplného ostrovu od Vernea kniha mého mládí. Pro mě absolutní špička. Zábavná i poučná, ale hlavně napsaná tak, že se tam člověk viděl.
Já nejsem moc cestopisný fanda, ale toto dílo mě chytlo za srdce. Je v něm nejen vlídný Werichův humor, ale i spoustu moudrosti.
Člověk musí trochu otevřít svou mysl, aby nechal fantazii prostor, protože toto dílo vás vezme do jiného světa. Jen doporučuji přečíst najednou, abyste se vyznali v postavách. Skoro všichni se jmenují Aureliano Buendía.
Velmi nestandardní kniha. Na Kafku ale musíte mít náturu a náladu. Pak oceníte originalitu.
Tento román s Robertem Langdonem se dle mého moc nepovedl. Připadal mi těžkopádný a ke konci mě příběh spíše obtěžoval, než aby mě bavil. Také hlavní padouch mi připadal příliš dokonalý na to, odkud přišel. A závěr - snad nic neprozradím, když řeknu, že to bylo dost divné.
Toto dílo pohltí člověka na pár prvních stránkách a ohromí ho, co všechno vlastně spánek ovlivňuje. Jenže míň by možná bylo víc - ke konci se již informace opakují a já, který jsem byl přesvědčený spánkofil již od první třetiny knížky, jsem se zbytečně prokousával dalším textem. Celkově ale doporučuji.
Řemeslně perfektně zpracované - napínavé, překvapivé i plné zajímavých informací anebo podnětů k zamyšlení. Někdy možná až trochu překombinované, ale to nebylo až tak rušivé. Rozhodně to stojí za přečtení.
Úžasně vymyšlené příběhy, logické a nápadité. Zábavné od začátku do konce. A 3 zákony robotiky? Kéž by se jimi lidstvo při konstrukci robotů opravdu řídilo.
Zejména část Tři muži ve člunu je plná skvělého anglického humoru. Chvílemi má ale kniha trochu pomalejší tempo, což jí poněkud snižuje čtivost. Ale i tak je to pořád perla.
Nenechte se odradit tím, že jako autor je uváděn nositel Nobelovy ceny za fyziku. Jde o vyprávění z jeho života, plné komických situací i moudrosti. Pro mě jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četl.